Mali traži odlazak trupa UN-a

15 komentara

Mali je pozvao Ujedinjene nacije da okončaju svoju decenijsku mirovnu misiju “bez odlaganja”, rekavši da su međunarodne vojne snage samo podstakle tenzije i nestabilnost u toj afričkoj zemlji.

Obraćajući se Vijeću sigurnosti UN-a u petak, malijanski ministar vanjskih poslova Abdoulaye Diop rekao je da su zvaničnici voljni da nastave koordinaciju s UN-om, ali je zatražio kraj njihove “stabilizacijske misije”. Snage UN-a, poznate kao MINUSMA, raspoređene su 2013. kao odgovor na pobunu Tuarega u sjevernom dijelu zemlje.

“Nažalost, čini se da je MINUSMA postao dio problema u podsticanju tenzija među zajednicama”, rekao je Diop, pozivajući na povlačenje trupa UN-a.

Ministar je optužio snage UN-a da “pokreću nepovjerenje među stanovništvom Malija” i stvaraju “krizu povjerenja” u vladi.

Šef MINUSMA-e El Ghassim Wane je odgovorio rekavši da bi bilo “gotovo nemoguće” nastaviti misiju UN bez saglasnosti zemlje domaćina. UN imaju rok do 30. juna da produže raspoređivanje, za šta je potrebno devet glasova za Vijeće sigurnosti i bez veta njegovih pet stalnih članica.

Odnosi između Bamaka i UN-a su se pogoršali tokom prošle godine, a privremene vojne vlasti Malija obustavile su rotacije trupa u okviru MINUSMA-e u julu 2022. Odluka je uslijedila ubrzo nakon što su malijske vlasti uhapsile 49 vojnika iz Obale Slonovače i opisale ih kao „plaćenike . ” Zvaničnici Slonovače su u međuvremenu insistirali da su trupe dio mirovne misije.

Mali je prošlog augusta naredio protjerivanje glasnogovornika MINUSMA-e Oliviera Salgada nakon što je javno izjavio da je vojno osoblje Slonovače raspoređeno u snage UN-a. Šef kancelarije MINUSMA-e za ljudska prava, Guillaume Ngefa Atonodok Andali, takođe je proglašen personom non grata u februaru i od njega je zatraženo da napusti zemlju zbog „ destabilizujućih i subverzivnih akcija“.

Mali je doživio godine političke nestabilnosti, uključujući dva odvojena državna udara 2020. i 2021. i tekuću pobunu džihadista u ruralnom sjevernom regionu zemlje. Ustanak Tuarega 2012. doveo je do stvaranja misije UN-a, koja je na kraju porasla na više od 15.000 stranih vojnika. Međunarodna misija je imala za cilj jačanje sigurnosti u Maliju, kao i olakšavanje humanitarne pomoći i prelazak na civilnu vladu.

Moskva je rekla da MINUSMA nema odgovarajući mandat da pomogne Maliju u njegovim najhitnijim problemima. Obraćajući se Vijeću sigurnosti u petak, ruski izaslanik UN-a Vasilij Nebenzia ustvrdio je da je glavni prioritet lokalne vlade “borba protiv terorizma”, za koji je rekao da nije glavni fokus misije UN-a.

Odvojeno od UN-a, Francuska je 2014. rasporedila svoje trupe u borbu protiv pobunjenika u ime malijske vlade. Francuski vojnici su se prošle godine povukli iz zemlje jer su se odnosi između Pariza i Bamaka pogoršali.

MaliMINUSMAUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
10 mjeseci prije

Mislim skroz u redu zahtjev.

eks
10 mjeseci prije

Ove UN trebaju promeniti naziv u Američke UN , jer su birokratizovane i u takvim UN sede korumpirane birokrate pod kontrolom USA . Ovakve UN su postale instrument politike USA psihopata .

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Baš velika zemlja i dost brojna . Rusi su ih preuzjeli a imaju i dost trgovaca oružjem iz Srbije . Možda izgledom , najljepši ljudi u cijeloj Africi …

ljena bitanga
10 mjeseci prije

Najveći krimosi na svjetskoj razini kategorizirani kao dobrobitna organizacija za sve nas.

Max
10 mjeseci prije

Neka idu.

Realno
10 mjeseci prije

Siniša Mali previše traži.

tihobl
10 mjeseci prije

Pokupite svojih 15000 vojnika, dovecemo 150 vagnerovaca koji ce zavesti miri red.

nessy
10 mjeseci prije

Ovo nikako nije u redu. Osoblje UN-a su se taman udomacili i navikli na obilate dnevnice, a ovi tipovi zele da odu. Pa ima li tu imalo sucuti prema osoblju cija je dnevnica veca nego mjesecna placa u Mali-u?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI