Merkel i Macron od Rusije traže da odmah i bezuvjetno oslobodi ukrajinske mornare

Merkel Macron
49 komentara

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron su pozdravili sporazum o sklapanju privremenog primirja u istočnoj Ukrajini, prenosi Der Spiegel. Kao što je objavio OESS, novogodišnje primirje će trajati do pravoslavnog Božića.

Kancelarka Savezne Republike Njemačke je također telefonom razgovarala s predsjednikom Rusije i tražila od Vladimira Putina da oslobodi uhićene ukrajinske mornare koje je ruska Obalna straža zarobila u pokušaju proboja Kerčkog tjesnaca u studenom ove godine. Tada su tri ukrajinska vojna broda silom pokušala ući u Azovsko more, ali ih je ruska Obalna straža presrela prije dolaska do Krimskog mosta i zarobila brodove i posadu.

Der Spiegel piše kako je “ruski napad” na ukrajinske brodove u Crnom moru pogoršao ukrajinsku krizu. Ali sada, do Nove godine, “oružje opet mora šutjeti”, dodaje njemački časopis.

Kijevske postrojbe i “proruski separatisti” pristali su prekinuti neprijateljstva u noći od petka do subote. Planirano primirje će trajati do pravoslavnog Božića, potvrdila je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Slični sporazumi su postignuti i ranije, podsjeća Der Spiegel. Primjerice, za Uskrs, za početak nove školske godine ili tijekom sezone žetve. Međutim, često se prekid vatre kršio nakon samo nekoliko sati.

Njemačka i Francuska pozdravile su postignute sporazume.

“Predstojeći blagdani trebali bi biti razlog da se strane usredotoče na potrebe civilnog stanovništva”, istaknuli su u zajedničkom priopćenju njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin francuski kolega Emmanuel Macron.  Njemačka kancelarka je također imala telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ponovno zatražila oslobađanje uhićenih ukrajinskih mornara.

Što je točno odgovorio Vladimir Putin nije poznato, ali se može iščitati iz priopćenja Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, koje je komentiralo je zajedničku izjavu francuskog predsjednika Macrona i njemačke kancelarke Merkel o situaciji u Ukrajini i eskalaciji u Azovskom moru.

Moskva: Berlin i Pariz iznose neutemeljene optužbe i neprihvatljive uvjete

Konkretno, izjava Macrona i Merkel sadrži i poziv da svi brodovi u Kerčkom tjesnacu imaju siguran, slobodan i nesmetan prolaz, kao i zahtjev za neposrednim i bezuvjetnim oslobađanjem ukrajinskih mornara koji su ranije zatočeni zbog nezakonitog prelaska granice Rusije.

“Žalosno je što drugi dio ove izjave, kojom Berlin i Pariz kategorički optužuju Rusiju za kršenja ljudskih prava na Krimu, eskalaciju napetosti u Azovskom moru i Kerčkom tjesnacu, sadrži za nas neprihvatljive zahtjeve”, kazalo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je dodalo da, ako govorimo o Kerčkom tjesnacu, ruska strana nastavlja osiguravati slobodu plovidbe u ovoj regiji u skladu s postojećim rusko-ukrajinskim sporazumima, domaćim zakonodavstvom i svim primjenjivim međunarodnim standardima.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je primijetilo da to podrazumijeva uzimanje u obzir stvarnih sigurnosnih rizika, prijetnji i mogućih provokacija od strane Ukrajine i njenih zapadnih “prijatelja”.

Ranije je američki specijalni predstavnik za Ukrajinu, Kurt Volker, oslobađanje ukrajinskih mornara naveo kao uvjet njegove posjete Rusiji.

Volker je podsjetio da je nakon incidenta u Kerčkom tjesnacu američki predsjednik Donald Trump otkazao sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Argentini.

“U vezi s tim, ja sam također odlučio da mi je sada nemoguće posjetiti Moskvu. Nadam se da ću to učiniti sljedeće godine, čim mornari budu pušteni na slobodu”, rekao je diplomat.

Prema njegovim riječima, Rusija bi trebala osloboditi mornare.

“Svi pozivamo Rusiju da to učini kao gest dobre volje … Idealno, za Božić”, dodao je Kurt Volker u izjavi 24. prosinca.

Moskva je odbila njegov uvjet i sastanak se još nije održao, kao što je odbijen zahtjev iz zajedničke izjave njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jupiter
5 godine prije

hahaha…pretrnuo je putko….sav se trese…..nego spiegel? jel´ to onaj novinar “istinoljub”

Sunseeker
5 godine prije

Inače će biti šta??

Святославич 966
5 godine prije

E moji jadnici blesavi sad ce vas putko ko Becku sobaricu..Pa jeste lli vi stavili Vas potpis ili Marsovci za prekid rata u Ukrajini.. Sta ste vi to garantirali ustvari i sta se sad mrgodite.Cupace sad vas Putko za usi do besvijesti, vi ste odgovorni bili za te brodice ili ladje trule. Ma ovi stvarno nisu normalni ili se prave ludi da nisu nista potpisali i garantirali.

kiki
5 godine prije

Normalno da nema zajedničke izjave…:) Tko zna o čemu se tu nije ‘čavrljalo’…moraju pripremit prigodne odgovore…

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Napisi sa regionalnih portala navode izjave samih mornara: “Mutti, ostavi nas još koji dan da se najedemo.”

Alen
5 godine prije

Gospođo Merkel, i Nadežda Savčenko bi rado proslavila Božić u društvu obitelji. Zašto ne upitate predsjednika Porošenka kojim razlogom se nalazi u ukrajinskom zatvoru? Zašto ste zaboravili na nju, zar vas nije sramota? Sjetite se samo halabuke koju ste svojevremeno digli zbog te “heroine” dok nije puštena iz Rusije.

Neko ime
5 godine prije

Ne sjecam se da su pozvali Kanadu da oslobodi celnicu Huaweia.

kiki
5 godine prije

Volker sim, Volker tam. Bolje stoj doma…vrijedi za sve Volkere. Uključivo Johnyja. Preferiram Jacka. Jacka D.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Da gledaju svoja posla, a imaju šta i gledati i raditi, Putin bi ih pustio. U znak dobre volje i dobrog PR-a. Najvjerojatnije uoči pravoslavnog Božića. Možda bi pride dodao i one smješne ladje.
Mislio ih je pustiti i ovako i onako. Nakon što im sud izrekne kaznu.
Ovako, Ukrajinci će se još hladiti. jer su im Merkel, Macron, a i onaj jebivjetar Volker, koji se tu pokušava instalirati kao ”neka strana u procesu”, zamagljujući činjenicu da je tu poslan po zadatku da izaziva nered, ponovo pokazali da su sudbine pijuna potpuno nebitne u odnosu na svjetla reflektora na pozornici političkog marketinga.

nekoime
5 godine prije

Također zahtijaveju da ubuduće Putin mora natezati samo stare namrgođene babe, a ne mlađahne sportašice.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Za pocetak, neka ove dvije lutke iz naslova povuku svoje vojske s dalekih kontinenata u svoje zemlje i neka pocnu raditi za interese svog naroda, a ne elite…

nekoime
5 godine prije

Ovaj bogec Macron gleda u Merkel kao mačka u krletku s kanarincima.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Merkelica i Makaron od previse pametovanja dobili proljev na usta.
Oni bi onima koji naoruzani agresivno udju u njihove teritorijalne vode dali najvisa odlikovanja i po milijardu Eura.

Zadranin
5 godine prije

Hej Merkelice, Makrončino.. aj recite koju u korist one pritvorene kineske čelnice Huawei-a, koja je “počinila kriminal” jer je njena firma navodno prekršila “amerokenjske sankcije”, koje niti su međunarodno pravilo, niti su zakon, niti ih je UN predložio ili ozakonio itd.

Kad kažete nešto vezano za nju, onda ću vas uzeti za ozbiljno ili smatrati suverenim entitetima..dotad, ko vas hebe, smiješni ste i nastavite primati amerokenjsku **tu bez lubrikanta.

A i Rusima ste smiješni.

Pljuc!

jezevakucica
5 godine prije

Molim nju i njega da ne govore i da ne rade ništa narednih dvadeset godina.

Nije bitno tko
5 godine prije

Slika puna američkih kretenoidnih dupeglavaca.

Borac2
5 godine prije

Pazi Anglea, Makroncic se jako pali na stare babuskere, a ti si solo!

NSU
5 godine prije

Odmah i bezuvjetno??? hahahahahahahahaha svašta! SLAVA RUSIJI!

ivica
5 godine prije

Merkel_i Macron… dvije Rošildove krpe za jednokratnu uporabu

Amater
5 godine prije

Što tih dvoje nesretika mogu zahtjevati …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.