Mogući ishod nove turske kampanje protiv Kurda u Siriji

Recep Tayyip Erdoğan - Siria rat
42 komentara

Turske trupe pokrenule su invaziju na sirijski Kurdistan. To se dogodilo nakon što je od zaštite Kurda odustao njihov bivši saveznik, Sjedinjene Države. Uoči turske invazije, Kurdi su već jasno stavili do znanja da traže novog saveznika u Rusiji. Stručnjaci upozoravaju Rusiju da se ne miješa u tursko-kurdski sukob. Moguće je da će Moskva imati veliku korist od turske vojne operacije, ali i Iran. Osim toga, iako čak i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sumnja daće se Amerikanci povući s cijelog teritorija kojeg nadziru Kurdi, postavlja se pitanje suživota YPG milicija i američkih trupa nakon ove „izdaje“ s američke strane.

Turske jedinice prešle su granicu sjeverne Sirije jučer ujutro, gdje Ankara planira operaciju stvaranje sigurnosne zone, javlja Bloomberg pozivajući se na turskog dužnosnika.

“Turske trupe počele su prelaziti granicu na sjeveroistoku Sirije kako bi prisilile kurdske borce koje podržavaju SAD da se odmaknu od granice”, rekao je izvor upoznat sa situacijom.

U srijedu navečer  Fahrettin Altun, načelnik Odjela za odnose s javnošću administracije turskog predsjednika, obratio se sirijskim Kurdima, primjećujući da “oni se mogu ili predati ili će Turska zaustaviti njihove pokušaje da zaustave napore Ankare u borbi protiv terorista ISIL-a“, što je prilično slab izgovor za ostvarenje pravog cilja, a to je uništenje YPG snaga u tom području.

“Turska vojska, zajedno sa Sirijskom slobodnom vojskom, uskoro će prijeći granicu Turske i Sirije”, upozorio je dužnosnik neposredno uoči kampanje „Izvor mira“, kako glasi točan prijevod operacije s turskog jezika.

Kurdske snage tvrde da će odbacit će turske trupe. Proglasile su opće mobilizaciju i pozvale civile da uzmu oružje u pruže otpor.

“Mi ćemo se oduprijeti. Borimo se sedam godina i spremni smo nastaviti koliko treba”, rekao je za The New York Times kurdski zapovjednik Mazlum Kobani.

Prema njegovom mišljenju, SAD svojom odlukom o povlačenju trupa pokazuju dvoličnost svoje politike prema Kurdima. Mazlum Kobani je pozvao američki narod da “izvrši pritisak na svoje političare i vojsku da okončaju turski napad”, ali taj apel nije pao na plodno tlo.

Tijekom videokonferencije s terenskim zapovjednicima kurdskih jedinica, posebni predstavnik američkog predsjednika James Jeffrey morao je slušati optužbe za izdaju.

“Prodali ste nas!”, rekao je jedan od kurdskih terenskih zapovjednika i napustio sobu za sastanke, prenosi NYT.

“Navikli smo na činjenicu da nas izdaju strani partneri”, NYT citira drugog zapovjednika.

Uoči prelaska granice su turske zračne snage napale sjedište Kurda na sjeveroistoku Sirije, a turska artiljerija je gađala pucala na položaje Kurda u sjevernoj Raqqi. U Damasku te akcije smatraju agresijom i kršenjem suvereniteta Sirije. Turski predsjednik Erdogan u subotu je objavio namjeru provedbe vojne operacije u pograničnim regijama Sirije. Pentagon je u utorak objavio da  je povukao  američke snage s tog područja.

Istog dana vodstvo sirijskih Kurda izrazilo je spremnost  za dijalog  s Damaskom i Moskvom.

Izaslanik sirijskih Kurda u Rusiji Javad Muhammad potvrdio je da su sirijski Kurdi, ako Amerikanci napuste regiju, spremni na pregovore s Moskvom i Damaskom.

“Okrećemo se Damasku raširenih ruku. S njim stalno imamo dijalog. Među nama nema granice. Postoji stalna veza između nas”, rekao je u intervjuu za ruski Pogled.

Javad Muhammad smatra da se vojska sirijske vlade trebala pridružiti kurdskoj borbi “protiv turske agresije”.

