Nametne li Trump sankcije Kini, svijet kojeg poznajemo će prestati postojati

Donald Trump - dragon
22 komentara

Dok svijet raspravlja o vjerojatnosti izbijanja rata u Sjevernoj Koreji, Donald Trump je napravio potez koji dramatično povećava vjerojatnost još jednog rata, onog trgovinskog između Sjedinjenih Država i Kine. Ovo je tek početak, ali je sve više naznaka da trgovinski sukob između Pekinga i Washingtona eskalira. No, SAD imaju vrlo male šanse za pobjedu u tom ratu.

U ponedjeljak je Donald Trump potpisao memorandum kojim od trgovinskog predstavnika u američkoj administraciji, Roberta Lighthizera, zahtijeva da ispita navodne ”krađe američkog intelektualnog vlasništva od strane Kine”.

Prema Washingtonu, Kinezi su američke tvrtke koje rade u Kini prisiljavali da s njima dijele tajne informacije i tehnologije, jer u suprotnom slučaju jednostavno ne smiju poslovati u zemlji.

”Gospodine Lighthizera, imate pravo razmotriti sve opcije koje imate na raspolaganju. Ovo je samo početak”, rekao je Trump.

Već sad je jasno da će Robertu Lighthizeru biti vrlo lako pronaći dokaze o ”krađi intelektualnog vlasništva”, jer je prijenos tehnologije dio mnogih velikih ugovora u globalnoj ekonomiji, a nakon toga slijede ekonomske sankcije protiv Kine.

Peking je za sada odgovorio na razini Ministarstva ekonomije: ”Ako Sjedinjene Države ne uzmu u obzir jasne činjenice, pokažu nepoštovanje prema pravilima multilateralne trgovine i poduzmu mjere koje bi potkopale bilateralnu trgovinu i ekonomske odnose, Kina ne namjerava sjediti i gledati i budite sigurni da ćemo poduzeti sve moguće slične odgovore”.

Stojimo li na pragu kinesko-američkog trgovinskog rata? Prema mnogima, to je jednostavno nemoguće, jer ako se to dogodi, to će promijeniti cijeli svijet. No, u pozadini prijetnje nuklearnog rata, možda je ipak bolji onaj trgovinski.

U stvari, korejska kriza i američko-kineski trgovinski i ekonomski odnosi su manifestacija jednog te istog problema. SAD pokušavaju ponovno uspostaviti superiornost u odnosu na Kinu i povratiti globalno vodstvo. Pritisak na Sjevernu Koreju zbog njenog nuklearnog i raketnog programa je Washingtonu potreban kako bi u bilateralnim odnosima s Kinom, posebice trgovinskim, prisilio Peking na ustupke.

Tvrdnju da je trgovina s Kinom za Ameriku nepovoljna je Trump izrekao još na početku svoje kampanje. Obećanje da će poboljšati ovu situaciju je bilo jedno od ključnih dijelova Trumpovog programa. Kako bi to postigao, američki predsjednik je rekao kako će ”koristiti sva sredstva”.

No, kao predsjednik, Trump je umjesto napada na Kinu pokušao pregovarati s Pekingom, ali je kao adut koristio ”korejsko pitanje”.

Međutim, kao što smo vidjeli, Kina je ubrzo uspjela odvojiti ”korejsko pitanje” od trgovinskog sukoba i pozvala Trumpa da ne brka jedno s drugim. Potom je američki predsjednik otvoreno izjavio ”kako će Kina, ako mu pomogne obuzdati Sjevernu Koreju, dobiti najbolje uvjete u trgovinskim odnosima”.

Ali, to je značilo jednu stvar. Kina se mora prikloniti ili Washingtonu ili Sjevernoj Koreji, što je nemoguće, čak i ako bi dobila ustupke po pitanju tečaja juana, pristup tržištu i druge trgovinske povlastice. Američki predsjednik Donald Trump se u cijeloj priči pokazao politički amater, što i jest, jer je s Kinom razgovarao kao poduzetnik, kojem su jedina mjera kratkoročni gubitak ili profit.

Nakon sastanka u travnju Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, Kina je otvorila svoje tržište za američku govedinu, nametnula sankcije protiv Sjeverne Koreje, što je Trump pozdravio, ali ne zato što je pohlepan, nego zato što je u Washingtonu situacija bila krajnje nezadovoljavajuća. No, razloga za veselje baš i ne bi trebalo biti, jer je Kina sve sankcije protiv Sjeverne Koreje, za koje je i sama glasala, uspješno zaobilazila i kupovala sve što se nudilo. Stoga nema razloga vjerovati da će ovaj put biti drugačije.

Americi treba da Kinezi kupuju više američke robe, da se vrati dio proizvodnje iz Kine u domovinu i da se povećaju ulaganja u SAD. Američka infrastruktura je u proteklih 30 godina doslovno zapuštena, a dio je i uništen. S druge strane je u istom razdoblju Kina izgradila i podigla tvornice, prometnu infrastrukturu i obnovila i izgradila cijele gradove. Počela je graditi i mornaricu, što znači da će uskoro istjerati Sjedinjene Države iz područja kineskog utjecaja, prije svega u jugoistočnoj Aziji i na Dalekom istoku.

Trump nije intervencionist, ali je i on dio američke ”elite” koja po svaku cijenu želi očuvati unipolarni svijet, što znači da se hitno nešto mora poduzeti u vezi Kine.

No, što točno? Kina je svjetska tvornica. Sve američke tvrtke tamo imaju proizvodnju ili kupuju robu u kineskim tvornicama. Međusobna trgovinska razmjena prelazi 500 milijardi dolara i dvije zemlje imaju ogromna ulaganja u međusobna gospodarstva. Ekonomsko isprepletanje dva gospodarstva je toliko jako da je čak nastao termin ”Sinamerika” ili ”Chimerica”.

No, kada je Obamina administracija predložila Pekingu da ove odnose pretvore u geopolitički format ”Velike dvojke”, te da podijele svijet, kineski lideri su to glatko odbili.

I to s pravom, jer je ponuda bila neiskrena. Sjedinjene Države su u tom trenutku bile u velikoj krizi, a Kina u velikom usponu. Trik s ”Velikom dvojkom” je Obami bio potreban samo da obuzda Kinu i pokuša očuvati propadajuću američku dominaciju.

Može li sada doći do općeg trgovinskog rata između Amerike i Kine? Teško. Njegove posljedice bi, prije svega, teško pogodile same SAD.

Plašeći Kinu trgovinskim ratom, Trump želi ustupke od strane Pekinga, jer želi iz temelja promijeni negativnu trgovinsku bilancu u korist Sjedinjenih Država, ali na štetu kineskog gospodarstva. Trump vjeruje kako je izvrstan poduzetnik, ali država, posebno velika poput Sjedinjenih Država, nije kompanija i stvari funkcioniraju drugačije. Ukratko, Trump neće uspjeti oporaviti američko gospodarstvo na račun Kine.

U načelu, sljedeće dvije do tri godine bi ovi postupci mogli dovesti do onoga što je Washington na početku i obećao, do pravog trgovinskog rata između dva najveća gospodarstva u svijetu.

To će imati velike implikacije na svjetsko gospodarstvo u cjelini, ali će u svakom slučaju oslabiti kinesko-američke ekonomske i trgovinske veze.

Budući da geopolitičko suparništvo između dvije države svake godine postaje sve oštrije, beskompromisnije i otvorenije, pitanje je hoće li pad američko-kineske trgovine proći na, manje ili više, ”miran” način, ili će trgovinski rat imati većih posljedica?

Kina se jasno opredijelila za prvu opciju. U Pekingu razmišljaju strateški i za godine i desetljeća koja dolaze. ”Novi Put svile” nema svrhu samo čvrsto povezati Kinu sa susjednim zemljama, nego formirati čvrste trgovinske veze između Europske unije i Kine.

Europsko tržište sa svojih 600 milijuna potrošača je gotovo dvostruko veće od američkog, a njemu treba dodati euroazijske trgovačke putove i tržišta Euroazijske ekonomske unije i svih susjednih zemalja u kineskom okruženju. Ono može glatko funkcionirati čak i u slučaju velikog rata na Pacifiku. Kinesko-američki rat nitko ne želi, ali će ga s nastavkom ovakve politike Washingtona biti vrlo teško spriječiti.

Sad samo treba čekati izvješće Roberta Lighthizera i prijedlog mogućih američkih sankcija protiv Kine. Podsjetimo da  američke sankcije protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje nisu ni približno toliko opasne kao moguće sankcije Washingtona protiv Pekinga. Rusija nema značajne ekonomske veze sa Sjedinjenim Državama, a Iran i Sjeverna Koreja nikakve. U slučaju Kine su stvari drugačije. Trump je već ispalio prvi metak u sukobu s Kinom i sljedećih nekoliko tjedana, najviše nekoliko mjeseci će biti presudni ne samo za odnose Kine i SAD-a, nego za svijet u cjelini.

Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Socijalist starog kova
6 godine prije

Ocito je da se svijet polako mijenja, da Ameri gube poziciju lidera u svim bitnijim poljima, a glavno je naravno ekonomija. Tu su u velikom padu i projekcira im se tendencija daljnjeg pada. Kina je preuzela vodecu ulogu u tome, i gle cuda sjetili se Ameri sankcija. Uzeli su naravno najsiru mogucu temu, da bi im dokazivanje bilo sto lakse. Svaka cast Kini, kojoj ne napada ni na kraj pameti da ustupne u bilo cemu Amerima..gledaju svoje interese i polako polako su dogurali do najjace ekonomske sile svijeta. Da samo uzgred receno kazem da su sistem politike “Samoupravni socijalizam” koji ih je i doveo tu di jesu iskopirali od Titove Jugoslavije. Bolje receno presilikali. Kad se kaze kopirali, tu onda se moze pomislit da su neki špijuni dosli iz Kine i tako kopirali, ne oni su dolazili u Jigoslaviju i raspitivali se o tom sistemu, i isto tako su ugoscivali… Čitaj više »

pikaču
6 godine prije

Bravo. Ovo je vjerojatno najbolji članak koji sam imao prilike pročitati na ovom portalu unazad neko vrijeme,ne znam ni sam,a u vezi istočne Azije. Sve ostalo je za pozadinu imalo ovu temu. Zašto to tvrdim?Pa zato što čitam neke listove iz dalekog istoka i gledam kako lokalci gledaju na stvar.Međunarodna trgovina, robna razmjena ,outsourcing i technology transfer dio su svakodnevne korejske štampe, na primjer. Još 2012. kada je Obama pokušavao obraniti mandat korejski tisak naveliko je pričao je o ovoj tematici. Korejci se ne mogu načuditi do koje mjere Obama popušta multinacionalkama da iznose svoju najbolju tehnologiju,mašineriju i proizvodne linije u Kinu. Korejci uvijek izvoze second-grade aparaturu, a najbolje ostavljaju doma. Inače, ne bih bio jako oštar prema Trumpu, gledano iz američke perspektive, čovjek ima pravo apsolutno. Druga je stvar što su po mom skromnom mišljenju zakasnili,ha teško je reći,ali probajmo sa 20 godina..?

Andrej
6 godine prije

USA politika ognja i mača postupno gubi svoj zamah. Nosači aviona koji se parkiraju pored kriznih žarišta, instant skrojene sankcije, te autobusi plačenika koji se ubacuju po potrebi predstavljaju svojevrsni vojno-ekonomski Blitzkrieg na kojem su počivale sve vanjsko političke doktrine izuzetnih.
Danas je teško parkirati nosač aviona ispred Kine, još je teže sankcijama nagaziti ruse, a praktično nemoguće ubaciti autobus plačenika u sjevernu koreju.
Udariti ekonomski na Kinu znači ispaliti si metak u koljeno i prijaviti se na maraton.
Gartnerova najava je na sljedećoj poveznici
https://www.informationweek.com/mobile/mobile-devices/gartner-21-billion-iot-devices-to-invade-by-2020/d/d-id/1323081

dok je logika jakih dioničara vizualizirana ovdje
https://venturebeat.com/2013/07/31/iphone-manufacturing-graphic/

Pojednostavljeno, Trump laje, a kineska karavana prolazi.

stefan
6 godine prije

Sve je teže napraviti napade pod lažnom zastavom ili obojene revolucije pa sada izmišljaju druga sredstva. Mišljena sam kao i shumadinac da žele odvajanje od onih koje nemogu kontrolirati.Kada dođe mečka u njihovo dvorište a doći će tek će onda biti problem sa onima koje misle da mogu kontrolirati, Spremajte zalihe hrane i pitke vode trebati će nam

Georgij Žukov
6 godine prije

Vise ce profitirati ako uvede sankcije sam sebi , odnosno americi , jeftinije ce ih (ga ) kostati:)

dalmata
6 godine prije

A bit ce Kina ka ove balkanske(neka mi banane oprostu)kopije banana tkz.drzava,pa ce odma upotrebit vazelin koji nosu u dzepu,podmazat s—ak i naguzit se Yenki olosu.Za KInu je jasna karakteristika da rade promisljeno,strpljivo i na duge staze.Sta Kinez misli,vidit cemo.Cini i mi se da se zaboravljaju straohovito velike kolicine Kineskog zlata,koje Kina sigurno ne gomila da bi pravila zlatne plakete i dilila USrA lobistima.A mozda je i ovi cirkus(cak ga smatraju mogucim pocetkom gradanskog rata u USrA [...]) i ostale poraze propale imperije,su skretanje paznje,jer bi bolesni Yenki olos odma otvorija ratove,da smi i moze.

Angela
6 godine prije

US sankcije su simptom propadajuce Imperije! To je klasican kraj imperijalnog sindroma. 70-to godisnja dominacija nestaje, jer se promenio i dalje menja, balans i u ekonomiji i geopolitici sto oni nece da prihvate i da se prilagodjavaju novonastaloj svetskoj sceni, oni reaguju iracionalno, ocajnicki se drze za propali “Novi Svetski poredak” (koji su oni uspostavili od kad su bacili bombu na Hirosimu!) i reaguju vrlo opasno. Americke psihopate i moroni misle da mogu da ratuju sa celim Svetom! Ako, ako(??) uvedu sankcije Kini to ce biti pucanj u vlastitu nogu.

pikaču
6 godine prije

Ma dobro, šta se odmah ložite na naslov članka. Kad se kaže sankcije,ne misli se na zabranu uvoza robe iz Kine. Trump želi spriječiti američke korporacije da prenose svoju najbolju tehnologiju u Kinu i to je sasvim legitimno s njegove strane. To je trend koji traje već 15-ak godina ili duže. Što se tiče američkih interesa,to je sasvim legitimno. Zapravo,umjesto da su se bavili Rusijom i Sirijom,njegovi prrthodnici su se odavno trebali baviti baš ovom tematikom. A da,do sad je Kina toliko ojačala da može ozbiljno i odgovoriti.

Jupiter
6 godine prije

Ako Amerika sa satelitima uvede sankcije i Kini,potpisaće sebi ekonomsku smrt u budućnosti.

EU dismr
6 godine prije

Donald, uvedi ih čim prije, molim te, brrr već se tresem ..

Ante
6 godine prije

Ukratko Američku dominaciju svijetu pojela je vlastita pohlepa. Još Trmpa imaju za predsjednika kuda ćeš bolje od toga. 😀

bobrock
6 godine prije

Podrška majci Kini! Nisam Kinez ali u ovom slučaju kao da jesam!

marko
6 godine prije

zrec ne bih se slozio da amerika nije blizu konacnog sloma ne pada samo promatrajmo stvari i da nismo eksperti 1930 bio je slom americke ekonomije sto rade stampaju dolar 2001 je takoder pukla cela amerika stosu krili sto su radili opet stampali dolar, briks nece vise trgovati naftom ni gasom u dolarima pola sveta americkca industrija nije niti cetvrtinu kineske n iti polovinu ruske takva amerika nema buducnost s 330 miliona ljudi sto sutra kad ih bude 500 miliona mislim da nece moci opstati ta drava nikako ma sta tko god ucinio od trumpa bilo koga.nafte nema price da amerika ima nafte su laz u skrlljevcima sad uopste nemaju dovoljne kolicine za sebe a trose 12 miljardi barela godisn je ogromno mislim da america za m nje od 50 godina sigurno se raspada jer stampanim dolarom nece imati dovoljno robe na svom trzistu jer ce indija azija kompletna povuci… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.