Mediji nagađaju sadržaj razgovora Putina i Erdogana u Ankari

Putin i Erdogan - sastanak u Moskvi
16 komentara

Jučer je u službenoj posjeti Ankari boravio ruski predsjednik Vladimir Putin, gdje je održao radni sastanak s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Teme razgovora su bile trgovinska i gospodarska suradnja, posebno oko projekata ”Turski tok” i nuklearne elektrane ”Akkuyu”, prodaja ruskih sustava S-400 Turskoj, situacija nakon kurdskog referenduma o neovisnosti na sjeveru Iraka i učinkovito provođenje sporazuma o uspostavi zona za de-eskalaciju sukoba u Siriji.

Sa sastanka dvojice predsjednika iza zatvorenih vrata gotovo da nema nikakvih detalja, što znači da će se rezultati mogućeg dogovora znati tek u trenutku kada budu provedeni.

Dvojica predsjednika su održala i konferenciju za novinare na kojoj nisu rekla ništa posebno što bi odalo budući smjer suradnje između dvije zemlje.

Turska i Rusija žele ojačati suradnju s ciljem okončanja sukoba u Siriji i raditi na uspostavi zona za de-eskalaciju sukoba u sirijskoj pokrajini Idlib na sjeverozapadu zemlje, izjavili su predsjednici Erdogan i Putin.

“Odlučili smo ojačati napore u uspostavi zonu za de-eskalaciju u Idlibu, pokrajini koja graniči s Turskom”, rekao je novinarima turski predsjednik Erdogan, a Vladimir Putin je dodao kako je cilj ovog sporazuma okončati borbe i stvoriti uvjete za povratak izbjeglica kućama.

Putin je ocijenio kako su stvoreni  potrebni uvjeti za okončanje sirijskog sukoba i dodao kako će Ankara i Moskva produbiti suradnju u tom smjeru.

“Ispunjeni su potrebni uvjeti da se okonča ovaj bratoubilački rat u Siriji, da se potpuno unište teroristi i Sirijcima omogući da se vrate mirnom životu,” rekao je Putin.

Rekao je kako se sporazumom kojeg su u Astani postigli Turska, Rusija i Iran stvaraju uvjeti za povratak izbjeglica, što je posebno važno za postizanje dugoročnog političkog sporazuma u Ženevi.

Putin i Erdogan razgovarali su i o kurdskom referendumu održanom u ponedjeljak, a Erdogan je ocijenio da je odluka vlasti u Erbilu bila velika greška i da se njome narušila stabilnost u regiji.

Recep Tayyip Erdogan je rekao kako je važno spriječiti činjenja daljnjih grešaka i da je važno da međunarodna zajednica podrži teritorijalni integritet i političko jedinstvo Iraka.

Tajnik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je novinarima u Moskvi rekao kako je dogovoreno da Putin na sastanku s Erdoganom razmotri niz aktualnih pitanja na regionalnom i bilateralnom planu.

“Što se tiče posjete, ona ima apsolutno pragmatične ciljeve. Rusija i Turska su zemlje u neposrednoj interakciji, bilo da govorimo o trgovini i gospodarskoj suradnji, investicijama, vojno-tehničkoj suradnji na području kulture ili provedbi mega-projekata”, rekao je Peskov i naglasio kako Rusija i Turska aktivno surađuju u području regionalne sigurnosti, uključujući i Siriju.  Tajnik ruskog predsjednika je novinarima jučer rekao ”kako će biti informirani o sadržaju susreta u narednim satima”, ali do sada nema nikakvih informacija o čemu su se konkretno dogovorili Vladimir Putin i njegov domaćin Recep Tayyip Erdogan.

Svjetske agencije i analitičari uglavnom nagađaju što bi to moglo biti i kolika je moguća razina konvergencije između dvije zemlje.

Na službenoj stranici Kremlja je susret popraćen s doslovno tri retka u kojima stoji: ”Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan su održali razgovor nasamo, nakon čega su rusko-turski pregovori nastavljeni u proširenom sastavu. Nakon razgovora su Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan dali izjavu za medije.”

Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
antun comb
6 godine prije

nema od toga nista dokle je god turadija u NATO paktu i dok drze USra atomske bombe na svom teritoriju za napad na Rusiju. kad odu iz NATO i zatvore USra/NATO baze onda se moze o necemu govoriti, ovako je jos uvijek na snazi ona narodna, “lazes ko turcin” ili ona srpska, u “turcina i u zmije ljute nikad srbin nema vjere krute”

Imenjak
6 godine prije

у реду што се тиче њих двојице, али дипломати сј. кореје и браће руса су исто насамо разговарали

Riddick
6 godine prije

Zanimljivo kako su okolnosti Sirijskog rata zblizile ova dva lidera , od najnize tacke odnosa nakon obaranja aviona , pa do danasnje saradnje , makar za javnost.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Nešto mi se čini da su glavna tema razgovora bili Kurdi.Irački zbog referenduma,a i sirijski zbog situacije na istoku Sirije.Turci su po nalogu prije radili kontra svojih interesa.Jer njima nije u interesu raspad ni Sirije,ni Iraka zbog Kurda kojih upravo oni imaju najviše,a takvim raspadom bi tamo mogli dobit samostalne entitete.To je turska noćna mora.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ubuduće će se sve više ovako razgovarati i dogovarati u četiri oka i iza zatvorenih vrata jer se pokazalo da pretjerana transparentnost, koju naglašavaju i nameću neoliberalni globalisti, često zna upropastiti već zaključen posao.

Alen
6 godine prije

Sumnjam da se putin bilo sta dogovarao s ovim dvolicnjakom..

Alen
6 godine prije

Sumnjam da se putin bilo sta dogovarao s ovim dvolicnjakom.. To je najveci dvolicnjak danasnjice…

logo
6 godine prije

mediji u hrvatskoj ne usudjuju se izrijekom napisati da su todoric i sinovi pobjegli iz hrvatske iako to svi znaju ne smiju to napisati dok politika to ne odobri prestrasno cemu mediji sluze bilo bi bolje da ni ne postoje ovakovi kakvi jesu

Steve
6 godine prije

Tayyipa bole Kurdi. Hoće da čuje od Putina kakav je odnos Moskve prema njima. Da li sme da ih zvekne ili ne?! Erdogan više ništa ne sme a da ne pita Vladimira. Verovatno je i to jedan od uslova Mosve da ,,zaboravi,, na onaj avion i na ambasadora Karlova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.