Namjera Ankare da razvija ruski S-400 mogla bi da rezultira američkim sankcijama

S-400 - Ruska PZO
17 komentara

Sjedinjene Države zatražile su da Turska otkaže sve kupovine ruskog sistema S-400 i umjesto toga kupi američki raketni sistem Patriot. Dostava ruskih odbrambenih raketa u Ankaru počela je u julu 2019. godine, a ugradnja i raspoređivanje su u toku, prema izvještajima.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Morgan Ortagus izjavila je u ponedjeljak da se SAD nastavljaju snažno protiviti kupovini i implementaciji raketa S-400 ruske proizvodnje, dodajući da bi to moglo rezultirati sankcijama toj zemlji primjenom Zakona CAATSA, (sankcije protivnicima Amerike kroz akt o sankcijama).

“I dalje naglašavamo na najvišim nivoima da je transakcija S-400 predmet tekućih rasprava o sankcijama CAATSA i da ostaje glavna prepreka u bilateralnim odnosima i u NATO-u. Uvjereni smo da predsjednik Erdogan i njegovi visoki zvaničnici razumiju naš stav “, Rekao je Ortagus u izjavi preko emaila.

Potreba da se usredsrede na usporavanje širenja nove pandemije koronavirusa navodno je odložila, ali nije ukinula, primjenu novog sistema odbrane S-400, rekao je neimenovani visoki turski zvaničnik.

“Nema povratka na odluku o aktiviranju S-400 ali zbog COVID-19 … plan da one budu spremne u aprilu će se odložiti”, rekao je zvaničnik.

Sjedinjene Države tvrde da su rakete S-400, koje je Moskva isporučila Turskoj u julu 2019., nespojive sa odbrambenom zaštitom NATO-a i dovode u pitanje sporazum s Turskom za kupovinu američkih borbenih aviona F-35 pete generacije. Umjesto S-400, SAD su u više navrata zahtijevale da Turska kupi sistem vazdušne odbrane Patriot proizveden u SAD.

Ankara je odbila da pravi ustupke u vezi sa kupovinom S-400. Ranije u martu, predsjednik zemlje Recep Taiiip Erdogan izjavio je da će S-400 biti aktivirane u Turskoj u aprilu.

AnkaraPatriotrusijaS-400SADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
3 godine prije

SAD treba da budu ponosni na Tursku što su kupili S-400, to će biti najbolji sistem PVO u celom NATO paktu.
I kako su to S-300 Bugarske Grčke i Slovačke kompatibilni sa NATO standardima a S-400 nije?!?!

Dragance iz Slovacke
3 godine prije

Ako ništa drugo u ova nesretna vremena možemo sa neskrivenim uživanjem pratiti opadanje moći Amerikenjaca i njihovih Evropskih vazala. Istovremeno se naslađivati nebuloznim i naivnim komentarima onih kojima se to baš i ne dopada.

Sparkling
3 godine prije

@Redakcija
Ma dobro, znam da svi mi radimo da bi preživjeli i nešto zaradili. Ali bez uvrede čemu služe ovakvi naslovi i članci? Ako je samo radi klikanja, dobro. Ali kakve ozbiljne zaključke možemo izvuči iz ovog teksta? Smatram Vas prilično nezavisnim portalom i volim tu i tamo pročitati neke osvrte na vanjsku politiku i slične teme. Ali ovakvi tekstovi koji nemaju težinu, Vam nisu potrebni.
LP

istrazuj
3 godine prije

Farsa.

Ucan
3 godine prije

Ulizat če se Erdogan jednim u drugim

Max
3 godine prije

Napokono malo raketa umjesto kovida , to već nalikuje na staro Logično. Turci ne odustaju i to je čini se gotovo, ali je erdo kod amera molio Patriot kad je napao Siriju tako da se nikad ne zna.

Dragan
3 godine prije

Ameri su jedni veliki smećari i nista drugo, kakvi su ljudi tako im se i desava u zemlji.

Bosanac
3 godine prije

Mozda erdogan podijeli Tursku na Turska -istok, i Turska zapad, pa vamo stavi patriote da ga cuvaju a ovamo s-400

Poznato redakciji
3 godine prije

Turska CE najvjerojatnije zaratit s grckom pa CE se umijesat rusi I zauzet Istanbul I vratit mu staro ime konstantinopolj e onda CE se muslimani podic I skrsit sve sto I’m se nadze na putu blago onoj vojsci I onom vojskovodzi koji oslobodi konstantiniju

Poznato redakciji
3 godine prije

Osim ako se arapi opiceni ne umijesaju I ne napadnu tursku na nagovor izraela I amerike uz izgovor da su oni ti koji CE oslobodit Istanbul od muslimana sto CE se najverovatnije I dogodit pod vodzstvom takozvanih izvornih muslimana sljedbenika coravog dedzala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI