Moskva i Teheran nastoje da pojačaju saradnju usred pritiska Zapada

Rusija i Iran
13 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u subotu telefonski razgovor sa svojim iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem, u kojem su lideri zemalja pod velikim sankcijama razgovarali o daljim načinima poboljšanja bilateralnih odnosa usred pritiska Zapada.

“Lideri su razgovarali o nizu aktuelnih pitanja na bilateralnom dnevnom redu sa naglaskom na nastavku izgradnje interakcije u politici, trgovini i privredi, uključujući transport i logistiku”,  navodi se u kratkom čitanju razgovora iz Kremlja.

Prema Teheranu, Raisi je “pozdravio želju Moskve da poboljša ekonomsku saradnju sa Iranom”,  ističući kako je nedavno povećanje diplomatske i ekonomske razmjene ” jačalo” veze između dvije zemlje.

Rusija i Iran ubrzano proširuju svoje energetske i trgovinske veze usred sankcija Zapada nametnutih objema nacijama. Barter poslovi, kao što je sporazum od 40 milijardi dolara s ruskim energetskim glavnim Gazpromom koji se očekuje da će biti finaliziran u decembru, pomažu zemljama da izbjegnu probleme rješavanja koje predstavlja zapadni finansijski sistem. Oni takođe uživaju u direktnim trgovinskim vezama preko Kaspijskog mora.

Islamska Republika Iran je u junu zvanično podnijela zahtjev za pridruživanje grupi od pet zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) koje čine preko 40% svjetske populacije i gotovo četvrtinu svjetskog stanovništva. BDP. Navedeni ciljevi bloka uključuju promociju mira, sigurnosti, razvoja i saradnje na globalnom nivou, te doprinos razvoju čovječanstva.

Ranije ove sedmice, šef ruskog Vijeća sigurnosti Nikolay Patrushev posjetio je Teheran, gdje se sastao sa nizom visokih zvaničnika, uključujući svog sigurnosnog kolegu Alija Shamkhanija i predsjednika Raisija. Putovanje je izazvalo nove spekulacije zapadnih medija o sigurnosnim vezama ovih zemalja, nakon sedmica tvrdnji da Iran isporučuje Rusiji bespilotne letjelice kamikaze.

I Moskva i Teheran su u više navrata negirali da je došlo do isporuke oružja usred sukoba između Moskve i Kijeva. Kijev insistira da su bespilotne letjelice koje je Moskva označila kao Geran-2 ruske proizvodnje zapravo bespilotne letjelice Shahed-136 koje je isporučio Iran. Prošle sedmice, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da je njegova nacija Rusiji dostavila samo “mali broj dronova” prije početka sukoba.

iranrusijaSaradnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Segota
1 godina prije

Orgazmičan komentar, nego reci jel ti se desila revolucija u gaćama?

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Da nije pokrenuto ovo u veljači što je pokrenuto, Rusija bi 10 godina nakon Putinove smrti putem obojene revolucije završila u građanskom ratu. Nakon toga bi za 15 godina preko lokalnih kvislinga namamili ostatke Rusije (koja bi bila uključena u NATO) u sukob s Kinom.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Trebaju izgraditi plinovode i naftovode od Rusije preko Irana do Pakistana, Indije i Kine. Ukratko napraviti od Irana hub 7 puta veći (u značaju) od Turske.

Gnostik
1 godina prije

Rusi su Zid..

Max
1 godina prije

Logična odluka.

tihobl
1 godina prije

Solc hoce da uvde sankcije Iranu zbog isporuke dronova Rusiji umjesto Ukrajini kako je trazio.

gargamel
1 godina prije

Glupost na kub, cilj Rusije je uništit EU, poslije će sve biti laganini. SAD nemaju taj interes, treba im EU, ali da ostane kao kolonija,Kad Putin sruši EU, ćiča miča- gotova priča.Drugo je pitanje da li kinezi i ameri mogu nadvladati Rusiju, moguće jeste, ali po cjenu vlastite propasti.

Lucija, prva
1 godina prije

Rečeno ti je već jednom da pogledaš ekonomske parametre nakon dolaska Putina na vlast.
P.uši ku.rac.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI