fbpx

Ministarstvo financija Francuske kontrolira novac frankofonskih država Afrike

Ministarstvo financija Francuske kontrolira novac frankofonskih država Afrike 1

Kako bi garantirala stabilnost CFA franka, Francuska obvezuje frankofonske zemlje Afrike da svoje devizne pričuve od 72 milijarde eura (500 milijardi CFA) depoziraju na račun Ministarstva financija Francuske. Što god se pokušalo učiniti da se to spriječi, Francuska je učinila sve da afričke vođe u tome ne uspiju. Ako neka zemlja takozvane CFA zone više ne ispunjava zahtjeve Francuske, Pariz blokira sve njezine devizne rezerve i zatvara banke u zemlji koju smatra “pobunjeničkom”, kao što je bio slučaj s Obalom Bjelokosti i Laurentom Gbagbom.

CFA franak, ili CFA zona, područje je koje obuhvaća više zemalja u Africi koje koriste dvije valute za koje “jamči” francusko Ministarstvo financija. U tim se zemljama koristi zapadnoafrički i centralnoafrički franak. Iako je teoretski riječ o dvije valute, CFA franak imaju isti tečaj i mogu se mijenjati i koristiti u svim zemlja koje koriste jednu ili drugu valutu.

CFA zona

CFA zona

 

Kada su ’50-ih i ’60-ih godina francuske kolonije u Africi stekle neovisnost, Pariz je formalno prihvatio njihove deklaracije o nezavisnosti, a onda je pozvao afričke zemlje da potpišu takozvani “pakt o nastavku kolonizacije“.

Afričke zemlje su se složile da prihvate francusku kolonijalnu valutu FCFA, da zadrže francuske škole i vojni sustav, te da francuski jezik priznaju za službeni.

CFA franak je naziv zajedničke valute u 14 afričkih zemalja, članica takozvane CFA zone. Ova valuta, koja koči razvoj ovih zemalja, nastala je 1945. godine, kada je Francuska ratificirala sporazume Bretton Woods i počela provoditi politiku u Međunarodnom monetarnom fondu, gdje je zastupala “Franak francuske kolonijalne Afrike” (FCFA).

Prema ovom zakonu, 14 afričkih zemalja su i dalje obvezne pohraniti oko 50 posto svojih deviznih rezervi u “Banque de France” u Parizu, a te su rezerve pod izravnim nadzorom francuskog Ministarstva financija.

Sve te zemlje nemaju pristup ovom dijelu svojih rezervi. Kako preostalih 50 posto rezervi nije dovoljno za njihove potrebe, moraju posuđivati dodatna sredstva od Francuske po tržišnim cijenama. Održavanje fiksnog tečaja penalizira sve članice CFA zone, kao što je to slučaj u svim zemljama u kojima Centralne banke održavaju fiksni tečaj uključujući i naše zemlje regije.

Od 1961. godine, Pariz kontrolira sve devizne rezerve u Beninu, Burkini Faso, Gvineji Bisau, Obali Bjelokosti, Maliju, Nigeru, Senegalu, Togu, Kamerunu, Srednjoafričkoj Republici, Čadu, Kongu, Ekvatorijalnoj Gvineji i Gabonu.

Francuska na ovaj način blokira oko 72 milijardi eura rezervi. Vlada u Parizu ima pravo prvokupa nad svim novootkrivenim prirodnim resursima u tim afričkim zemljama. Konačno, Francuske tvrtke moraju imati prioritet u dodjeli ugovora u bivšim francuskim kolonijama. Zbog toga je većina imovine u području opskrbe, financija, transporta, energije i poljoprivrede u rukama francuskih kompanija.

Vladajuće elite u svakoj od ovih afričkih zemalja moraju ispuniti ove obveze bez pogovora i nemaju drugog izbora. Afričkim liderima koji to odbijaju, prijeti se atentatima ili svrgavanjem njihove vlade. Tijekom proteklih 50 godina je u Africi bilo 67 vojnih udara u 26 afričkih zemalja. 16 od tih 26 zemalja su bivše francuske kolonije.

Primjer je prvi predsjednik Toga u zapadnoj Africi, Sylvanus Olympio, koji je svrgnut državnim udarom kada je odbio potpisati sporni “Pakt o nastavku nagodbe”, zapravo “pakt o nastavku kolonizacije”. Francuska je inzistirala da Togo plati naknadu za infrastrukturu koja je izgrađena od strane Francuske tijekom kolonijalnog razdoblja.

Međutim, novi predsjednik Toga se 1963. odlučio oduprijeti i izdati nacionalnu valutu. Tri dana nakon ove odluke je njegova vlada svrgnuta od strane skupina bivših legionara, a predsjednik je ubijen.

Zapovjednik legionara, Gnassingbé Eyadema, za ovaj posao je od francuskog veleposlanstva dobio novca u današnjoj vrijednosti oko 550 milijuna eura, piše britanski The Telegraph.

Četiri godine kasnije je Eyadema uz potporu Pariza postao novi predsjednik Toga. On je u ovoj zapadnoafričkoj zemlji uspostavio okrutnu diktaturu i ostao na vlasti sve do svoje smrti 2005. godine.

U sljedećih nekoliko godina je Pariz zadržao veze s bivšim legionarima, koji su svrgavali nepoželjne vlade u bivšim francuski kolonijama. To je bio slučaj i s prvim predsjednikom Centralnoafričke Republike, Davidom Dackom, svrgnutim od strane bivših pripadnika Legije stranaca 1966. Isto se dogodilo predsjedniku Burkine Faso, Mauriceu Yaméogou, te s predsjednikom Benina, Mathieuom Kérékouom. Prvi predsjednik Republike Mali, Modiba Keita, također je bio žrtva puča od strane bivših legionara 1968. Razlog je što je nekoliko godina ranije jednostavno odlučio da više ne želi koristiti francusku kolonijalnu valutu.

Isto je prošao i Thomas Sankara, peti predsjednik Gornje Volte – Burkine Faso od 1983. do 1987. godine, revolucionar i teoretičar panafrikanizma, koji je po dolasku na vlast pokrenuo veliki broj reformi i bio popularan u svom narodu. Zbog svoje karizme i uloge vođe revolucije je ostao upamćen pod nadimkom „afrički Che Guevara“. Promijenio je ime države Gornja Volta u Burkina Faso.

Dana 15. listopada 1987. godine je u zemlji izvršen državni udar. Sankaru je ubila naoružana skupina, koju je organizirao njegov bivši suradnik Blaise Compaoré. Sankarino tijelo je raskomadano i pokopano u neoznačenom grobu, a njegova udovica i dvoje djece su pobjegli iz zemlje. Compaoré je odmah prekinuo nacionalizaciju i poništio gotovo sve Sankarine odluke. Vratio je Burkinu Faso u članstvo Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, praktično u ruke neokolonijalnih vlasti iz Pariza.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
32 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Ovo je neizmjerno vazan tekst jer plasticno oslikava kapitalisticki imperijalizam. U slicnom su odnosu zemlje europskog centra naprema europskoj periferiji. Naravno da je njemacka ekonomija jaka kad za nju rade gospodarstva i narodi Juznih Slavena, Rumunja, Grka, Madjara, Ceha, Slovaka, Litve, Spanjolske, Italije….neki u vecoj, a neki u manjoj mjeri.

Bzvz
Gost
Bzvz
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Da li si ikada imao tvrtku u Njemackoj i poslovao pa mozes tvrditi da im je ekonomija jaka jer iskoristavaju periferiju? Da li si imao tvrtku u Hrvatskoj pa da barem nesto relevantno kazes? Imam tvrtke u obje zemlje i argumentirano tvrdim da pricas gluposti u vezi Njemacke. Njemci su bolji u svemu i zato su uspjesni!! Na nama ostalima je da ih pokusamo kopirati da i mi budemo bolji, a ne pljuvati zbog ljubomore.

Kihot
Gost
Kihot
3 godine prije
Reply to  Bzvz

Kakve veze ima to što si ti napisao sa nekolonijalnom politikom koju Njemačka 100 objektivno i faktološki dokazivo provodi nad gore navedenim zemljama??? Kakve veze ima to što su, eto, pedantni kolonizatori koji doma vode “tight ship” tvrtke. Bi vidio kaosa da se pusti papuča nad kolonijama, da nestane euro kao sredstvo porobljavanja (i mi imamo euro makar to zovemo kuna) itd…

Kihot
Gost
Kihot
3 godine prije
Reply to  Kihot

*100 posto

fash
Gost
fash
2 godine prije
Reply to  Kihot

Kojom to silom njemački neokolonijalisti drže u pokornosti gore navedene narode?
Zašto se navedeni narodi i vlast koju su izabrali na izborima ne oslobode tog neokolonijalnog njemačkog jarma?
Kako to da njemačka marka koja je bila vrlo popularna na “ovim prostorima” nije bila sredstvo porobljavanja?

fash
Gost
fash
2 godine prije
Reply to  Koča Popović

Što sprječava spomenute narode da svojim proizvodima i znanjem ne konkuriraju Nijemcima?

Možda Nijemci silom naređuju južnoslavenskim, istočnoslavenskim, zapadnoslavenskim narodima i narodnostima, Rumunjima, Grcima, Mađarima, Litvancima, Španjolcima, Talijanima što smiju raditi?

Od nekoga tko ima nadimak antifašističkog koljača i ratnog zločinca, nije drugo za očekivati nego komunjarske i marksističke floskule izgubljene u vremenu i prostoru.

cliff
Gost
cliff
3 godine prije

Jos jedna zapadna vrijednost, pored onih iz proslosti kao sto su bili nacizam, kolonijalizam, apartheid…..

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Evo kompletnog teksta pa pogledajmo sjaj i bijedu “demokratske” francuske. E to je kapitalisticki imperijalizam. Od vlasnika kapitala, odvratniji su jedino kojekakvi shovinisti koji su oruzje u njihovim rukama.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  L. R.

Volio bih da ste zaista procitali navedeni tekst. Niste sigurno jer niste imali dovoljno vremena od trenutka kad sam postavio link. Tamo je u 14 tocaka pobrojan grijeh francuske republike. Iskrenije bi bilo priznati da vam je lijevi medij neprijateljski i da iz tog razloga ne dopustate objavu linka na Novi plamen.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  L. R.

Isprika urednistvu, reagirao sam impulzivno, ali tekst u Novom plamenu ipak donosi cjelovitiju sliku neokolonijalnog odnosa prema africkoj sirotinji. Nije mi namjera svadja, vec ukazivanje na jos izvora i pogleda iz drugog kuta.

Deut
Gost
Deut
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Kočo ti stvarno imaš problem. Kako možeš prozivati ovaj portal da cenzurira ljevičare?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

E moj Kočo, brate da si Kočo, uzeo bi pušku i vunene čarape i otišao u šumu ko moj đed 41. u partizane, a ne bi čitao Novi Plamen, koji je od Plamena Krleže i Cesarca udaljen milijun svjetlosnih godina. Nikakva rješenja oni tamo ne daju, Kupio sam prva tri broja, i reko, nek od***U . Nisi ti loš, brate , ali se probudi. Nemoj uz ove trockiste i frakcionaše , boga ti.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Haha…ne boj se druze Laki, nemoj da si nervozan?. Jedno je sigurno, necu sigurn s nacionalistima i popovima.

Trojan
Gost
Trojan
3 godine prije

Liberte,Egalite&Fraternite…

longum
Gost
longum
3 godine prije

Ovaj Francuz je jako bogat covjek, jako utjecajna osoba Fabien Baussart uopce nema upis na Wikipedia.
Zasto?
On je sad pod istragom CIA radi njegovih kontakta s Rusima.
Tko ce biti slijedeci?
Kad cu ja doci na red?

U prosincu prosle godine on je napisao pismo konmitetu za nobelovu nagradu i predlozio V.V.P. za nagradu.

Ali ta organizacija je diskreditirana, zatrovana natovskim idejama i tako da vise ne znaci nista covjecanstvu a kamoli Putinu.

Head of French Center for Political and International Relations (CFPA) Fabien Baussart said Tuesday that he had officially nominated Russian President Vladimir Putin for the Nobel Peace Prize.

As the CFPA head, I officially proposed the candidacy by sending a letter to the Norwegian Nobel Committee saying that, in my opinion, President Vladimir Putin could get the Nobel Peace Prize as a reward for his peacemaking efforts,” Baussart told RIA Novosti.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Molim urednistvo da odobri tekst Novog plamena na koji sam stavio link, a govori o francuskom kolonijalizmu koji i danas funkcionira u praksi.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  L. R.

Isprika jos jednom.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

Halo Koča Popović pa ti reklamiraš manipulatorski medij, a ne ljevičarski.

Vuk Vuković, predstavnik bankarskog lobija da piše za Novi plamen?

http://www.noviplamen.org/

Evo i Mate Kapović tu.

Jeste li vi ljudi normalni? Proguglajte prije nego tvrdite.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  PPP

Za Vuka se slazem, ali Mate Kapovic jest ljevicar. Zasto bi Novi plamen bio manipulatorski medij?

h i b e r
Gost
h i b e r
3 godine prije

Zasto su kolonijalne zemlje najrazvijenije u Africi?

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  h i b e r

Nisu! I kakav je to uopce argument? Sto zelis implicirati Hiberu?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Kakve veze ima, kad su svugdje marionetske vlade, francuske kompanije, a većina imovine u području opskrbe, financija, transporta, energije i poljoprivrede u rukama francuskih kompanija, kao šo piše, pa pravo prvenstva na natječajima itd… ovo s 50% rezervi da mora držati Pariz je isto previše, a tko ih želi povući, ode u vječna lovišta.

Pipo
Gost
Pipo
3 godine prije

Gadafi je nestao jer je pocinjao sa svojom valutom

crodaemon
Gost
crodaemon
3 godine prije

Članak nije potpisan?
Zakunija bi se da sam ga već nedi pročita,
te da je vamo pisala puno manja cifra
Zapovjednik legionara, Gnassingbé Eyadema, za ovaj posao je od francuskog veleposlanstva dobio novca u današnjoj vrijednosti oko 550 milijuna eura

crodaemon
Gost
crodaemon
3 godine prije
Reply to  crodaemon

da, sad vidim
L. R.

Moravsky
Gost
Moravsky
3 godine prije

Sećam se legende index foruma..Majora ili ti Nožine..kad je na nečiju opasku kako je Pariz prelep grad napisao..”prelep je zbog prirodnih bogatstava Togoa,Burkine Faso,Čada,Nigera koje su Francuzi prigrabili za sebe i još uvek to rade”,a tada ne razmišljajući o svetu u kome živimo kao što danas razmišljam ipak sam mislio da je taj jebani Zapad humaniji,ali…ta valjda želja za romantizmom u meni i verovanjem da su sva ljudska bića ista i da svi težimo istini i pravdi bio samo jebani lažni ideal u meni shvativši..da je sve to jedna banda…mafijaško udruženje gde su porodice zapadne države,a ostali su tu koji rade za tu mafiju i mrvice koje im ona baci sa stola na kome se jede…i sećam se priče o Nigeriji petoj ili šestoj po rezervi nafte…gde su razni Mobbili,Shellovi,Totall po ugovorima trebali u tim područjima gde eksploatišu..da izgrade obične ambulante tom stanovništvu koje živi tu..da isti koji isisavaju silne milijarde i milijarde iz tih područja su toliko sebične da to nisu uradile nego narod tamo živi u neljudskim uslovima i razboljeva se upravo zbog toksičnog otpada koji se izbacuje….jebana ambulanta od 50tak kvadrata…50tak hiljada dolara,eura da košta…klasično robovlasničko liberalkapitalističko uređenje..gde ljudski život nema nikakvu vrednost

Seljak
Gost
Seljak
3 godine prije

Pravo pitanje je:
Ko kontrolira Ministarstvo financija Francuske?
Da li znate kako nastaju “ministarstva” i “financije”?
Odgovor je jednostavan ali…

Zanzo
Gost
Zanzo
1 godina prije

Jeb..at će im znanje Žuti prsluci. I neka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik