Mir u Nagorno-Karabahu: pobjeda Azerbejdžana na bojnom polju, diplomatska pobjeda Rusije; Jermenija spašena katastrofalnog poraza

Nagorno-Karabah
76 komentara

Mirovni sporazum o Nagorno-Karabahu predstavlja trijumf ruske diplomatije, čudom pretvarajući nered i gubitke u pobjedu. Ključ će biti u tome da se održi, jer Jermenija liže rane, a trijumfalni Azerbejdžan se raduje.

U ponedjeljak ujutro stvari nisu izgledale dobro za položaj Rusije na južnom Kavkazu. Nekoliko nedjelja je bjesnio rat između Jermenije i Azerbejdžana zbog otcjepljene provincije Nagorno-Karabah. Jermenija je, poput Rusije, članica Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti, što je zapravo čini ruskim saveznikom. Ali Jermenija je gubila rat i gubila ga je teško.

Nanijevši slamajući udarac jerevanskim snagama, Azerbejdžan je u nedjelju zauzeo ključni grad Šušu na jugu Nagorno-Karabaha. Govorilo se da se njegova vojska približava glavnom gradu pokrajine Stepanakertu. Moral jermenskih trupa se urušavao. Izgledalo je kao potpuna pobjeda Azerbejdžana.

Iako sigurno nije katastrofalna, implikacije ove pobjede teško bi se mogle nazvati pozitivnim za rusku spoljnu politiku. U prvom redu, to je potkopalo kredibilitet Rusije kao saveznika. I drugo, prijetilo je stvaranjem opasnog primjera za druge zemlje u ruskom bliskom inostranstvu sa otcjepljenim regionima, poput Gruzije i Ukrajine. Takav azerbejdžanski presedan mogao bi možda ohrabriti druge u uvjerenju da se i njihovi sopstveni problemi mogu slično riješiti vojnim sredstvima.

Dopuštanje Jermeniji da bude potpuno poražena nije, prema tome, bilo u interesu Rusije. Ali Rusija takođe nije zainteresovana ni za loše odnose sa Azerbejdžanom, a kamoli da zarati s njim. Stoga pristup direktne pomoći Jermeniji nije bio opcija. Činilo se da čak i djelovanje posrednika neće uspjeti, s obzirom da Azerbejdžan nije imao očiglednu potrebu za posredovanjem. Činilo se da Rusija gubi u svakom slučaju.

A onda se, iz vedra neba, u ponedjeljak uveče sve promijenilo. Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da je postigao dogovor sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim i jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom da rat završi. Zašto su se Jermeni složili, jasno je – njihova vojna situacija im je ostavljala malo izbora. Zašto su se Azerbejdžanci složili, manje je očigledno, s obzirom na to da su vjerovatno mogli još više dobiti nastavkom borbe. Ali uslovi su dovoljno povoljni da se čini vjerovatnim da su ih smatrali predobrim da bi ih mogli odbiti.

Prije nedavnog rata, gotovo cijeli Nagorno-Karabah bio je van kontrole Azerbejdžana, dok je Jermenija takođe zauzela sedam susjednih azerbejdžanskih provincija. Tokom borbi, Azerbejdžanci su zauzeli južni dio Karabaha i većinu od četiri regiona. Prema uslovima sporazuma od ponedeljka, oružane snage svake strane zadržat će se na trenutnim položajima, ali do 1. decembra Jermenija mora Azerbejdžanu vratiti preostala tri okruga koja još uvijek zauzima – Lačin, Kalbajar i Agdam.

U stvari, sporazum osigurava da Azerbejdžan povrati svu svoju teritoriju osim sjevernog dijela Nagorno-Karabaha. Na ovaj način se to može vidjeti kao odlučujuća pobjeda Azerbejdžana.

Sporazum, međutim, ne rješava šta će se dogoditi sa sjevernim dijelom Nagorno-Karabaha, koji ostaje pod kontrolom jermenskog lokalnog stanovništva. Smanjeno na djelić svoje bivše veličine i odsječeno spolja, ono što je ostalo od nezavisnog Nagorno-Karabaha teško da će biti održiva jedinica. Njegova jedina veza sa Jermenijom biti će put kroz ono što se naziva ’lačin koridor’. Ovo će kontrolisati ruski mirovnjaci, koji će takođe nadgledati linije fronta.

Posredovanjem u ovom mirovnom sporazumu, Rusija je barem za sada spasila Karabah od potpunog zauzimanja od strane Azerbejdžana. Na ovaj način može da tvrdi da je učinila sve što je mogla da zaštiti jermensko stanovništvo. Ubjeđujući Azerbejdžance da puste ruske mirovne snage u to područje, takođe su sebi zagarantovali centralnu ulogu u bilo kojem konačnom rješenju tog pitanja. Međutim, istovremeno se Rusija takođe zadržala u milosti Azerbejdžana, dogovarajući sporazum kojim se obnavlja većina izgubljenih teritorija zemlje.

Na Zapadu su ruski mirovnjaci stekli reputaciju razbojnika, pomažući zamrzavanje sukoba, umjesto da ih riješe. U ovom slučaju, oni su igrali pozitivnu ulogu, omogućavajući Jermeniji da potpiše mirovni sporazum pružajući određeni stepen sigurnosti.

AzerbejdžanJermenijaMirNagorno-Karabahrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mario
3 godine prije

Smijesno mi je pomisliti uopce da netko zeli ratovati… Ali valjda treba proci jos koja generacija da se spametujemo.

Siniša
3 godine prije

„Kada vidimo u kakvoj smo situaciji sada, gledajući iza sebe, možemo reći da bi situacija bila bolja da smo pre godinu dana pristali na povratak pet regiona. Ali ko bi u Jermeniji poverovao da je to pravi put? Veoma mali broj ljudi, uključujući mene, ne bi poverovalo, jer je bilo mnogo neizvesnosti“, rekao je Pašinjan.
Ovaj čovek je apsolutan kriv za novi genocid nad Jermenima,znati da se neprijatelj obimno priprema a ne pripremiti se adekvatno je zbilja kriminalno.

Željko
3 godine prije

Mir u Nagorno-Karabahu, pobjeda Azerbejdžana na bojnom polju, diplomatska pobjeda Rusije, Jermenija spašena katastrofalnog poraza!
U naslovu sve rečeno, točno i korektno, bez pristranosti!

ivica
3 godine prije

U svakom slucaju u utakmici Turska Rusija to je vec 3 -0 za erdogana prvo u idlibu pa Libija i sad najgori poraz Karabah , Putin gubi vjerodostojnost kod svojih generala , koji je ovo vec sruseni ruski avion helikopter a nema odgovora , to znaci samo jedno , slabost

Sulejman
3 godine prije

Čestitke Azerbejdžanskom narodu na pobjedi, pade još jedna SAO krajina ovaj puta na području Azerbejdžana, separatisti su izgubili spasila ih Rusija od podpune katastrofe.

dulebg
3 godine prije

Reklo bi se da je Jermenska vlast prodala Karabah?! Otkad su pre 2 godine došli na vlast, oni su se udaljavali od Rusa, a približavali SAD, EU i Gruziji. Još su proletos napali Azerbejdžan, računajući valjda da su Rusi dužni da ih brane? Ovde je sve ispalo po planu Zapada, osim što su se Rusi uvalili još dublje u Kavkaz, a i Iran pokazao da se za nešto pita.

bfdhbvesufovuweorugv
3 godine prije

Rusi nek se zamisle, ne ovi Nosferatovi varani, kako je mali Azerbeđan tako brzo pobjedio i čime, tim istim sredstvima će i njih, plus rojevi mikro i makro dronova. Ovo je samo uvježbavanje na ruskim granicama.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

”Na Kavkazu započinje nova era. Čestitam našim prijateljima Armeniji i Azerbejdžanu na završetku tragičnog rata…. Moja sućut obiteljima žrtava.”
”Mir i stabilnost nemaju alternativu! Zajedno pokrećemo novo poglavlje suradnje.”
Salome Zurabišvili predsjednica Gruzije
P.S.
Frajla misli da će se u tim krajevima zaboraviti da je Gruzija zatvorila svoj zračni prostor za ruske zrakoplove za Armeniju, dok su turski, u kojima su bili sirijski džihadisti, bez problema letjeli za Azerbajdžan…

Stara kuka
3 godine prije

Kako nisam baš poznavatelj situacije na Kavkazu može li mi netko objasniti u čemu je stvar ovaj puta. Jer koliko se ja sjećam prijašnjih armensko-azerskih sukoba Armenci su redovno svaki puta pošteno isprašili Azere. Što se promijenilo? Je li stvar u nekakvom azerskom napretku u vojnoj taktici, obučenosti i opremljenosti, turskom angažiranju ili možda u armenskim slabostima kojih prije nije bilo. Kako to da su sad Azeri tako brzo i lako razbili armenske snage.

P.S.

Malo sam ipak proguglao i vidio da trenutno vlast u Armeniji drži liberalni “proeuropski” blok pa su mi sada mnoge stvari postale jasnije.

hiber
3 godine prije

Isti dan kada su počele ratne operacije rekao sam da će ako padne Karabah najveći gubitnik biti Putin i Rusija. Ovako je u dogovoru sa Erdoganom izbjegao katastrofu ali ubuduće Rusija mora dijeliti uticaj sa Turskom. Dakle, dugoročno loše za Rusiju, uz to sporazum je idiotski. Armenski iseljenici su sagradili dobru cestu koju su sada Azeri presjekli kod Šuše. Pa se sada u tri godine mora graditi nova cesta kroz vrleti. Uz to se treba o trošku Armena graditi cesta kroz Armeniju da se poveže Azarbejđan. Na žalost, istina je da su Armenci imali uticaj nad Putinom, a ne obrnuto. Sada Putin ima uticaj nad poraženim Armencima, a Erdogan nad pobjedničkim Azerima. Međutim, da Putin o bilo čemu odlučuje onda je za njega dobitna kombinacija bila fiktivna konfederacije Azera i Armenaca, sloboda prolaza za sve, autonomija i dvojni suverenitet za Karabah i povrat ostalih teritorija Azarbejđanu, te Rusija kao garant.… Čitaj više »

hiber
3 godine prije

Ne znam zašto ovako nešto i pišete jer je i u Moskvi nastao šok i konsternacija. Samo si neprekidno rušite ugled. Nešto očigledno nije u redu sa Putinom. Iako je u tijeku bila realizacija dogovora sa Erdoganom, nakon rušenja helikoptera( srušenom na suprotnom dijelu Armenije) stari Putin bi kidao dogovor, jer je imao priliku za opravdanu intervenciju kojom bi mogao dobiti daleko bolji sporazum za Rusiju, jer su usijane glave kod armenaca već bile slomljene a usa je jos obezglavljena. Ovo područje NIKADA nije bilo interesno područje Otomanskog carstva ni Turske već je predato Rusiji od strane Perziskog carstva 1813 godine. Ovako se car Aleksandar I okreće u grobu.

DJ Krmak
3 godine prije

Ne kuzim zasto non stop stavljate Armeniju kao drzavu da je ratovala protiv Azera, pa to nije istina. Istina da je Karabah gotovo 100 posto Armenske populacije i da je kao takav ratovao protiv azera. Armenija jest podupirala Karabah i tamo su ratovali dobrovoljci, ali sluzbena vojska Armenije nije krocila na tlo Karabaha. Zasto su Azeri pristali na ovakvo primirje kad je rat gotovo dobijen. Jer su se zaj…li i srusili Ruski helikopter, jer su izgubili enormno puno vojnika, jer Rusija nebi dopustila da se teroristi i placenici smucaju tako blizu njihovih granica/baze.

Max
3 godine prije

Armenije bi bila potpuno poražena da nije bilo Rusije. Azeri bi zauzeli sve do granice s Armenijom a možda bi ušli i u samu Armeniju da je potpuno poraze i izbace je iz rate. Onda se pojavi Rusija spasi ih od poraza a Azerima prizna pobjedu i ostvari stalnu vojnu prisutnost na Južnom Kavkazu u trenutku kad ni jedan rival to nije mogao osporiti. Strateški bričijantno.

македонец🇲🇰
3 godine prije

руси су испали говна у БиХ, косову и македонији а сад и у јерменији. ниста нема од православља 😪

3 godine prije

Erdo je svim silama želio postići i diplomatski uspjeh te da Turska i on budu prisutni prilikom potpisivanja mirovnog sporazuma. Da budu arbitar i vojni pobjednik iz sjene. Čini mi se da mu je bilo stalo , al ono baš jako. I ništa. Alijev i Pašo odletili u Soči bez njega. Brzinski potpisali opet bez njega. Alijev je par puta stidljivo pokušao uvesti Turke u pregovore. Nije išlo. Glatko je odbijen svaki put. Što nije ni čudo s obzirom na na službene i neslužbene turske izjave u zadnjem periodu. Kao ono Krim je turski 🙂 Prije par dana bile su se pojavile slike dopremanja ruske opreme u bazu u Armeniji. Špekuliralo se kako eto došlo voda do ušiju pa će pomoći Rusi. Sad smo saznali da je to oprema za ove mirovnjake. Dopremaš opremu za buduće mirovnjake a rat bijesni punom žestinom? Znači u tom trenutku su diplomatskim kanalima dogovorili… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio LNT_Iluvatar
Luka
3 godine prije

Imali su dovoljno vremena da se naoruzaju , da su samo 4 aviona mig 29 kupili azerski dronovi ne bi imali toliku ucinkovitost na bojnom polju .

pantagana
3 godine prije
3 godine prije zadnji put uredio pantagana
Kemijski Vladek
3 godine prije

Rusija je opet pokazala vlastitu nemoć. Turska je rusiju izdominirala i ušla u njenom dvorište. Samo dokaz da je rusija trećerazredna “sila” u najboljem slučaju

3 godine prije zadnji put uredio Kemijski Vladek
Rubikon
3 godine prije

Sramota je da krscanske zemlje nisu pomogle Armeniji

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI