Mogućnost značajnog sukoba između velikih sila raste

general Mark Milley
54 komentara

Rusija i Kina osporavaju trenutni svjetski poredak, rekli su najviši američki vojni oficiri.

Kako svijet postaje sve nestabilniji, „potencijal za značajan međunarodni sukob se povećava, a ne smanjuje“, rekao je najviši američki vojni oficir poslanicima u utorak.

Sekretar odbrane Lloyd Austin i predsjedavajući Združenog komiteta načelnika štabova general Mark Milley branili su rekordni budžet od 773 milijarde dolara koji Ministarstvo odbrane SAD traži za fiskalnu 2023. godinu na iscrpljujućem saslušanju Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma. Na saslušanju su se bezbroj puta pominjali američki protivnici, Rusija i Kina, od kojih se obje države smatraju prijetnjom globalnoj moći Washingtona.

Milley je nazvao ruski napad na Ukrajinu „najvećom prijetnjom miru i bezbjednosti Evrope, a možda i svijeta“ za njegovih 42 godine služenja u vojsci SAD. Međutim, bilo je „ohrabrujuće“ vidjeti kako se svijet okuplja oko Ukrajine, dodao je on.

„Ruska invazija na Ukrajinu prijeti da potkopa ne samo evropski mir i stabilnost, već i globalni mir i stabilnost za koje su se moji roditelji i generacije Amerikanaca tako teško borili da brane“, rekao je Milley.

„Sada se suočavamo sa dvije globalne sile: Kinom i Rusijom, svaka sa značajnim vojnim kapacitetima, obje namjeravaju da suštinski promjene pravila zasnovana na sadašnjem globalnom poretku. Ulazimo u svijet koji postaje sve nestabilniji i potencijal za značajne međunarodne sukobe se povećava, a ne smanjuje.“

Oba vojna zvaničnika su kasnije istakla milijarde izdvojene za svemir i sajber bezbjednost kao primjere spremnosti SAD. Oni su priznali da Washington nema odbranu od hipersoničnih raketa koje su i Rusija i Kina uspješno testirale, ali su uvjerili komitet da je u toku razvoj „presretača sa kliznom fazom“, najsavremenije raketne odbrane sposobne da se suprotstavi hipersoničnim projektilima.

Milley je tvrdio da je samo otvoreno prisustvo američke „teške moći“, protiv ruskih snaga, moglo spriječiti rusku vojnu operaciju u Ukrajini: „Što se tiče ruske invazije na Ukrajinu, to je bio dugogodišnji Putinov cilj. I da iskreno govorim o angažovanju američkih snaga u samoj Ukrajini, nisam siguran da je on bio obeshrabrivan. Ovo bi zahtjevalo upotrebu američkih vojnih snaga i rizikovalo bi oružani sukob sa Rusijom, što ne bih savjetovao”.

„Vjerujem da su mnogi naši evropski saveznici, posebno oni na Baltiku ili u Poljskoj i Rumuniji ili negdje drugdje, veoma, veoma voljni da uspostave stalne baze“, rekao je Milley.

„Oni će ih izgraditi, platit će ih, itd., da bismo mi mogli da prođemo na rotacionoj osnovi. Tako se dobija efekat stalnog prisustva snaga, ali stvarni pojedini vojnici, mornari, avijatičari ili marinci nisu tamo stalno stacionirani 2-3 godine.“

Austin je rekao da NATO još uvijek razgovara o tome kako da pojača svoje stalno prisustvo u istočnoj Evropi. „Ako NATO smatra da je prikladno da promjeni svoj otisak, onda ćemo svakako biti dio toga“, rekao je Austin.

Na pitanje da li bi, ako bi američka „teška moć” sama mogla da odvrati predsjednika Putina od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, više američkih snaga na Tajvanu „povećalo ili smanjilo” vjerovatnoću da kineski predsjednik Xi Jinping pokrene napad na ostrvo, sekretar Austin je oklijevao, umjesto toga ponavljajući da se strateška pitanja oko Ukrajine razlikuju od onih oko Tajvana i da se ne mogu dosljedno prenijeti iz jedne zemlje u drugu.

Austin je priznao da SAD „treba da rade mnogo bolje“ na „korištenju američkih saveznika“ u svemiru i sajber prostoru, a ne samo u domenima kopna, mora i vazduha.

kinaMark MilleyrusijaSADsukobvelike sile
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Postolar
1 godina prije

NATO ce udariti i na Kinu. Kaze Stoltenberg da ce Rat biti dug.

Hum
1 godina prije

Dakle Rusija i Kina vs SAD i ” zapad”… sve po planu…kad se međusobno pokoljemo imat ćemo zagarantirani osobni dohodak( preživjeli) ako se ” cijepiš” svako malo.

abc
1 godina prije

10% sveta ne može ostali svet prisiljavati na svoj svetski poredak. Kako zapadnjacima to nije več jasno?
A u sledečom ratu zapad nestaje ko balona sapunice. od njega neče ostati ni dugmiči.

Vinco
1 godina prije

America u Ukrajini ratuje protiv Rusije do istrebljenja…United States Secretary of State Antony Blinken stated on Wednesday that for every Russian tank in Ukraine, Western allies “have provided or will soon provide” 10 anti-tank systems.

Postolar
1 godina prije

Finally, on the conflict, Stoltenberg also said that the world has to be ready for a “long-term war.”

eks
1 godina prije

U Americi je vojna industrija dominantan pokretač ekonomije. Slično je bilo u Nemačkoj pred II Svetski rat . Vojno-industrijska mafija ima odlučujući uticaj na politiku Bele kuće. Tome treba dodati i korumpirane kongresmene i senatore, pa dolazimo do onoga što znamo: predsednik USA može biti bilo ko , jer on odluke donosi samo prividno i formalno. Suštinski ne odlučuje. Platforma američke poltike je patološka rusofobija i nastavak hitlerovog “Drang nach Osten”. U trenutnoj militantnoj i agresivnoj politici američkih vladara iz senke, Pentagon i vojno-industrijska mafija su u koaliciji sa farmaceutskom mafijom, koja služi njihovim planovima i programima. U Ukrajini ima mnogo zapadnih specijalaca i instruktora, tu je i francuska legija . Pored nacista iz Azova tu su nacisti iz cele Evrope i Amerike, koje regrutuju zapadne službe. Rusija ne može nazad. U Mariupolju i Odesi je rešenje za kraj rata. Tu su najjače snage nacista i stranaca o kojima sam… Čitaj više »

abc
1 godina prije

Svedoci smo stvaranja nečeg novog, a to je američki nacizam, koji se trenutno još krije iza propagande o demokratiji. Smešna je činjenica, da taj nacizam provodi izmišljena nacija, koju su umjetno stvorile korporacije pljačkaša i genocidaša.
Ali svet je to več prokužio i trenutno se stvara protivamerička fronta, koja če biti izuzetno jaka i spremna na sve pakosti pokvarenosti zapada.

norbert
1 godina prije

volio bi znati ili pročitati što je to (po US & EU) MEĐUNARODNI POREDAK tko to ima mandat da određuje poredak između svih naroda na Zemlji. Drugo da netko objasni što NATO (obrambena alijansa za Europu u vrjeme hladnoga rata) ima što tražiti u odnosu na Kinu ( i koji je mehanizam da europski vojnici ratuju izvan Europe (Afganistan, Irak, Sirija…) jednostavna pitanja čekamo odgovore

nekoime
1 godina prije

Sklopit će savez s Jupiterijancima i Merkurcima. Mars ne dolazi u obzir jer je crven.

Max
1 godina prije

On se boji multipolarnoga svijeta ali ipak ne preporuča rat znajući da je slabiji.

1 godina prije

Poljaci su zreli za sukob..Cener na poljake da uleću u ukrajinu…

1 godina prije

Čovijek je bolestan.
“Svijet se okuplja oko Ukrajine”?
TKO?
Sluge, vojno okupirane?
Koje pucaju sebi u nogu?

1 godina prije

S obzirom da im ke Rusija ubola glogov kolac u monetarni sistem , šta drugo očekivati….To je to , sad idu pripreme za sukob…. Propaganda mora biti jaka i kondtantna da se lakše stvari odrade..S toga im je poželjno da sukob traje što duže , gdje bi se na kraju uvukao i sam nato (evropa )….

Lenko
1 godina prije

Evo, ponovo isto pišem, prvi put nije prošlo recenziju.

Čovječanstvo je u igri ruskog ruleta, metak još nije ispaljen ali još je u cijevi,
riječi sv. Mihovila Arhanđela upučena Eduardo Ferrierai 26. ožujka 2022.

Zdravi i veseli bili. Mir bio s vama. Bog! Bog!

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Nemoguce je sad . Kasno je za zaustavit . Svi portali su otvoreni . Ostao je , onaj , poslednji . Historija planeta to ne pamti !!! Dogoni , masovno poboljevaju I umiru . Aboriginels su potpuno dezorijentirani ! Cudna svjetlost nad Jerusalemom I Sibirom , jos cudniji mrak nad .. Rimom i Bosporom . Orbovi , bljeskaju kao nikada do sada nad Machu Pichu . Tibetanskim Monasima se vise nist ne projavljuje – tisina !!! Drevny sto nekoc Moskvu od Napoleona spasise – sute , nema ih . Vrata Hyperborea u snjegu , nestadose kao da ih nikada , niti bilo , nije .Ostaje jos samo da Sphinx , zasja I … Raspe se u prah ! Tad … Tad je .. KRAJ ., General Austin . Dobro znate da mi – od krvi I mijesa sazdani tu vise nist , ucinjeti ne mremo . Vise nije na nama… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Da ponovim prorocanstvo: NATO na ljeto ulazi u sukob sa Kinom.
Do jeseni ce se vidjeti da li sam pogodio.

Preko poljaka nekidan je puste probni balon – trazili su da NATO zatvori sve ruske luke i uvede pomorsku blokadu RF (i djelimicno drumsku i zeljeznicku). Ovo je uvertira, jer je plan da do ljeta uvedu blokadu RuKi (Rusije i Kine). Raucnaju da ako bi uspjeli ove dvije zemlje da izoluju od svijeta da bi nazadovale sve dok se nebi urusile, a da bi se ostatak svijeta toliko prepao da bi odmah trazio prijem u NATO.

rade
1 godina prije

Mislim da ce ubrzo Rusi testirati Nato,samo da pokazu da je to velika laz.Rusi ce napasti neko skladiste u Poljskoj ili Slovackoj u kojoj je bilo donirano oruzje za ukrajince.Zatim ce Rusi cekati da se aktivira clan 5 nato saveza,ali se on nece aktivirati jer amerikanci ne ratuju ni za koga,a posebno ne protiv snazne vojske kakva je ruska.Amerikanci ce to rijesiti novim sankcijama.

Lucija, prva
1 godina prije

Oh, joj.
Šta ovaj voza kongresmene, svaka čast. 😄
Trebaju postaviti samo dva pitanja:
– šta je to “teška moć”? Pogotovo ako svi znaju da se ruskinhipersoničnimprojektili ne mogu zaustaviti.
– šta su to presretači s kliznim fazom i koliko to košta?

Teško je pretpostaviti, s druge strane, da niti jednom prisutnom ova pitanja nisu pala na pamet.

Dakle, igrokaz.
Dobro je i jednima i drugima dok troše novce poreznih obveznika.
A broj beskućnika raste.
Koga to zanima?

Bosanac
1 godina prije

Rešetnjikov, neakav njihov bivši načelnik analitike u obavještajnoj je rekao kako če završit u Ukrajini. Uglavnom eliminisat če se velika većina Austrougarskog utjecaja na tamošnje stanovništvo i teritoriju.U prijevodu – slabo če šta ostat od države koja se zove Ukrajina.

Bosanac
1 godina prije

I još da dodam, mi svi kako smo “pametni” ćemo izgubit po jedno dvije nule na svom imetku nakon ove plandemije i ovih pucnjava koje se zbivaju u Ukrajini.

Boba Lazarević
1 godina prije

Ameri su zloupotrijebili svoju ulogu “čuvara svjetskog poretka” gdje god su stigli. Nema većeg faktora destabilizacije od njih samih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI