Moldavija potpisala obrambeni sporazum sa Francuskom

Moldavija i Francuska obrambeni sporazum
50 komentara

Predsjednica Maia Sandu rekla je da će sporazum pomoći u sprječavanju, kako tvrdi sve češćih pokušaja destabilizacije okruženja od strane Moskve

Predsjednica Moldavije Maia Sandu potpisala je sporazum o obrambenoj suradnji s Francuskom tijekom svog posjeta Parizu, koji se dogodio u četvrtak.

Sporazum je nastao u vrijeme dok zapadne nacije nastoje ojačati rascjepkanu bivšu sovjetsku državu, koja je smještena između Ukrajine i Rumunjske, usred, kako tvrde, ruskih pokušaja destabilizacije regije. Predsjednik Emmanuel Macron obećao je “nepokolebljivu podršku” Francuske Moldaviji. Pariz jača svoju prisutnost u zemljama za koje vjeruje da ih Moskva doživljava kao svoja područja utjecaja. Francuska je prošlog mjeseca sklopila slične obrambene sporazume s Armenijom. Sandu je upozorila da će on nastaviti ako se predsjednik Vladimir Putin ne zaustavi u Ukrajini. “Ako se agresor ne zaustavi, on će nastaviti, a crta bojišnice će se sve više približavati. Bliže nama. Bliže vama”, rekla je Sandu. “Europa stoga mora predstaviti ujedinjenu frontu.“

Sporazum o obrani obvezuje obje zemlje na buduću obuku i razmjenu obavještajnih podataka. Francusko Ministarstvo obrane priopćilo je da će se francuska obrambena misija otvoriti u glavnom gradu Moldavije Chisinau do ljeta te su započeli razgovori o mogućim ugovorima o naoružanju.

Odnosi Moldavije s Moskvom pogoršali su se kada je Moldavija uvela sankcije protiv Rusije nakon početka ukrajinske krize. Rusija je odbacila tvrdnje o planiranju napada na Europu, kao i tvrdnje o želji za napadom na države NATO-a. Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je da su takve tvrdnje “gluposti”. Sandu, koja se planira kandidirati za drugi mandat na predsjedničkim izborima ove jeseni, rekla je da “režim u Moskvi nastoji kontrolirati” njezinu zemlju miješanjem u izbore, pa čak i pokušajem državnog udara. Rusija je odbacila optužbe o miješanju u poslove zemlje i optužila Sandu za izazivanje proturuskih raspoloženja u zemlji.

Prošlog mjeseca, čelnik moldavske autonomne regije Gagauzije zatražio je podršku od Rusije. Isto tako u veljači, Transnistrija, odcijepljena regija u zemlji, zatražila je rusku podršku od ”moldavskog pritiska”. Krajem prošlog mjeseca, Macronova sve oštrija retorika izazvala je čuđenje i uzburkala je valove, pogotovo nakon što je izjavio da bi države Europske unije mogle poslati postrojbe u Ukrajinu. Macronove primjedbe izazvale su mješovitu reakciju zapadnih pristaša Kijeva, koji pokušavaju izbjeći izravan sukob s Rusijom zbog straha od globalnog rata te su dovele do zabrinutosti oporbe. Moskva je izjavila da Macron uvlači svoju zemlju u sukob u Ukrajini. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da Macron “inzistira na svom cilju nanošenja strateškog poraza” Rusiji.

francuskaMaia Sandumoldavija
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 mjesec prije

Sada su mirni, kada ih Emnuel Bonaparte štiti.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Moldavija nije u NATO ili u EU, a nalazi se između Ukrajine i Rumunjske koja je u NATO.
Sa Ukrajinom dijeli 70% kopnene granice, sa Rumunjskom preostalih 30%.

Potpisivati u takvom okruženju sigurnosni sporazum sa Francuskom, odnosno NATO je vrlo riskantan potez za Moldaviju gdje bi lako moglo doći do rata kao u Ukrajini, a isto tako vrlo lako može biti i upaljač za vojni sukob Europe i Rusije na čemu SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija neumorno rade.

Izbori za predsjednika Moldavije su na jesen ove godine – ako će na Zapadu uvidjeti da Sandu nema podršku u narodu, do tada će NATO izazvati rat i tamo.

nepoželjni
1 mjesec prije

Moldavija … “država” po svemu slična Hrvatskoj, državni ustroj, gustoća naseljenosti, inteligencija, izdajnički karakter vlasti, ekonomsko rasulo…….

tihobl
1 mjesec prije

I Jermenija je to isto uradila i sad Azerbejdzan trazi jos 4 provincije da im predaju. Francuzi se prave gluvi. Sad kad rusi vise ne stite jermeniju, vec francuzi Alijev ce uzimati komad po komad Jermenije.

nastran
1 mjesec prije

glupača..čačkala mečku bez razloga….sad bi nekakvu pomoć?!

Name
1 mjesec prije

Ili Macron stoji na stolici ili je ova visoka 130cm.

nastran
1 mjesec prije

jadna..ima tužan pogled…valjda Emanuel voli samo starije od sebe..nije dobila metkić!

gigi pinna
1 mjesec prije

Polako, vidjeli smo već više puta da je i Putko kalkulant, i to veliki. Istina je da Pridnejstrovlje i Gaguzija žele biti dio Rusije, imaju nešto oružja po skladištima, ali fizički su odvojeni od istočne obale Dnjepra. Velika je greška Rusa bila povlačiti se iz Hersona i lijeve obale Dnjepra. Izjum, Kupjansk… više-manje, to se lako osvoji ponovo

Tысяча = Tisuća
1 mjesec prije

Potpisala je i bivsa fasisticka Italija s Ukrajinom i nista ne pomaze Ukrajini. *** Ljudi koji se daju manipulirati cesto govore o “komunistickim” zlocinima. Ako se podje od toga da samo dva poretka postoje ili su postojali… u teoriji komunisticki poredak koji negira privatno vlasnistvo i kapitalizam koji priznaje privatno vlasnistvo i gdje je privatno vlasnistvo stup drustva onda mozemo vidjeti da kapitalizam postoji jako dugo, od ukidanja plemenskih zajednica. Kapitalizam je bio u rimskom carstvu i privatno vlasnistvo je bilo stup drustva. To nitko ne moze pobiti. Doduse kapitalizam evoluira, nije isti kapitalizam bio u Engleskoj za vrijeme robovlasnistva, za vrijeme industrijske revolucije i danas ali bio je to ipak kapitalizam. To jest privatno vlasnistvo je bilo cijelo vrijeme bez obzira kako se taj “kapitalizam” zvao. Jako zastupljeno privatno vlasnistvo je bilo i u fasizmu i nacizmu, dakle oni su tek dvije podgrupe kapitalizma, kao nekadasni rezim u Cile… Čitaj više »

Makedonec
1 mjesec prije

Francuzi da stite Moldaviju??? A tko ce da stiti Francusku ????

Max
1 mjesec prije

Francuska koristi nastalu situaciju kako bi se ponovno nametnula kao velesila.

Krle
1 mjesec prije

Francuska je dosta agresivna u zadnje vrijeme. Vjerojatno zbog gubitaka u Africi i Ukrajini želi da se osveti Rusiji, kao i da se nametne kao najjača vojna sila u EU. Ovo sa obrambenim sporazumima mi nije baš jasno ali siguran sam da su Ukrajina i Moldavija napravile jako loš dogovor za sebe.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Što se napuhao na ovoj slici, kao da je Napoleon 😁

Perun
1 mjesec prije

Vođa francuskih neonacista Sezar Ugarom, koji se borio na strani ukrajinske vojske, likvidiran je u blizini Avdejevke…Postoje potvrđeni dokazi o njegovim vezama sa francuskim tajnim službama.. .načelnik Glavne operativne uprave, prvi zamenik načelnika Generalštaba oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj, rekao da vojno osoblje NATO-a, prerušeno u plaćenike, upravlja sistemima PVO, višecevnim raketnim bacačima i taktičkim raketnim sistemima u Usrajini…. Član Državne dume Viktor Vodolacki primetio je da su ruske snage pronašle tela stranih plaćenika u oslobođenoj Avdejevki. Identifikovani su kao vojni službenici zemalja NATO-a – Poljske, Nemačke, Francuske i drugih. Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je ruska vojska izvela udar visoke preciznosti na mesto privremenog razmeštanja stranih militanata u Harkovu, uglavnom francuskih plaćenika. U napadu je poginulo 60 militanata, a više od 20 je ranjeno. Nakon toga, francuski ambasador u Moskvi Pjer Levi pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je rečeno da su vlasti u… Čitaj više »

abc
1 mjesec prije

Čivave se boje, pa od gospodara traže potvrde, da če biti branjene.

abc
1 mjesec prije

Obrambeni sporazumi su uvjek bili i ostali samo slova na papiru.

Darko
1 mjesec prije

Gdje god je na čelu neka nedojebana krmača ta si je zemlja stavila omču oko vrata..

Janko
1 mjesec prije

Ovo je nova Nuland -novi Majdn Posljedice će biti kao i sa Majdanom.

Nesko
1 mjesec prije

Ovima samo hvali još jedna velika sila sa Balkana a to je Montenegro da bi se Rusi kompletno usrali od straha. Galski pedercic sa još par retard i ekipa kompletna. Rusi ,najebali ste

македонец
1 mjesec prije

francuska je propala država muslimani crnci itd. o homičima i da ne pričam. našla moldavija ko če da je brani 😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI