Mađarska komentira kandidature Ukrajine za NATO i EU

Peter Szijjarto
7 komentara

Budimpešta neće podržati članstvo Kijeva zbog diskriminacije manjina, rekao je ministar vanjskih poslova

Mađarska neće pristati na ulazak Ukrajine u NATO i EU sve dok Kijev nastavi diskriminirati etničke Mađare koji žive u Zakarpatju, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó. Szijjártó je dodao da je to pitanje pokrenuo na sastanku s pomoćnicom glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ilze Brands Kehris.

Do 99 mađarskih osnovnih i srednjih škola u Ukrajini je u opasnosti od zatvaranja zbog nacionalnog zakona o obrazovanju, rekao je Szijjártó. “Jasno sam dao do znanja Ilze Brands Kehris da Mađarska neće moći podržati transatlantsku i europsku integraciju Ukrajine ni pod kojim okolnostima sve dok su mađarske škole u regiji Transkarpatija u opasnosti”, objavio je ministar u petak na Facebooku .

Kijev se godinama bori protiv manjinskih jezičnih prava. Zakoni koji provode upotrebu ukrajinskog u obrazovanju i televiziji usvojeni su 2017. pod tadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom. U 2018. drugi je zakon zabranio podučavanje ruskog, kao i rumunjskog, poljskog i mađarskog jezika izvan razine osnovne škole.

Godine 2019. Venecijanska komisija Vijeća Europe kritizirala je ukrajinski Zakon o državnom jeziku, rekavši da “ne uspijeva uspostaviti ravnotežu između jačanja ukrajinskog i zaštite jezičnih prava manjina”.

Budimpešta je bila među najglasnijim kritičarima jezične politike Kijeva na Zapadu. Prema Szijjártu, Ukrajina nije učinila ništa značajno da odgovori na zabrinutost Mađarske.

“Proteklih osam godina kontinuirano smo dobivali obećanja od ukrajinskih vlasti da će riješiti ovaj problem, ali zapravo nisu učinili ništa”, rekao je. U Ukrajini živi oko 156.000 etničkih Mađara, većina njih u zapadnoj regiji Transkarpatija. Ukrajina je također dom za oko 150.000 etničkih Rumunja i više od 250.000 Moldavaca.

Bukurešt se prethodno pridružio Budimpešti tražeći da se kijevski zakoni o jeziku revidiraju. U veljači je Szijjártó najavio da će Vijeće Europe preispitati postupanje prema manjinama i izdati izvješće o navodnoj diskriminaciji etničkih Mađara i Rumunja koji žive u Ukrajini. Ukazao je na još jedan zakon usvojen u prosincu 2022., koji nalaže upotrebu ukrajinskog u većini aspekata svakodnevnog i javnog života, uključujući škole.

mađarskaPravo jezikaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

Ma da, ovako što MSM u Hrvatskoj nikada neće objaviti…revidiranje jezika, nametanje jedne zajedničke ukrajinske kulture bez obzira kojoj nacionalnoj manjini pripadali…a zašto neće mediji u Hrvatskoj to objaviti pitam se sad?!…lp

tihobl
1 godina prije

Vecernji pregled cirilice na temi o Filipinima.

Max
1 godina prije

To je članstvo lakrdija.

Ivan
1 godina prije

Kakav NATO i EU, Ukrajina treba nestati s lica zemlje jer je sramota cijele EU..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI