fbpx

Moskva obećala recipročni odgovor nakon američkog testiranja ranije zabranjene rakete

RS-24 Yars balisticka raketa

Rusija kaže da neće sedeti u skrštenih ruku nakon što su SAD testirale raketu koja je bila zabranjena prema INF sporazumu. Kao odgovor, Moskva ima „as u rukavu“ i neće trebati da ulazi u hladnoratovsku trku u naoružanju, rekli su vojni analitičari za RT.

Više ne postoje sprege postavljene Ugovorom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) – koji su SAD jednostrano ukinule – Vašington je nedavno testirao kopnenu verziju svoje krstareće rakete Tomahavk.

U petak je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da se ne zalaže za sveopštu trku u naoružanju, ali je naredio vojsci da proceni i pronađe recipročne odgovore.

Šta Rusija ima na raspolaganju kako bi se suprotstavila novonastaloj pretnji?

9m729

FOTO: sporna raketa 9m729 za sistem Iskander

Viktor Murakovski, vojni analitičar i oficir u penziji, podseća da je postojao niz oružja čije su sposobnosti namerno degradirane da bi se ispunili zahtevi INF sporazuma, kojim su zabranjene rakete sa dometima od 500-1000 km (kratkog do srednjeg dometa) ) i 1.000–5.500 km (srednjeg dometa).

Rusija posjeduje sistem Iskander, koji se koristi u raketnim brigadama kopnenih trupa. Sistem je imao ograničenje dometa koji je veštački smanjen na ispod 500 km – na 480 km, da budemo precizniji – a sada, kada okovi nestanu, ništa ne sprečava dizajnere oružja da povećaju domet“.

To bi u suštini značilo da se domet projektila može povećati.

Ovo je najjeftinije, najefikasnije i istovremeno asimetrično rešenje.

Mihail Hodarenok, pukovnik vazduhoplovne odbrane u penziji, kaže da bi Rusija takođe mogla da pokuša da obnovi taktičke raketne jedinice koje su ranije raspuštene u okviru INF-a.

“Na primer, biće postavljeno nekoliko raketnih brigada naoružanih krstarećim raketama na tlu … i cela stvar neće premašiti postojeći vojni budžet”, ponudio je.

Vojni ekspert takođe veruje da bi Moskva uskoro mogla da izbaci krstareće rakete slične Tomahavku. Najverovatniji kandidat je pomorski Kalibar-NK, koji se već koristio protiv terorista u Siriji.

Povrh toga „Rusija će u bliskoj budućnosti predstaviti novi krstareći raketni sistem na kopnu“, rekao je.

Druga opcija bi mogao biti sistem  3M-54 Club-K , koji je obično prerušen u brodski kontejner koji se može postaviti na kamion, voz ili trgovački brod koji omogućava pomeranje i skladištenje raketa koje je gotovo nemoguće upratiti. Kao i Iskander, njegov domet je smanjen na 300 km, a njegova nosivost na 500 kg zbog ograničenja po osnovu INF sporazuma, rekao je Murakhovski za RT.

Ako se navedena oružja dostave ruskim oružanim snagama bez ranijih ograničenja, njihove mogućnosti dramatično se povećavaju.

Kombinovanje vrhunskog oružja i neke dokazane tehnologije takođe može pomoći. Ovde, rekao je Murakhovski.

Moskva je dizajnirala i usvojila jedinstveni borbeni sistem, hiperzvučni projektil koji je postavljen je na staromodnu sovjetsku raketu UR-100 (RS-18A).

To rešenje omogućilo je Rusiji da „resetuje sve napore SAD-a uložene u balističke raketne sisteme kao što su THAAD ili Aegis“, a odnos između ruskih i američkih investicija bio je 1: 1.000, rekao je Murakhovski.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Sto ce sprijeciti unistavanje civilne infrastrukture ako su rakete sakrivene u brodskim kontejnerima? Ovo je isprika za konkretni napad tamo gdje su se nametale sankcije. Nije bas tipicno za Ruse.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Skupo je to za amere. Morace unistavati svaki kontejner koji sateliti ugledaju. A znas li koliko je kontejnera na brodovima, vozovima i kamionima?
A ako izvezu klub rakete Kini onda kineska trgovacka mornarica postaje 10x jaca od americke ratne mornarice.

AJeTo
Gost
AJeTo
1 godina prije

Skupo? Besplatne mete, a sve “legalno” jer su unutra bile rakete kao i kemijsko oruzje u Iraku. Nece ameri sravniti svijet sa zemljom i morem, ovo im je poguranac za ulazak u Venezuelu, Iran, dalje nastavi sam.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Pa sta ti pricas? Kakav ulazak u venezuelu ili iran ? 🙂 jesi ti normalan? Pa imaju venezuelu ispred nosa i sta? O onda jos kazes iran? Ko amerikenjci,englezi i klokan ce i napast? Hahahahha

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije

5 +

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Amazona gori, kometi nam prijete, klima se mijenja a ekipa se kurci naoruzanjem… Ocito idemo svi skupa u tri materine…

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Neka je raketa i ostalog krasnoga oružja, ionako je u ljudima urođena destrukcija….ajde bar imamo ovaj proruski portal da se malo olakšamo i da hvalimo na sva usta istočnu i zapadnu tehnologiju za uništenje,jer očito da ih puno ne shvaća jednu stvar,sve je to isto sr..nje samo drugo pakovanje….

moša
Gost
moša
1 godina prije

izdaju novu raketu aljaska 2 za precizno isporučivanje zlata gazdi u ameriku

Max
Member
Max
1 godina prije

Rusija je isprednjačila u uaketnoj tehnologiji i može parirati svim izazovima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik