Mađarska traži reviziju ”Sporazuma EU-Ukrajina”

Mađarska traži reviziju sporazuma
13 komentara

Mađarska je zbog novog zakona o obrazovanju, usvojenog u Kijevu, pokrenula reviziju sporazuma o pridruživanju Ukrajine s Europskom unijom.

Odluku Budimpešte je za Magyar Nemzet potvrdio mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó. Razlog je što  novi zakon usvojen u Ukrajini krši načela Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU.

Szijjártó je rekao kako Kijev novim zakonom nacionalne manjine lišava prava na školovanje na materinjem jeziku.

Prema mišljenju mađarskog ministra vanjskih poslova, usvojeni dokument će pogoršati stanje mađarske i drugih nacionalnih manjina koji žive u Ukrajini. S tim u vezi će na inicijativu Mađarske i Poljske ovaj zakon hitno biti razmotren u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PACE).

Naime, nakon njegovog usvajanja u Vrhovnoj Radi je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao novi zakon o obrazovanju koji umanjuje mogućnosti školovanja na jezicima nacionalnih manjina. Zakon je stupio na snagu 28. rujna.

Nakon što je nekoliko europskih zemalja izrazilo ogorčenje zbog zakona, među kojima su vodeće Mađarska, Rumunjska i Poljska, Kijev je priopćio kako je spreman prilagoditi dijelove zakona, ali nakon pregovora s Europom. Za očekivati je da će nakon pregovora s europskim partnerima ukrajinske vlasti pod pritiskom izmijeniti skandalozni zakon o obrazovanju, ali se izmjene neće odnositi na ruski jezik, koji je ionako izbačen iz javne upotrebe, na službenoj razini i u medijima, čime su uskraćena prava milijunima Ukrajinaca iz ruskog govornog područja u regijama Herson, Harkov, Odesa, Dnjepropetrovsk, Zaporožje i dijelova regija Donjeck i Lugansk koji su pod kontrolom ukrajinske vojske.

rezvija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Kad su ne tako davno dekretom zabranili Ruski jezik u ukrajini , madjari se nesto bas i nisu bunili ,dapace dignuli su ruke i noge za sankcije Rusiji , sa fasizmom je uvijek tako , svi cekaju dok se krug ne zatvori pa i sami postanu zrtve .

Prvo su došli po komuniste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio komunist.

Zatim su došli po Židove,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio Židov.

Zatim su došli po sindikaliste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio sindikalist.

Zatim su došli po pravoslavne,
a ja se nisam pobunio
jer sam bio katolik.

Zatim su došli po mene,
a tada više nije bilo nikoga
da se pobuni.

Martin Niemöller

Đuka Fićuka
6 godine prije

Druze Zukov.,bojim se da vam je svih ovih godina dioptrija jako pala i da vise ne razaznajete stvari. Ako govorimo o današnjem fasizmu,to može biti jedino neoliberalni korporativni fašizam iza kojeg stoje propali fake ljevičarski luzeri, koji se još kriju i pod krinkom antifašizma, a idejni vodja im je nekakav Sorosa, koji se obogatio lihvarenjem i prodajom oružja.

čitatelj portala
6 godine prije

Po mome mišljenju, Ukrajini nije mjesto u EU.
Trebali bi se držati Rusije! 😉

Vlastimir
6 godine prije

Mađari su bezobrazni.Došl isu na ove teritorije u 9 veku.Isterali Srbe,Slovake i Ruse ( onda Ukrajinci kao narod nisu ni postojali ).Treba da zahvale Srbima što su razbili Austrougare u prvom svetskom ratu i omogućiliim da dobiju državu.Sada žele i teritorije Ukrajine.Kasnije će tražiti i od drugih Balkanskih država teritorije ako budu u raspadu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.