Mogu li ruske nuklearne rakete, stići do Washingtona?

Rakete na crvenom nebu
41 komentar

Cijeli prošli tjedan obilježio je kontroverzu zbog deklaracije predstavnika ruskog ministarstva obrane Aleksandra Emilianova, tijekom rusko-kineske konferencije za tisak o anti-balističkim raketama (ABM) na zasjedanju komisije Opće skupštine UN-a.

Prema njegovim riječima, pogrešno je smatrati američki raketni štit kao čisto obrambeni sustav koji nikomu ne prijeti: “Ruska Federacija je uvjerena da je neograničeno raspoređivanje američkog sustava proturaketne obrane ozbiljna prijetnja globalnoj sigurnosti, kao i poticaj za daljnje naoružavanje, a što je pogubno za cijelo čovječanstvo”, piše Oleg Vladykin za dnevnik Nezavisimaya Gazeta u ponedjeljak, 23. listopada.

Aegis rumunija
FOTO: (Aegis sistem) Izgled ABM postrojenja sa radarom Deveselu, Rumunija

Emilianov je izravno objasnio glavnu opasnost ABM-a za Rusiju: “Stacionarni radari američkog sustava upozorenja na nuklearni napad pokrivaju sve moguće letove ruskih balističkih raketa prema Sjedinjenim Američkim Državama”. Ovi radari sposobni su pratiti let interkontinentalnih nuklearnih glava i odrediti ciljeve za proturaketne sustave.

Prema Emilianu, veza između implementacije anti-balističkog štita i sustava koji omogućavaju globalne udare, je i više nego očita. Udar koji ima za cilj “razoružavanje” ruskog nuklearnog arsenala značajno povećava efikasnost američkog ABM sustava.

MK-41 VLS lansirni kontejneri
FOTO: ilustracija, lansirni kontejneri MK-41 VLS kakvi se nalaze u Rumuniji 

Ove procjene i zaključke, izložene od strane predstavnika ruskog Ministarstva obrane na komisiji Opće skupštine UN-a, izazvale su snažnu reakciju političara i ruskih vojnih stručnjaka.

Konstantin Kossatchev, Predsjednik Odbora za vanjske poslove Dume, kaže da ovi podaci pokazuju da globalni anti-balistički projekt SAD-a ugrožava stabilnosti svijeta u cjelini: „Opasnost američkih projekata je u tome da oni mogu stvoriti iluziju o nekažnjivosti prilikom preventivnih masovnih udara“.

S obzirom na opremljenost glavnih svjetskih vojnih sila, konvencionalni sustav globalnog napada, na kojeg SAD računa, neće moći postići željene ciljeve, rekao je Vladimir Šamanov, predsjednik Odbora za obranu u Dumi.

Frants Klintsevich, prvi zamjenik predsjednika Odbora za obranu i sigurnost Saveza Federacije, ima slično mišljenje: “Riječi Aleksandra Emilianova, predstavnika ruskog Ministarstva obrane, da Pentagon razvija ABM diljem svijeta za stvaranje brzih globalnih udara, treba smatrati upozorenjem američkim vlastima. Dali smo jasnu poruku da će Rusija čvrsto spriječiti sve pokušaje uništenja trenutne ravnoteže moći. Svatko treba shvatiti da naša zemlja ima dovoljno snage i sredstava za sprječavanje globalne strateške dominacije Sjedinjenih Država. ”

VLS MK-41 rakete
FOTO: rakete za kontejner VLS MK-41 (Kontejneri u Rumuniji bi trebali da sadrže SM-3 rakete)

Izvor: Nezavisimaya Gazeta

Mišljenja izražena u ovom članku, isključiva su odgovornost autora članka preuzeta iz ruskih medija i prevedena u cijelosti na hrvatski jezik.

Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Naravno da mogu. Non – stop na samo nekoliko kilometara od americke obale kruze nuklearne ruske podmornice. Zna to Vasington.

1.komentar
6 godine prije

Inace globalni munjeviti udar na Rusiju nije od juce.Hipoteticki ako bi doslo do takve mogucnosti,dakle opasnosti da ne moze odgovoriti na potencijalni nuklearni udar takve vrste, Rusija bi izgubila suverenitet istog momenta,a samim tim doslo bi do ponovne uspostave monocentricnog sveta, obzirom da je Ruska Federacija jedina u mocucnosti da odgovori istom razarajucom merom po takvom agresoru.Sve ostale nuklarne zemlje imaju samo takticko nuklearno naoruzanje.
Dakle, cilj jeste razoruzavanje suvereniteta Rusije.A to bi znacilo katastrofu svetskih razmera za citavo covecanstvo, bar onaj deo slobodnog sveta.

mars
6 godine prije

Jednom davno sam napisao još na AMSI da SAD drži nuklearnu sablju nad glavom Rusije ali da je neće upotrijebiti sve dok Rusija drži nuklearni nož pod grlom SAD. I jedni i drugi će konstantno nastojati da svoju sablju, odnosno nož, učine što oštrijim, učinkovitijim i prodornijim, istovremeno tražeći način da protivničko oružje otupe i učine manje efikasnim ili neefikasnim. Je li to trka u naoružanju? Da, jeste, ma ko tvrdio drugačije. ali to uopšte nije neka loša stvar, jer je ravnoteža ono jedino što ih sprječava da ne dođe do onog najgoreg i teško da će ijedni uspjeti da steknu stratešku prednost kojoj ona druga strana neće moći parirati. Jedina prava opasnost bi bila (kako se i u tekstu navodi) iluzija o stečenoj prednosti. Tada bi bilo “svijete beri kožu na šiljak” a zadnji neka ugasi svjetlo.

Riddick
6 godine prije

Jadna ova Amerika, najjača su sila u svetu, a svi im prete pa oni jadni moraju da se brane i kažnjavaju loše momke. Šta su kome skrivili ti Amerikanci da ih tako mrze.

marshal
6 godine prije

Ako ne mogu nuklearne onda mogu Hidrogene Sotone.

Sinisa
6 godine prije

Cini mi se da su Rusi razvili dovoljno jake rakete da mogu USA gadjati i kontra raketnog štita preko Tihog okeana?

Proleter
6 godine prije

Da li se samo meni cini, da se o nuklearkama i nuklearnim udarima danas raspravlja kao da su to kineske petarde , pogotovo narancasti i njegovi sizofrenicari iz pentagona , bojim se da ce docerat” cara do duvara ” a kad zaigra mecka ne gine im 100 -tinjak RS-28 Sarmata po supljoj glavi stanovnika .

VladoGrozny
6 godine prije

A nitko ne spominje one vec instalirane na mainlandu, spremne za ‘mushrooming’ ? 🙂
Aha, sto sad? 🙂

Jupiter
6 godine prije

Čisto sumljam?Njihove rakete nemogu da lete tako daleko kao Severno Korejske

Kajzer Soze
6 godine prije

Mogu li ruske nuklearne rakete ? Zar je to i bilo upitno !
Što bi dobri stari čupavi Ajnštajn rekao ,,Ne znam s kojim će se oružjem ratovati u trećem svjetskom ratu, ali u četvrtom svjetskom ratu ratovat će se grančicama i kamenjem”

Osoba C
6 godine prije

”Mogu li ruske nuklearne rakete, stići do Washingtona?”
Mogu……….stići i prestići.
I, šta s tim?
@Antonio Vam lijepo ukazuje na kakve teme da se koncentrirate ako mislite biti regionalni portal.
Nije baš neko umijeće napisati kratak tekst o tome što je izjavio netko negdje, a osobito nebitan kao onaj kvazi francuski povjesničar. Takvih budala imamo mi ovdje na izvoz, samo ih nitko neće.
I ”Guardian” pri nabrajanju žena predsjednica država i vlada nije naveo Kolindu, očito iz loše obavljenog novinarskog posla, pa će uskoro netko u tome početi tražiti duboke političke motive.
Primjedba je u dobroj namjeri.
S štovanjem!

Tomica
6 godine prije

Mogu. Dok god Zapad, u interesu SAD, ne krene grubom silom to je tako. Ovo što se radi u svijetu a oko Rusije je upravo spriječavanje takve mogućnosti. Srećom, Rusija to uspješno blokira i Zapad možda neće nikad, ili bar za dugo vremena, biti u mogućnosti da to sprijeći.

OT
Dobro bi bilo da se piše o domaćim temama ali komentari su problem. Redovito se probude niske strasti, ispliva mržnja i netrpljivost i sve na kraju završi na uvredama a tema potpuno padne u zaborav. Nažalost, zanesu se i komentatori kojima to nije uobičajeni način komunikacije i ophođenja s ljudima. Domaće teme su pravi mamac za sve vrste trolova, provokatora i “teških bolesnika”. Vremenom stvori se loša atmosfera na portalu, ispadi su sve ćešći a najbolji komentatori odlaze jer nisu ni došli da se svađaju nego da razmjenjuju mišljenje..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.