Najviši američki general upozorava na “sve agresivniju” Kinu

Mark Milley upozorava o Kini
41 komentar

Američki najviši general alarmira kinesku vojsku, rekavši da je ona postala sve agresivnija u susretima s drugim vojnim snagama koje djeluju u azijsko-pacifičkoj regiji, čineći sebe većom prijetnjom SAD-u i njihovim saveznicima.

“Poruka je da je kineska vojska, u vazduhu i na moru, postala znatno više i primjetno agresivnija u ovom konkretnom regionu”, rekao je u nedjelju tokom posjete general američke vojske Mark Milley, predsedavajući Združenog generalštabova u Indoneziji.

Presretanja američkih i savezničkih aviona i brodova od strane kineskih snaga značajno su porasla u proteklih pet godina, rekao je Milley. Broj takvih interakcija koje Pentagon smatra “nesigurnim” eskalirao je na sličan način. General je nedavno naredio svom osoblju da sastavi izvještaj sa detaljima o interakciji između kineskih snaga i SAD-a i njihovih saveznika u regionu.

U jednom takvom incidentu samo prošlog mjeseca, kineski pilot J-16 navodno je ugrozio posadu australskog osmatračkog aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora. Pilot je navodno sjekao ispred aviona i pustio snop pljeve u kojem su bili mali komadi aluminija, od kojih su neki usisani u motor australijske letjelice.

Američki zvaničnici sve više izražavaju zabrinutost zbog kineske vojne i vanjske politike, uključujući njeno odbijanje da se pridruži sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize. Samo prošlog mjeseca, general-major američkog ratnog zrakoplovstva požalio se da Peking gradi svoj arsenal oružja pet do šest puta brže od Washingtona i to po dramatično nižoj cijeni. On je tvrdio da su geopolitičke ambicije Kine “egzistencijalna prijetnja našem načinu života, slobodama koje naša djeca mogu, a ne moraju uživati”.

Peking se povukao. Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je novinarima prošle sedmice da su SAD potaknule sukob Rusije i Ukrajine. Kineski zvaničnici su također optužili Washington za podizanje tenzija u azijsko-pacifičkom području, uključujući miješanje s Tajvanom, koji Peking smatra otcijepljenom provincijom.

Kineski zvaničnici su navodno upozorili administraciju predsjednika Joea Bidena na mogući vojni odgovor ako predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi (D-Kalifornija) održi planiranu posjetu Tajvanu sljedećeg mjeseca.

Milley se zaustavio u Indoneziji u sklopu putovanja kroz azijsko-pacifičku regiju, što je kulminiralo sastankom načelnika odbrane kasnije ove sedmice u Sidneju. Među zabrinutostima o kojima će se vjerovatno razgovarati je novi sigurnosni sporazum Kine sa Solomonovim Ostrvima, koji je potpisan u aprilu. SAD i Australija zabrinute su da bi Kina mogla pokušati izgraditi vojnu bazu na Solomonovim ostrvima.

„Ovo je oblast u kojoj Kina pokušava da ostvari kontakt za svoje potrebe. I opet, ovo je zabrinjavajuće jer Kina to ne radi samo iz benignih razloga”, rekao je Milley novinarima koji putuju s njim na njegovo putovanje po Aziji, a prenosi Associated Press . „Oni pokušavaju da prošire svoj uticaj na čitav region. A to ima potencijalne posljedice koje nisu nužno povoljne za naše saveznike i partnere u regiji.”

kinaMark MilleySAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Kina je presrela avion iznad Južnokineskog mora? Pa nisu ga presreli u Floridskom zaljevu.

Dokurčilomi
1 godina prije

Pa vi ste njima na pragu a ne oni vama. Zapitaj se ti, zašto to rade.

Tm*
1 godina prije

Svatko je agresivan osim Amerike Engleske, Njemacke Izraela….citaj jebeni Zapad

giovani
1 godina prije

Je generale, ki bi gori sad je doli, trebalo je mislit prije a ne se baviti s lgbt, rodnom ideologijom i drugim protuprirodim i protubožjim stvarima. Živjeli, hvaljen Isus i Marija.

Joe
1 godina prije

Sto ovaj transić kaka?

tuf
1 godina prije

Mark Milley? Isti onaj Mark Milley koji je Trumpa usporedio s Hitlerom? Oh wow, kredibilnost na galaktičkoj razini.

Sardelino
1 godina prije

.
Žuri im se jer se boje da će okasniti u odnosu na Kinu sad kad su shvatili da su preuranili u odnosu na Rusiju.
Računaju na svoje vazale u okruženju Kine i na njihovu dobru volju i stare zasluge jer imaju sve manje oružja i sve manje novaca bez obzira što FED radi u 3 smjene.
Ukrajina je vreća bez dna.

CroExit
1 godina prije

Ja sam čuo da upravo obrnuto da vi provocirate Kineze.

Max
1 godina prije

Kinu smatraju prijetnjom jer je sve jača i prekida američku dominaciju punog spektra i snagu projekcije moći jer vlada svojim morem što Američkoj geostrategij nikako ne odgovara ali zasad nikome ne prijeti. Zadnja država koju je Kina napala bio je Tibet 1950 godine a kod SAD a je popis predug.

tihobl
1 godina prije

Njega zulja sto su se svi save3znici okrenili ili Kini ili Rusiji (osim okupiranog Japana i okupirane Koreje).

Nije važno
1 godina prije

Zbilja bi bilo dobro kad bi svijet shvatio kolika je prijetnja svima ustvari Amerika, te se ujedinili i onemogućili je zauvijek da radi nered u Svijetu!

1 godina prije

Pazi ti ovog retarda,koji promovira trudnicke uniforme za pilotkinje koje završe u drugom stanju..njemu smetaju kineske aktivnosti u južnom kineskom moru!!heej!u južnom kineskom!!pa poznato je da juzno kinesko more spada pod australsku ingerenciju i Kinezi nemaju Sha trazit tamo.u biti,trebali bi direktno za hawaje a onda prema Kaliforniji.hvala.

Smurgl
1 godina prije

Izgleda da će Evropljani biti nahuškani i pušteni na Ruse, a Ameri na Kineze. Već viđeno…
Proradi nukleus i eto zlatne milijarde, Velikog reseta i Antihrista…

petar schroder
1 godina prije

Dosta vas je vise Razorili ste zemlje u arapskim zemljama Vjetnamu bacili bonbu na Hirusimu a sada vodite rat protiv Rusije preko Ukraine gdje stradaju neduzni gradani Ukraina vam sluzi da se preko njihovi teritorija napada Rusija Ako vam je do ratovanja to radite na granici Kanade, ili Meksika a pustite Evropu u miru Uvukli ste u ovaj rat puno Evropski drzava, Zasto da ja mrzim Rusiju?Nikada nebi dao orude jednoj zemlji da se njime ubija ZAR NE PISE U BIBLIJI -NE UBIJ

Keki
1 godina prije

Ovaj je davno izgubio kredibilitet.

Primat
1 godina prije

rat nije rat, ako ne udje u ljude. ljudi ga svojim navijackim strastima i pripadnoscu materijaliziraju. ..vidim da arhitekti svih sukoba, uspjesno nalaze tko ce njihovu ideju rata pretvoriti u stvarnost. i dok mi navijamo li ga navijamo, sve je vec davno dogovoreno nocu, dok posten svijet spava. …ludilo ulazi polako u ljude.. …vojske takvih se regrutiraju, potom jos jedna sitnica, arhitekti ce pokazati smjer gdje je “neprijatelj”, koji je kriv za sve. …pokolj.

Inzersdorf
1 godina prije

Hahahaha…ja debila, majko moja…sta bi bilo da se vrzmaju Kinezi ili Rusi oko Kube,Floride ili da izgrade vojne baze po Meksiku????

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Generale fašističke vojske USA liži dupe Rusima i Kinezima.

Gorki
1 godina prije

Kina je prijetnja na svojim granicama za USrA a vi niste pretnja Rusima i ostalim zemljama na njihovim granicama gdje ste napravili ratova i ratova, porobili a i opljackali zajedno sa englezima mnoge zemlje a pobili nevinog stanovnistva…Izgleda da vasoj dominaciji i zlu dolazi kraj…

Josip
1 godina prije

Ove lude Amerikance stvarno treba izbrisati s lica svijeta da više nikada ne rade sranja tamo gdje im nije mjesto. Tu stoku je trebalo kazniti još dok su pobili i opljačkali indijance a sada su samo drakonske mjere djelotvorne..

mrdo
1 godina prije

Malecka Sjeverna Koreja je pretvrd orah za nježnu i osjetljivu US LGBTQ Army. Kinu da ne spominjemo. Taj Milley laje lajanja radi. Tajvan će da bude oslodođen. To je samo pitanje vremena.

1 godina prije

A istina je da su Kinezi ćutali i puštali Amere da vršljaju sve dok nije postalo jasno (odnosno očigledno, namerno očigledno) da guraju Tajvan na njih – kao što su Ukrajinu na Rusiju.

1 godina prije

Kad se pažljivo pročita tekst , provuče kroz realnost , lako je zaključiti da general boluje od šizofrenije..

Tuđo Franjić
1 godina prije

USA če postati kineska zemlja proleterska.

nessy
1 godina prije

Nevjerojatno je do kojeg stupnja ide americka bahatost. Kina radi sto vec radi, pokusava dominirati podrucjima od vitalnog interesa za drzavu, sve u blizini svojih granica. USA, nekih 10.000 km od svojih granica se bune? Zasto? Zastite medjunarodnog prava (koje vise ne postoji)? Samo neka ameri nastave kako su krenuli, kada im Kina odluci dati po usima, mislim da ce biti bolno i otreznjavajuce. Nisam fan Kine, ali sam jos manje fan americkih razbojnika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI