Moskovski sud povećao je novčane kazne na Twitteru na 380.000 američkih dolara zbog neuspjeha brisanja zabranjenog sadržaja

Ruski sud kazna Twitteru
3 komentara

Moskovski sud kaznio je Twitter u četvrtak s 19 milijuna rubalja (258.950 dolara) zbog neuspjeha uklanjanja zabranjenog sadržaja pozivima za sudjelovanje u ilegalnim prosvjedima, povećavajući pritom novčane kazne za tvrtku na isti prekršaj od 27,9 milijuna rubalja.

“Twitter Inc. proglašen je krivim na temelju dijela 2. članka 13.41 Zakonika Ruske Federacije o upravnim prekršajima (” Ne-brisanje podataka kojima bi pristup trebao biti ograničen”), rekla je Zulfija Gurinčuk, glasnogovornica suda.

Ranije su Google, Facebook i Telegram također kažnjavani jer nisu uklonili zabranjeni sadržaj.

Prema Roskomnadzoru, ruskom nadzornom mediju, bilo koja tvrtka mogla bi biti kažnjena novčanom kaznom u iznosu do 4 milijuna rubalja (oko 54 000 USD) ako ne uspije ograničiti pristup zabranjenom sadržaju, nakon primanja obavijesti nadzorne organizacije.

U slučaju ponovljenog prekršaja, novčane kazne povećavaju se na desetinu ukupnog godišnjeg prihoda tvrtke.

U ožujku je Roskomnadzor usporio brzinu Twittera u Rusiji za sve mobilne uređaje i polovicu stacionarnih uređaja, prijeteći da će ga u potpunosti blokirati ako tvrtka ne slijedi zahtjeve ruskog zakona. Tijelo je zahtijevalo uklanjanje preko 4000 zabranjenih materijala, uključujući dječju pornografiju, sadržaj povezan s drogom i samoubojstvom.

Nakon toga, početkom travnja, sud je Twitteru izrekao kaznu od 8,9 milijuna rubalja zbog odbijanja brisanja postova s pozivima maloljetnicima da sudjeluju u nezakonitim radnjama. Međutim, sljedeći mjesec ruski nadzornik pohvalio je napore društvene mreže da udovolji ruskim zahtjevima i odlučio djelomično ukinuti ograničenja, zadržavajući spor promet samo na mobilnim uređajima.

rusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
2 godine prije

Postoje dvije opcije cenzure;
Prva je kao ovo u Rusiji gdje zapadne big tech kompanije cenzuriraju jednu vrstu informacija i narativa, a ruska država drugu
Druga opcija je kao EU i SAD gdje se big tech kompanije poklapaju s državama kad se radi o vrsti informacija i narativa koji se cenzuriraju
Nezna se što je gore.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI