Mišljenje svjetske javnosti o tome koja je zemlja najopasnija u svijetu

Karta straha
17 komentara

Prije pet godina Ukrajinci su najopasnijom zemljom u svijetu smatrali Sjedinjene Države – uopće ne Rusiju – piše novinar Forbesa Kenneth Raposa, koji je bio iznenađen rezultatima ankete provedene na globalnoj razini 2013. godine. Međutim, prema istraživanju, čak i danas većina Ukrajinaca nije spremna prihvatiti Ameriku kao vodećeg svjetskog lidera, a stanovnici cijelog svijeta bi radije za predsjednika svoje države vidjeli Vladimira Putina, a ne Donalda Trumpa, piše autor članka.

Prema mapi koju možete vidjeti dolje, SAD, Velika Britanija, Kanda i Rumunjska su najopasnijom zemljom u svijetu smatrali Iran. Za Iran nema podataka, ali je za Irak i Maroko te Izrael i za Indiju je najopasniji Pakistan, za Afganistan, ako se može govoriti o relevantnom istraživanju, to su podjednako SAD i Pakistan, za Francusku i Bugarsku je to bila Sirija, a Rusija je bila prijetnja jedino Poljacima. Podataka za baltičke zemlje nema i nije jasno bi li i tamo Rusija bila najveća prijetnja. SAD su kao svjetska opasnost uvjerljivo bile na prvom mjestu, čak i među europskim saveznicima.

Anketa iz 2013. godine je provedena među ljudima iz 65 različitih zemalja i pokazuje da su narodi u svijetu najviše zabrinuti zbog agresivne politike Washingtona. Iako su mnogi očekivali da će na vrhu popisa biti zemlje poput Rusije i Kine, svijet se boji shizofrene i agresivne politike Sjedinjenih Država. Među njima su čak i američki saveznici poput Španjolske, Njemačke i Australije.

Važno je napomenuti da su ovi podaci stari nekoliko godina i nemaju nikakve veze s Donaldom Trumpom i njegovom upravom.

Kenneth Raposa, novinar Forbesa, fokusirao se na Ukrajinu i piše:  “U novije vrijeme, prije samo pet godina, Ukrajinci su najviše brinuli da će do uništenja cijelog svijeta doći zbog politike američke administracije, dok se o “neugodnim i podmuklim Rusima”, što čujemo skoro svaki dan, uopće nije govorilo.”

To dokazuje i koju je britanski The Independent objavio 14. veljače, na kojoj se jasno navode narodi i njihova percepcija koje zemlje smatraju najopasnijima u svijetu.

“Prema anketi iz 2013. godine su se svi bojali Sjedinjenih Država, čak i u godinama Baracka Obame”, piše autor, iznenađen takvim stavom svjetskih naroda prema politici mirotvorca i nobelovca, bivšeg američkog predsjednika Obame.

Naravno, za autore ankete uvijek postoji objašnjenje zašto Rusija nije prijetnja gotovo nikome, osim Poljskoj. Čak i zemlje Baltika nisu označene prema trenutno rasprostranjenom javnom mnijenju. Obrazloženje je da je tome tako jer je anketa provedena  godinu dana prije “ruske aneksije Krima” i dvije godine prije nego što su “separatisti uz pomoć Rusije uništili većinu Donbasa”.

Ali da se ankete provede danas, bi li rezultati bili različiti? Možda odgovor leži u posljednjoj studiji pod nazivom World Leadership Survey, koju je proveo Gallup.

Prema njezinim rezultatima, samo 15% Ukrajinaca želi vidjeti SAD kao vodećeg svjetskog čelnika, što znači da se 85% Ukrajinaca u teoriji protivni ideji svijeta u kojem bi globalno vodstvo pripalo Washingtonu.

Bipolarni svijet, kojeg bi vodili Rusija i Sjedinjene Države, izabralo je 20% Ukrajinaca, većina njih, čak 53%, preferira opciju u kojoj niti jedna od tih zemalja neće bi trebala biti lider.

Što se tiče izbora između Vladimira Putina i Donalda Trumpa kao čelnika svoje zemlje, mišljenja Ukrajinaca su gotovo jednako podijeljena. 23% ispitanika u Ukrajini bi izabralo Putina, a 22% Trumpa. Većina Ukrajinaca bi glasala za predsjednika etničkog Ukrajinca i državljanina zemlje.

Ukrajinci nisu zadovoljni ni Petrom Porošenkom, jer ga mnogi ne smatraju “pravim Ukrajincem”. Osim što je imao problema s ukrajinskim jezikom i upadao situacije da se koristi ruskim, za mnoge je enigma njegovo porijeklo i da je njegov otac, Aleksander Waltzman iz Odese, 1956. godine preuzeo prezime svoje supruge Jevgenije Porošenko.

No, Ukrajinci će sljedeće godine imati parlamentarne i predsjedničke izbore i imat će priliku potvrditi Porošenka ili izabrati novog.

Prema riječima predsjednika Udruge Gallup International, Kanča Stojčeva, predsjednik Trump ne budi simpatije u svijetu, tako da veliki dio svjetske populacije i sada odbija prihvatiti ideju američkog globalnog vodstva.

“Možda, ali karta iz 2013. ne prikazuje u boljem svjetlu ni Ameriku prije Donalda Trumpa”, piše Raposa.

Prema ovoj karti od prije pet godina, Sjedinjene Američke Države u svijetu smatraju “samozadovoljnim idiotom”, ali su komentatori zbunjeni što SAD u najgorem svjetlu vide i u Meksiku, Brazilu i Argentini, usred Obaminog predsjedanja.

Poljska je bila jedina zemlja koja je za najveću opasnost smatrala Rusiju, čak i prije ukrajinske krize.

Kao mogućnost izbora između Putina i Trumpa za svoje države su sudionici Gallupove ankete diljem svijeta uglavnom izabrali ruskog predsjednika. Za Vladimira Putina je glasala gotovo jedna trećina ispitanika, dok je njih 17% odabralo američkog predsjednika Donalda Trumpa.

One koji smatraju da je Donald Trump marioneta Vladimira Putina takav rezultat uopće ne iznenađuje, zaključuje Kenneth Raposa.

Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Ako se rezultati ove ankete mogu uzeti kao nešto najbliže stvarnom stanju stvari, onda Amerikancima najbolje pristaje ona divna pjesma Prljavog Kazališta – “Uzalud vam (medijski) trud svirači”.

ivann
6 godine prije

Iran?? koliko su Kanađani napredni toliko im je ispran mozak zbog medija

Churko
6 godine prije

Mediji nazalost u vecini slucajeva kreiraju javno mnenje i to obilato koriste politicari.

Tuborg na mozgu
6 godine prije

::[Ako ovo predstavlja stvarno stanje ili najbolju aproksimaciju stvarnom stanju stvari]::
Meni su za oko zapali stanovnici Rumunije i Bugarske (pored ovih ‘zapadnih partnera’ za koje sam i priželjkivao takve rezultate). Sramite se Rumuni i Bugari. Ovce jedne.

Good Old Rebel
6 godine prije

U jednom članku na vašem portalu sam napisao otprilike…Odnosi u svijetu.nisu trajni, niti onakvi kako izgledaju..i mijenjaju se….Malo sam putovao, malo pratim portale po Evropi….i došao sam (što nije teško) do zaključka da NATO i USA u Evropi ne bi sakupili 1000 dobrovoljaca za rat protiv Rusije (osim u V. Britaniji, Poljskoj i Litvi). Van Evrope USA stoji još lošije. I važno je da trajna nesklonost prema nekome u veoma kratkom vremenu prelazi u animozitet i mržnju pogotovo kada se netko ponaša prepotentno, nasilno i arogantno. Taj i takav može u kritičnom momentu dobiti i od “prijatelja” nož u leđa. Mislim da su u USA toga svjesni, ali si ne mogu pomoći..iz svoje se kože teško izvući, pogotovo ako se glavna kopča te “kože” zove Donald Trump, a sa kojom upravlja vrlo mutni, kvarni i nepredvidivi “Deep State”, ma što to značilo.

Kajzer Soze
6 godine prije

U 100€ mogu da se kladim da 80% amerikanaca nema pojma gdje se nalazi Iran a evo i dokaza samo po pitanju S.Koreje:
https://www.youtube.com/watch?v=-ugJZhL-cbc

Riddick
6 godine prije

Evo kako je Reks Tilerson dočekan u Libanu.comment image?x76537

Piretis
6 godine prije

Nego nije spomenuto kakvog su mišljenja građani naših malih balkanskih zemljica. Dobro, posve je jasno da bi mi prvenstveno najmrže neprijatelje potražili u prvom susjedstvu ali ako izuzmemo takvo “prirodno” mišljenje mislim da bi i tu SAD bio proglašen najopasnijim.

MILIJASUZOVIĆ
6 godine prije

SVE,SVE ALI TRAMPA NEMOGU DA SVARE “TVORCI,AMERI” ANKETE.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.