Na “apolitičnom” Eurosongu se pjeva o imigrantima, terorizmu i ugnjetavanju žena

MeToo - Švedska
28 komentara

Iako je izbor za pjesmu Eurovizije događaj koji nema neku posebnu važnost za one koje uglavnom zanima unutarnja i vanjska politiku, čini se da je pobjeda predstavnice Ukrajine, Suzane Jamaladinove – Jamale u Švedskoj 2016. označila povratak trenda u ovom službeno “apolitičnom” glazbenom događaju.

Naime, tada je ukrajinska pjevačica Jamala pobijedila s pjesmom  naziva “1944” u kojoj je “opjevala” deportaciju krimskih Tatara 1944. koju je naložio tadašnji sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin kao odmazdu za suradnju Tatara s nacistima.

Unatoč činjenici da prema pravilima Eurovizija mora ostati izvan politike, ove godine se očekuje da će natjecanje obilježiti rekordan broj pjesama s političkom konotacijom, piše švedski dnevni list Dagens Nyheter.

Autorica članka Hanna Fahl pretpostavlja se da će vrhunske ocjene u finalu dobiti  pjesme o tužnoj sudbini izbjeglica, terorističkim djelima u Europi i Bliskom istoku, te o nasilju nad ženama.

“Na brodu “L’Aquarius” u kojeg su se u Sjevernoj Africi ukrcali nigerijski imigranti na putu za Europu 21. ožujka prošle godine je rođena beba. Nazvana je Mercy (milosrđe). Istoga dana je francuski duo Madame Monsieur na internetu vidio fotografiju djeteta i odmah o tome napisao pjesmu. Nakon 10 mjeseci su Francuzi ovu pjesmu izabrali da ih predstavlja na Eurosongu, a pjesma je već hit u Francuskoj. Predviđa se da će pri ocjenjivanju zauzeti mjesto na samom vrhu da će ući u finale koje će se održati 12. svibnja”, piše Dagens Nyheter.

“U svibnju 2017. je u koncertnom kompleksu u Manchesteru eksplodirala bomba. Nakon ovog napada su Ermal Meta i Fabrizio Moro napisali pjesmu “Non mi avete fatto niente“, u prijevodu Niste mi učinili učinio ništa. Pjesma govori o terorističkim napadima u Europi i na Bliskom istoku. Očekuje se da će i ona ući u prvih deset”, piše dalje Hanna Fahl.

“Isto se može reći za izraelsku pjesmu “Toy” koju pjeva Netta Barzilai. Pjesma je inspirirana radom pokreta MeToo, koji se nedavno proširio cijelim svijetom. “Žene ponovo počinju dizati glas”, rekla je pjevačica u intervjuu za Dagens Nyheteru

“Međutim, na Euroviziji je zabranjeno izražavati svoje političke stavove, bilo na pozornici ili prije nastupa. Nema spornih zastava u “zelenoj sobi” i ne smije biti zapaljivih govora na konferencijama za tisak. Osim toga, sudionici se, naravno, boje i gubitka dijela publike, jer im je potrebna što veća podrška za pobjedu. Moglo bi se reći da ovi uvjeti dovode do činjenice da konkurenti pjevaju o neodređenim ljubavnim temama i “drugim beznačajnim glupostima”. Ovo je djelomično istina, ali je natjecanje u isto vrijeme uvijek bilo na rubu politike. Najočitiji primjer je Eurosong 1990. godine. U jesen 1989. godine je pao Berlinski zid, događaj koji je ostavio ozbiljne utiske na natjecatelje. Više od 12 pjesama je u jednom ili drugom obliku bilo posvećeno Europi ili njezinoj budućnosti”, nastavlja švedska novinarka koja za Dagens Nyheter uređuje rubriku kulture.

Posljednjih nekoliko godina su se natjecatelji okrenuli unutarnjim sukobima u Europi, uključujući i krizu u Ukrajini koja je u 2016. dovela do pobjede pjevačice Jamala s pjesmom “1944” o deportaciji krimskih Tatara. Pjesma je bila određeni odgovor na “aneksije” Krima od strane Ruske Federacije.

Trenutno je Eurosong pod utjecajem izbjegličke krize, terorističkih napada i svjetskog pokreta MeToo, što se nije moglo ne odraziti na izbor pjesama.

“Pitanje je jesu li televizijski gledatelji spremni glasati za parole u duhu feminizma ili za simpatije za izbjeglice iz kriznih područja? S obzirom na političke trendove u Švedskoj i ostatku Europe, možda se mislilo da će sudionici sa suznim očima dobiti više glasova samo zato što će pjevati o “Ženama koje su također vrijedne!” i “Čovječanstvu koje je divno!”, zaključuje Hanna Fahl.

Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čiča Toma
5 godine prije

Od takozvane pobjede one bradate protuhe, uistinu mi ne pada na pamet gledati ovakav odvratni oblik politikantskog smeća u cilju promoviranja propalih socioloških eksprimenata ili političkih projekata.

Yo-yo
5 godine prije

Još malo, pa EU uz bok Sjeverne Koreje; uputno je pjevati nečem podobnom.

Ana
5 godine prije

Pa kad je ono nit je musko nit je zensko iz Austrije ispuzalo na scenu, znalo se da ce pobijediti. Isto tako, vec sam dala komentar negdje na bespucima interneta, a cim sam cula francusku pjesmu, da ce pobijediti, jer tako “treba”.Dvanaest milijuna imigranata za pet godina nije dovoljno. Treba dovesti pedeset milijuna do 2030.Za Non mi avete fatto niente galami malo previse protiv ratova i teroristickih napada pa mislim da ne. A ono iz Izraela moglo bi barem biti na drugom mjestu.

tak
5 godine prije

imam recept za pobjedu – trebamo poslati imigranta , iz afrike ili sa bliskog istoka, koji ima i ukrajinske korijene, pjeva o ruskoj agesiji, koji je neodredjenog spola, silovan dok je bio clan ISIS-a, a sad se ponovo ukljucuje u drustvo.

Har Megiddo
5 godine prije

Gradimo Europenis, Europenis gradi nas.

Barba
5 godine prije

Kad god vidim temu o Eurosongu u bilo kojem mediju, uvijek se sjetim jedne scene iz vrhunske serije “The New Statesman” i njenog glavnog lika Alana B’Starda kojeg je fenomenalno odglumio, nažalost, pokojni Rik Mayall. Moje preporuke za seriju.

Uglavnom, da ne duljim evo kratki isječak koji se tiče Eurovisiona:
https://youtu.be/po9N5Bkj91k

otpisani
5 godine prije

Poslije sistematskog pranja mozgova, pjevanje o imigrantima, terorizmu i ugnjetavanju žena, vam dođe kao omekšivač nakon pranja;)

Majk Majers
5 godine prije

Otkad je israel Europa?

Borac2
5 godine prije

Zna se koji lobi stoji iza tog faliranog muzickog projekta.
Samo se pogleda koja zemlja pobjedi i kako se nastavi provokacija prema istoku. Da ne zaboravimo kako u tom Eurosogu jos malo pa ce poceti pjevati predstavnici evropskih zemalja poput mongolije ili tajlanda.

Neko ime
5 godine prije

“Euro neuro (Euro neuro)
Euro neuro – monetary break dance
Euro neuro (Euro neuro)
Euro neuro – give me chance to refinance”
Na listi svih vremena glasovao bih ipak za nenadmasne stihove Rambo Amadeusa, a svim forumasima uz lake note megacara porucujem:
“Always stay cool
Like a swimming pool”
😉

Bruno
5 godine prije

Od kad ja to sranje i paradu kiča nisam više gledao…

Ivo Lola
5 godine prije

#boycoteurosong

Sele
5 godine prije

http://www.v6.infobiro.ba/article/582128

Zastiranje Guernice ,Predrag Lucic, Feral

Toliko o politici i umjetnosti

alan ford
5 godine prije

Eurosong je govno, bezvezni gay dernek. naravno da iza Eursonoga stoji globalistička mafija, kao i iza svega ostaloga. Samo me čudi zašto Rusija još uvijek sudjeluje u tom sranju, zašto se ne povuče? Eurosnog nikada nije bio jako natjecanje, oduvijek petparačke pjesmice, ali ranije, 60-ih i 70-h, ajde opet je bio nekakv nivo pristojnosti i uljuđenosti, i bilo je barem simpatično i zabavno, kada je svaka država morala pjevati na svom jeziku. Sada je totalna anglizacija, i 90% država pjeva na engleskom i onda je svjedeno, tko pobjeđuje. Zadnjih godina to se pretvorilo u totalni kič i zaglupljivanje, posebno nakon planirane namještene pobjede autsrijskog amaterskog gay pjevača Toma Neuwirtha, prerušenog u Conchitu Wurst. U 63 godine povijesti Eurosnoga, pjesme koje su postale hitovi i ostale u sjećanju, mogu se prebrojati na prste, to sve kaže kakvo je to natjecanje. Waterloo-ABBA, Volare-Domenico Modugno (Italija), Power of all us friends-Cliff Richard, Pupet… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.