Nakon 10 godina Fatah i Hamas postigli dogovor o jedinstvu – Izrael ogorčen

Hamas
9 komentara

Nakon odlaska Khaleda Meshala iz vrha palestinskog pokreta Hamas, novi lider je brzo našao zajednički jezik s Al-Fatahom i dvoje najveće palestinske frakcije su se složile oko rušenja barijera i stvaranja zajedničke Vlade palestinskog nacionalnog jedinstva.

To je u vrijeme bivšeg kontroverznog lidera Hamasa Khaleda Meshala bilo nemoguće, obzirom da se on manje brinuo o svakodnevnici u Pojasu Gaze i više je bio posvećen politici Muslimanskog bratstva u široj regiji, čime je samo štetio Palestincima.

Dogovor je između palestinskog pokreta za nacionalno oslobađanje Al-Fatah i palestinskog pokreta islamskog otpora Hamas zaključen je u četvrtak u Kairu, glavnom gradu Egipta.

Ovo je također značajno, jer je egipatski  predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi ranije optuživao Meshala i Hamas za destabilizaciju Sinaja i Egipta, kao i za pružanje pomoći islamističkim terorističkim skupinama koje su iz Pojasa Gaze upadale na egipatski teritorij.

U okviru ovog nacionalnog pomirenja, Hamas će nad Pojasom Gaze punu kontrolu prepustiti Palestinskoj nacionalnoj samoupravi 1. prosinca, a Al-Fatah će uspostaviti Vladu palestinskog nacionalnog jedinstva prije općih izbora, koji će se održati u roku od jedne godine.

Na konferenciji za novinare je čelnik palestinske delegacije, Azzam Al-Ahmad, ukazao da su obje strane pristale primijeniti sigurnosne mjere Palestinske nacionalne samouprave predsjednika Mahmuda Abbasa, koji će voditi Al-Fatah i na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze. Tako će palestinska pogranična policija biti raspoređena na svim granicama.

Zid između Izraela i Palestine
FOTO: Zid između Izraela i Palestine

Al-Ahmad je dodao kako prema riječima Abbasa trenutno nemoguće vratili područja okupirana od strane izraelskog režima, ali je ovo korak ka ostvarenju palestinskog sna, okončanja okupacije i uspostave neovisne i suverene Palestinsku državu s Al-Qudsom, odnosno Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Novi lider Hamasa, Ismail Haniya, najavio je da će detalji sporazuma biti objavljeni što je prije moguće.

Sredinom rujna su vlasti Hamasa prihvatile uvjete Al-Fataha za pomirenje, uključujući održavanje općih izbora na okupiranoj Zapadnoj obali i Pojasu Gaze.

Od kada je došao na vlast u Pojasu Gaze 2007. godine, Hamasa je pod Khaledom Meshalom vodio tri rata protiv izraelskog režima, zbog čega je Tel Aviv uspostavio punu blokadu ove priobalne enklave.

Izraelski premijer se protivi pomirenju dva palestinska pokreta i tvrdi da ovaj sporazum sprečava izraelsko-palestinsko pomirenje.

”Ne postoji ništa što želimo više od mira sa svim našim susjedima, ali pomirenje između Fataha i Hamasa će otežati postizanje mira”, izjavio je Benyamin Netanyahu nakon objave vijesti o dogovoru među Palestincima postignutom u Kairu.

Netanyahu je istaknuo kako će Izrael, sve dok se Hamas ne razoruža, za sva djela terorizma smatrati da su organizirana u Pojasu Gaze.

Također je ponovno naglasio kako pomirenje s Palestincima uključuje priznavanje prava Izraela na okupirana područja.

Netanyahu je izrazio svoje protivljenje pomirenju između suparničkih palestinskih frakcija istog dana kada su počeli pregovori i kada je Hamas u rujnu  prihvatio uvjete Al-Fataha, predvođenog predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

Hamasov čelnik Ismail Haniya je naglasio kako se palestinskim pomirenjem nastoji okončati izraelska okupaciju Zapadne obale i blokada Pojasa Gaze.

Al-FatahHamasKhaleda Meshalapojas GazeVlada palestinskog nacionalnog jedinstva
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Netanyahu je ljut na sve. Ljut je kad su se posvađali, pa ne može normalno pregovarati. sad je ljut što su se pomirili jer opet ne može pregovarati.

Nena
6 godine prije

Bijesni pas, laje li laje

davor
6 godine prije

Nažalost Muslimansko bratstvo nije učinilo dobra nijednoj muslimanskoj ili arapskoj državi, jer je kontrolirano uvijek bilo iz NATO država koje jako vole ratove bilo koje vrste. Slično je i sa Likudom koji jako voli palestinske intifade jer onda može rokati do mile volje i tražiti bjanko čekove od američkih poreznih obveznika. Pozdravljam inicijativu i želim Izraelcima i Palestincima da nikad više ne biraju pro-ratne osvetoubilačke opcije, kao ni da ih ne traže po svijetskim diplomatskim kancelarijama. Ne radi oronulih amoralnih relikata Bibija i Khaleda već radi njihove unučadi i praunučadi koja nisu pozvana na mržnju.

Majk Majers
6 godine prije

Dobro su se sitili

Crni žutokljunac
6 godine prije

Ne paše Izraelu nikakva pomirba i slaganje palestinaca i opčenito arapa oko njih,jer bi im mogli postat prijetnja.Čim više da se svade i po mogučnosti pobiju među sobom.

PH*PH
6 godine prije

Ovo su manevri klasicni , tako da se prividno nesto dogada a ustvari manipulacija stvarnih kontrolora . Stvore obe organizacije i financiraju ih u rukavicama , upravljaju i kontrolirano izvode akcije koje idu u korist mitomana . Na taj nacin su prosirili svoj teritorij a pokrice cisto. Posto imaju dovoljno nesvjesnog topovskog mesa na palestinskoj strani nista se bitnog ne dogada za palestinsko pitanje a to je teritorij koji samo smanjuje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI