Moskva smatra neosnovanima tvrdnje NATO-a o ruskoj ”agresiji” prema Ukrajini

Putin i NATO
36 komentara

SAD i njihovi saveznici u Europi i Aziji osudili su rusku vojnu operaciju u Ukrajini kao ničim izazvan “čin agresije” i “invazije”, udarivši Moskvu novim sankcijama i obećavši slanje dodatne vojne pomoći Kijevu. Trenutna kriza u Ukrajini kulminacija je situacije koja traje više od osam godina.

NATO nema razloga nazvati tekuću rusku vojnu operaciju u Ukrajini “agresijom”, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

“U kontekstu nesposobnosti zemalja NATO-a u smislu pregovaranja i njihovog nepostojanja želje za istinskim osnaživanjem sigurnosti u Europi na temelju načela jednake i nedjeljive sigurnosti, smatramo neutemeljenim njihove pokušaje da nas optuže za agresiju”, rekla je Zaharova u subotu u komentaru u petak izvanrednog virtualnog summita šefova država NATO-a na kojem se raspravlja o ukrajinskoj krizi.

“Prije nego što pozovu Rusiju na odgovornost za njezinu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, narodi sjevernoatlantskog bloka trebali bi odgovoriti za svoj vojni avanturizam, kao i za nedjelovanje o pitanju poticanja režima u Kijevu da mirno riješi problem Donbasa“, rekla je glasnogovornica.

Prema Zaharovoj, čelnici NATO-a na summitu su izrazili svu moguću potporu Ukrajini, “zemlji koja je, uz naklonost Zapada, postala leglo nacističke ideologije”.

Glasnogovornica je dalje optužila zapadni blok za “licemjerje” povezano s navodnim uništenjem temelja mira u Europi uzrokovano djelovanjem Rusije u Ukrajini.

“Čijim je rukama to učinjeno? Nisu li zemlje NATO-a šutke gledale kako SAD uništava Ugovor o antibalističkim raketama? Stajale su po strani kada se Washington jednostrano povukao iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Dopustile su Amerikancima istupiti iz Ugovora o otvorenom nebu, koji je taj sporazum učinio bezvrijednim kao učinkovit mehanizam za kontrolu vojnih aktivnosti”, rekla je Zaharova.

“Zar nisu zemlje NATO-a sudjelovale u napadu na Libiju, invaziji na Irak? 20 godina su dovele situaciju u Afganistanu do totalne degradacije, a kada su pobjegle, ostavile su oružje vrijedno milijarde dolara”, rekla je glasnogovornica.

“Osam godina zapadne nacije pasivno promatraju ubijanje i zlostavljanje tisuća civila na jugoistoku Ukrajine. Zapravo, postali su sudionici u dugotrajnom genocidu nad stanovnicima Luganske i Donjecke Narodne Republike”, tvrdi Zaharova.

“NATO-ova namjera da nastavi s pumpanjem oružja u Ukrajinu, uključujući sustave protuzračne obrane, govori o jednoj stvari: Sjedinjene Države i njihovi saveznici nisu zainteresirani za rješavanje krize u ovoj zemlji”, rekla je.

Zapadni blok nastavlja graditi svoje vojne snage i infrastrukturu u blizini Rusije i angažirati se u vojnom jačanju članica saveza u blizini Rusije, “koristeći svoje resurse za razvoj planova za ‘obuzdavanje’ Rusije. Ne možemo zanemariti takav konfrontacijski kurs prema našoj zemlji Pogotovo kada naši ključni sigurnosni problemi ostaju bez odgovora”, rekla je Zaharova.

NATO obećao ”pozvati Rusiju na odgovornost”

Na izvanrednom summitu u petak, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da “zaustavi ovaj besmisleni rat, odmah prekine napad, povuče sve svoje snage iz Ukrajine i vrati se na put dijaloga i odvrati od agresije”.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka, alijansa je optužila Moskvu za izvođenje “dugo planiranog”, “brutalnog i potpuno neisprovociranog i neopravdanog” napada na “nezavisnu, mirnu i demokratsku” naciju Ukrajine, te navodi da je Rusija “iz temelja srušila” mir na europskom kontinentu.

“Svijet će Rusiju, kao i Bjelorusiju, smatrati odgovornom za svoje postupke. Pozivamo sve države da bezrezervno osude ovaj nesavjesni napad. Nitko ne bi trebao biti zavaravan salvom laži ruske vlade”, stoji u priopćenju.

Blok je dalje optužio Rusiju da odbacuje “put diplomacije i dijaloga” i upozorio da će Moskva morati platiti “tešku cijenu” za svoje postupke, “i ekonomski i politički”, u godinama koje dolaze.

Rusija i njezini saveznici iz Donbasa započeli su u četvrtak vojnu operaciju velikih razmjera u Ukrajini kako bi “demilitarizirali” i “denacificirali” zemlju nakon nastavljenih ukrajinskih napada granatiranja na Donjeck i Lugansku Narodnu Republiku čak i nakon što je Moskva priznala bivše ukrajinske odcjepljenja kao suverene nacije i potpisivanje sigurnosnog ugovora s njima prošlog ponedjeljka.

Trenutna izvanredna situacija kulminacija je sigurnosne krize koja je zahvatila Ukrajinu nakon nasilnog udara u Kijevu u veljači 2014. koji su poduprli SAD i EU, što se pogoršalo se u obliku dugotrajnog građanskog rata u istočnim regijama zemlje.

agresijaNATORatrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Rusi=Osloboditelji!

Peter Tosh
2 godine prije

Kad nestane plina, covid cases rising!

hiber
2 godine prije

Nebitne opservacije neupucenih osobe. Bitno je ono sto kaze Pentagon koji bi trebao biti stvarni glasnogovornik Kremlja. Do sada je tocno naveo pocetak definitivne odluke o ratu (16.02), naveli su tocan dan napada,”u okviru 48 sati” a sada cekamo da li ce se ostvariti proročanstvo o padu Kijeva”unutar 96 sati” koje je bilo prvog dana, dakle to bi trebalo biti do sutra navečer. Dio je osujecen jer je doslo do masakra Spetdnaza na aerodromu povise Kijeva, pa su se Rusi jucer cijeli dan pregrupirali. Jutros je doslo do dronovskog masakra Čečena na istom mjestu ali to teško da su izveli Ukrainci.

abc
2 godine prije

Ovi sa zapada se prave blesavi…Itekako je Rusija imala razlog. Osam godina je ukro vojska gađala i pobijala civiliste ruske manjine. Pobila je više od 20.000 civilista. Ako to nije razlog, onda stvarno neznam….

roki
2 godine prije

E moj taxisto , izvozali te ko sansku kozu ! mislim da ce te tvoji uskoro uhapsiti a mozda …….! Ovo je pocetak kraja Rusije zbog tebe i tvojih OLIGARHA !!!

Lepi Cane
2 godine prije

Kao i Milosevic 90-tih, svi u klin a on u plocu.

iiiistina
2 godine prije

“Nije sve kako Vam se čini” Ukraj…………………..i…………na, UK………………..raj………………i………….na. U ……kraj i na(nebu i Zemlji) dakle, što imamo: Koliko su teške i istinite rječi upozoravanja 1951 general — Douglas MacArthur (26 January 1880 – 5 April 1964) was an American military leader = danas nije ZF/SF – Air force space comand/US Space Forse-neki su vidjeli već i promociju Trumpa. Kako zaobići mnoge uporne zviždače kao i npr. ovog: Istina mora pobjediti u svakom slučaju, bez obzira kome šteti ili koristi, želimo li nastaviti živjeti na ovoj planeti. U ovom trenutku možda više nije važno što želimo. Važno je šta moramo učiniti kako bismo osigurali svoje preživljavanje. Stari ustroj u procesu je sigurnog uništenja i Novi svetski poredak kuca na vrata. Grčevito se držati prošlosti sigurno je samoubistvo. Ostati apatičan znači sigurno porobljavanje. Naučiti istinu i onda djelovati u skladu sa tim u ovom je trenutku jedini način da preživimo… Ne budemo li… Čitaj više »

pirat sa kariba
2 godine prije

opce poznata taktika amera (nato-a ) stvori fundamentaliste u afganistanu , isil u siriji kako bi uvijek bio nered negdje u svijetu ,,sad je dosao red na istocnu Europu ,,, stvori naciste u Ukraini , da nam ne bude dosadno ,a oni da zarade po obicaju

Samuraj
2 godine prije

Cijeli svijet je licemjeran. Suosjećam naravno sa malim ljudima koji samo žele živjeti u miru. Ali gdje su bili sada vrsni političari koji se busaju u prsa i pozivaju na mir kada svakodnevno već godinama traju ratna razaranja u Siriji? Znam, Sirija je daleko, koga briga za nju, nije u našem susjedstvu – sramota. Žao mi je roditelja i sa Ruske i Ukrajinske strane, oni trpe gubitke svojih sinova. Ali trpili su i trpe još roditelji u Siriji, Libiji, Afganistanu, Iraku nastavi niz, pa nitko nije stavljao zastave na profile. Propaganda je odradila svoje, ljudi su pali na priču, konstantno padaju na priču. Ali ne smije postojati nikakva priča koja će nadvladati dobro, empatiju za čovjeka ma odakle on dolazio. Oni koji u Kubanskoj krizi nisu htjeli u vlastitoj blizini rakete te su prijetili nuklearnim ratom, sada te iste rakete postavljaju u blizini drugih. “Osloboditelji” dokazani u Libiji te drugim… Čitaj više »

stopostoo
2 godine prije

BRAVO PUTIN

iiiistina
2 godine prije

naučno-poučno/humoristično, istinito s nekoliko ??? ….svevideće oko na piramidi moći daje svoju poruku di je Douglas macArtur pred kraj života ponovio svoj istup zbog kojeg je otjeran iz vojne strukture a kasnije presidente Kennedy dobio metak ….evo zanimljiva svježeg napisa jednog radoznala promatrača: ….”Dana 19. ožujka 2003., dva mjeseca nakon što sam napisao svoj prvi istraživački rad na temu “Potreba za egzopolitikom” , SAD je predvodio multinacionalnu koaliciju u Iraku. Brzo sam saznao da je pravi razlog invazije bio vrlo različit od deklariranog javnog obrazloženja — da se Irak zaustavi u razvoju oružja za masovno uništenje. SAD su nastojale preuzeti kontrolu nad ‘zvjezdanim vratima’ i drevnim klinopisnim tekstovima ispunjenim informacijama o izvanzemaljskim tehnologijama pronađenim u ostacima zakopanih sumerskih gradova. Danas nam se govori da se ruska intervencija u Ukrajini svodi na zaštitu ruskih građana u istočnoj Ukrajini od bijesnih ukrajinskih ultranacionalista koje SAD ohrabruju. Pravi razlog je, opet, više o… Čitaj više »

Гавран
2 godine prije

Evo radosti za Atlantiste.
“Situacija u Ukrajini bi na kraju mogla da preraste u sukob sa NATO-om ako Rusija ne prekine svoja dejstva, kaže britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.”
Rat bi se naravno vodio u Evropi, koja bi se koju stotinu godina vratila unazad.
Kada ne možeš ekonomski da napreduješ, potopiš druge i opet si najbolji.
Fobija od povezivanja Nemačkih, i Ruskih resursa će dovesti do toga
da Sibirsku zlatnu koku na tacni dobije Kina. Bela rasa je verovatno previše opasna za svetski kapital. Trebaju im mekši podanici.

Perun
2 godine prije

Zelenski nije Ukrajinac on je Ukrajinski drzavljanin a to nije isto ….On je hazar koji ce odgovarati za svoje postupke prije u toku i na kraju sukoba u Ukrajini ….Kozaci ce ga zivog svezat konjima za repove …on je psihopata i inicijator sukoba u Ukrajini…o hazarima ce vrijeme suditi ….oni jednostavno parazitiraju i u politici i u ekonomiji i u stvarnom zivotu….

Samuraj
2 godine prije

Cijeli svijet je licemjeran. Suosjećam naravno sa malim ljudima koji samo žele živjeti u miru. Ali gdje su bili sada vrsni političari koji se busaju u prsa i pozivaju na mir kada svakodnevno već godinama traju ratna razaranja u Siriji? Znam, Sirija je daleko, koga briga za nju, nije u našem susjedstvu – sramota. Žao mi je roditelja i sa Ruske i Ukrajinske strane, oni trpe gubitke svojih sinova. Ali trpili su i trpe još roditelji u Siriji, Libiji, Afganistanu, Iraku nastavi niz, pa nitko nije stavljao zastave na profile. Propaganda je odradila svoje, ljudi su pali na priču, konstantno padaju na priču. Ali ne smije postojati nikakva priča koja će nadvladati dobro, empatiju za čovjeka ma odakle on dolazio. Oni koji u Kubanskoj krizi nisu htjeli u vlastitoj blizini rakete te su prijetili nuklearnim ratom, sada te iste rakete postavljaju u blizini drugih. “Osloboditelji” dokazani u Libiji te drugim… Čitaj više »

Tim Kunić
2 godine prije

A gdje su slike navodnog genocida kojeg je Ukrainska strana provela nad Ruskim manjinom. Iz doba Gladomora ima puuuno slika, pokažite njih da se malo ljudi podsjete na Ruski genocid umjetno izazvanom gladi nad više od sedam miliona Ukrainaca, nakon čega su umjesto desetkovane populacije Ukrainaca, na njihovo mjesto dovedeni Rusi. Tu je uzrok da Ukrainci naciste smatraju osloboditeljima i ponose se svojom 14. grenadirskom SS divizijom Galicia. Ako Ukrainci naciste smatraju humanitarcima, koliki su tek Rusi demoni. Tu se može povući i paralela sa Hrvatima i Srbima.

Max
2 godine prije

Sankcije su oružje i to je to.

Bruno
2 godine prije

Suludi i samoubilački potez Vladimira Putina. Bespotreban rat, suluda invazija u kojoj je već poginulo i dosta ruskih, sramota pred očima cijeloga svijeta, sankcije i izolacija. Cijenjeni stari ruski general Leonid Ivašov je prije tri tjedna žestoko napao Putina, opomenuo ga da će napad na Ukrajinu biti zločinački, jer iz Ukrajina ne predstavlja nikakvu veliku prijetnju po Rusiju. Zatražio je od Putina da odstupi. Uskoro će Putin morati odstupiti ili će biti maknut. Ukrajinci su brojniji od ruske vojske u napadu, a brane sebe i svoje obitelji. Pomoć im stiže iz čitavog svijeta, a Rusi imaju sve više žrtava. Ruski narod isto ne želi rat i u ovoj suludoj avanturi Putina ne podržava. Uskoro će stizati obiteljima u Rusiju lijesovi poginulih ruskih vojnika. Rusija u ovom ratu ne može ostvariti neki razuman vojni cilj. Svakim danom koji prolazi žrtve će rasti, a i Putinova nervoza. Uz to, Putin djeluje i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI