fbpx

Mir u Nagorno-Karabahu: pobjeda Azerbejdžana na bojnom polju, diplomatska pobjeda Rusije; Jermenija spašena katastrofalnog poraza

Nagorno-Karabah

Mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu predstavlja trijumf ruske diplomatije, čudom pretvarajući nered i gubitke u pobjedu. Ključ će biti u tome da se održi, jer Jermenija liže rane, a trijumfalni Azerbejdžan se raduje.

U ponedjeljak ujutro stvari nisu izgledale dobro za položaj Rusije na južnom Kavkazu. Nekoliko nedjelja je bjesnio rat između Jermenije i Azerbejdžana zbog otcjepljene provincije Nagorno-Karabah. Jermenija je, poput Rusije, članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti, što je zapravo čini ruskim saveznikom. Ali Jermenija je gubila rat i gubila ga je teško.

Nanijevši slamajući udarac jerevanskim snagama, Azerbejdžan je u nedjelju zauzeo ključni grad Šušu na jugu Nagorno-Karabaha. Govorilo se da se njegova vojska približava glavnom gradu pokrajine Stepanakertu. Moral jermenskih trupa se urušavao. Izgledalo je kao potpuna pobjeda Azerbejdžana.

Iako sigurno nije katastrofalna, implikacije ove pobjede teško bi se mogle nazvati pozitivnim za rusku spoljnu politiku. U prvom redu, to je potkopalo kredibilitet Rusije kao saveznika. I drugo, prijetilo je stvaranjem opasnog primjera za druge zemlje u ruskom bliskom inostranstvu sa otcjepljenim regionima, poput Gruzije i Ukrajine. Takav azerbejdžanski presedan mogao bi možda ohrabriti druge u uvjerenju da se i njihovi sopstveni problemi mogu slično riješiti vojnim sredstvima.

Dopuštanje Jermeniji da bude potpuno poražena nije, prema tome, bilo u interesu Rusije. Ali Rusija takođe nije zainteresovana ni za loše odnose sa Azerbejdžanom, a kamoli da zarati s njim. Stoga pristup direktne pomoći Jermeniji nije bio opcija. Činilo se da čak i djelovanje posrednika neće uspjeti, s obzirom da Azerbejdžan nije imao očiglednu potrebu za posredovanjem. Činilo se da Rusija gubi u svakom slučaju.

A onda se, iz vedra neba, u ponedjeljak uveče sve promijenilo. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je postigao dogovor sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim i jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom da rat završi. Zašto su se Jermeni složili, jasno je – njihova vojna situacija im je ostavljala malo izbora. Zašto su se Azerbejdžanci složili, manje je očigledno, s obzirom na to da su vjerovatno mogli još više dobiti nastavkom borbe. Ali uslovi su dovoljno povoljni da se čini vjerovatnim da su ih smatrali predobrim da bi ih mogli odbiti.

Prije nedavnog rata, gotovo cijeli Nagorno-Karabah bio je van kontrole Azerbejdžana, dok je Jermenija takođe zauzela sedam susjednih azerbejdžanskih provincija. Tokom borbi, Azerbejdžanci su zauzeli južni dio Karabaha i većinu od četiri regiona. Prema uslovima sporazuma od ponedeljka, oružane snage svake strane zadržat će se na trenutnim položajima, ali do 1. decembra Jermenija mora Azerbejdžanu vratiti preostala tri okruga koja još uvijek zauzima – Lačin, Kalbajar i Agdam.

U stvari, sporazum osigurava da Azerbejdžan povrati svu svoju teritoriju osim sjevernog dijela Nagorno-Karabaha. Na ovaj način se to može vidjeti kao odlučujuća pobjeda Azerbejdžana.

Sporazum, međutim, ne rješava šta će se dogoditi sa sjevernim dijelom Nagorno-Karabaha, koji ostaje pod kontrolom jermenskog lokalnog stanovništva. Smanjeno na djelić svoje bivše veličine i odsječeno spolja, ono što je ostalo od nezavisnog Nagorno-Karabaha teško da će biti održiva jedinica. Njegova jedina veza sa Jermenijom biti će put kroz ono što se naziva ’lačin koridor’. Ovo će kontrolisati ruski mirovnjaci, koji će takođe nadgledati linije fronta.

Posredovanjem u ovom mirovnom sporazumu, Rusija je barem za sada spasila Karabah od potpunog zauzimanja od strane Azerbejdžana. Na ovaj način može da tvrdi da je učinila sve što je mogla da zaštiti jermensko stanovništvo. Ubjeđujući Azerbejdžance da puste ruske mirovne snage u to područje, takođe su sebi zagarantovali centralnu ulogu u bilo kojem konačnom rješenju tog pitanja. Međutim, istovremeno se Rusija takođe zadržala u milosti Azerbejdžana, dogovarajući sporazum kojim se obnavlja većina izgubljenih teritorija zemlje.

Na Zapadu su ruski mirovnjaci stekli reputaciju razbojnika, pomažući zamrzavanje sukoba, umjesto da ih riješe. U ovom slučaju, oni su igrali pozitivnu ulogu, omogućavajući Jermeniji da potpiše mirovni sporazum pružajući određeni stepen sigurnosti.

4.3 16 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
83 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mario
Gost
Mario
17 dana prije

Smijesno mi je pomisliti uopce da netko zeli ratovati… Ali valjda treba proci jos koja generacija da se spametujemo.

nessy
Gost
nessy
16 dana prije
Reply to  Mario

Tebi je smijesno? Onda se cesto smijes, i ocito o prirodi covjeka nisi bas upucen.

Siniša
Member
Siniša
17 dana prije

„Kada vidimo u kakvoj smo situaciji sada, gledajući iza sebe, možemo reći da bi situacija bila bolja da smo pre godinu dana pristali na povratak pet regiona. Ali ko bi u Jermeniji poverovao da je to pravi put? Veoma mali broj ljudi, uključujući mene, ne bi poverovalo, jer je bilo mnogo neizvesnosti“, rekao je Pašinjan.
Ovaj čovek je apsolutan kriv za novi genocid nad Jermenima,znati da se neprijatelj obimno priprema a ne pripremiti se adekvatno je zbilja kriminalno.

Željko
Gost
Željko
17 dana prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Halo zemljak, o čemu to pričaš? Gorski Karabah i pet okruga (županija, regiona, oblasti kako ti godi) su dio države Azerbajdžan!

Siniša
Member
Siniša
17 dana prije
Reply to  Željko

Da, i!?
Znači opravdan genocid, urbicid ili etnocid!?
Ne zaboravi..BiH je bila deo Jugoslavije.

Last edited 17 dana prije by Sinisa
Milivoj
Gost
Milivoj
16 dana prije
Reply to  Siniša

Da umjetna tvorevina umjetne Juge stoga duplo umjetni bosanski lonac.

Adriana
Gost
Adriana
17 dana prije
Reply to  Siniša

@ Siniša
Nije se moglo adekvatno pripremiti, jer bi takav trošak smanjio raspoloživi plijen tajkunima, što bi ih moglo gadno razljutiti prema samonametnutim “vlastima”. Ali eto, ufalo se u sveti NATO, EU, pomoć Zapada…
Ima ih još, ama svugdje okolo, koji znaju da se neprijatelj obimno priprema, no lakše je okrenuti glavu prema NATO i EU i ufati se.

Željko
Gost
Željko
16 dana prije
Reply to  Adriana

Ne hvalim ga često ali pametan potez predsjednika Rusije jer čitam da “treba napomenuti da 60% ovih ruskih vojnika su pripadnici islamske vjeroispovijedi, dosta su ih Tatari, Dagestanci i ostali iz ruskih republika koje su većinski muslimanske, pametno radi Putin i dobro je Rusija integrirala svoje muslimane, koji sada živote daju za svoju zemlju i pričaju ruski jezik, znaju ćirilicu kao primjerice i Habibi i lojalni su svojoj državi, to je primjer jedne prave tolerantne države. Primjerice Rusija ima na desetine milijuna muslimana, a imaju najniži postotak terorističkih napada, sa muslimanskim predznakom, u državi.”
Ovaj dio “primjerice i Habibi” ne znam o čemu se to radi ako tko zna hvala unaprijed na objašnjenju!

brusli
Gost
brusli
17 dana prije
Reply to  Siniša

Siniša, sjedi 1!

zapadni neimac
Gost
zapadni neimac
16 dana prije
Reply to  Siniša

A sta ako Armenci ne ispostuju dogovoreno?

puf
Gost
puf
16 dana prije
Reply to  Siniša

Genocid?
O kakvom genocidu se govori?
Ono sto je uradjeno je etnicko ciscenje juznog dijela samoproglasene Republike Arsakh.
Ono sto je zalosno je i da ce ostatak Armenaca da se iseli, jer sve sto preostsli dio Nagorno Karabaha moze da dobije je unutrasnja autonomija.

Medo
Gost
Medo
17 dana prije

Kako je doslo do prekida sukoba? Hmmmm. Azerbajdžanci se zaigrali mozda i prešli granicu Armenije i oborili ruski helikopter u pratnji konvoja na, kolko 5-10 km od granice. E tu je doslo od guze do mozga da bi sve osvojeno mogli izgubit u roku 10-20 dana. Imaju i Rusi dronove koje mogu posudit. Nisu samo Turci takvi igrači.

Željko
Gost
Željko
17 dana prije

Mir u Nagorno-Karabahu, pobjeda Azerbejdžana na bojnom polju, diplomatska pobjeda Rusije, Jermenija spašena katastrofalnog poraza!
U naslovu sve rečeno, točno i korektno, bez pristranosti!

dulebg
Gost
dulebg
17 dana prije
Reply to  Željko

ARDIANA je sve rekla:
Nije se moglo adekvatno pripremiti, jer bi takav trošak smanjio raspoloživi plijen tajkunima, što bi ih moglo gadno razljutiti prema samonametnutim “vlastima”. Ali eto, ufalo se u sveti NATO, EU, pomoć Zapada…

ivica
Gost
ivica
17 dana prije

U svakom slucaju u utakmici Turska Rusija to je vec 3 -0 za erdogana prvo u idlibu pa Libija i sad najgori poraz Karabah , Putin gubi vjerodostojnost kod svojih generala , koji je ovo vec sruseni ruski avion helikopter a nema odgovora , to znaci samo jedno , slabost

oddball
Gost
oddball
17 dana prije
Reply to  ivica

Onako kako ja to vidim, Putin pruža određeni prostor Erdogano, to je cijena plaćena za slabljenje NATO saveza na jugoistoku i polagano klizanje Turske iz sfere utjecaja SAD-a, što je prvenstveno rezultat Trumpove politike, Biden će sigurno pokušati vratiti stvari i odnose na razinu prije 4 godine, koliko je to danas moguće i realno treba tek vidjeti, osobno mislim da je Turska sila na staklenim nogama, kada bi SAD u dogovoru sa EU odličio Erdogana privesti redu to bi se odradilo vrlo brzo, ekonomija Turske gotovo poptuno ovisi i Zapadu, …
da skratim priču, ne možemo tu govoriti o porazima Putina, sva tri primjera se uklapaju u Putinovu doktrinu, po toj doktrini nije cilj razriješiti neke konflikte nego ih zamrznuti unedogled, zemlje u kojima se to provele nikada neće profunkcionirati do kraja već unedogled ostati u šahu od strane Rusije, takva je situacija u Moldaviji, Gruziji, Ukrajini (najbolji primjer jer čak i kada bi Ukrijnci htjeli pustiti Donbas, Putin ne pristaje), Siriji, evo sada i u Karabahu, američka doktrina je drugačija, razore i praktički okupiraju državu direktno ili preko proxya te instaliraju podoban režim,….

mriomproper
Gost
mriomproper
16 dana prije
Reply to  oddball

kolega zaboravili ste zamrznuti sukob u turskoj

i US a ni rusiji nije u interesu gurnuti tursku u zagrljaj drugoj strani, u trenutnoj situaciji turska je u poziciji u kojoj je bila juga za vrijeme hladnog rata

turska trenutno iskoristava svoj polozaj da bi umjesto ruskih ili americkih ili EU…
PRIMARNO GURALA SVOJE INTERESE, to sto to erdogan provodi rusenjem… paljenje… silovanjem.. granatiranjem… je druga stvar

međutim usprkos tome gubici US i rusje bi bili 1000 puta veci ako bi erdogan potpuno presao na druguu stranu, tako da su oboje dali erdoganu dozvolu za ubojstva… a kako bi smanjili nepopravljivu štetu, tj provode politiku demage control baš kao i EU, tako da o nekakvim ozbiljnijim sankcijama… turskoj možemo samo sanjati

sto je jos vaznije turska je potpuno svijesna da tako moze u nedogled tj. godinama sve dok god ne zauzme jednu stranu

iste sekunde kad turska zauzme stranu, te sekunde je izguibila, i morat ce pocet odmah i prvenstveno brinuti o stranim interesima a tek poslje toga o svojim interesima, jer ce strana koja je izgubila tursku odmah pruziti kurdima u turskoj satelitske snimke… financijsku… medijsku… i politicku podrsku i obavjestajnu… obuku… oruzje… pomoc, i tada ce turska biti primorana da se bavi sama sobom i nece imati ni resursa ni vremena za širenje turskog politickog i medijskog i ekonomskog utjecaja a ni za sirenje i ekspanziju…

tako da na zalost nalazimo se u pat poziciji, i turska to jako dobro zna, i obilno to koristi i koristit ce i dalje, jer direktni sukob sa turskom svima donosi puno štete a jako malo koristi

ako samo malo pogledamo u povijest vidjet cemo koliko puta su tursku pa i otomansko carstvo spasavali neprijatelji, svi su ih htjeli oslabiti ali ne i unistiti do kraja, pa su tako i npr. britanci ratovali sa otomanskim carstvom, a kasnije ga spasavali i spasavali kako ne bi slaveni… grci… rusi… previse ojacali

Last edited 16 dana prije by mriomproper
oddball
Gost
oddball
16 dana prije
Reply to  mriomproper

kolega ti pojednostavljuješ stvari, nema druge strane, Rusija uopće nije takmac SAD-u, to što Biden etiketira Rusiju kao najvećeg neprijatelja je samo poruka njegovim biračima da je Putin Trumpov čovjek, kao što Trump svojim poručuje da pobjedom Bidena SAD postaje Kina, samo teatar dakle, osnovni sukob u današnjem svijetu je SAD-Kina, ostali su tu veći ili manji sporedni igrači,… u stvarnosti kako bi to Turska mogla promijeniti stranu, šta će praviti perilice i televizore pa prodavati Kinezima? odreći će se švaba pa turizam graditi na Kinezima i Rusima? Po meni Erdogan pljuje u ruku koja ga hrani, a Trump mu je to dozvoljavao, što će biti sada vidjet ćemo, Merkelici je iskrcao migrante, Macronu je zagazio u Afriku, čačka Grke u Egeju, vodi proxy rat u Idlibu sa Rusima, pa eto, neka promijeni stranu, bilo bi zanimljivo za vidjeti kako će to završiti, imaš na youtubu kako je bio dočekan u moskvi na zadnjim pregovorima oko Idliba, slika ti sve govori,…

hiber
Gost
hiber
16 dana prije
Reply to  oddball

Osnovni sukob je u USA, ne USA-Kina. USA ima široki saveznički potencijal u Aziji. To je zadatak Kamele. I da ostvari jeftinu radnu snagu u Indiji. Xij je došao na diktatorski mjesto jer Kina polako tone pa se brani nacionalizmom i militarizmom. Padom Trumpa Rusija je izgubila značajan ulog. Ali Trump nije zato bio pobjedio, nego jer je bio nužan da razbuca savezništva. Međutim, čučnjeve je postavio Obama. Sada nakon Trumpa Biden i Kamala imaju daleko bolju poziciju, jer svi ti “saveznici” sada znaju kako je to kada Amerika popizdi.

Acrobat
Gost
Acrobat
16 dana prije
Reply to  mriomproper

Mriompoper@ Odličan komentar!

hiber
Gost
hiber
16 dana prije
Reply to  oddball

Hajde da se oko nečega ne slažemo. Ovo je teški poraz Rusije. Negdje sam već rekao kakvo je trebalo biti riješenje za Rusiju pa i po cijenu vojne intervencije u Azarbejđanu. To bi bila batina. Mrkva je da Azarbejđan sve dobije i više nego u sporazumu, ali pod pokroviteljstvom Rusije. Dakle, sada je Azarbejđan pod pokroviteljstvom Turske, a padom Erdogana može biti i pod NATOm. Karabah je već pao, samo su Azeri izbjegli nepotrebna pretjerivanja i sl. Umjesto toga slobodno mogu u dogledno vrijeme vratiti i autonomiju Karabahu nešto kao Vojvodina. Dakle padom Karabaha Rusija postaje suvišna u Armeniji. A pad Karabaha nije slučajna vojna sreća nego rezultat potpunog osiromašenja Armenije. Dakle, Armenija nakon skidanja okova Karabaha će se okrenuti prema Gruziji i Zapadu. Ovaj sporazum je dakle fikcija koji ne odgovara Armeniji čak i potpunim gubitkom Karabaha koji sada nema nikakvu opstojnost.

Siniša
Member
Siniša
17 dana prije
Reply to  ivica

A ti misliš da Putin donosi sam odluke bez konsultacije ili saveta svojih podređenih a među kojima su i generali.
Profulao si ti dosta.

bfdhbvesufovuweorugv
Gost
bfdhbvesufovuweorugv
16 dana prije
Reply to  Siniša

Generali zapovjedaju hahaha, samo dođe depeša iz centrale tame koju Nosferatu prosljedi resursu da sprovodi………….

ivica
Gost
ivica
16 dana prije
Reply to  Siniša

Ostaje dojam da je Rusija jaca nego sto ostavlja dojam a to znaci da je krivo vodstvo , Rusija je sa ovom pobjedom Erdogana u Karabahu izgubila ugled super sile , jos su im srusili helikopter ,a jos prije je dozvolila da u Armeniji dodje na vlast prozapadno vodstvo , Putin previse kalkulira , sigurno da prvo cuje sto mu savjetuju , ali njegova je odluka

bfdhbvesufovuweorugv
Gost
bfdhbvesufovuweorugv
16 dana prije
Reply to  ivica

Pa i Nosferatu i Eđi rade za istog a to nisu nit rusi nit turci………………….

nessy
Gost
nessy
16 dana prije
Reply to  ivica

Po tvojoj logici Putin je za odgovor trebao poskropiti Tursku nuklearkama. “Um caruje, a snaga klade valja”, dobro demonstrira ovu izreku Putin skoro svakodnevno.

ivica
Gost
ivica
16 dana prije
Reply to  nessy

Putinova politika dopustanja uspostavljanja protu ruskih vlasti u drzavamao oko Rusije kao neki demokratski iskorak , se pokazuje pogresnim , (Ukrajina , Gruzija , Armenija , i uskoro Bjelorusija) a Armenija je poseban problem jer je direktno upletena Turska , koja se osilila i u buducnosti ce traziti ceceniju i dagestan

oddball
Gost
oddball
17 dana prije

Kako ja vidim stvari, Azeri su praktično dobili sve što su tražili, svi teritoriji su im vraćeni, a sama bivša autonomna pokrajina karabah je smanjena, preostali karabah pod kontrolom Amenaca je odsječen od Armenije i time Armenija ovisi o Rusima koji jamče za koridor, tu je najveća pobjeda Rusije u tome što je Armeniju definitivno čvrsto stavila pod svoju sferu utjecaja, bilo kakva buduće koketiranje Armenije sa zapadom je isključeno,… druga strana medalje je rast utjecaja Turske u regiji, ovo je zapravo velika pobjeda Erdogana i njegove politike, time će se Rusi morat pozabaviti prije ili poslije, ekspanzija Erdogana u Siriji, Libiji, sada i na Kavkazu je opasna stvar, treba vidjeti kako će se postaviti politika SAD-a po pitanju Erdogana, konkrettno Erdine ambicije su porasle dolaskom Trumpa koji je intezivno radio na rastakanju NATO saveza, što je naravno Putin pozdravljao hoće li Bidenova administracija tolerirati soliranje Turske ili će povratiti čvršći NATO okvir treba tek vidjeti, iako sumnjam da će se Erdogan dat tek tako vratiti u tor, zato su tu i drugi alati u igri, vdjeli smo koliko je Turska monetarno i ekonomski krhka ako je se pritisne,….

Željko
Gost
Željko
17 dana prije
Reply to  oddball

The reason why most Armenian civilians aren’t going to return to Nagorno-Karabakh region is because they will have to register as an Azerbaijan citizen. Meaning they will have to reject NKR passport and accept Azerbaijan citizenship, laws, rules , tax system and education system.

Zvrk
Gost
Zvrk
16 dana prije
Reply to  Željko

Zadrzat ce autonomiju. Ako zele ostat na svome morat ce primirit.cinjenicu da bi trebali imati azersko drzavljanstvo i vjerojatno zastavu na sredisnjem trgu kao legalitet.

Siniša
Member
Siniša
17 dana prije
Reply to  oddball

Ov trgovina životima malih ljudi je zbilja brutalna.

mrimproper
Gost
mrimproper
16 dana prije
Reply to  oddball

kolega potpuno ste u zabludi, ako tursku US I EU, pritisnu sankcijama… turci ce se okrenut kinezima i rusima i tada US I EU imaju ogromne gubitke a jako malo koristi

problem je u tome sto se tursku ne moze unistiti brzo i za kratko vrijeme nego samo oslabiti, a tada ce prijeci u tabor neprijatelja a onda imas kratkorocnu korist i dugorocne gubitke

isto tako ako rusi pocnu gledati samo svoje interese, a bez uvazavanja erdoganovih interesa, i turci se ponovno vrate u NATO zagrljaj i pocnu provodite EU I US politiku, americka oligarhija ce biti odusevljena i kurdi ce iste sekunde bit proglašeni teroristima i bit baceni u WC, izdani i prodani, kao npr talibani u afganistanu koji su bili primani u bijelu kucu i proglasavani borcima za slobodu i demokraciju i velikiiiim vjernicima, a onda su preko noci postali teroristi cim su zavrsili prljavi posao za gazdu

u politici postoje samo interesi, i interesi i interesi i interesi, ne postoji ljubav medju drzavama, ispred i prije svega su interesi i samo interesi i ekonomska racunica

Last edited 16 dana prije by mrimproper
oddball
Gost
oddball
16 dana prije
Reply to  mrimproper

Turci mogu blefirati da će prijeći tamo ili vamo, činjenica da je njihov izvoz orijentiran prvenstveno prema EU kao i turizam, tako da neke eventualne sankcije Zapada prema Turskoj bi slomilo njihovu ekonomiju, kako bi se oni adaptirali o tom po tom, sve je ovo hipotetski, i Turska je značajno tržište za EU pa niti EU ne želi velike potrese po tom pitanju, ali Erdogan ide sve dalje i dalje, jednog dana će se prekombinirati, tako barem ja vidim, ….

Pajo
Gost
Pajo
14 dana prije
Reply to  mrimproper

Kao u braku?!

hiber
Gost
hiber
16 dana prije
Reply to  oddball

Meni ovaj tvoj razlog nije baš logičan. imaš čup zlata, razbiju ti čup zlata, zlato se rasu, ostane ti ručica, a ti tvrdiš da će armenci zbog ručke ostati ovisni o Rusiji. I onako im je došla vlast koja je bila sumnjičava prema Rusiji, a sada da će zbog neke vukojebine sa 30-40 tisuća armenca biti u zarobljeništvu Rusije i Turske. Malo je vjerojatno, jer će dijaspora popizditi. Gradili su cestu za Karabah, a sada bi valjda morali novu. Glavna spona savezništva sa Rusima je pukla, ostala im je kurči*a. Ode Armenija prema Gruziji, a Azrabrjđan prema Turskoj, a Turska je složeno pitanje koje se tiče EU a ne Turske.

Sulejman
Gost
Sulejman
17 dana prije

Čestitke Azerbejdžanskom narodu na pobjedi, pade još jedna SAO krajina ovaj puta na području Azerbejdžana, separatisti su izgubili spasila ih Rusija od podpune katastrofe.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
16 dana prije
Reply to  Sulejman

A sad kad si to izbacio iz sebe možeš zakopčati šlic i oprati junačku desnicu.

Sulejman
Gost
Sulejman
16 dana prije
Reply to  Stara kuka

plače ti se čedo..plači plači nije ti lako ..a drkađije su oni tvoji šta su pobjegli iz knina

Dragi
Gost
Dragi
16 dana prije
Reply to  Sulejman

Kako ja to vidim za Knin je trebalo cijela Evropa Amerika Hrvatska. I Beograd zajedno da bi pao pa razmisli šta pišeš

Pajo
Gost
Pajo
14 dana prije
Reply to  Dragi

I svemir si zaboravio osim jupitera i marsa.

Dragi
Gost
Dragi
16 dana prije
Reply to  Sulejman

A što akonisam Čedo nego Aškenaze pa samo ono što sam ptimjetio to i saopšti

Ante
Gost
Ante
16 dana prije
Reply to  Sulejman

@Sulejman Opet namjerno zaboravljaš da su Azerbejdžan i Turska pobili milion Armeniaca koji su živjeli u tom području. Hrvatski lažni pravednik.

Marko
Gost
Marko
16 dana prije
Reply to  Sulejman

Sulejman,
to nisu nikakvi separatisti, nego narod koji hiljade godina zivi na svojoj zemlji, ali pojavom islama koji se genocidnom politikom siri na tudje zemlje, i koji je u svojoj bezumnosti uveo tumacenje boga kao nesto sopstveno samo islamu, a svi ostali su bezvjernici i prema njima je dozvoljeno ponasanje pozeljno sve do istrebljenja. Isto je se dogodilo i srbima u SAO krajina, gje su genocidno ocisceni jer nisu zeljeli da slusaju ZAPAD i da skinu gace, kao i otimanje Kosova iz istih razloga. To su pokusali da naprave i muslimani u Bosni ali im to nije potpuno poslo za rukum pa zbog toga i cvile, GENOCID, GENOCID, GENOCID. LP

Sulejman
Gost
Sulejman
16 dana prije
Reply to  Marko

plači plači separatisti pa paaaaa

Pajo
Gost
Pajo
14 dana prije
Reply to  Marko

Srebrenica je genocid, oluja etnicko ciscenje. Pa ti balavac ne razumijes pojmove za pocetak a dalje cemo komunicirati kada za početak naučis osnove komunikacije. Ne sramoti se dalje

Dragi
Gost
Dragi
16 dana prije
Reply to  Sulejman

Jel to znači da pada i posljednja SAO Krajina na Balkanu koja se zove Kosovo

Sulejman
Gost
Sulejman
16 dana prije
Reply to  Dragi

mogla bi pasti kad bi bila albanska SAO krajina ali to je američka SAO krajina strateško mjesto za američke rakete teško ćete njih izbaciti..a to opet zahvalite drugu Slobi koji je terorizirao albance i ukinuo im autonomiju, da je se odnosio sa njima kao sa ravnopravnim građanima republike Srbije, kosovo nikad nebi postalo republika niti bi ameri imali opravdan razlog da se usidre tamo.

Last edited 16 dana prije by Sulejman
Darko
Gost
Darko
16 dana prije
Reply to  Dragi

Ne nego to znači da je sljedeća SAO Republika Srpska sljedeća brate.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
16 dana prije
Reply to  Sulejman

Kakav ljudi Sulejman. Nemojte mu laskati. To je benasti Mujo, seoska luda iz Donje Gnojnice koji je upravo otkrio internet.

Sulejman
Gost
Sulejman
16 dana prije
Reply to  Stara kuka

Benast ti je tata koji te rodio, čedo plaći plaći znam da boli kad padaju separatističke SAO krajine, a popušit će i republika smrdska zajedno sa svinjcem u kojem se valjaš svaki dan.

dulebg
Gost
dulebg
17 dana prije

Reklo bi se da je Jermenska vlast prodala Karabah?! Otkad su pre 2 godine došli na vlast, oni su se udaljavali od Rusa, a približavali SAD, EU i Gruziji. Još su proletos napali Azerbejdžan, računajući valjda da su Rusi dužni da ih brane? Ovde je sve ispalo po planu Zapada, osim što su se Rusi uvalili još dublje u Kavkaz, a i Iran pokazao da se za nešto pita.

hiber
Gost
hiber
16 dana prije
Reply to  dulebg

Ovo je Iranska noćna mora. Ne može im gore. Turska u Azarbeđanu, a 2/3 Azera u Iranu. Armenci će uskoro u potpunosti šutnuti Rusiju i okrenuti se prema Gruziji. To zbog toga jer će bez diaspore umrijeti od gladi. A armenska dijaspora nisu budale. Znaju oni tko ih je zajebao. A onda bi mogla osvranuti američka baza u Armeniji…. i u Azarbeđanu.

bfdhbvesufovuweorugv
Gost
bfdhbvesufovuweorugv
16 dana prije

Rusi nek se zamisle, ne ovi Nosferatovi varani, kako je mali Azerbeđan tako brzo pobjedio i čime, tim istim sredstvima će i njih, plus rojevi mikro i makro dronova. Ovo je samo uvježbavanje na ruskim granicama.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
16 dana prije

Možda ni sam nisi svjestan koliko ima istine u ovom Tvom komentaru…

bfdhbvesufovuweorugv
Gost
bfdhbvesufovuweorugv
16 dana prije

Mislim da sam svjestan jer kao što i sam znaš ja to dugo govorim.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
16 dana prije

Armenci su mogli bolje organizirati svoju protuzračnu obranu. Što to nisu učinili donekle su pridonijeli i Rusi. Nešto ranije, tijekom petodnevnog sukoba u regiji Tavush, Armenci su oborili 10 i presreli još 3 bespilotne letjelice izraelske proizvodnje. Svojim su pak dronom ubili dva visoka časnika azerbejdžanske vojske. Nakon toga, održane su rusko-armenske vježbe protuzračne obrane. Na temelju njihovih rezultata, Rusi su rekli Armencima da je njihova obrana od dronova u redu. I da je protuzračni sustav Osa, (u upotrebi još od 1970. g.) odličan za ove svrhe. Savjetovali su im i da se više oslanjaju na sredstva za elektroničko ratovanje. Tako su Armenci bili u iluziji da su dobro zaštićeni od bespilotnih letjelica. Pa su od Jordana kupili dodatnih 35 OSA-AKM za 27 milijuna dolara. Istodobno, poznato je da Osa ima dobar radar, koji ipak ima problema s ciljevima s niskim odrazom. Tu se posebno ubrajaju dronovi male brzine i veličine. A problem je i nešto sporiji prijenos podataka. To su sistemi iz sovjetskog doba, tijekom čijeg razvoja nije postavljena mogućnost presretanja bespilotnih letjelica. Iz jednostavnog razloga što ih tada nije bilo. Armenska strana tvrdi da je od početka rata 27. rujna oborila oko 250 bespilotnih letjelica, a da 55% od toga otpada na OSA-AK /AKM.
Armenska spremnost je zaškripala već u prvim danima rata. Kada je značajan dio sustava protuzračne obrane Strela-10 i Osa, smješten u Karabahu uništen. Azeri su izraelske dronove samoubojice IAI Harop, napunjene eksplozivom, kao leteće bombe, usmjerili na sustav protuzračne obrane. Kasnije, kad je postalo relativno sigurno letjeti, jer su napravili velike rupe u armenskoj PZO, uveli su u igru turske Bayraktare. Koji su Armencima nanijeli ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici.
P.S.
Rusi su svoju bazu Gyumri, koja se u Armeniji nalazi u blizini turske granice, osigurali i sa sustavom za elektronsko ratovanje “Belladonna”. (Otrovna biljka od čijeg su ekstrakta rađene tinkture koje bi renesansne žene koristile za proširenje zjenica svojih očiju. I tako bile privlačnije muškome rodu. Jer su ih onodobni muškarci, navodno, svi gledali u oči. A ne u sise i guzu. Kao nerenesansni prostaci Mi. Ali, bilo pa prošlo. ”Belladonna” je poznatija kao Krasuša – 4. Ako je istina, a to nitko nije porekao, zaslužna je za skidanje sa neba najmanje 9 Bayraktara koji su se vrzmali oko te ruske baze.
P.P.S.
Na jednom turskom Bayraktaru TB2, kojeg je pogodila armenska protuzračna obrana, pronađena je kamera, model L-3 WESCAM CMX-15D. Proizvela ju je kanadska tvrtka WESCAM u lipnju 2020. Instalirala je na Bayraktar TB2 u rujnu 2020. Oboren u listopadu 2020. Ukupno operativno vrijeme letjelice do uništenja je bilo 31 sat.
Dosta je bespilotnih letjelica i projektila zalutalo na iranski teritorij. Što nije palo samo, Iranci su uredno oborili. Ne znam zašto, ali imam neki osjećaj da im je bilo puno drago kad su skinuli Harop, izraelske proizvodnje. U blizini Khodaafarina.

Last edited 16 dana prije by onaj najve... Dalton
Max
Member
Max
16 dana prije

Odličan komentar Belladona je na Hrvatskom velebilje.

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
16 dana prije
Reply to  Max

👍
Radim na sebi….
Već sam naučio da azaleje spadaju u rod rododendrona.
Sve azaleje su rododendroni…..
Eeee, ali svi rododendroni nisu azaleje!
P.S.
Sad sam na kaktus mimoza….
🙂

Last edited 16 dana prije by onaj najve... Dalton
bauštelac
Gost
bauštelac
16 dana prije

belldona mdma

bauštelac
Gost
bauštelac
16 dana prije

ma kakvi ovdje je lova u igri

onaj najve... Dalton
Gost
onaj najve... Dalton
16 dana prije

”Na Kavkazu započinje nova era. Čestitam našim prijateljima Armeniji i Azerbejdžanu na završetku tragičnog rata…. Moja sućut obiteljima žrtava.”
”Mir i stabilnost nemaju alternativu! Zajedno pokrećemo novo poglavlje suradnje.”
Salome Zurabišvili predsjednica Gruzije
P.S.
Frajla misli da će se u tim krajevima zaboraviti da je Gruzija zatvorila svoj zračni prostor za ruske zrakoplove za Armeniju, dok su turski, u kojima su bili sirijski džihadisti, bez problema letjeli za Azerbajdžan…

Stara kuka
Gost
Stara kuka
16 dana prije

Kako nisam baš poznavatelj situacije na Kavkazu može li mi netko objasniti u čemu je stvar ovaj puta. Jer koliko se ja sjećam prijašnjih armensko-azerskih sukoba Armenci su redovno svaki puta pošteno isprašili Azere. Što se promijenilo? Je li stvar u nekakvom azerskom napretku u vojnoj taktici, obučenosti i opremljenosti, turskom angažiranju ili možda u armenskim slabostima kojih prije nije bilo. Kako to da su sad Azeri tako brzo i lako razbili armenske snage.

P.S.

Malo sam ipak proguglao i vidio da trenutno vlast u Armeniji drži liberalni “proeuropski” blok pa su mi sada mnoge stvari postale jasnije.

bauštelac
Gost
bauštelac
16 dana prije
Reply to  Stara kuka

šta lijevo zeleni liberali koji vuku centru s desne strane oni su isto kao srbi i hrvati vječni rat

tihobl
Gost
tihobl
16 dana prije
Reply to  Stara kuka

Turske dvije eskadrile + turski i izraelski dronovi + turski komandosi + 2.000 najokorjelijih dzihadista sa ratnim iskustvom iz Sirije.
Sa druge strane jermeni su oslabljeli za protekle tri godine Pisonjine vlasti. Jemenija je bila pred ekonomskim slomom i bez rata.

Darko
Gost
Darko
16 dana prije
Reply to  tihobl

Sad im je još gore sad nek traže krivce.

Max
Member
Max
16 dana prije
Reply to  Stara kuka

Zbog 2 razloga. Turske pomoći u korištenju modernih tehnologija kao dronovi loše strategije Armenskih snaga koje su bilo staromodno linijski raspoređene i laka meta istih. i izdaje nikola Pašionijana kojj je sorošev igrač.

hiber
Gost
hiber
16 dana prije

Isti dan kada su počele ratne operacije rekao sam da će ako padne Karabah najveći gubitnik biti Putin i Rusija. Ovako je u dogovoru sa Erdoganom izbjegao katastrofu ali ubuduće Rusija mora dijeliti uticaj sa Turskom. Dakle, dugoročno loše za Rusiju, uz to sporazum je idiotski. Armenski iseljenici su sagradili dobru cestu koju su sada Azeri presjekli kod Šuše. Pa se sada u tri godine mora graditi nova cesta kroz vrleti. Uz to se treba o trošku Armena graditi cesta kroz Armeniju da se poveže Azarbejđan. Na žalost, istina je da su Armenci imali uticaj nad Putinom, a ne obrnuto. Sada Putin ima uticaj nad poraženim Armencima, a Erdogan nad pobjedničkim Azerima. Međutim, da Putin o bilo čemu odlučuje onda je za njega dobitna kombinacija bila fiktivna konfederacije Azera i Armenaca, sloboda prolaza za sve, autonomija i dvojni suverenitet za Karabah i povrat ostalih teritorija Azarbejđanu, te Rusija kao garant. Ovako uzalud trubite o nekakvoj Ruskoj pobjedi.

borg
Gost
borg
16 dana prije
Reply to  hiber

…..ja mislim da ti sanjas da ti Putin je* zenu svaki dan, ako nemas zenu onda sanjas da ti kara seku……….previse se opsjednut Putinom, moras biti 6-kraki….idi tamo na for* um gdje bubi-jew terorizira komentatore……..

Darko
Gost
Darko
16 dana prije
Reply to  borg

A tebe su izgleda jebali svi tvoji borgovi u matici bezobrazniče. Dobro kak se ti to izražavaš na portalu i vrijeđaš nečiju ženu i sestru? Popi si cijelu bočicu tableta i miruj.

Last edited 16 dana prije by Darko
hiber
Gost
hiber
16 dana prije

Ne znam zašto ovako nešto i pišete jer je i u Moskvi nastao šok i konsternacija. Samo si neprekidno rušite ugled. Nešto očigledno nije u redu sa Putinom. Iako je u tijeku bila realizacija dogovora sa Erdoganom, nakon rušenja helikoptera( srušenom na suprotnom dijelu Armenije) stari Putin bi kidao dogovor, jer je imao priliku za opravdanu intervenciju kojom bi mogao dobiti daleko bolji sporazum za Rusiju, jer su usijane glave kod armenaca već bile slomljene a usa je jos obezglavljena. Ovo područje NIKADA nije bilo interesno područje Otomanskog carstva ni Turske već je predato Rusiji od strane Perziskog carstva 1813 godine. Ovako se car Aleksandar I okreće u grobu.

Amazon
Gost
Amazon
16 dana prije
Reply to  hiber

I meni to sve izgleda bez veze sve. Ali ja nisam stručnjak kakva je korist nadgledanja neke 2 ceste u 5 godina ne znam baš. Jedino ako će Rusi utvrdit u budućnosti nepravilnosti i na tom prostoru iscrpljivati Turke/Azere a Armenci su većm sad mortus napravili. Ovo je neki brzi fiks popravak dok ovi kauboji prebrojavaju glasove ali HIBER IIMAŠ PRAVO NEKI DRUGI LIK OVAJ PUTKO MOGAO JE POKAZATI MOĆ A ONO ON BI NOBELA I SLADOLED.

Last edited 16 dana prije by Amazon
Leine
Gost
Leine
16 dana prije
Reply to  hiber

Samo što Putin ne može ništa više od ovoga postići na vanjskom planu.
Pa i obične cijevi nije sposoban zavariti.

DJ Krmak
Gost
DJ Krmak
16 dana prije

Ne kuzim zasto non stop stavljate Armeniju kao drzavu da je ratovala protiv Azera, pa to nije istina. Istina da je Karabah gotovo 100 posto Armenske populacije i da je kao takav ratovao protiv azera. Armenija jest podupirala Karabah i tamo su ratovali dobrovoljci, ali sluzbena vojska Armenije nije krocila na tlo Karabaha. Zasto su Azeri pristali na ovakvo primirje kad je rat gotovo dobijen. Jer su se zaj…li i srusili Ruski helikopter, jer su izgubili enormno puno vojnika, jer Rusija nebi dopustila da se teroristi i placenici smucaju tako blizu njihovih granica/baze.

Darko
Gost
Darko
16 dana prije
Reply to  DJ Krmak

To je neki čudan spin mislim da če Armenci započet opet rat za koji mjesec dok se osvijete od NockDowna. Nema mira na Kavkazu nikad nije niti bilo sa Rusima ili bez njih.

Max
Member
Max
16 dana prije

Armenije bi bila potpuno poražena da nije bilo Rusije. Azeri bi zauzeli sve do granice s Armenijom a možda bi ušli i u samu Armeniju da je potpuno poraze i izbace je iz rate. Onda se pojavi Rusija spasi ih od poraza a Azerima prizna pobjedu i ostvari stalnu vojnu prisutnost na Južnom Kavkazu u trenutku kad ni jedan rival to nije mogao osporiti. Strateški bričijantno.

македонец🇲🇰
Gost
македонец🇲🇰
16 dana prije

руси су испали говна у БиХ, косову и македонији а сад и у јерменији. ниста нема од православља 😪

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
16 dana prije

Erdo je svim silama želio postići i diplomatski uspjeh te da Turska i on budu prisutni prilikom potpisivanja mirovnog sporazuma.
Da budu arbitar i vojni pobjednik iz sjene.
Čini mi se da mu je bilo stalo , al ono baš jako.
I ništa.
Alijev i Pašo odletili u Soči bez njega.
Brzinski potpisali opet bez njega.

Alijev je par puta stidljivo pokušao uvesti Turke u pregovore.
Nije išlo. Glatko je odbijen svaki put.
Što nije ni čudo s obzirom na na službene i neslužbene turske izjave u zadnjem periodu.
Kao ono Krim je turski 🙂

Prije par dana bile su se pojavile slike dopremanja ruske opreme u bazu u Armeniji.
Špekuliralo se kako eto došlo voda do ušiju pa će pomoći Rusi.
Sad smo saznali da je to oprema za ove mirovnjake.
Dopremaš opremu za buduće mirovnjake a rat bijesni punom žestinom?
Znači u tom trenutku su diplomatskim kanalima dogovorili s Azerima da se poslije Suše staje. Pašo se više ništa nije pitao jer je izgubio rat i ovo mu je bila ruka spasa.

I onda ruše ruski Helić MANPADS-om.
Nad teritorijem Armenije
Koji prati rusku vojnu kolonu.
Na dijelu teritorije na kojem nije bilo borbenih djelovanja.
Kod djelovanje MANPADS-a najteže je pratiti zapovjedni lanac i liniju odgovornosti.
Uvijek je moguće da je to bilo djelo suviše nervoznog/ neodgovornog pojedinca.
Hm.
Ne bih se nimalo začudio da je to bio Erdin pokušaj da minira mirovni sporazum za kojeg je znao a iz kojeg je bio isključen.
Napravi sranje, krvarinu plate Azeri , zakomplicira situaciju, pojavi se opasnost direktne ruske intervencije i time još poraste njegov utjecaj u Azerbejdžanu, na zapadu naglo postane heroj, odmah se skidaju sankcije za barjaktare…itd

Alijev je vrhunski reagirao.
Nije se pravio grbav, već je odmah na sebe preuzeo krivnju, ispričao se i iskazao spremnost da plati odštetu i kazni odgovorne.
Te hitno otišao potpisati mirovni sporazum.
Tu je malo istrolao Pašinjanina ( kad je odgovorio novinarima- tu je, tu je on, skriva se ali će potpisati )

U konačnici Erdo baš i nije nešto dobro odigrao.
Na populističkom planu je dobio, heroj je za mase zadojene neoosmanskim idejama.
Na diplomatskom planu je totalno izgubio. Istok i zapad se slažu da je kur*vin sin i više manje razbojnik. Gurao se za veliki stol iz kojeg je brutalno isključen.
Ni ekonomski mu baš ne ide. Lira tone li tone. Devizne rezerve se opasno tope. Pa je zbog toga najurio guvernera centralne banke i ministra finacija.
Sumnjam da će to baš puno pomoći.

Alijev pobjednik ,najbolje je odigrao , potezi su mu bili odlični.
Na vrijeme je stao. Da je nastavio nastao bi haos i s obzirom na strasti svakakve bi snimke gledali. Samo bi zaprljali pobjedu.

Na listu gubitnika treba upisati i gospodina Soroša.
Da zna razj*bati državu , zna. Ali brate ne zna je braniti.
Tko ima Erdu za susjeda i pusti Soroša da mu hara po državi , treba se sjetiti one stare Staljinove “Koliko Papa ( Soroš ) ima divizija?”
Izgleda da je to i Armenima došlo iz guzice u glavu pa su totalno razlupali urede otvorenog društva.
Koda su se malo kasno sjetili.

Last edited 16 dana prije by LNT_Iluvatar
Novak
Gost
Novak
16 dana prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Par izvanrednih postova – ovo je jedan medju njima – a ostalo trolanje ili iskaljavanje mrznje naspram Rusije

[ kao fol, Putin je idiot ili razbojnik ali ja ne mrzim Ruse. LOL ],

radi jednog razloga zato sto se NATO nije omastio ili radi drugog razloga zato sto se Turci nisu ojacali.

Max
Member
Famed Member
Max
15 dana prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Lijep pozdrav kolega vrhunski komentar.

Luka
Gost
Luka
16 dana prije

Imali su dovoljno vremena da se naoruzaju , da su samo 4 aviona mig 29 kupili azerski dronovi ne bi imali toliku ucinkovitost na bojnom polju .

pantagana
Gost
pantagana
16 dana prije
Last edited 16 dana prije by pantagana
Kemijski Vladek
Gost
Kemijski Vladek
16 dana prije

Rusija je opet pokazala vlastitu nemoć. Turska je rusiju izdominirala i ušla u njenom dvorište. Samo dokaz da je rusija trećerazredna “sila” u najboljem slučaju

Last edited 16 dana prije by Kemijski Vladek
Rubikon
Gost
Rubikon
15 dana prije

Sramota je da krscanske zemlje nisu pomogle Armeniji

POVEZANE VIJESTI

Izbornik