Napad na Siriju odbijen s priličnim uspjehom – Preko 100 projektila za jedan znanstveni centar

Karta Sirije
146 komentara

U ranim jutarnjim satima 14. travnja 2018. godine Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija su, bez čekanja na početak rada stručnjaka za istragu organizacije OPCW, napale Siriju, zbog navodnog kemijskog napada u Dumu.

Stanovnici Damaska ​​su reagirali na izlaskom na ulice i pružanjem podrške vladi i vojsci.

VIDEO – Damask jutros nakon napada

Glavni stožer sirijske vojske je izjavio kako su u noći subote zapadne zemlje ispalile oko 110 projektila na razne lokacije.

“Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska imaju implementiran tripartitni agresiju oko 3.55 po lokalnom vremenu, lansirajući oko 110 projektila na ciljeve u Damasku i izvan grada”, navodi se u priopćenju.

Glavni stožer tvrdi kako je većina projektila srušena. Samo je nekoliko njih pala na jednu od zgrada u kojima se nalazi obrazovni centar i znanstveni laboratorij.

Također se uspio promijeniti put projektila usmjerenih prema vojnoj bazi u blizini Homsa. Tijekom eksplozije jedne od raketa, ozlijeđeno je troje civila.

Rusko Ministarstvo obrane je potvrdilo da su Sjedinjene Države, Francuska i Ujedinjena Kraljevina lansirale više od 100 projektila na vojne i civilne objekte u Siriji.

Ruska agencija FAN, koja ima dopisnike na terenu, napominje da je sirijska protuzračna obrana uspjela srušiti većinu projektila prije nego su pogodili cilj.

“Sirijski protuzračni sustavi S-125, S-200,”Buk” i “Kvadrat” su masovnim i koordiniranim odgovorom odbili raketni napad”, priopćio je odjel za energetiku.

Prema riječima Ministarstva obrane Ruske Federacije, napadi su izvedeni s dva brodova američke mornarice iz Crvenog mora, američkih strateških bombardera B-1B s područja Al-Tanf i taktičkih zrakoplova nad Sredozemnim morem.

Ruska zrakoplovna obrana tvrdi kako nije koristila svoje sustave za odbijanje raketnih udara, navodi se u izvješću.

Podsjetimo da je jučer američki predsjednik Donald Trump naredio da udar na objekte u Siriji kao odgovor na navodni kemijski napad na Dumu. Moskva je pokazala dokaze da je incident u Dumi bio insceniran od strane Zapada, a Bijele kacige su bile zadužene za proizvodnju i širenje lažnih informacija kako bi se stvorio razlog za napad na Siriju.

Pentagon: Novih napada na Siriju neće biti

Pentagon je poručio kako ne planira provoditi nove napade na Siriju.

“Trenutno SAD ne planiraju provoditi nove napade na Siriju”, rekao je čelnik Pentagona James Mattis.

“Ovi udari će dovesti do dugoročnog pada potencijala Sirije za istraživanjem, razvojem i uporabom kemijskog i biološkog oružja. Damask će izgubiti podatke o analizi i razvoju istoga, koje je  akumulirao tijekom godina. Ostao je bez posebne i skupe opreme za proizvodnju kemijskog oružja”, izjavio je načelnik američkog Združenog stožera, general Joseph Dunford.

General Dunford je istaknuo kako je Rusija bila upozorena na udare, ali nije bila obaviještena o samim ciljevima.

FOTO – Raspored snaga u Siriji prema turskim izvorima

Karta Sirije

Potvrđeno je da je većina projektila uništena ili preusmjerena, što bi značilo da su korišteni napredni sustavi za ometanje, iako je malo vjerojatno da sirijska vojska raspolaže takvim sustavima koji bi mogli preusmjeriti nove pametne projektile kojima raspolaže američka vojska.

U ovom trenutku se može reći da je demonstracija sile Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske uspješno odbijena. Potvrđeno je da je uništeno skladište i znanstveno istraživački centar sirijske vojske, što je prema američkom generalu Josephu Dunfordu, navodno, bio i cilj operacije.

Sirijski izvori su potvrdili su da su gađani samo Damask i Homs. Bilo je nepotvrđenih glasina o napadima na provincije Hama, Aleppo, Latakija i Suweida. U pokrajini Damask su projektili lansirani na vojne ciljeve u Barzehu, bazu 105. brigade i zračnu bazu Dumayr i Kuweirs istočno od Aleppa. U pokrajini Homs je pogođeno vojno skladište zapadno od grada. Žrtve među vojnicima i civilima nisu prijavljene.

Prvi val udara je, prema zapadnim medijima, trajao 50 minuta. Sirija navodi kako su udari trajali oko deset do petnaest minuta.

Sirijska protuzračna obrana je aktivno djelovala uglavnom na području Damaska. Na tom području je, prema raznim izvorima i na temelju noćnih snimki djelovanja protuzračne obrane, oboreno 13 do 20 projektila.

Prema podacima Ministarstva obrane, sirijska protuzračna obrana je uspjela oboriti 12 projektila koji su ispaljeni na vojnu zrakoplovnu bazu Dumayr, istočno od Damaska.

Istovremeno, američka vojska tvrdi kako aktivnost protuzračne obrane Sirije nije bila ozbiljna.

Zabilježili smo neke aktivnosti sustava zemlja-zrak od strane Assadovog režima, što je prirodno u ovoj akciji odmazde  poduzete od strane Središnjeg zapovjedništva, a one su završene,  rekao je novinarima američki general Joseph Dunford.

Predstavnik Bijele kuće je za CNN istaknuo je kako je predsjednik Trump svjestan opasnosti od slučajnih udara na rusku i iransku vojsku. Prema predsjedničkoj upravi, ti rizici se ne smatraju značajnim, a krivnja za sve posljedice je neupitno i prvenstveno na Rusiji.

“Sve moguće reakcije bit će učinkovito odbijene i zaštitit ćemo interese i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država”, kazao je predstavnik Bijele kuće Raj Shah.

Za dio američkih senatora je napad “neovlašten i protuzakonit”

Brojni američki političari su raketni napad američke koalicije na objekte u Siriji nazvali “ilegalnim i neovlaštenim”. Senatori naglašavaju da predsjednik Donald Trump nije imao pravo na vojnu akciju protiv Sirije bez odobrenja Kongresa.

Senator Bernie Sanders je ustao protiv Trumpove odluke, te naglasio da nije jasno kako Trumpove nezakonite radnje mogu pomoći u borbi protiv uporabe kemijskog oružja.

“Kongres, a ne predsjednik, prema ustavu je odgovoran za provedbu vojnih akcija. Međunarodna zajednica je dužna poduprijeti zabranu kemijskog oružja, ali nije jasno kako Trumpovi ilegalni i neovlašteni udari protiv Sirije mogu postići taj cilj”, napisao je Sanders na svom Twitteru.

Trump je naredio napad bez čekanja da stigne izvješće komisije OPCW-a koja je trenutno u Siriji, što je također bio predmet oštre rasprave među američkim dužnosnicima.

FOTO – Raspored snaga u Siriji i četiri mete vladinih snaga prema ruskim izvorima

Raspored snaga u Siriji

Pretplatiti se
Obavijesti o
146 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
6 godine prije

Zašto bombardovanje nije izvedeno sa super moćnim F-35 koji sve može ..
Gde su sad oni eksperti koji su pričali da je to najbolji avion da 80% sposobnosti nije izneto u javnost , da je taj avion kupio Izrael , a oni ne kupuju smeće …

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Oš kupit ciglu? Šezdesetih godina prošlog stoljeća, kvartovski frajeri su imali način kako popraviti svoje financije i usput graditi svoju reputaciju frajera, tako što bi, najčećšće promjetivši mladića sa djevojkom, poslali nekog klinca da ga upita:”Oš kupit ciglu?”. Ovaj, da pred curom ne ispadne papak, potjerao bi klinca rekavši mu da briše, jer će dobiti čvrgu, penkalu ili nešto takvo. Nakon toga bi se pojavio najkrupniji član ekipe ili više njih,koji su to sve promatrali iz prikrajka, zaplašili tipa da im preda novac iz džepova, a u krajnjem slučaju ga izmlatili i sami se poslužili. Britanci, svjetske mutikaše par ekselans, od Skripalja na ovamo, odlično su odradili ulogu klinca. Rusi su odbili kupiti ciglu, a onda su se pojavili Amerikanci u pratnji Britanaca i Francuza da završe posao. Ali naletili su na tvrdo, dečko je bio poprilično žilav, pa su se uz manje pokazivanje mišića povukli, ne obavivši posao do… Čitaj više »

Abe
6 godine prije

Čekamo daljnje izvještaje kako bi znali treba li uopce u ponedjeljak na posao.??

fbslo
6 godine prije

Kukavičji akt,
u stvari sve što može, da učini Zapad u to vrijeme na tom teritorju.

Sunseeker
6 godine prije

Dječja posla…

Baba Vanga
6 godine prije

Oboreno je po Ruskim izvorima 71 rakete,propustene su neke na nevazne ciljeve ukupno do sada 9 ranjenih Rusi kazu stvarno je jaka Sirijska armija koja je to uspjela.Zezaju se da je jedna osoba umrla u bolnici Damask od Srarosti 104 god.??

Abe
6 godine prije

A je li, niko ne pita kako mačići?

Laki Topalović
6 godine prije

Koliko je onda točno oboreno, a ovo “preusmjeravanje” nisu napravili Sirijci, jer su to sustavi za elektroničko i radarsko ometanje, koje oni nemaju na toj razini. nema nikakvih slika,ničega, nijedna zračna baza nije gađana, osim Mezzah, kod Dumayra, a čini se da je obranjena.

Kenan
6 godine prije

71/103

Baba Vanga
6 godine prije

Izgleda da je zavrsen 3 svjetski,vuk sit i sve ovce na broju??

Vladko Mijić
6 godine prije

Sirijci i Rusi i saveznici, neka proslave pobjedu, pošto su kako kažu srušili većinu raketa? Nemamo se čega bojati. Jadni SAD i saveznici?

Gost
6 godine prije

Sve maske su pale. Današnju zapadnu civilizaciju (SAD, Engleska, EU) možemo usporediti sa Hitlerom. Ovako brutalno kršenje svih međunarodnih prava i podržavanje najprimitivnijeg ološa. Nemam riječi za onoga tko može na ikoji način opravdavati ovako brutalno osvajanje i ubijanje nedužnih ljudi. Nažalost ovako su kroz povijest počimali svjetski ratovi.

eu kolonija
6 godine prije

amerikanci i zapad su ispushili u siriji i ovo je samo predstava za javnost. taj isti zapad je protiv sadama pokrenuo kopnenu ofenzivu. protiv asada nesmije. odlučili su se ispaliti neke rakete koje su uspješno u velikom omjeru oborene. ono što zamjeram rusima je to što ne pokrenu odmazdu protiv britanskih i francuskih brodova, zrakoplova i baza na bliskom istoku ili što barem ne gadaju saudijske arabije naftna polja i rafinerije a time bi više nego jasno poslali poruku zapadnoj javnosti tko je jedini pobjednik na bliskom istoku i tko je trenutačno gazda. zapadna javnost bi to osjetila kroz nestasicu nafte i poskupljenja a najveći udarac bi im bio što bi tu istu naftu morali kupovati od rusa

rodoljub
6 godine prije

Igranka je zavrsena . Fajront .

17 novembar
6 godine prije

kada iranci i kinezi vide kakvog saveznika imaju bolje bi bilo da se okrenu zapadu . i da se ujedine protiv rusije . bilo bi pametno narodu donbasa da se preseli u rusiju da vise ne ginu za intrese oligarha .. citam izjavu zaharove da je presuda seselju usmjerena protiv rusije i ne mogu da vjerujem cime se bave i koga podrzavaju. . na veliku zalost ko do sada nije skonto da je putin igrac velikog brata .

Zvrk
6 godine prije

Velik uspjeh sirijske PZO.

Святославич 966
6 godine prije

A gde su dokazi ???
A gde je pecat ???

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

113 projektila, ne vise od desetak ranjenih. Sta je gadjano? Rezultati nepoznati. Ustvari jesu nikakvi. Snimaka malo ili nimalo. Sve po starom, SAA se gomila prema Dzoru. Ide se dalje, tresla se gora- rodio se cik pogodi ko??

Riddick
6 godine prije

Kompleksi , kud bi ti bez Srba , hvala ti što na nas neprestano misliš makar i u negativnom kontekstu …

Tomica
6 godine prije

Gotovo sam samog sebe uvjerio da napada nece biti. Nesuvislo je sad pricati da nije nista bitno pogodjeno, da nije trebalo uzvratiti jer je glavni cilj postignut tj. Raketirali su Siriju jer su htijeli. Nisu bitni ni UN ni medjunarodno pravo niti Rusi, dovoljno je da odluce i bum.
Bojim se da portal postaje rusofilni i sve je manje razumnih komentara a sve vise navijackih.

Žika
6 godine prije

Predstava u kojoj je glavni glumac potpuno zaboravio danima ponavljani tekst, pa sada na sceni deluje nekako kao da je pojeo kovro.

Bitte füllen Sie dieses Feld aus
6 godine prije

Amerikanci, englezi i francuzi su zajedno ispalili pocasni plotun naznanjujuci svijetu dan Assadove pobjede u Siriji. Proglasen je kraj rata i pristupa se obnavljanju zemlje pri cemu ce vecinu poslova dobiti ruske kompanije. Trump je pokazao odlucnost, Theresa May je jos jednom nakratko evocirala sjaj nekada mocnog kraljevstva, a francuski predsjednik je dobio zanimljivu pricu koju ce ispricati kada legne u krevet pored svojeg Tutankamona. Balkanci su dobili predstsvu, a sada vas molim da se vratite na pokretnu traku i zaradite svoj minimalac.

StarDam
6 godine prije

Britanci izjavljuju da je raketni napad u potpunosti uspio. Od supertajnih sirijskih kemijskih laboratorija nije ostalo niti traga!

nonwo
6 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=7afTtsAzRhI netom stavljen video na youtube Damascus has come under attack by the US, France and the UK at a time when Syria is returning to peaceful life, after battling a terrorist aggression for years, Russia’s Foreign Ministry said, as it condemned the attack. “First, the Syrian people was subjected to Arab Spring, then Islamic State [IS, formerly ISIS, ISIL], now to ‘smart’ American missiles. A strike was carried out on the capital of a sovereign state, which for many years has been trying to survive under the threat of terror,” Russian Foreign Ministry spokesperson Maria Zakharova said. U.S. President Donald Trump makes a statement about Syria at the White House in Washington, U.S., April 13, 2018. © Yuri GripasUS, UK & France launch ‘precision strikes’ in Syria She blamed “all those who claim moral leadership in this world, who declare their exceptionalism” for the attack, noting that “you should… Čitaj više »

....
6 godine prije

Izjavio sam prije da nece bit napada ( iako se ovo nemoze okarakterizirat kao neki napad), ali ga je ipak bilo. Samo sad ispada da sta god su ameri i saveznici odlucili je bilo pogresno. Da nisu izveli napad – povukli se pred rusima, izveli su napad- pokazalo se totalno neucinkovito (zato sam mislio da napada nece ni bit) i sad ce imat sranja sa objasnjavanjem u svojoj zemlji.

Vovadin
6 godine prije

I ko ne zna ruski ovo će razumjeti Brifing ruskog misnistarstva odvbrane: počev od 3min10s https://www.youtube.com/watch?v=lzq4x-dr8lQ se govori o aerordromima koji su bili cilj 🙂

tuf
6 godine prije

Dokaz da se sirijska vojska izbrusila i očeličila u svim ovim godinama borbe protiv terorizma je kulminirao prošlom noći. Nakon svih bradatih kozojeba i odrubljivača glava, došlo je vrijeme suočiti se i s najvećim teroristima – koji u kravatama i sa velike udaljenosti vrše zločine nad slobodarskim narodima. Samo hrabro, Sirijci, bude i njima došao kraj !

čiča Toma
6 godine prije

Ovo inače podsjeća na Raeganov napad na Libiju 1986-e. Isto tako je operacija trajala par dana, i onda je iz Moskve stigao ultimatum, da se prestane momentalno s akcijama ili će peglati baze po zapadnoj Europi. Normalno prijetnja nije bila bez uporišta jer su shvatili da Sovjeti dovukli svoju stratešku avijaciju u Poljsku i Češku.
Očigledno imamo i danas subjekt na svjetskoj političkoj sceni za kojeg su mislili da je nestao 1991 godine.

PeroDD
6 godine prije

Od 100 ispaljenih raketa, Rusi oborili 180!!

Nenad
6 godine prije

Da se ne lažemo. Svi naklonjeni Rusiji su sad na veštačkim aparatima. Na moju žalost i žalost mnogih koji shvatakju kakvo je zlo zapad sad se oporvaljaju i traže nelogična obrazloženja o ruskoj slabosti. Ipak ovo je pokazalo da još uvek u svetu postoji samo jedna ozbiljna vojna i ekonomska sila. Nije bitno da li su gađali pijace i parkinge zaobilazeći Ruske trupe direktno, nije bitno što se sirijska PVO pokazala kao žilavi protivnik bitno je i boli da su Rusi obećavali odgovor u slučaju napada na saveznike a sad lkad je došlo do gužve obaveštavaju nas da je sirijska PVO odradila posao. Putin nas je obavestio o nečem što svet zna i gleda već 30 godina a to je da ovaj ološ krši međunarodno pravo. E pa Predsedniče vi kao Kolombo. Mlate Ruse po Ukrajni, a vi čekate. Šta čekate.

rodoljub
6 godine prije

Ameri kazu da su gadjali skladista hemijskog oruzja. Svako ko ima bar malo pameti mora znati kakav je efekat i posledice eksplozije koja razara hemijske supstance. To bi bila katastrofa vise kilometara u okolini. Toga nema, pa se postavlja, vec vise puta postavljeno, pitanje :Sta je sa tim hemijskim oruzjem ? Odgovor necemo dobiti, kao i do sada, jer oni dobro znaju sta lazu, pa nece ni pokusati odgovoriti. Komentatori kojima mozak sluzi samo za “navijanje”, nece razmisljati o ovome, niti pokusati dati odgovor. Svako ima svoj domet razmisljanja , domet pameti . Kramp je , ili velika budaletina, ili veliki glumac – igrac , njemu je problem osloboditi se psihopata koji bi izazvali rat po cenu unistenja covecanstva. Videcemo kako ce se stvari odvijati dalje , a najvaznije je ne donositi prerano zakljucke . Vazno je sta se stvarno desava – dugorocno posmatrano, a izjave mogu biti zamazivanje ociju… Čitaj više »

m.ivanisevic
6 godine prije

Ahaha od preko 100 tomahawka 7 pogodilo ciljeve od toga 2 sveučilište, 2 civilne zgrade 2 napušteno skladiše i jedan vojnu bazu. Asad se jutros ubio u Damasku.

mmne
6 godine prije

nesto mislim…rakete i jesu mozda pametne ali onaj sto ih salje je bezgranicno tup!

jupiter
6 godine prije

ancuntomb?

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Izrael cuti. Zanimljivo, jako zanimljivo!?

jupiter
6 godine prije

svaki tomahawk kosta manje vise 750 000 evra….danas je ispaljeno u roku od 3-4 sata preko 100 njih…trosak samo od ovih nepreciznih gadjanja je ….izracunajte….

Ive
6 godine prije

A zasto obranbene snage Sirije nisu barem jedan mali camac agresora pretvorili u podmornicu?
Evo gledam fotografiju Les capacités de la Frégate Multi-Missions, taj camac je i gradjen slicno podmornici,
trebalo bi testirati njegove sposobnosti pod vdom.

Duki
6 godine prije

Ej Ameri nije vam ovo Irak !da nema nove S300-400 jesam rekao 35-38, % malo brate malo !
A zamislite da su krenuli f15,16,22,35, pa da je od njih 50-100 patosirano jedno35-60 komada x dva ljudstva = 70-100 TOP-GUN-ova, pa da vidiš onda kuknjavu ! Joe šuti dobro si prošao !
???????

rodoljub
6 godine prije

Osnovni cilj je ohladiti usijane glave medju americkim i engleskim jastrebovima. Ide se ka tome. Ova igranka je zavrsena

repka i pivo
6 godine prije

Americki Napad na siriju je jos jedan veliki uspjeh ruske vanjske politike .

Issam Zahreddine
6 godine prije
Ive
6 godine prije

U svega nekoliko sati samo na projektile potrošeno je najmanje 200 milijuna dolara,ako dodamo i sve ostalo evo i 300 miljuna znaci za tri ubijena civila i razoreno skladiste oni potrose 300 miljuna dolara pa neka mi netko kaze da su normalni. Neka oni to objasne svojim poreskim obveznicima.

1.komentar
6 godine prije

Demonstracija ruske vojne tehnologije i zapadne propagandne masinerije.

Ive
6 godine prije

Svi koji su odobrili, naredili ili ucestovai u napadu ili pak dali podrsku su samo RATNI KRIMINALCI, dok ne prezentiraju neoborive dokaze da je Sirijska vlada izvela ili naredila uporebu kemiskog oruzja.

Bill Clinton
6 godine prije

Šta kaže Kolinda na akcije svojih saveznika?

Bred daj Pit
6 godine prije

Gdje su sad oni idioti koji su proglašavali rat u Siriji gotov i banirali sve koji više razumiju i brišu postove pametnijih od sebe?? Rat ide dalje, presložile su se karte i ide rat v. 2, jeli sad očito?

Moj_IQ170
6 godine prije

Glavni svjetski buli, pljačkaš i nasilnik USA, i priključeni dupeuvlakači takozvani “saveznici”, izveli su još jednu predstavu za sve one koji se dvoume da li treba da plaćaju reket tim kriminalcima koji evo već 70tak godina u rukavicama pljačkaju cijeli svijet, a evo su ih sada i skinuli, jer se više nema potrebe pretvarati, ali se zato proturi iscenirana priča o bojnim otrovima koju svi oni bezrezervno licemjerno prihvate, jer su svoju također licemjernu humanost već davno odbacili prihvatajući sve ratove koje je USA uzrokovala za svo ovo vrijeme! Nisu ni svjesni da će im taj reketaš i lopov, kojim upravljaju jevreji iz sjene, koliko već sutra bez pardona zabiti nož u leđa.., i onda se čovjek ponovo počinje pitati koliko je Hitler bio u pravu kada je htio tu pohlepnu i bezočnu pljačkašku gamad ukloniti sa ove planete!?

Pop
6 godine prije

Prevedite na njemački Trampovu maksimu: “Amerika iznad svega.”

Bruno
6 godine prije

Napad je bio prava blamaža za Amerikance, a za Britance i Francuze skoro pa karikaturalan. Britanija je izvršila napad sa jednim avionom Tornado koji je ispalio 4 projektila i svi su promašili cilj!? Amerikanci su ispalili 103 rakete, a sirijska protuzračna obrana oborila je čak 71! Na jednu zračnu bazu ispalili su 12 raketa i ni jedna nije stigla do cilja. Smiješno! Sirijska protuzračna obrana naoružana je starim sovjetskim sustavima, ali i oni američke rakete skidaju s neba kao od šale. Uz to, arsenal demokracije je opet strogo pazio da Ruse nigdje ne okrznu.

MAX
6 godine prije

UKUPAN RAZULTAT NAPADA
Ciljevi napada bile su i zračne baze sirijske vojske: na zračnu luku Duwali ispaljene su 4 rakete, a sve su bile uništene; na zračnu bazu Dumeir ispaljeno je 12 raketa, sve su bile uništene; na zračnu bazu Blei lansirano je 18 raketa, sve su bile uništene; na zračnu bazu Shayrat (onu na koju su i prije godinu dana lansirane rakete Tomahawk) lansirano je 12 raketa, sve su bile uništene, a zračne luke nisu uništene, kazao je ruski general Rudskoy. Od 9 raketa ispaljenih na napuštenu zračnu bazu Mezze, uništeno je njih 5, a od 16 raketa ispaljenih na zračnu luku Homs, uništeno ih je 13. 30 raketa sudjelovalo je u napadu na objekte u zoni naselja Barz i Jaramani, od kojih je uništeno 7. Ti objekti koji kao imaju vezu s tzv. vojnim kenijskim programom Damaska, djelomično su uništeni, kazao je ruski general,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.