Na Malti ubijena novinarka koja se usudila dirati u visoku politiku

 Daphne Caruane Galizie
13 komentara

Utemeljitelj WikiLeaksa, Julian Assange, ponudio je nagradu od 20 tisuća eura za sve informacije koje mogu pomoći u istrazi ubojstva malteške novinarke Daphne Caruane Galizie.

“S ogorčenošću sam doznao sam da je malteška istraživačka novinarka i blogerica Daphne Caruana Galizia ubijen danas poslijepodne u blizini svoje kuće u eksplozije bombe u svom automobilu. Nudim nagradu od 20 000 eura za informacije koje će dovesti do osude njezinih ubojica”, napisao je Assange u svom Twitteru.

Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia (53) ubijena je u eksploziji koja je uništila iznajmljeni auto kojim je putovala. Bomba je eksplodirala dok se Galizia vozila u blizini svog doma u Mosti, izvan glavnog grada Vallette. Od siline eksplozije je njezino tijelo izbačeno iz vozila i preletjelo preko obližnjeg zida.

Galizia je vodila blog Running Commentary na kojem je raskrinkavala zlodjela moćnih političara. Ranije ove godine je povezala premijera zemlje  Josepha Muscata s aferom ”Panama Papers”, dokumentima koji su procurili iz panamske odvjetničke tvrtke 2015. godini, a povezivali su mnoge političare s  poreznim prijevarama i korupcijom.

Daphne Caruana Galizia je utvrdila kako da su Muscatova žena, ministar energetike i vladin šef osoblja imali tvrtke u Panami, što su oni zanijekali.

Muscat je zbog objava novinarke bio prisiljen raspisati prijevremene izbore.

“Svi znaju da je gospođa Caruana Galizia politički bila osobito oštra u kritikama protiv mene, ali nitko i na bilo koji način ne može opravdati ovaj barbarski čin “, rekao je Muscat na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Vlada Malte je zatražila pomoć u istrazi od američkog FBI-a.

Drugi političari, čelnici i kolege novinari tijekom dana su reagirali s nevjericom i užasom.

“Ovo je najmračniji dan u malteškoj politici”, izjavio je oporbeni čelnik Adrian Delia i nazvao ubojstvo Galizie “izravnom posljedicom ukupne propasti vladavine prava u zemlji”.

The Guardian podsjeća da su objave ubijene novinarke “često privlačile više čitatelja od svih novina ukupno koje izlaze u zemlji”.

U svom zadnjem postu, objavljenom samo 30 minuta prije njezine smrti, zloslutno je zapisala: “Tu su kriminalci, svugdje gdje gledate.

Nema posebnih naznaka tko bi mogao izvršiti ubojstvo Galizie, iako će zbog broja moćnika koje je optužila popis osumnjičenih vjerojatno biti dug.

Malteška televizija je izvijestila da je dva tjedna prije njezine smrti policiji podnijela prijavu, tvrdeći kako prima prijetnje.

Times of Malta izvještava da je zemlja posljednjih godina pogođena nizom neriješenih bombaških napada na automobile, za koje se smatra da su djelo kriminalnih bandi. Nasilje visokog profila nije novo u Malti, a zemlju je osamdesetih godina pogodio val političkih bombaških napada i atentata.

Daphne Caruana Galizia
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čokolino
6 godine prije

U svom zadnjem postu, objavljenom samo 30 minuta prije njezine smrti, zloslutno je zapisala: “Tu su kriminalci, svugdje gdje gledate.”
Nažalost ovo isto važi i za sve ex yu republike……..

Ante.
6 godine prije

Zato u Hrvatskoj nema novinara koji su toliko hrabri da pišu što rade Hrvatski političari, osim možda Pukanića koji je odletio nebu pod oblake.

davor
6 godine prije

još će i za to optužiti putina

tuf
6 godine prije

“Vlada Malte je zatražila pomoć u istrazi od američkog FBI-a.” – o pa onda već znamo tko će biti optužen za atentat, a tko ga je počinio. Ništa novoga.

Haris
6 godine prije

Sloboda novinarstva na zapadu…..od tolike slobode svi lete u vazduh!

Josip Kljaković Šantić
6 godine prije

Progone se i ubijaju oni koji iznose istinu. Narod kaže:” ZAKLELA SE ZEMLJA RAJU DA SE SVE TAJNE ODAJU.” Na tajnama se stvaraju mitovi, drže u ropstvu ili uništavaju narodi. Mit o Jasenovcu koji se i dan danas falsificira( kao”istražuje se???”) doveo je da mega zločina-Bleiburg i križni putevi. U svjetskim odnosima danas je politički “korisno” demoniziranje Islama i Muslimana kao terorista… Živimo u vremenu sveopće krize morala u civilizaciji – smrti, koja se odrekla Boga i Božje ljubavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.