Misteriozne ruske isporuke radarske tehnike na Bliski istok paraliziraju SAD i Izrael

Radar Duga 3
19 komentara

Kako je potvrdio TASS, sljedeće godine će  Rusija početi opskrbljivati ​​nekoliko zemalja Bliskog istoka najnovijim radarskim stanicama „Rezonans-NE“ koje mogu detektirati moderne krstareće projektile i hiperzvučna oružja. Vijest je za TASS potvrdio vojno-diplomatski izvor.

“Potpisani su ugovori s više zemalja Bliskog istoka za isporuke radara „Rezonans-NE“. Stanice će biti prebačene kupcima u roku od godinu i pol do dvije”, rekao je izvor agencije.

Izvor nije precizirao o kojim je zemljama riječ, napominjući samo da su “države prijatelji Rusije”.

TASS nema službenu potvrdu informacija koje je dao sugovornik.

Stacionarni radar “Rezonans-NE” je precizan u rasponu od jednog metra i opremljen je faznom antenskom rešetkom. Sposoban je otkriti moderne i zračne ciljeve na velikim udaljenostima, uključujući one koji su napravljeni korištenjem „stealth“ tehnologije. Konkretno, radar je dizajniran za otkrivanje i praćenje prikrivenih krstarećih i balističkih raketa, kao i hipersoničnih zrakoplova.

Maksimalni domet otkrivanja cilja radara “Rezonans-NE” doseže 1100 kilometara. Istodobno, stanica može pratiti do 500 ciljeva. U ruskoj vojsci je radar “Rezonans-NE” u arsenalu radiotehničkih trupa Zapadne vojne oblasti i Sjeverne flote.

Dilemu koje bi zemlje mogle nabaviti ruske sustave bi mogao ponuditi odgovor na pitanje čije oružane snage nemaju ovakav sustav. Izrael sa svojom tehnologijom i onom koju mu pruža Pentagon, vjerojatno posjeduje jednako kvalitetan radar ove vrste, stoga bi domaćini ovih sustava mogle biti arapske zemlje i Iran.

U naknadnoj analizi se spominje kako Rusija planira razmjestiti svoje radarske sustave za rano upozorenje na području Bliskog istoka, bit će instalirani u Iranu, Siriji i UAE. Međutim, kako se ispostavilo, ti planovi postoje samo u perspektivi, piše portal Vojni kurir.

Istovremeno podsjeća kako u Egiptu već postoje alati za rano upozorenje od raketnih napada koji su blokirali Izrael, lišavajući ga mogućnosti učinkovitog korištenja njegovih balističkih projektila.

U ovom slučaju će propasti svi izraelski agresivni planovi na Bliskom istoku, jer će izraelski teritorij biti pokriven ruskom radarskom kupolom.

Prema raspoloživim informacijama, postavljanje radarske stanice „Rezonans-NE“ je započelo u jednoj od egipatskih vojnih baza. Njene sposobnosti pokrivaju cijeli Sinajski poluotok, pa čak i južni dio Turske i cijeli Izrael.

“Danas Izrael posjeduje balističke rakete i nuklearno oružje. Ipak, zahvaljujući ruskom radaru za rano upozorenje, ove rakete nalaze se pod kupolom, što, između ostalog, jamči i sigurnost Rusije“, kažu ruski stručnjaci, koji podsjećaju da i ovdje govorimo o čisto obrambenom oružju.

U skoroj budućnosti, uz postojeća dva, pojavit će se u Iranu još jedan ovakav radar. Tako će omogućiti kontrolu nad cijelim Bliskim istokom. Zbog toga će planovi Sjedinjenih Država da u regiji rasporede krstareće i balističke rakete biti bezuspješni, objavio je Vojni kurir.

„Rezonans-NE“ u Iranu je primijećen 24. lipnja 2019. Tada je Iran imao najmanje tri ili četiri radara za rano otkrivanje zračnih ciljeva poput radara „Ghadir“. Ako su dva ranije izgrađena i službeno uvedena 2014. i 2015. godine, Radari tipa „Ghadir“ izgledali su poput iranske verzije radara „Rezonans-NE“ sa sličnim karakteristikama, druga radarska stanica u Iranu se pojavila u dokumentarcu koji je ljetos prikazan na iranskoj televiziji i izgleda gotovo isto kao i ruska radarska stanica.

Na društvenim mrežama kruže informacije da je moderni trokoordinatni radarski sustav “Rezonans-NE” snimljen u Egiptu. Prije toga, službena izvješća navela su da se takvi kompleksi izvan Rusije nalaze u samo jednoj državi – u Iranu, što bi trebao biti sustav „Ghadir“.

Podaci o izvoznoj verziji radara „Rezonans-NE“ govore da se nalazi na koordinatama 28 ° 42’28.45 N 32 ° 23’6.40 E, odnosno Ras Garibu, Al-Bahr Al-Ahmaru, Egipat. Pomoću ovih koordinata je bilo lako provjeriti točnost objavljenih podataka.

S obzirom na koordinate lokacije radara u Egiptu, možemo reći da sustav omogućuje praćenje impresivnih područja. Na primjer, Izrael je potpuno “pod kupolom” ovog sustava. No, u izraelskom ratnom zrakoplovstvu postoje nevidljivi zrakoplovi američke proizvodnje F-35. Sustav u Egiptu također pokriva dio Saudijske Arabije, Jordana, Libana, Sirije, južne Turske, dijelom teritorij Libije i drugih zemalja regije.

Alžirski bloger primjećuje da je radarski sustav “Rezonans-NE” u Egiptu u aktivnom stanju. Jedan od komentara na post na Twitteru: Ovo bi moglo biti korisno za rano upozoravanje na određene prijetnje koje dolaze, recimo, iz Izraela.

Ranije je potvrđeno da je ove stanice dobila i Kina, a potencijalni novi domaćini ruskih sustava su, kao što smo naveli, Iran, Sirija i UAE.

Tass / VPK / Top War

Rezonans-NERusko oružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Radari O. K, no bitno da su upareni sa dobrim PA raketama. A i onima zemlja-zemlja, da hazari znaju da nisu nedodirljivi.

CPGS
4 godine prije

Je li saopcio netko ovim potonjima da su paralizirani? Mislim da tog i nisu previse svjesni, sudeci po njihovom ponasanju.

apolo
4 godine prije

Izgleda da je vrag odnio salu. Iste radare za rano upozorenje Rusija gradi u Kini , tj. pomaze Kinezima da naprave.

Max
4 godine prije

Prema svemu navedenom vrhunska tehnologija koja mijenja odnos snaga u regiji.

Trubadur
4 godine prije

O tome se sad priča več nekoliko, dana…Za Rezonans-NE u Egiptu, koji je več aktivan se sada može nači več i satelitske snimke….I još najbitnije…Ghadir, za kojeg se tek sada saznaje i koji je kopija Rezonansa, je aktivan na tri područja u Iranu več od Juna ove godine…… Tako nekako, sve što se događa oko Irana, postaje puno jasnije….Inače Ghadir je kopija Rezonansa ( 3D ) i samim time, za američke stealth avione, tamo, gdje je postavljen no go područje…. Domet radara je nekih 1500 Km….

JumpingJackFlash
4 godine prije

Kakve veze tu ima Egipat kad je tamo na vlasti general Sisoje, čija gđa mama potiče iz “odabranog naroda”? General Sisoje uništio je Palestincima sve tunele na egipatskoj strani daleko učinkovitije nego što je Hazarima na drugoj strani tunela ikad uspjelo… Dok je general Sisoje na vlasti u Egiptu, neće biti nikakve konfrontacije između Egipta i Izraela…

Zadranin
4 godine prije

Sad će jadan izrael opet ispasti “žrtva”.. žrtva protiv koje zemlje Bliskog Istoka poduzimaju “svoje agresivne akcije”, akcije poput ove: kupovina PZO i radara (jer to su “napadačka oružja” 😜😂 (jesu k*uac moj!).

Najveći agresor na BI je izrael, i treba se protiv te gamadi braniti.

P***!

FelixCroZg
4 godine prije

Ovaj radar postoji i u Alžiru već godinu-dvije.

Oko
4 godine prije

Tacno Rusija ide koracima SSSR-a iz doba najvece sile. Oni imaju prvoligaske antibalisticke radare koji love objekat velicine teniske loptice u svemiru i prave sanitarni koridor kako je NATO zvao Varsavski pakt. Od Sirije preko Irana do Kine ce instalirati rezonans, slabiji od njihovih ali odlican za drugi prsten ,obezbediti juzno krilo koje je najduze i napraviti balans gde vise ne postoji jedna dominantna sila u regiji koja puca kada im se puca. Tri decenije 60-te,70-te i 80-te su bile doba mira i prosperiteta kada je postojao sanitarni koridor i balans medju silama.
Osim drzava koje su cinile sanitarni koridor jer Sovjeti nisu dosli da donesu prosperitet nego da jasu fasiste ( Bugari, Rumuni, Madjari, Slovaci i DDR ) zbog 25mil mrtvih u ww2

Stjepan
4 godine prije

Što reći nego, svaka čast?!
Ova strategija je vidljiva već duže vrijeme. Pisao sam već da se radi na izolaciji (okruživanju) kompletne izraelske ofenzivne vojne moći. Sviđa mi se kada se moja predviđanja potvrde, neskromno ali … 😉😉
U Venecueli isto. Prvo vrhunska defanzivna oružija, a onda … Ameri su manje bitni jer su njihove vojne efektive više izložene za manje i prikrevene gerilske udare, … itd., itd, …
Nekada mi se činilo da su ameri, britanci i ostali njihovi “saveznici” (vazali) samo pokvareni i pohlepni, a već neko vrijeme ih smatram niskoprofilnim budalama!! Naravno govorim o Wall Street (gazdama) vlastima i njihovim domaćim i svijetskim poltronima, piramidi zla … 🤔🤔 😉😉

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI