Rusija upozorava na posljedice slanja kazetnog oružja

kazetno streljivo
25 komentara

Oni koji potiču Washington na slanje takvog oružja Kijevu trebaju biti svjesni posljedica, kaže zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova

Kongresmeni koji guraju Bidenovu administraciju prema opskrbi kijevskih snaga kazetnim streljivom trebali bi uzeti u obzir implikacije koje bi takve isporuke imale za vlastitu sigurnost NATO-a, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov. Obraćajući se novinarima u srijedu, rekao je da američki zakonodavci očito nisu svjesni mogućih posljedica koje bi takav potez imao za sigurnost vojnog bloka predvođenog SAD-om ili izglede za normalizaciju odnosa Moskve i Washingtona.

Njegovi su komentari uslijedili nakon što su četiri republikanska kongresmena u utorak službeno zatražila od američkog predsjednika Joea Bidena neka Ukrajini pošalje kazetno streljivo, posebno poboljšano konvencionalno streljivo s dvostrukom namjenom (DPICM), odbacujući zabrinutost da bi takva isporuka mogla eskalirati sukob.

Republikanski senatori James Risch iz Idaha i Roger Wicker iz Mississippija, s predstavnicima Michaelom McCaulom iz Teksasa i Mikeom Rogersom iz Alabame, tvrdili su da Washington ne bi trebao oklijevati poslati kontroverzno oružje, koje je zabranjeno u 110 zemalja prema sporazumu UN-a iz 2008. na “nejasnu zabrinutost oko reakcije saveznika i partnera i neutemeljene strahove od ‘eskalacije’.”

Zahtjev je uslijedio nakon što je Ukrajina zatražila od američkog Kongresa da pritisne predsjednika Bidena da odobri isporuku kazetnih bombi MK-20, koje Kijev namjerava baciti na ruske snage iz bespilotnih letjelica. Ukrajina je također tražila od SAD-a 155 mm kazetne granate. Washington tek treba službeno odobriti isporuku bilo kakvog kazetnog streljiva Ukrajini, a glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u prosincu da “prema našoj vlastitoj politici, zabrinuti smo zbog upotrebe te vrste streljiva”. SAD-u je zakonom zabranjen izvoz takvog oružja.

Bilo je više izvješća o tome da su snage Kijeva koristile sovjetsko kazetno oružje u stambenim područjima, i prije i nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u zemlji prošle godine. Jedan takav incident bilo je bombardiranje Donjecka u ožujku 2022., kada je raketa Tochka-U s kasetnim teretom ubila više od 20 ljudi i ranila desetke drugih. Kijev je odbacio odgovornost za napad. Human Rights Watch rekao je u svibnju da ne može provjeriti događaje.

Kazetna municijarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
1 godina prije

Ma dosadno i iritantno je to već!
Moskva upozorava za ovo, Moskva upozorava za ono…!

Pa ne dolazi oružje i municija u Ukrajinu teleportacijom !?
….svi ti transporti moraju u Ukrajinu doći vlakom ili šleperima i to po tračnicama, cestama i mostovima.
Je li teško pouništavati svu tu prometnu infrastrukturu? …mislim da nije! … i Mislim da je krajnje vrijeme da ta “moskva” prestane kmečati i da na pravi način okonča ovaj rat !
…aaa, šta kažete(?) imaju dogovor (!) …pa dobro, ako je tako neka se nastave bez razloga klati i ubijati međusobno, ali molim da onda izvještavate o parenju sjevernih medvjeda, biti će manje iritantno.

Max
1 godina prije

upotreba toga oružja ima katastrofalne poslijedice.

Samo U Prolazu
1 godina prije

Hmm, a upotreba kojeg oruzja nema katastrofalne posljedice?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI