Microsoft će uključiti OBAVEZNE AI sisteme u Windows 11 kako bi ŠPIJUNIRALI sve vaše računarske aktivnosti

146 komentara

Microsoft je objavio da će uključiti robusnu ugrađenu integraciju umjetne inteligencije (AI) u svoj Windows 11 operativni sistem, a stručnjaci i zagovornici privatnosti su već zabrinuti.

Prema Microsoftu, uključivanje AI ima za cilj poboljšati upotrebljivost i brzinu Windows 11. Međutim, zabrinutost su izrazili određeni stručnjaci koji se plaše potencijalnih invazija na privatnost koje su rezultat integracije AI u Windows 11. U kojoj mjeri “Windows Copilot” će biti integrisan u različite aspekte Windowsa 11 u ovom trenutku ostaje neizvjesno, ali pošto su to Microsoft i Bill Gates, nismo optimisti da će stvari biti na nivou.

Na prvi pogled, čini se da će Microsoftova novointegrirana umjetna inteligencija imati mogućnost da analizira sav sadržaj na vašem računaru koristeći svoj mehanizam umjetne inteligencije, bez obzira na vaše želje. Uvođenje funkcije pod nazivom Windows Copilot, koja koristi AI za interakciju sa Microsoftovim sistemima zasnovanim na oblaku, najavljeno je za Windows 11.

Prema Microsoftu, Windows Copilot ima za cilj da pomogne korisnicima u postizanju veće produktivnosti i pojednostavi proces razvoja aplikacija za programere koji rade na Windows aplikacijama.

Iako Windows Copilot ima potencijal da poboljša produktivnost, javlja se zabrinutost u vezi sa povećanim pristupom koji Microsoft pruža ličnim podacima korisnika pohranjenim na njihovim računarima. Integracija AI u Windows 11 može omogućiti pristup korisničkim pritiskom na tipke, sačuvanim podacima i izbrisanim informacijama. Ovi podaci mogu biti osjetljivi na hakovanje, zloupotrebu ili čak prikupljanje od strane samog Microsofta, slično kao što Google već radi.

Kako AI uči iz interakcije korisnika sa Windowsom 11, mogle bi se prikupiti velike količine privatnih podataka. Priroda Windowsa sa zatvorenim izvorom povećava nesigurnost, jer korisnici možda nikada neće znati kako se njihovi podaci prikupljaju i koriste od strane operativnog sistema. A to izaziva zabrinutost u vezi sa potencijalnom zloupotrebom ili neovlašćenom upotrebom korisničkih podataka od strane sajber kriminalaca ili Microsofta, navodi sajt Jeff.Pro .

Centralna briga leži u mogućnosti korisnika da kontroliše svoje podatke i odlučuje kada AI ima pristup njihovim informacijama, umesto da ima neprekidan pristup svemu na njihovom računaru. Iako AI nesumnjivo može ponuditi prednosti kao što je ušteda vremena u zadacima koji se ponavljaju, Microsoft mora pružiti jasna objašnjenja o tome kako AI funkcionira unutar Windows 11 i ponuditi opcije za ograničavanje ili onemogućavanje njegovih mogućnosti.

Trenutno postoje indicije da određeni elementi “Windows Copilot” uporno rade u pozadini operativnog sistema, čak i kada su navodno deaktivirani. Transparentnost i kontrola korisnika su ključni u rješavanju ovih problema, naravno, napomenuo je Jeff Pro.

Stepen do kojeg AI u Windows 11 može biti onemogućen ostaje neizvjestan u ovoj fazi, jer se čini da je čvrsto integriran u operativni sistem. Možda nedostaje opcija za potpuno deaktiviranje AI funkcija u Windows 11, ostavljajući korisnike nesigurnim o tome kako se upravlja njihovim informacijama.

Informirani korisnici cijene transparentnost i mogućnost izbora u vezi sa svojim ličnim podacima. Moguće je da je Microsoft zaključio da je većina korisnika ravnodušna prema specifičnostima prikupljanja podataka, što bi moglo objasniti nejasnoću oko omogućavanja i onemogućavanja novih AI integracija u Windows-u.

Microsoft se suočavao sa dugogodišnjim kritikama zagovornika privatnosti u vezi sa svojim uočenim nadzorom korisnika preko Windowsa. Uticaj AI funkcija u Windows 11 i budućim verzijama na ove probleme ostaje da se vidi.

Uzimajući u obzir Microsoftovu istoriju i sve veći strah u vezi sa veštačkom inteligencijom i privatnošću , korisnici sa tehničkim znanjem možda žele da istraže alternativne opcije kao što je Linux. Linux, kao operativni sistem otvorenog koda, pruža korisnicima veću transparentnost i kontrolu nad njihovim podacima i računarskim okruženjem.

„Za one koji su zabrinuti zbog toga da operativni sistem sa veštačkom inteligencijom prikuplja i potencijalno zloupotrebljava lične podatke, Linux pruža ubedljivu opciju u odnosu na Windows 11“, primećuje Jeff.Pro.

“Linux pruža potpunu zamjenu za Windows bez vrste integracije umjetne inteligencije o kojoj se govori u ovom članku. Kao projekat otvorenog koda, izvorni kod Linuxa je javno dostupan, što omogućava nezavisnim stručnjacima da potvrde da se ne bavi prikupljanjem podataka ili nadzorom”, dodaje se na sajtu.

AIlinuxmicrosoftŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
146 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nočni
10 mjeseci prije

Ma ko ga he,..be? Mislim ono zaista, kakve ovo ima veze s ukradenom djecom iz Konga?

Ivan Bgd
10 mjeseci prije

Vec nas spijuniraju, ali sa AI to dizu na visi stepen.

izmjena termina
10 mjeseci prije

To se nekada zvao virus.

Ivan
10 mjeseci prije

Kako je Microsoft na celu s Bilom Gatesom okrao IBM nikakvo cudo nije da nas sve korisnike ta kompanija okrada i spijunira bez nase privole. Svijetu je pod hitno potrebna dostojna zamjena za njihova preskupa rjesenja..

Гавран
10 mjeseci prije

Ubuntu, kao Engleska dorada linuxa mi se čini takođe opasan po život.
Debian testiranog integriteta fajlova. Isključena mreža prilikom instalacije. Nikakav dodatni apgrejd, samo sa svojih, testiranih DWD-a.
I nikakvi lični podaci, ni na takvom sistemu.
U stvari je besplatni softver , open source, ono što jako boli prodavce magle. Nekapitalistička filozovija života.

Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

DA nije direct x-a i monopola svi bi mi odavno koristili LINUX !!!
Ionako spijuniraju i ove stare verzije , nista koristit cemo windows 10,8,7

JoeP
10 mjeseci prije

To nije nikakva novost ako je Microsoft to sad objavio. Vijest za dječji vrtić.
To se pojavilo odma sa nastankom Microsoft OS-ova, samo bilo je ograničeno tadašnjim hardwareima i brzinom interneta.
I ne radi se o špiuniranju nego o oblikovanju uma odnosno misaonih procesa.
Inače ja od pojave Windowsa 10 koristim Linux jer sam osjetio kako nešto nije uredu kad sam prešao sa Windowsa 8 na 10.

NOME
10 mjeseci prije

10 lajkova i znaju o tebi kao majka, 50 lajkova poznaju te kao bračni partner, 100 lajkova i poznaju te bolje nego ti sam sebe……

Grdi
10 mjeseci prije

Linux ….

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Ovo je smijesno u odnosu na ono sto je vlasnik microsofta htio da mi stavi u rame…
Nitko od njih se nece smiriti dok nas sve ne pobiju i manji broj tako porobe kako nikad u povijesti nitko porobljen bio nije! Upamtite porobit ce na takav nacin da ce 24h robovi zeljeti umrijeti ali ih tijelo nece slusati!

Мргуд
10 mjeseci prije

Шта је то Windows 11? Већ три године, од када је почело оно светско лудило са прехладом, користим Linux. Врло сам задовољан и не намеравам да се враћам на Windows. Још од Windows 7 сам имао муке да искључим десетине разних сервиса и процеса који су били сакривени. И то оно што се може открити. Ко зна шта је све уграђено унутра за контролу и шпијунирање а ми за то немамо појма.

Stipe
10 mjeseci prije

Sve se to može isključit. Trenutna popularna modifikacija windows 11 se zove tiny11 i možete je naći za skinuti sa interneta na WEB ARCHIVE stranici. Sav nepotrebni sadržaj koji je microsoft ubacio uključujući telemetriju i slanje podataka njima što vi radite je izbačen uključujući i nepotrebne aplikacije tako da je sustav složen za brz i fluidan rad na vašim računalima bez njihovoga smeća za špijuniranje.

throne
10 mjeseci prije

Da sam napomenem, za vlasnike smartphonea, vrlo brzo ce vlada uz ministarstvo MUP-a, Stozera civilne zastite preko softvera i hardwera koji im je predala EU oglasiti se svm korisnicima mobilne usluge u Hrvatskoj, u smislu prikupljanja podataka u sljucaju ne daj boze nekakvih prirodnih nepogoda, koje bi se mogle desiti na odredjenim teritorijama nase drzave.Cilj im je da odgovorite na poziv ili otvorite poruku s time automatski oni lociraju vase postojanje bez ukljucivanja mogucnosti mjesta lokacije na vasem mobu. Te s tim Vas i vas mobitel unose u kartoteku brojeva po zupanijama u Mup-u i mogu Vas pratiti bez problema na novome softweru. To je uz koristenje AI u sprezi kamera kojih je sve vise po nasim gradovima i mjestima cilj vlade oko stvaranja uvjeta kontrole gradjana u sljedecim pandemijama i projektu 15 miutnih gradova ili mozda proglasenom ratnom stanju. Ovo s kompovima je velika tvar manipulacije i kontrole ali… Čitaj više »

Miro
10 mjeseci prije

Nemam windows 11 nit ću ga ikad imati a oni nas svakako špijuniraju preko telefona. Kad telefon ima prednju kameru i kad se baterije iz fona ne mogu izvaditi to vam govori da se radi o špijunskom aparatu za 24 sata posmatranje. Koliko puta pričamo o nečemu i kad uzmemo fon u ruke milion reklama o tome šta smo pričali.

NOME
10 mjeseci prije

mislim da je jedan od ciljeva projekta 19 i profiliranje stanovništva…..sto posto znaju tko kako razmišlja jer klikovima na netu imaju potpunu sliku o nama- pojedinačno sa imenom i prezimenom

Marko
10 mjeseci prije

pa kad nam vec spijuniraju mobitele, mogu i laptope.. koliko se samo puta na mobitelu upali mala zelena lampica za prednju kameru kad pokusavas uci u pojedine stranice, programe

Jadranka S.
10 mjeseci prije

Naklon djeci svijeta!

Tim
10 mjeseci prije

Koristim Linux, windows prči se.

Max
10 mjeseci prije

Svi na Linux.

dggrtuihgjkk45567888
10 mjeseci prije

-samo win7 64bit dolazi u obzir s tim da autom.update odavno ne radi i morate sve znati sami instalirati i izbjegavati win spyware zakrpe…znači sve ručno s provjerom! KB zakrpa, s tim da namjerno kvare funkcionalnost npr u youtubeu…
-od win8 a osobito win10 količina špijunaže je nevjerovatna
-win11 zahtjeva posebnu hardwersku komponentu za instalaciju sličnu imei čupu na mobitelu…mislim da je sve jasno
-učite linux i izradu wifi antena…neke imaju 5km doseg!
-proton mail…bilo koji anonimni
-ništa od alphe/googla ne bi trebalo koristiti!

Mrčikola
10 mjeseci prije

Sve ono na što “alternativni izvori” upozoravaju, ili što i sami majstori najavljuju kao neke nove mogućnosti krađe podataka, nadgledanja, kontrole, kanaliziranja misli i ponašanja, već odavno “fercera”.
Zato, u tom “tehnološkom smislu”, samo opušteno…na to nema potrebe gubit energiju jer ono što ih zanima, kao i oni koji ih zanimaju..,sve je to već odavno pod nadzorom.
U to smisli, tko god da plasira ovakve vijesti i “najave, bilo to svjesno ili ne, radi nam ogromnu štetu.
Jedina priprema koja je, po meni , uistinu, bitna za “nadolazeće” je da čovjek u “tikvi” bude načisto s tim; kako ću se ponijet kad mi “dođu na prag”.
Kad to sa sobom riješiš, onda…jednostavno…nastaviš živjet…s radostima i nedaćama koje život odvjeka, po Božjoj volji ili po prirodi, nosi.

Jadranka S.
10 mjeseci prije

Jedno slovo na internetu zbog sebe napisala nisam. Prije prvog napisanog komentara na internetu znala sam sve sto i sada znam, internet mi jednu rijec znanja dao nije niti sam po internetu ista trazila. Intuitivno osjecam da se povucem sa interneta, vama svima sa srecom, hvala sto sam vas upoznala.

Otudjeni
10 mjeseci prije

Gledao intervju sa bivsim CIA agentom,sve se spijunira,na VPN se grohotom nasmijao. Nema nikakve zastite. U istom podcastu gostovao “moralni haker”,covjek se doslovce igra i hakira bilo sto u deset sekundi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI