Moskva procjenjuje gubitke Ukrajine u kontraofanzivi

Vojnici pored unistenog tenka u Buci
94 komentara

Ukrajina je izgubila nekoliko hiljada pripadnika vojske otkako je ranije ovog mjeseca pokrenula svoju dugo očekivanu kontraofanzivu, izjavilo je u srijedu rusko Ministarstvo odbrane.

U saopćenju, ministarstvo je tvrdilo da su kijevske snage pretrpjele oko 7.500 ubijenih ili ranjenih, pri čemu broj uključuje samo pripadnike vojnika na prvoj liniji fronta, a ne one koji su pogođeni ruskim visokopreciznim projektilima i zračnim napadima dublje u teritoriju Ukrajine.

Procijenjeni gubici obuhvataju period od 4. juna, kada je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je odbilo ukrajinsku ofanzivu velikih razmjera duž pet dionica linije fronta u Donbasu. Od tada, kijevske trupe su u brojnim prilikama pokušavale da upadnu na ruske položaje, ne uspevajući da steknu ni jedan ozbiljniji položaj, navodi Moskva.

Ministarstvo je dodalo da su ruske trupe u posljednja 24 sata odbile dva ukrajinska napada u blizini naselja Makarovka na južnom sektoru fronta. U napadima su učestvovale dvije ukrajinske motorizovane pješadijske čete, četiri tenka i 11 oklopnih vozila, tvrdi ministarstvo. Dodaje se da je svaki od tenkova uništen, zajedno sa sedam vozila.

Još jedan ukrajinski napad na susjedno naselje Prečistovka također je propao, a kijevske trupe su izgubile pet tenkova i pet oklopnih vozila, saopštilo je ministarstvo.

Prema podacima ruskih zvaničnika, ukupni gubici Ukrajine u južnom dijelu Donjecke i Zaporoške oblasti u protekla 24 sata iznosili su više od 800 pripadnika vojske, 20 tenkova, 15 oklopnih vozila, četiri oklopna transportera i druge vojne opreme.

Osim toga, ruske snage izvele su masivne visoko precizne udare dugog dometa na okupljališta ukrajinskih rezervi i stranih plaćenika, kao i na vojna skladišta u kojima se nalazi oprema isporučena iz inostranstva, navodi se u saopštenju. “Sve određene mete su pogođene”, dodaje se.

Gubicirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
94 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
10 mjeseci prije

Sad će mnogi reći da je sve propaganda a meni da sam glup. A neka nijima pameti i CNN-a.

Glue
10 mjeseci prije

Ukrajina je izgubila nekoliko hiljada pripadnika vojske… To nista ne pogadja Amerikance

tatamata
10 mjeseci prije

dok cekamo na ruse bilo bi lijepo cuti burtove i hiberove “frizirane ” izvjestaje

Ivek
10 mjeseci prije

Meni ovo smrdi da je ovo namješten rat isto ko i Korona. Putin je njihov igrač.
U početku sam navijao za Ruasiju, ali vidim da je ovo sve skupa sr..nje. Cilj je kao i s koronom pobiti šta više ljudi i zaraditi na prodaji stzarog oružja i izradi novog, To šta budu poubijali ukrajince njima niš ne znači. nakon šta ovo završi će opet zakuhati negdje drugdje u svijetu sr..nje.

hiber
10 mjeseci prije

Rusima su strahu velike oči. Prema njima ukrainska vojska ima 500.000.000 vojnika i pola miliona tenkova. Opcenito je poznato da uktainska vojska uopce nije ni imala neke napade zadnjih 48 sati, a da su rusi pokušavali vratiti Makarivku od čega su jučer odustali.

Sardelino
10 mjeseci prije

Zatišje pred buru. Ne pred oluju.

Mladen St
10 mjeseci prije

A šta NATO paktu znače ove najveće združene zrakoplovne vojne vježbe na sjeveru Europe usljed početka Ukrajinske ofenzive ?Da nebi došlo do kakvog nekontroliranog kontakta u zraku .

abc
10 mjeseci prije

Po realnim procjenama je NATO-Ukro vojska izgubila u deset dana trečinu svoj ofenzivnog tehničkog potenciala i trečinu vojnih snaga. Još deset dana i zapad če pokrenuti plan B, a to je ulazak poljskih trupa u zapadnu Ukrajinu, da se što pre zaposjedne strateške pozicije za buduči sukob između Poljske i Rusije, jer Rusija Ukrajine ne želi predati Poljskoj. Ukrajina več dugo ne postoji više i to če bit iz dana u dan sve više jasno.

Josip
10 mjeseci prije

Što više ukro štakora pobiju to bolje..

Noname
10 mjeseci prije

Prema nagrađivanom američkom novinaru, većina svjetske populacije podržavala bi Rusiju i osuđivala SAD u sadašnjem sukobu. Informacija odjekuje nečim što je nekoliko analitičara već naširoko vidjelo: izolacija Washingtona i njegovih zapadnih geopolitičkih partnera, dok Moskva povećava svoju popularnost i broj saveznika. U intervjuju  britanskom političaru i novinaru Georgeu Gallowayu, dobitnik Pulitzerove nagrade Seymour Hersh izjavio je da “više od polovice” svjetske populacije podržava Rusiju. Komentirao je rast te potpore diljem globalnog juga, pri čemu Rusija postaje sve popularnija među zemljama u usponu. Hersh je naglasio kako je ovaj proces dobio na snazi ​​u Africi i Aziji, gdje postoji snažna tranzicija mišljenja među ljudima, budući da su građani koji su prije imali povoljne poglede na Zapad nedavno počeli podržavati Moskvu. Hersh tvrdi da su SAD “izgubile toliko kredibiliteta diljem svijeta” svojim proratnim stavovima da je trenutni protuzapadni val prilično “dramatičan”. Osvrnuo se i na to kako je američka vlada uložila milijarde u rat nauštrb socijalnih programa, snažno… Čitaj više »

Noname
10 mjeseci prije

Više od toga, Hersh je također povezao neke od glavnih nedavnih geopolitičkih poteza s gubitkom američkog kredibiliteta u svijetu. Na primjer, novinar je komentirao da je do približavanja Saudijske Arabije i Irana došlo zbog učinaka rata u Ukrajini, budući da bi sukob izazvao “neprijateljstvo” u tim zemljama, motivirajući ih da promijene svoje strategije. Prema njegovim riječima, to bi bilo nešto pozitivno jer bi dovelo do mirovnog procesa u saudijsko-iranskom posredničkom ratu u Jemenu koji ne bi bio moguć uz američko posredovanje. “To se dogodilo zbog… Ukrajine i nesklonosti ratu (…) što ćemo imati nagodbu u Jemenu koju mi ​​– u Americi – nikada ne bismo mogli dobiti. Izguraju nas”. on je dodao. U drugom trenutku intervjua, Hersh je čak komentirao takozvanu ukrajinsku “kontraofenzivu”, rekavši da je “osuđena na neuspjeh”. Hersh smatra da je Kijev vojno nesposoban pokrenuti bilo kakve relevantne poteze, jer se čini da snage te zemlje nisu u stanju djelovati kohezivno. On to pripisuje… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“PREMA informacijama u koje je dobio uvid Naval News, Rusija je udvostručila broj treniranih dupina koji brane mornaričku bazu Sevastopolj na Krimu. Analiza pokazuje da se broj dupina povećao s tri ili četiri jedinke na njih šest ili sedam”. 😯

Komentari

“oni kitovi sto napadaju brodove u Spanolskoj bit’ će da su Ruski. Jel to napad na clanicu NATO-a?”

“A navodno imaju i cijelo jato brancina samoubojica…nedaj Bože da ih puste u Jadran 😬😬😬😬”

“a pingvini patroliraju plićakom sa bocom votke” 🤣🤣

tihobl
10 mjeseci prije

Бригаде Оружаних снага обучене и опремљене НАТО опремом трпе огромне губитке у контраофанзиви – пише Вашингтон пост.

▪️У војној јединици са позивним знаком „Дрвосеча“ било је око 50 људи, а 30 се није вратило – убили су их, ранили или заробили Руси.

▪️5 јединица оклопних возила уништено је у првом сату.

▪️“Остали смо тамо на терену, без тенкова и тешких оклопних возила. Гађани смо из минобацача са три стране. Нисмо могли ништа да урадимо“, каже војник.

„Тешке жртве батаљона најављују ужасну цену коју су украјински лидери спремни да плате – и осећају да морају да плате“, пише Washington Post.

Hiber ce reci da je i ovo ruska propaganda.

tihobl
10 mjeseci prije

Цугцванг* Зеленског  „Зауставити никако наставити“ Колеге, ставите зарез где год желите. Тренутна ситуација је чист цугцванг за Зеленског.  Прошло је недељу дана од почетка нашироко најављиване офанзиве. Заузета 4 села за 7 дана – шипак од резултата, а не дан Д! Резултати су крајње жалосни, посебно у погледу технике и опште слике. На Западу, за разлику од Украјине, не могу једноставно да се претварају да се ништа није догодило. Мораће да се осврну на резултате офанзиве коју су сви чекали, најављивали и по чијим резултатима су дате гаранције и додељена средства.  И ту настаје замка: ићи даље и трошити непроцењиве (у случају смањења помоћи) ресурсе, или признати недостатак резултата, а гарантовано добијати још мање помоћи уз могуће „замрзавање“? Познавајући Зеленског, претпоставимо да он покушава да пронађе трећу опцију, на пример, да одуговлачи време игноришући саму чињеницу офанзиве и њене резултате и да припреми опције за ескалацију. *Израз из шаха, који… Čitaj više »

duki
10 mjeseci prije

I dalje ne posustaju dok ne prijeđe točku bez povratka !Gdje je ona ?na 300k 40 k ili 60 k ukrajinskih mladića ! Dok droga vlada u RADI I UKRAJINSKOJ VLADI nema pomaka prema miru ! A drogirani šef koji se kurči u maskiranje uniformi je vrlo blizu Sudbini Mussolinija -dakle naopačke ! I ostali !

xyz
10 mjeseci prije

Ova unapred prehvaljena NATO-va ofenziva je jadno završila u stilu; tresla se brda, rodio se miš….😁

10 mjeseci prije

Samo da prenesem pozdrave kolege Subaru ekipi s Logičnog 👍..

Zakon
10 mjeseci prije

Ovako su Rusi tamanili Hitlerove snage. Mic po mic, bez žurbe i temeljito.

tihobl
10 mjeseci prije

Клејтон Морис: „Оно што се дешава са САД је заправо горе него што смо мислили. Ако је Земља огромна политичка шаховска табла, онда су Русија и Кина Сједињеним Државама управо поставиле – шах. Можда ћете ме боље разумети ако кажем да се САД баве премештањем лежаљки на Титанику. Поступци Вашингтона неће ништа променити“.

         Морис тврди да је Русија, заједно са Кином, задала низ удараца америчкој доминацији: утицај обе земље јача на Блиском истоку, док утицај Вашингтона слаби, Кина се спрема да изгради војну базу на Куби под носом Америке, а финансијске иницијативе Русије и земаља БРИКС-а дестабилизују глобалну доминацију долара.

          И закључује: „Путин и Кина већ сада имају огромну предност“.

tihobl
10 mjeseci prije

Столтенберг: Ако Путин победи свет ће постати опаснији јер ће инспирисати Кину и друге земље

Opasniji po koga? Po one sto vole da bacaju bombe na svatova i sprovode?

Misko
10 mjeseci prije

Offtopic.Samo bih da naglasim kako u zadnje vreme ima bas dosta botova na ovom sajtu.Znamo mi svi svakako na koje teme se ovde,o poprilicno slobodarskim i antiglobalistickim to jest sigurno.Posto je takav sajt,i citalacka(pa i komentatorska)publika je takva.E sad,da se primetit puno negativnih reakcija na komentare koji su sasvim normalni,i koji poprilicno se slazu sa temama ove stranice.Sa druge strane vrlo malo komentatora ima sto se ne slazu sa temama ove stranice,al zato nesrazmerno ima “dislajkova”.Ovo bi trebalo da znaci samo dve stvari ili ima cenzure komentara tih nekih botova,ili ono drugo sto ja mislim da jeste a to je da ova stranica bas bode oci nekome,i da taj neko angazira armiju botova da “dislajkuje”potpuno legitimne i normalne komentare.

Noname
10 mjeseci prije

Protuofenziva Oružanih snaga Ukrajine u smjeru Zaporožja pretvorila se u kolosalne gubitke za Ukrajinu. Zašto je ovaj dio fronte toliko važan da je Kijev spreman na svaku žrtvu, objasnio je Vlad Šlepčenko. Militanti Oružanih snaga Ukrajine od svibnja ispituju obranu Rusije u smjeru Zaporožja, izvodeći mnoge male napade. Međutim, tada nije bilo sasvim jasno hoće li taj pravac biti glavni, ili pak neprijatelj pokušava skrenuti pozornost. Ali već 4. lipnja postalo je jasno da je Zaporožje glavni pravac protuofenzive Oružanih snaga Ukrajine. I, gledajući unatrag, logika Kijeva i njegovih zapadnih kustosa postaje kristalno jasna. Zaporoški pravac je jedini pravac koji ima strateški značaj. U slučaju uspjeha, Oružane snage Ukrajine presjeći će kopneni koridor do Krima, što će radikalno zakomplicirati opskrbu poluotoka. Nakon toga, Kijev se može uhvatiti ukoštac s rušenjem Krimskog mosta, stvarajući time preduvjete za ofenzivu na samom poluotoku, – objasnio je Vlad Shlepchenko u svom članku za Tsargrad. Dakle, na fronti u Zaporožju… Čitaj više »

Noname
10 mjeseci prije

Zapadni delegati pobjegli su iz sobe za sastanke OESS-a kada je ruski predstavnik optužio NATO za umiješanost u ratne zločine Oružanih snaga Ukrajine. To se može protumačiti i kao politički demarš i kao strah od optužbi Rusije. O ovom incidentu govorio je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o pitanjima vojne sigurnosti i kontrole naoružanja. Prema njegovim riječima, ruski predstavnici demonstrirali su u OESS-u fragmente raketa iz američkog MLRS-a “Haymars”, kojima ukrajinska vojska gađa stambene zgrade u Donjecku. Moskva inzistira na tome da ako Zapad opskrbi Ukrajinu svojim oružjem i ne osigura da se ono ne koristi za ubijanje civila, onda je i on suučesnik u ratnom zločinu. Predstavnici Rusije pitali su kako će Zapad reagirati na to što će “Haymari” pucati na Britance u Irskoj, Francuze u Belgiji ili Šveđane u Finskoj. Gavrilov je također dodao da je vrlo indikativna reakcija zapadnih delegata. Lakše im je pobjeći nego odgovarati… Čitaj više »

Motorola
10 mjeseci prije

Značajan dio BMP-a Bradley uništile su ruske oružane snage zbog taktičkih pogrešaka ukrajinske vojske, piše InfoBRICS.
I dok protuofenziva Oružanih snaga Ukrajine traje, nije postigla vidljiv uspjeh, budući da društvenim mrežama kruže slike razbijenih tenkova Leopard i borbenih vozila pješaštva Bradley, navodi se u članku.
Publikacija ključnim razlozima za pogrešnu procjenu ukrajinske vojske naziva to što su NATO i Kijev podcijenili borbene sposobnosti ruske vojske. Osim toga, Oružane snage Ukrajine imale su nerealna očekivanja u pogledu “visoke kvalitete” NATO naoružanja i obučenosti instruktora saveza za borbu.

Dux
10 mjeseci prije

Pa nije slučajno od Anglosasa Ukraina izabrana da bude zemlja koja će ući u konflikt sa Rusima, broj stanovnika, granica sa članicama NATO-a, mogućnost dostave potrebnog naoružanja….., samo su debelo podcijenili Rusiju, a prvenstveno Putina, koji je za tri koraka ispred svih “vođa” tzv. zapada.

Jere
10 mjeseci prije

U ovoj nakupini komentara izgleda da je “сэндвичирская офензива” u punom jeku. 😀

tihobl
10 mjeseci prije

Оружане снаге Украјине већ пријављују пет ТУ-95МС (30 пројектила) и два бомбардера дугог домета Ту-22М3 (4 ракете) у ваздуху.

Kako im ne dosadi svako vece? Zar nisu culi da su ostali bez raketa.

македонец
10 mjeseci prije

u ukrajini ginu naši i naši a govna anglosaksonska uživaju i bogate se 🥲. znam da kad stisnu crveno dugme ode sve ali putini dosta je bilo red je za USA i UK da nestanu sa lice zemlje. previše je brate prekipelo.

bilmez
10 mjeseci prije

Odavno o gubicima ne vjerujem niti jednoj strani, a naročito kad ih iznosi bilo vojska u ratu.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Egipat je podneo zahtev za članstvo u BRICS
Još jedna diplomatska šamarčina za Blinkena i G7…

Dok on pregovara sa Papuom Novom Gvinejom, Burž Kalifa u Dubajiu, sija u bojama Ruske zastave.”

Atom
10 mjeseci prije

Sergey Karaganov: Korištenjem svog nuklearnog oružja Rusija bi mogla spasiti čovječanstvo od globalne katastrofe
Teška, ali nužna odluka vjerojatno bi natjerala Zapad na povlačenje, omogućivši raniji kraj ukrajinske krize i spriječivši njezino širenje na druge države

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Snimak dana. Ovo još nije viđeno. 😯
Nato snage imaju novu taktiku.
Prave se mrtvi. Pa pređu 20m, onda vide dron, i opet legnu svi čoporativno da se prave mrtvi.
Rujo operater drona ih provalio. A kao šlag na tortu u kadru je još jedan uništen Leopard na kome tinja plamenčić

Rusi su to nazvali oposum taktikom 🤣”

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Kako piše njemački zoo zeitung, velika je pogreška bila slanje leoparda u ukrajinu.

Znalo se kako im ukrajinska klima ne odgovara, a dokaz je par uginulih jedinki.

Danas su stavljeni u karantin i čeka se odluka o njihovoj daljnoj sudbini.

Još su konstatirali kako su leopardi posebno osjetljivi na udarce lopatom” 🙃

Name*
10 mjeseci prije

Topovsko meso!

goran
10 mjeseci prije

i šta sad kad cijeli svijet vidi da od ukrajinske ofanzive nema ništa šta če te sada lagati i srati?
tko če sada biti kriv?
sigurno putin i rusija su krivi hahahahahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI