Mađarska: ”Ukrajina nam je zabila nož u leđa”

Ukrajina - jezik
3 komentara

Mađarsko Ministarstvo vanjskih poslova je kritiziralo ukrajinski parlament zbog novog Zakona o obrazovanju, naglašavajući da se njime krše prava mađarske manjine.

”Usvajanjem izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju, koji snažno krši prava mađarske manjine, Ukrajina je Mađarskoj zabila nož u leđa”, naveo je u priopćenju ministar vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjártó.

Prema njegovim riječima, odluka Ukrajine kojom je Mađare lišila prava studiranja na njihovom materinjem jeziku u školama i na fakultetima je sramotna.

”Sramota je da zemlja koja želi razvijati jače odnose s Europskom unijom donosi odluku koja je potpuno suprotna europskim vrijednostima. Nedopustivo je što je Ukrajina lišila Mađare njihovog prava na učenje na njihovom materinjem jeziku u školama i na sveučilištima, i što je tu mogućnost ostavila samo u dječjim vrtićima i osnovnim školama”, rekao je Szijjártó.

Zakonske promjene predstavljaju opasnost za funkcioniranje većine škola u Zakarpatju i krše prava 150 000 Mađara koji žive u Ukrajini”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova.

Péter Szijjártó je dodao kako će mađarska vlada na svim mogućim europskim forumima učiniti sve da novi ukrajinski zakon ne stupi na snagu.

Mađarski ministar je rekao da je ova odluka posebno neprijateljska, obzirom da je posljednjih mjeseci Budimpešta nekoliko puta objasnila ukrajinskim vlastima da su planirane promjene u suprotnosti s mađarskim interesima.

”To je učinjeno unatoč činjenici da je u posljednjih nekoliko godina Mađarska Ukrajini odobrila više vrsta pomoći koje su bile od temeljne važnosti za proces europskih integracija, društvenu i sigurnosnu situaciju u Ukrajini”, rekao je čelnik mađarskog Ministarstva vanjskih poslova.

Rumunjska upozorava Kijev na obveze i prava manjina

Rumunjska je također izrazila zabrinutost zbog odluke Vrhovne Rade da usvoji zakon o obrazovanju koji krši temeljna prava nacionalnih manjina, uključujući rumunjsku dijasporu u Ukrajini.

Rumunjska vlada također namjerava razgovarati s ukrajinskim vlastima oko pitanja obuke predstavnika rumunjske manjine na materinjem jeziku.

”Ministarstvo vanjskih poslova Rumunjska želi otvoriti pitanje Zakona o obrazovanju usvojenog 5. rujna u Vrhovnoj Radi, posebno o 7. članku, koji se bavi obrazovanjem na manjinskim jezicima”, stoji u službenom priopćenju rumunjskog Ministarstva vanjskih poslova.

Bukurešt je podsjetio Kijev kako je u skladu sa ”Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina” država obvezna priznati pravo manjinama na školovanje na njihovom jeziku.

”Nadamo se da će prava rumunjske manjine u Ukrajini biti spašena i ističemo zabrinutost rumunjskih vlasti u vezi s ovim pitanjem”, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i naglasilo da će o ovom pitanju biti govora tijekom posjeta Kijevu državnog tajnika Rumunjske Viktora Mikule sljedeći tjedan.

maternji jezik
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tomica
6 godine prije

Nedopustivo! Fino smo se dogovorili da samo s Rusima mogu da rade šta hoće a oni sad ovako …….
(Ne mislim konkertno i samo na Madžarsku već na EU u cjelini)

Miki
6 godine prije

Neće Ukrajina dugo opstati, sami sebe demoliraju.

Georgij Žukov
6 godine prije

“pametni “madjari otkrili toplu vodu , pa ako su u stanju pucati sami sebi u obje noge ne bi li se dodvorili gospodarima iz amerike , zbog cega ostati iznenadjen kad uz put nekom zabiju noz u ledja , onako u prolazu:)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.