Moskva, Teheran i Ankara jedinstveni oko Sirije

Rusija - Iran - Turska - zajedička fotografija
3 komentara

Sergej Lavrov, Mevlüt Çavuşoğlu i Mohammad Javad Zarif sastali su se kako bi razgovarali o mogućim ishodima rata koji je opustošio Siriju više od sedam godina. Rusija, Iran i odnedavno Turska, odigrale su važne uloge, marginalizirajući zapadne partnere, koji su ovaj sukob pokušali iskoristiti za svoje dugoročne interese, a na štetu sirijskog naroda.

Nakon bilateralnih i trilateralnih razgovora, trojica ministara su pokazali svoje jedinstvo i istaknuli važnost mirovnog procesa iz Astane. “Za politički dijalog, Astana je učinila više od ostalih pregovaračkih procesa”, rekao je Sergej Lavrov, uvjeravajući da “sporazum stoji čvrsto na nogama” zahvaljujući “jedinstvenoj suradnji” između tri zemlje.

“Oni koji kritiziraju sporazum iz Astane vjerojatno imaju svoje vlastite ciljeve, poput pokušaja da pokažu svima kako odlučuju o svemu u svijetu, međutim to vrijeme je prošlo“, dodao je Lavrov.

Posljednji samit između tri zemlje datira početkom travnja u Ankari. Predsjednici Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rohani obećali su suradnju kako bi postigli “trajan prekid vatre” u Siriji.

Zapadni mediji uporno pokušavaju unijeti razdor između Rusije, Irana i Turske, tvrdeći da je Turska pozdravila zračne udare na Siriju, a zbog navodnih kemijskih napada na civilno stanovništvo. Medijskim favoriziranjem određenih kalkulirajućih izjava Turske, pokušava se zamagliti aktualni partnerski odnos ove tri zemlje, koje ozbiljno razmišljanju i rade na uspostavi mira u Siriji.

Prije sastanka, ruska diplomacija ukazala je kako će se pregovori usredotočiti na humanitarnu situaciju. “Pružanje pomoći sirijskom narodu ne bi trebalo uvjetovati političkim ciljem”, izjavila je glasnogovornica Maria Zakharova. U tom smislu, Sergej Lavrov pozvao je sirijske vlasti da budu “fleksibilnije”, te dopuste pristup Doumi UN-ovim humanitarnim konvojima, koje je blokirao Damask.

Šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini inzistirala je da “Rusija i Iran izvrše pritisak na Damask kako bi potonji sjeo za pregovarački stol pod okriljem Ujedinjenih naroda”. Znajući kako u zadnje vrijeme funkcioniraju Ujedinjeni narodi, može se slobodno reći da se u ovom slučaju radi samo o “željama” šefice europske diplomacije, koja će morati čekati u redu, prije dogovora Sirija, Rusija, Iran i Turska.

Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maus
5 godine prije

Interesantna stvar se događa na bliskom istoku i aziji, Rusija i Kina kordinorano udruzuju sve drzave u tome pojasu od preko 3mlrd ljudi, uz njih indija ,koreje pakistan ,iran i josi x zemalja cine lijepu brojku tj ogromnu silu i trziste . Pametna igra povezivanja i jacanja odnosa

taKi
5 godine prije

E da ce i sirija dozivit mir..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.