Naftni rat – Lukašenko-Putin: 1:0

Lukašenko - Putina
25 komentara

Logično je već više puta pisao o pregovorima između Bjelorusije i Rusije, vezano za prodaju ruske nafte. Bjelorusija je imala povoljnije cijene jer je, zajedno s Rusijom, članica Euroazijskog gospodarskog saveza (EAEU) u kojem nema carina na naftu. Rusija je nedavno “ciljano” promijenila zakone i time povećala cijene nafte preko ukidanja premije koja je iznosila $5 po barelu nafte, zbog čega je došlo do nesuglasica. Sve se ipak završilo pristajanjem Rusije da svoju naftu ponudi po cijenama koje su već bile dogovorene unutar EAEU.

“Kolaps cijena i poteškoće s izvozom nafte, prisilila je Rusiju na “potpisivanja predaje” u sporu s Bjelorusijom”, piše ruski financijski portal Finanz.ru.

Nakon tri mjeseca potpune obustave, isporuka nafte bjeloruskim rafinerijama sirove nafte, a nakon prijetnje predsjednika Aleksandra Lukašenka da će pronaći alternativnu, iznova je pokrenuta, javlja press služba Vlade Ruske Federacija.

Prema bjeloruskoj strani, zemlja je u 2019. godini izgubila oko 330 milijuna dolara, a za razdoblje 2019.-2024. gubitci bi mogli prelaziti 10 milijardi dolara. Minsk je inzistirao na reviziji cijene nafte za bjeloruske pogone kako bi se kompenzirala korist od usluga rafinerije.

U svome video obraćanju, predsjednik Lukašenko otvoreno kaže: “Rusi nam žele prodati naftu po skupljim cijenama nego ona košta na svjetskom tržištu“.

Moskva je sa svoje strane pokušala cijenom nafte ostvariti dublju integraciju. U lipnju prošle godine ministar financija Anton Siluanov objasnio je: „Naš je stav da trebamo donijeti sveobuhvatnu odluku koja će se odnositi na viziju naše daljnje integracije.”

“Kremlj nudi Bjelorusiji jeftinu naftu i plin za gubitak suvereniteta i ulazak u jedinstvenu državu”, izjavio je u veljači Lukašenko, nakon još jednog kruga pregovora s Ruskom Federacijom, te dodao “ni bjeloruski, ni ruski narod nikada neće htjeti krenuti tim putem…Oni uzimaju integraciju za preuzimanje Bjelorusije…ovo nije integracija, već inkorporacija, koju Minsk nikada neće učiniti.”

Transneft započinje isporuke nafte Bjelorusiji

Početkom travnja 2020. godine, ruska kompanija Transneft ipak je započela isporuke nafte bjeloruskim rafinerijama, rekao je za Interfax Igor Demin.

Rosneft je prošlog tjedna izvijestio da je potpisao ugovore o nafti s bjeloruskim rafinerijama pod ranije navedenim uvjetima – s premijom od 5 dolara po toni. Dakle ne radi se o cijenu nafte po barelu, nego o premiji koja vrijedi i koja štiti Euroazijski gospodarski savez. Sve u svemu, ruske tvrtke prijavile su se u travnju za isporuku nafte Bjelorusiji u iznosu od oko milijun tona.

Bjelorusija će prestati plaćati premijsku cijenu ruskim kompanijama u travnju, a pitanje će biti riješeno međudržavnim transferima, izjavio je ranije bjeloruski premijer Sergej Rumas.

Interesantno je vidjeti neodvojivost ekonomije i politike. Svatko štiti svoje interese, što je normalno i poželjno. Tako rade suvereni državnici.

Izvori: Russia Business Today | Tass | Finanz.ru | Interfax

Bjelorusijanaftni ratrusijaugovor
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Omen
4 godine prije

Sitno tezgarenje, nije vrijedno spomena, to njih dvojica rdovito rade.

čitalac
4 godine prije

“Rusi nam žele prodati naftu po skupljim cijenama nego ona košta na svjetskom tržištu“.
A kad su im prodavali naftu svih ovih godina neovisnosti po povlaštenim, unutarnjim cijenama to nije naglašavo.
Dokle će ga Rusi trpjeti?

Son of Alerik
4 godine prije

U šahovskoj igri, Lukašenko dočekao svojih pet minuta. Rusi ionako nemaju više gdje s naftom, prepuni tankovi, sve cisterne pune, svi naftovodi puni, svi rezervoari puni. Putin računa – bolje je naftu dati Lukašenku, nego li gomilati gubitke pa ćemo kasnije, kad se stanje normalizira opet raspravljati o bratskim odnosima. Možda je Putin opet bolje odigrao.

ventilator
4 godine prije

MISLIM DA SE JE PUTIN OVDJE MALO ZAIGRAO. NAJMANJE ŠTO BI MU SADA U OVOJ SVJETSKOJ SITUACIJI TREBALO JE DA IZGUBI DOBRE ODNOSE SA BJELORUSIJOM. PRITISAK NA OVAJ ILI ONAJ NAČIN DA BJELORUSIJA UĐE U FEDERACIJU SA RUSIJOM PRVENSTVENO PO PRAVILIMA RUSIJE MOŽE DJELOVATI KONTRAPRODUKTIVNO. PRETHODNI OBILAZAK AMERIČKIH EMISARA I NUĐENJE TKOZNA KAKVIM DAROVIMA MOGLO BI LUKAŠENKA STAVITI NA KUŠNJU DA SE UDALJI OD RUSIJE. SJETIMO SE KAKO JE UKRAJINA PRETRČALA UZ POMOĆ DOMAĆIH I VANJSKIH AKTERA U PROZAPADNI TABOR IAKO JOJ NI POVIJESNO NI KULTURNO NIJE MJESTO U TOM TABORU. ZAINATI LI SE LUKAŠENKO I NE PROMIŠLJENO ULETI U TU AVANTURU NIŠTA BOLJE NEĆE PROĆI NEGO UKRAJINA, A ZA PUTINA PRETPOSTAVLJAM DA ĆE PAMETNO ODVAGNUTI ŠTO JE DOBRO ZA RUSIJU I BJELORUSIJU. NARAVNO CIJENA TOGA BITI ĆE ODREĐENI USTUPCI.U OVOM SLUČAJU TO JE NAFTA.

Alex
4 godine prije

Naftni biznis vode diktatori…To je ucjena, a ne trgovina. Cijene nafte na svjetskim tržištima su drastično pale, stog ugovore valja revidirati i tražiti zajednički interes😋, a ne svatko svoj😉

fićo
4 godine prije

E,kamo sreće da je Rusija imala Lukašenka,ne bi je vako raščerečili i uništili.

Max
4 godine prije

Da to je jedini pravi put i način suverene države,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI