Moskva: Usvojen pooštren zakon protiv zemalja koje su nametnule sankcije Rusiji

Vjačeslav Volodin
14 komentara

Prema dokumentu, cilj zakona je obraniti suverenitet Rusije od “neprijateljskih akcija Washingtona i drugih stranih država koje su nametnule političke i ekonomske sankcije Moskvi”.

Ruska Državna Duma je usvojila zakon o mjerama kao odgovor na sankcije koje su nametnuli “SAD i ostale neprijateljske zemlje”.

Kao što je navedeno u dokumentu, vlada će moći nametnuti različite protumjere, koje se, međutim, ne bi trebale primjenjivati na sve usluge i robe koje nisu proizvedene u Rusiji. Tako su izuzeti lijekovi i tvrtke i banke koje posluju u inozemstvu.

“Svrha ovog saveznog zakona je zaštita interesa i sigurnosti Rusije, njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, prava i sloboda ruskih građana od neprijateljskih postupaka Sjedinjenih Država i drugih stranih država, uključujući one koje nameću političke ili ekonomske sankcije protiv Rusije, ruskih građana ili ruskih pravnih osoba i provode druge radnje koje ugrožavaju teritorijalni integritet Rusije ili su usmjerene na gospodarsku i političku destabilizaciju Rusije”, kaže tekst dokumenta.

Washington je 6. travnja predstavio nove sankcije zbog navodnih napora Moskve u globalnoj destabilizaciji. Popis američkih sankcija je uključio visoke dužnosnike svih grana vlasti i zakonodavce, kao i glavne vlasnike tvrtki pod privatnom i državnom kontrolom.

Zapadne sankcije protiv Rusije su uvedene 2014. godine zbog krize u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima s Rusijom nakon referenduma održanog u bivšoj ukrajinskoj Autonomnoj Republici Krim, što je dovelo do dramatičnog pogoršanja diplomatskih odnosa.

Rusija je u više navrata opovrgnula navode o uplitanje u unutarnje poslove Ukrajine, upozoravajući kako su zapadne sankcije bile kontraproduktivne i potkopale su globalnu stabilnost.

Zakon će stupiti na snagu od datuma njegove službene objave.

Autori zakona su bili su predsjednik Državne Dume Vjačeslav Volodin i svi čelnici parlamentarnih frakcija i tijekom čitanja ovog mjeseca je podržan od većine zastupnika.

Dokument dopušta mogućnost uvođenja protumjera kao odgovor na neprijateljske poteze Sjedinjenih Država i drugih zemalja. Mjere se mogu primijeniti na zemlje, organizacije u njihovoj nadležnosti, ali i na dužnosnike i građane zemalja koje su pristale uvesti sankcije Ruskoj Federaciji.

U izvornoj verziji je vlada dobila pravo na uvođenje 16 osvetničkih mjera, dok je popis mjera ud rugom čitanju smanjen na šest.

Osim toga, nacrt zakona dopušta “uvođenje drugih ograničenja u skladu s odlukom predsjednika, kako bi se moglo brzo reagirati na promjenu situacije”.

Zakonom je dopušteno zaustavljanje ili obustava međunarodne suradnje u određenim sektorima, nametanje zabrane uvoza ili izvoza proizvoda i sirovina, kao i zabrana određenih entitetima i tvrtkama da sudjeluju na javnim natječajima i privatizaciji državne i općinske imovine.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

Dakle, službeno nema više “zapadnih partnera”

Siniša
5 godine prije

Brzi su,mozda ima par sedmica od nacrta do usvajanja zakona.

17 novembar
5 godine prije

ove sankcije su obicni paravan . kao rusija uzvraca neke kontra mjere . to se odnosi samo na uzgoj svinjetine i jabuka . dok rusija iz njemacke i ostali zemalja koje stoje iza sankcija uvozi od automobila pa nadalje bunde parfeme nakit sampanjce za svoje gospojine kojima se ocigledno gadi domaca odnosno ruska roba . koja po kvalitetu nicim ne zaostaje za zapadnom

Majk Majers
5 godine prije

Inace, Pieter Schelte ilitiga Pioneering Spirit je u Rotterdamu, na pripremama za sjeverni tok 2, gdje postavljanje cijevi u dubokim vodama pocinje u trecem kvartalu ove godine. Dakle, isti posal u Crnom moru je zgotovljen

Churko
5 godine prije

Prema Britanskim novinama, Britanci su poceli stiskati Ruske oligarhe, problemi sa vizama, tako od Abramovica naprimjer traze dokaze da je njgov kapital cist. Ali na udaru su i drugi Ruski oligarski koji posluju u UK. Dakle UK se dovodi u samo izolciju od EU i Rusije, ostaje im SAD, Canada i Australija.
Tko ce pretrpiti u konacnici vec stetu?

Churko
5 godine prije

Ti Rusi su stvarno neki nezgodan narod, amerikenjci bi im tako rado prodali pricu o amerikenjatorskoj demokraciji, a za uzvart bi im samo oteli prirodne resurse.
Nekade u Povijesti Rusi su Aljasku proadli amerikenjcima da se spase bankrota, moza je vrijeme da trgovina Aljaskom sada uskoro krenuti u obrnutom smijeru, da se sada SAD spasi bankrota.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.