Nakon teškog sukoba na granici, Indija blokira uvoz američkih proizvoda koji su proizvedeni u Kini

Kina i Indija
8 komentara

Carinski službenici u većim indijskim lukama blokiraju uvoz robe i proizvoda kao i američke proizvode koji su proizvedeni u Kini i to od strane tvrtki kao što su: Apple, Dell, Cisco i Ford Motor Company.

Prema Reutersu, lobistička grupa koja predstavlja američke firme, poznata kao američko-indijski forum strateškog partnerstva, obratila se u vezi s ograničavanjem uvoza u pismu, koje je upućeno indijskom Ministarstvu trgovine.

“Vlasti su naglo zaustavile uvoz industrijskih pošiljaka koje dolaze iz Kine (a možda i drugih odredišta) i to u većini glavnih luka i zračnih luka”, kaže grupa.

Indijska udruga za mobilnost i elektroniku (ICEA) otkrila je u srijedu kako je članovima nedavno rečeno da će zračne luke u gradovima Delhiju, Mumbaiju i Chennaiju imati “novi postupak ispitivanja, koji će se odnositi na sve pošiljke koje dolaze iz Kine”.

New Delhi navodno radi na popisu alternativnih zemalja koje bi mogle biti dobavljači kritičnih komponenti, koje se trenutno ne mogu proizvoditi u zemlji.

Potreba za zamjenom uvozne robe i proizvoda došla je do izražaja u Indiji nakon poremećaja opskrbe sirovinama, koje je Indija inače uvozila iz Kine; poremećaji su nastali  uslijed pandemije Covid-19. Pozivi da se ubrza proces, uslijedili su nakon oružanog sukoba, koji se dogodio na granici ranije ovog mjeseca između vojnika tih dviju zemalja. Sukob se dogodio uz spornu granicu na Himalaji.

Očekuje se da će Ured za indijske standarde izraditi strože norme za najmanje 370 kineskih proizvoda, kako bi se osiguralo da se proizvodi, koji se mogu lokalno proizvesti, ne uvoze.

Novi propisi o uvozu proizvoda iz Kine stižu dok Indija u isto vrijeme pokušava privući multinacionalne korporacije. Država pojačava napore kako bi privukla više od 1.000 američkih tvrtki, koje trenutno posluju u Kini. Jedan od načina privlačenja tih tvrtki su, navodno, i olakšice kod zakona o porezu i radu, čime bi se omogućio lakši pristup zemlji. Nova inicijativa za subvencioniranje dio je većeg plana premijera NarendraModija, koji ima za cilj stabilizaciju indijske ekonomije.

Prošlog mjeseca izvješća su otkrila da će Apple prenijeti “gotovo petinu” svoje proizvodnje iz Kine u Indiju. U utorak je tvrtka Foxconn najavila da će u idućim mjesecima značajno povećati svoja ulaganja u Indiju, što znači da će se postupno sve dalje udaljavati od Kine.

COVID-19ICEASankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eden
3 godine prije

Počelo je i sa Indijske strane, nije to zbog sukoba na granici nego zbog prejake kine koju treba svesti u njezine granice.

LauerNalis
3 godine prije

Kina radi za sve; svi rade protiv kine

Hamer
3 godine prije

Došao vrag po svoje

puf
3 godine prije

Ovo je bio logican slijed dogadjaja. Kina se previse zaletila i sada ce da je spuste po svsku cijenu. Kina je inace najveci trgovinski partner Indije, i sebi je dozvolila da zbog nekih gluposti izgubi indijsko trziste od 1.3 milijarde osoba.

Kini nazalost slijedi pad, i to xe bas da se osjeti u cijelome svijetu. Cijeli svijet je bio toliko vezan za Kinu da je bilo ocekivano da ce se nesto morati presjeci.

Max
3 godine prije

Želim in puno sreće jer se sve proizvodi u Kini . Ali Indija je velika zemlja i možda preokrene trend.

Zax
3 godine prije

Americki proizvod proizveden u kini!? Ovo mi ima logike kao recenica: Dva celava su se pocupala za kosu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI