Macron: “Predsjedniče Trump vaše carine su ilegalne!”

Što će biti nakon Macrona
30 komentara

U četvrtak navečer došlo je do telefonskog razgovara francuskog i američkog predsjednika. Emmanuel Macron rekao je Donaldu Trumpu da je njegova odluka o nametanju carina EU na uvoz čelika i aluminija bila “ilegalna”, “pogreška” i da će EU reagirati “na čvrst i razmjeran način”, javlja Elysee. “Ekonomski nacionalizam znači rat”, izjavio je prije telefonskog sastanka šef francuske države.

Sjedinjene Američke Države odlučile su ukinuti privremeno izuzeće, odobreno Europskoj uniji do četvrtka u ponoć, te uvesti carine u visini od 25% na čelik i 10% na aluminij, a u ime zaštite američke “nacionalne sigurnosti”. Odluka o sličnim carinskim povlasticama se također ukida za Meksiko i Kanadu. Radi se dva partnera s kojima su SAD potpisale Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Ottawa smatra da se radi o neprihvatljivoj odluci, te odgovara novim carinama za američke proizvode koje iznose gotovo 13 milijardi dolara.

Očekivani odgovor iz Europe

Nedugo nakon objave Washingtona, koja se očekivala, neke europske države su se nadale i još se nadaju da će dodatno izvozno opterećenje važiti samo za izvozne kvote, ne sve proizvode. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio sljedeće: “Europska unija ne može ostati bez odgovara. Možemo učiniti točno istu stvar”.”Sjedinjene Države nam ne ostavljaju izbor. Ovaj spor će se morati riješiti pred WTO (Svjetska trgovinska organizacija) i nametanjem dodatnih carina na brojne proizvode iz SAD-a”, završio je Juncker.

To su “ilegalni” carinski nameti, tvrdi Merkel

U Berlinu je njemačka vlada odmah obećala da će odgovor na “America first” biti “United Europe” upozoravajući kako “trgovinski ratovi ne poznaju pobjednika”. Carine su “ilegalne”, tvrdi Angela Merkel, te najavljuje “eskalaciju koja će naštetiti svima”. Francuski državni tajnik za vanjske poslove, Jean-Baptiste Lemoyne, opisao je carine SAD-a kao “neopravdane” i pozvao Bruxelles da odgovori poduzimajući mjere za očuvanje “rebalansa”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tak
5 godine prije

jel istina da je macron sa suprugom posadio drvo prilikom posjete bijeloj kuci, a da su ga vac isti dan djelatnici bijele kuce iskopali?

Goran Bare
5 godine prije

E bas mi je drago da i Amerika ima svog De bila a ne samo mi

Alan Ford
5 godine prije

Druže Juncker, zaštitite EU građane jednostavnim zakonima za koje ste vi nadležni, prije svega od uvjeta koje moraju prihvatiti da bi instalirali bilo koji app na svom pametnom telefonu, a bez čijeg prihvatanja ne mogu ni instalrati željeni app. Isto to vrijedi i za Windows 10.
Preko tih app-ova se sistematski prikupljaju podaci od svakog od nas ponaosob, a to rade prvenstveno američke firme i razne strane službe.
Ništa vas ne sprečava da zaštitite EU tvrtke i građane od tog i takvog prisvajanja podataka. Napravite zakon kojim bi to prikupljanje postalo ilegalno.
Učinite prvo ovaj jednostavan korak, pa onda gledajte i pričajte kako dalje u drugim kompliciranijim sferama…

Mikojan
5 godine prije

Predsjedniče Makron, ako smo u ratu onda je parvo vrijeme da se protjera nato iz EU, imate li -m u d a- da to napravite ??

Siniša
5 godine prije

Grijesimo mi da je Amerika stabala Libiju,galske olinjale kokosi su to izcenirale.

bbbb
5 godine prije

Koja gluma ko fol sukoba među njima.

tuf
5 godine prije

Tko o cemu, francuzic o ilegalnome.

Neko ime
5 godine prije

Znaci, nije pomoglo drzanje Trumpa za ruku.

Zadranin
5 godine prije

Sad će Macron ići plakati u krilo svojoj mami.. ovaj, ženi.

bato
5 godine prije

taj Makron obična pudlica, dok se prije mesec dana slikao sav ponosan sa Trumpom u beloj kuču samo da nije orgazmirao šu….ak obični , a sada se buni, prodana duša , tako nam treba kad imamo takve modele na vladama u EU da o JC Junkeru-pijancu i ne gubim rječi,….

Siniša
5 godine prije

Neki drugi vjetar!?..
“”Holandija ne odbacuje mogućnost da je Kijev odgovoran za pad malezijskog aviona MH17 u istočnoj Ukrajini 2014. godine“, izjavio je holandski ministar spoljnih poslova Štef Blok.
On je kazao da ta opcija „ostaje na stolu“ iako za nju Holandija nema pravnu osnovu, prenosi Tass.
– Još je rano praviti korake u tom smeru. Ipak ne odbacujem tu varijantu – rekao je Blok.
Holandski ministar rekao je da je Moskva dala holandskim istražiteljima dosta dokaza koji dokazuju da je ukrajinski Buk sistem korišćen za obaranje aviona.””

Moreno
5 godine prije

Macron samo nije reka po kojemu su to zakonu carine ilegalne kad je Trump taj koji potpisuje američke zakone, ka šta on potpisuje francuske . . .
Ili možda bolje pitanje; Ko potpisuje NWO zakone . . . ?

amir zimsek
5 godine prije

ne vjerujem ni jednu riječ

Ana
5 godine prije

Razmisljam- je li njemu sinula ideja da iduci put ne plazi po pajdi Donaldu. Mozda ce bolje proci?

Ivo Lola
5 godine prije

OK. Trump se do sada kockao i izmicao kao vidra, ali dugovi i kamate su neumoljivi i stižu na naplatu i najvećima. On, oni, amerikanci, nemaju drugog izbora do protekcionizma. Ovo je bilo samo pitanje vremena i skretanja pažnje lažiranim napadima kemijskim oružjem u Siriji, Škripalovima, Iranom, Sjevernom Korejom, Kurdima, američkom ambasadom u Jerusalemu… Predstoji izuzetno napet period u kojemu će se mnogo toga iskristalizirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.