Muhammad je podsjetio da je kurdska delegacija prije nekoliko godina već došla u Rusiju na pregovore i nikada nije odbila voditi dijalog. Glede mogućnosti da bi eventualni savez Rusije i takozvanog „Sirijskog Kurdistana“ mogla postati element pritiska na Erdogana, Muhammad je napomenuo da u regiji postoje brojni čimbenici koji to sprečavaju.

“Zbog strateškog položaja Turske, nitko ne želi podržati Kurde“, rekao je Javad Muhammad.

Zapravo, kurdski izaslanik u Moskvi kaže kako je njihov cilj pravedan i zaista se nada podršci Rusije.

„Svi volimo Rusiju i povijesno smo vrlo povezani”, rekao je Javad Muhammad.

Amerikanci neće napustiti Siriju?

Međutim tvrdi kako Amerikanci ionako neće napustiti Siriju.

“Oni će se povući oko pet kilometara južno od zone patrole i time će završiti cijela turska operacija. Trump je rekao da će upropastiti tursko gospodarstvo ako njegove vlasti učine nešto što mu se čini neprihvatljivo. Stoga se i sami Turci sada predomišljaju“, rekao je Javad Muhammad uoči pokretanja kampanje, nadajući se da će se Erdogan ipak zaustaviti na prijetnjama.

Od 2016. na sjeveroistoku Sirije djeluje de facto samoproglašena Demokratska federacija sjeverne Sirije, odnosno „Sirijski Kurdistan“ ili „Rojava“.

Glavni grad federacije je grad Qamishli, čiji centar i granični prijelaz s Turskom, kao i zračnu luku zajedno nadziru sirijska vojska, NDF snage i kršćanske milicije.

Razne formacije brane ovu samoproglašenu republiku. Među njima su najviše spremni kurdske YPG milicije, koje otvoreno podržavaju Amerikanci. SDS snage, kako se službeno zovu, navodno imaju oko 25 000 kurdskih i oko 5000 arapskih boraca. Na istom području se nalazi i američki kontingent.

„Moskva ne treba pomagati Kurdima“

Fjodor Lukjanov, glavni urednik časopisa Rusija u globalnim odnosima, znanstveni direktor Zaklade za razvoj i podršku kluba Valdai, smatra da Moskva nikako ne bi trebala obećavati zaštitu Kurdima.

“Trenutno su odnosi s Turskom mnogostruko važniji. Ne treba se miješati u kurdsko pitanje. Potrebno je uložiti sve napore kako bi se Kurdi približili stavu da je jedini način da im se osigura dugoročna sigurnost dogovor s Damaskom. Na primjer, Kurdi priznaju nadležnost Damaska, a Moskva stoji iza Damaska, a Damask će obećati sigurnost kurdskih regija“, rekao je Lukjanov.

Istodobno je podsjetio da se pregovori o tom pitanju vode od prošlog ljeta, kada su Turci zaprijetili velikom invazijom.

„Tada je bilo kontakata kurdskih čelnika s predstavnicima Bashara Al-Assada o uvjetima sporazuma. To bi, naravno, bilo korisno za Rusiju. Ruska zadaća je prije svega osigurati maksimalni suverenitet vlasti Damaska nad teritorijem zemlje. Ali mi sami se ne možemo miješati u ovaj potpuno beznadežni slučaj s Kurdima”, tvrdi stručnjak.

Moskva je u srijedu ujutro potvrdila da će na sve načine pomoći da počnu pregovora između Kurda i Damaska.

Sergej Lavrov, komentirajući tursku operaciju, dodao je da su američke akcije u Siriji pune kontradikcija i odražavaju nedostatak zrelosti. Lavrov je napomenuo da je ovog tjedna tijekom posjeta susjednom iračkom Kurdistanu s vodstvom autonomne regije razgovarao o nedosljednosti američkog ponašanja u regiji.

“Izuzetno su zabrinuti da tako jednostavno rješavanje izuzetno osjetljive teme može destabilizirati čitavu regiju i to se mora izbjeći po svaku cijenu”, izjavio je Sergej Lavrov turske kampanje.

Međutim, Lavrov također ne isključuje da će američke trupe ipak ostati u sirijskom Kurdistanu.

Donald Trump
Donald Trump

„Donald Trump je puno puta izjavio kako će povući svoje trupe iz Sirije i iz drugih zemalja. Tada su te izjave u fazi realizacije uvijek bile nekako zakočene . Ne isključujem i da sada vidimo nešto slično”, naglasio je Lavrov.

Čini se da Sjedinjene Države imaju sporazum s Turcima, sumnja Fjodor Lukjanov.

„Amerikanci daju Turcima svojevrsnu slobodu djelovanja, ali ograničenu. Mislim da ne govorimo o potpunoj predaji Kurda. Što god da su Trump i njegovi suradnici smislili,nikad ne znate kako će se to preokrenuti “, rekao je Lukjanov i dodao je kako i Moskva ima tajnu komunikaciju s Ankarom i o tome koji će točno stav Turci zauzimati u Siriji.

“Ako je suditi po činjenici da je Sergej Šojgu razgovarao s američkim kolegom Markom Esperom uoči napada, komunikacija na ovu temu također je prisutna i s Amerikancima“, kaže stručnjak.

Moguće je da će Rusija imati koristi od situacije, prije svega s konačnim rješenjem problema Idliba, jednog područja Sirije koji je i dalje pod kontrolom terorista, iako je Erdogan prije godinu dana obećao da će ih istjerati.

“Problem Idliba vrlo je akutan, a Turska ga nije u stanju riješiti, iako se čini da je to obećala učiniti po svaku cijenu“, kaže Fjodor Lukjanov.

„Mislim da Rusija u zamjenu za određeni ulazak Turske u Siriju, zbog stvaranja zloglasne tampon zone, sada može tražiti više slobode u Idlibu, prije svega za sirijsku vojsku, ali i za sebe”, izjavio je politolog.

Svi razumiju da će prije ili kasnije to pitanje morati biti riješeno, a za to je potrebno da se Turska barem ne miješa. Međutim, za Tursku je jednostavno nemoguće predati Idlib, kako iz domaćih tako i iz sigurnosnih razloga.

“Ali ako Erdogan uspije usmjeriti pozornost svih na to kako Turska vrši pritisak na kurdske teroriste i stvara sigurnosnu zonu, onda se stvari u Idlibu mogu pokrenuti”, objasnio je Lukjanov.

„Izdaja, izdaja, izdaja…!“

Izdaja je riječ koja u posljednjim satima najviše odjekuje među Kurdima u vezi s odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojnike prisutne sjeveroistoku Sirije, ostavljajući slobodu Turskoj koja već mjesecima prijeti invazijom kurdskog područja.

Potez Trumpa, kojem su se suprotstavili njegovi ljudi i Pentagon, te većina Kongresa, ima za cilj popraviti odnose s Turskom, posebno nakon kupovine ruskih raketnih sustava od strane Ankare i obustave prodaje američkih F-35 svom NATO savezniku. Ali kako je objasnio sam američki predsjednik, Amerika mora izbjeći da zaglavi u ratu kojeg Trump više ne želi voditi.

Činjenica da obje zemlje pripadaju NATO paktu izaziva zabrinutost za obje strane. Turska je mjesecima prijetila da će pokrenuti vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, ali je prisutnost američkih vojnika djelovala kao odvraćajući faktor i turski predsjednik je tražio sporazum s američkim kolegom. Prethodni sporazum o zajedničkim patrolama se više neće provoditi, jer je Trump odlučio ne sudjelovati u bilo kojoj operaciji na terenu, unatoč tome što je nakon toga zaprijetio turskom predsjedniku da će biti posljedica u slučaju pretjerane uporabe sile protiv Kurda.

Poklon Rusiji i Iranu

U ovo slučaju su Sjedinjene Države odustale od Kurda i ponovno se pridružile Izraelu i Saudijskoj Arabiji, usredotočivši sve svoje napore protiv zajedničkog „neprijatelja“ na tom području: Irana. Šteta, međutim, što bi američki potez mogao završiti u korist onih koje Trump i njegovi saveznici žele oslabiti.

Povlačenje američkih snaga ostavlja samo jedan put Kurdima, jer imaju vrlo slabu obranu protiv druge najjače kopnene vojske NATO pakta i bit će prisiljeni na saveza s Assadovom vladom i njezinim saveznicima Rusijom i čak s Iranom.

Sličnu perspektivu je kurdska autonomna uprava razmatrala krajem 2018. godine, prvi put kad je predsjednik Trump iznio ideju o odlasku iz Sirije.

Efektivnim povlačenjem američkih trupa sa sjeveroistoka, ako se to stvarno dogodi, a nije jasno kako će Amerikanci ostati među Kurdima nakon ovog poteza, čini se da je ova hipoteza jedini izvediv način da se izbjegne potpuno uništenje Kurda i da se dijelom sačuvaju rezultati postignuti u smislu autonomije. S druge strane, ruski predsjednik je više puta tražio približavanje Kurdima, koje je namjeravao udaljiti od američkog utjecaja i barem djelomično povratiti kontrolu nad područjem koje, osim što predstavlja 30 posto Sirije, ima i stratešku vrijednost zbog važnih ležišta nafte.

Službeno, Rusija i Iran govore protiv vojnog rješenja Turske i invazije na sjeveroistok zemlje, naglašavajući važnost teritorijalnog integriteta zemlje, ali Erdoganov potez je vjetar u leđa njihovoj taktici, stavljajući Moskvu i Teheran iznad svih ostalih sila u budućim odnosima s Kurdima.

Kontraproduktivna strategija?

Kao što smo rekli, jedan od Trumpovih ciljeva je ostaviti Siriju da se bi se više mogao fokusirati na Iran, ali vlada u Teheranu pozdravlja povlačenje Amerike iz arapske zemlje. Bez američke prisutnosti u Siriji, Iranci bi to mogli iskoristiti da povećaju svoju prisutnost na tom području, računajući na završetak rata i obnovu vlasti svog saveznika Bashara Al-Assada nad cijelim teritorijem zemlje.

Glavni cilj Teherana oduvijek je bio proširiti svoj utjecaj od Irana preko Iraka i Sirije do Libanona. Taj se san teže može realizirati s obzirom na prisustvo drugih aktera za ograničavanje širenja iranskog utjecaja. Kako god bilo, činjenica je da Trumpova odluka favorizira one koje SAD žele oslabiti. To se događa čak i na štetu jednog od glavnih regionalnih saveznika Sjedinjenih Država, naime Izraela, koji, osim što želi spriječiti jačanje iranskog utjecaja nekoliko koraka od svojih teritorija, riskira suočavanje s još politički snažnijim Erdoganom.

Bez obzira na vojni ishod kampanje, koji može završiti samo pobjedom Turske i njihovih islamističkih milicija, ishod geostrateškog suočavanja može biti takav da će ići u prilog Assadu, Rusiji i Iranu. Treba vidjeti što će u ovom trenutku učiniti Izrael, ali je cionistički entitet zaokupljen formiranjem vlade i manje pozornosti može posvetiti inozemnim problemima, osim u slučaju izravne ugroze, a ona se u ovom trenutku ne primjećuje.

Kako će se stvari dalje razvijati, bit ćete pravodobno informirani, iako su neke od ovdje iznesenih pretpostavki vjerojatan ishod nove turske kampanje protiv sirijskih Kurda.

Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
opet ja
4 godine prije

Sve su se nedavno dogovorili Erdogan, Putin i Ruhani. Iran je već primakao svoje trupe, kao zbog manevara, granici Turske, Rusi kao osuđuju upad, a Turci sve odrađuju. Zajednički cilj im je da što vise potisnu kauboje iz Sirije i regiona. A Kurdi će verovatno da plate ove strateške igre. Sinoć na CNNu bio portparol SDFa, kaže da će pružiti otpor Turskoj u odbrani svoje domovine… Sad bi trebalo po nekoj logici, SAA i Rusi da upadnu u Idlib i očiste druge američko-izraelske teroriste. Kao što smo svi videli, reakcija Damaska na upad Turske je smešno blaga.

Ivo
4 godine prije

Najbolje mi je kad kurdi pričaju o izdaji…valjda nema ogledala tamo kod njih.

Siniša
4 godine prije

Evropi i Americi je sada kasno razmišljati o mogućim scenarijima, u potrazi za jeftinijim profitom od Turske su napravili silu, od Kine velesilu….a nas su natjerali da se ubijamo.
Odlučio sam….neće mi biti žao kada EU i USA propadnu.

Laki Topalović
4 godine prije

Kud god da pogledaš, voda ide na mlin Siriji, Rusima , Iranu i Turcima, a da baš ima toliko sukoba interesa Turske i Damaska, sumnjam. U početku da , sve do 2015. – 2016. kasnije više ne.

Trubadur
4 godine prije

Za sve je ovo win-win situacija, osim za Kurde….Treba pratit sada arabski faktor u SDFju… Asirci, kojih nije bilo mnogo su več otišli.. Ako odu i Arapi, to je kraj priče…..

alfa33
4 godine prije

Izgleda da se polako rješava sjever Sirije,a kad i kako će jug Sirije biti riješen…

samo tako
4 godine prije

Zaglibiti če kao i Libiji. Reakcije svih aktera počevši od Damaska su iste : “pusti budalu” naka još nako vrijeme uživa u mokrim snovima prazneči državnu blagajnu

Toni
4 godine prije

“Istog dana vodstvo sirijskih Kurda izrazilo je spremnost za dijalog s Damaskom i Moskvom….”
Zanimljivo, kad treba da dobiju po pi*ki onda su spremni za razgovore sa sirijskom vladom. Treba pustiti Turke da ih zgaze, pa tek onda bez ikakvih razgovora vratiti u okrilje Sirije. Robijaša će trebati u ogromnim količinama za obnovu porušenog.

hiber
4 godine prije

U svakom slucaju Sirija je uništena država. Sa Kurdima su uvijek mogli dogovoriti nekakvu autonomiju, ali svi su sada gledali kratkoročnu korist. Dugoročno nema koristi za nikoga. Dakle, Turci ce pokušati trajno okupirati 70-80.000 km2 Sirije i naseliti je pogodnim stanovnistvom. Novih 300.000-400.000 ljudi će morati napustiti svoj dom. Ostatak Kurda će biti sabijen u tromeđi Rakka- Irak-Hasaka. Dakle, Erdogan samo imitira Putina u Ukrajini, premda Turska ima iskustva i sa podijelom Cipra. Tako su dakle dogovorili Putin-Trump-Erdogan. Assada mozda dopadne koje naftne polje, ali i to je danas u plamenu. Irancima ostaje da vrbuju kojeg Kurda u igri lošeg i dobrog policajca. Međutim sve je to dugoročno uzalud. Svi hrle u ekonomski bankrot, a zavisno od načina otpora Kurda ovisi i brzina kolapsa Turske. Ironično, upravo Trump u svojoj velikoj mudrosti, navodi koliko ih je iračka avantura koštala i priznaje da je vojni bankrot od 8.000 milijardi $ uzrok… Čitaj više »

Snicla
4 godine prije

Da su Ameri pragmatične kurve i da će popustiti Erdoganu mi je odavno jasno. Samo nisam vjerovao da će prvo navuć Kurde da sami unište svoje obrambene položaje i time olakšaju posao Turcima i njihovim proxijima. Ovo nije samo prepuštanje Kurda na milost Turcima već aktivno angažiranje u korist istih.

Lucija
4 godine prije

Turci su ušli u Siriju na tri mjesta, sva tri istočno od Eufrata. Napali Kobane.
” Багдасаров наводи да је Турска у операцију укључила до 70-80 хиљада војника и до 300 тенкова. Плус 15-20 хиљада припадника протурске Слободне сиријске армије и Џебхат ан-Нусра. ” izvor fakti

Kvisko
4 godine prije

Kurdima samo treba dobaviti Stingere da mogu rusiti sultanove avione,bez avijacije sultan ostaje i bez brkova a njegova vojska ce brze izaci nego sto je usla na podrucja gdje su kurdski borci.

Max
4 godine prije

Mogli su odmah surađivati a ne upuštati se u spletke s onima koji su ih već izdali u iraku 1991-

nessy
4 godine prije

Izdaja, Izdaja!
Ako je netko nekoga izdao, to su Kurdi izdali svoju domovinu Siriju, u koju su sa dobrodoslicom primljeni, bjezeci od turskog progona cca 100 godina prije. Naselili su se na tudjoj zemlji, razmnozili, i sada bi drzavu? Ma vidi, bogati? Uzeli ste za zastitnika poznatog svjetskog nasilnika, varalicu i vjerolomca, i sada ste iznenadjeni? Ili se pravite glupi, ili ste stvarno idioti. Da ste od pocetka kurslusa u Siriji bili na strani onih koji su vam pomogli kada je bilo najteze, sada bi imali argumente, koji bi sigurno bili prihvaceni. Ovako, javite se psiho-Boltonu i kradljivcu Bibi-ju, oni ce vam pomoci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.