Na teritoriji pod kontrolom Ukrajine gori pravoslavni manastir

Manastir
40 komentara

Veliki požar izbio je u subotu u pravoslavnom manastiru koji se nalazi u blizini grada Svyatogorsk u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). Grad je pod kontrolom ukrajinske vojske, a posljednjih dana zabilježene su intenzivne borbe s tog područja.

Snimci sa mjesta događaja koji kruže pokazuju kako je skit Svih Svetih zahvaćen plamenom. Prostrana drvena konstrukcija izgrađena je kasnih 2000-ih na mjestu nekadašnje crkve Svih Svetih, koja je uništena tokom sovjetske ere.

Nije odmah jasno šta je izazvalo požar, ali Moskva i Kijev su već uprli jedan u drugog. Ukrajinski oficir 95. desantne jurišne brigade Jurij Kočevenko objavio je sliku zapaljenog skita na Fejsbuku, označivši požar kao “zločin” koji su počinili “ruski varvari”.

Ruska vojska je, međutim, okrivila za požar u manastiru ukrajinske trupe. Prije povlačenja sa mjesta, ukrajinski nacionalisti i jedinice 79. desantne jurišne brigade namjerno su ispalile zapaljive metke na skit, navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane, pozivajući se na očevidce.

“Jedinice Oružanih snaga Rusije koje se nalaze sjeverno od Svyatogorska ne izvode borbena dejstva na ovom području i ne granatiraju teritoriju Svjatogorskog istorijsko-arhitektonskog zaštićenog područja”, naglasilo je ministarstvo.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

borbeManastirrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Colibri
1 godina prije

Sve noze goreti, i pravoslavni i katolicki manastiri samo ne i sinagoge, pogotovo ona u Dnjepropetrovsku.

komentator no.1
1 godina prije

Nema muslimanskih bogomolja mora se nesto paliti to bar razumiju ovi ovdje koji ce se ubrzo javiti .

eks
1 godina prije

Potiru sve što ima veze sa ruskim svetom. Indoktrinacija koju su dugo sprovodile zapadne specijalne službe, u skladu sa politikom rusofobije, dovela je do pomućenja svesti . Kontrola uma je proučena na zapadu kao oružje. Ne postoji nišata što zapadna doktrina neće koristiti kao oružje . Svo zlo dolazi iz Amerike. Amerika je imperija zla.

1 godina prije

Oni sada odlaze. To če biti Rusija.
Treba jim spaliti sve, uništiti sve.
U tvornici Azot, Severnodonjeck, minirali su sve tankove sa vrlo opaznim kemikalijama….

Lucija, prva
1 godina prije

Pročitala sam u komentarima, nisam provjeravala, da u zapadnoj Ukrajini rade ovakve stvari masovno? I progone svećenike?

ZZ Top
1 godina prije

Pazite sto vam kazem, ukrajinski nacisti ce na kraju ove price izvrsiti sabotazu nuklearke i optuziti Rusiju.

tihobl
1 godina prije

U Sjevrodonjecku reporter prica sa cecenima;
Sta vam je bilo najteze?
Najteze je bilo doci ovde, a sad je rutinski, ratujemo sa nijemcima.
Ima li stranih placenika?
Sretao sam amerikanaca i kanadjanja, svejedno je odakle su, sve su to nijemci.
(cecenima su likovi tetovirani nacistickim simbolima nijemci).
Kako je ratovati?
Mi moramo ici polako, paziti na civile, a njih je zapad napickao artiljerijom i sve porusise.
(i Kadirov je isao kod Sojgua da se zali na ogranicenja napradovanja koja su besmislena, jer ukri nakon povlacenja sve ravnaju artiljerijom).

Vrijeme
1 godina prije

Za vrijeme engleske uprave u Indiji, 50 000 engleskih vojnika je kontroliralo 200 miliona Indijaca tako sto su igrali kojekakve skupine jednu protiv druge.

Anglosaksi su uspili napraviti da musliman ubija muslimana, Slaven Slavena, krscanin krscanina…

Jedino su jedinstveni PET OCIJU.

Max
1 godina prije

Barbarski čin.

gargamel
1 godina prije

Rusima mozete svasta pripisati, ali da pale pravoslavne manastire, to moze samo umno bolestan i zlonamjeran. I na ovom portalu se mnogi ofiraju, ko su i sta su.

Praetorian
1 godina prije

Kaze jedna baka:”zasto oni medjusobno ratuju, kad su oboje Srbi?” aludirajuci na to da su i jedni i drugi pravoslavci

hiber
1 godina prije

Jedan manastir?! Nije to ništa. Od Kirila je upravo otišlo jedno 12.000 zupa ukrainske pravoslavne crkve ex. Moskovske patrijatšije. Pravoslavna crkva kijevske patrijaršije ima samo 7.000 zupa. Putin i Kiril su načisto “raspizdili” Rusku pravoslavnu crkvu zbog neke pripizdine.

Rabotnik
1 godina prije

Prije pada pod Turke, Beograd je bio Ugarski. Koliko je tamo bilo crkava i gdje su nestale? Kažu da je Sultan Sulejman Veličanstveni ušao u Beograd 30.08.1521 i da mu je prva naredba bila da se jedna od crkava pretvori u džamiju. Kasnije su pretvorene i ostale. O džamijama u turskom Beogradu sam čitao davno i bio ih je veliki broj i poslije odlaska Turaka su ili porušene ili prenamjenjene, to je istina. Ne znam koja ti je bila poanta (ali sigurno ništa dobro). Džamija više nema ni u Ugarskoj (današnjoj Mađarskoj, sjećam se da je jedina u cijelosti očuvana u Pečuhu, tamo sam bio) ni u Slavoniji, gdje ih je bilo. Nego reci ti nama, šta bi sa onim silnim rimskim hramovima po Dalmaciji? U šta se pretvoriše?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI