Napad na Trgu Lubjanka u Moskvi – „Čudna transformacija“ ruskog zaštitara

Trg Lubjanka
18 komentara

Jučer je usamljeni vuk naoružan kalašnjikovima otvorio vatru na Trgu Lubjanka, jednom od središnjih Moskovskih trgova u blizini bloka u kojem se nalaze uredi Federalne službe sigurnosti, popularno nazvanog FSB. Napad je završio s dvije smrti, policajcem i napadačem, te s pet ranjenih, četiri agenta i jednog civila.

Neki početni izvještaji odnosili su se na prisustvo najmanje tri naoružane osobe koje su pokušale ući u zgradu tajne službe, ali ova je verzija brzo demantirana.

Unatoč nepostojanju službenih informacija o identitetu i motivima napadača, teroristički trag s prolaskom sati je sve veći i istražitelji rade kako bi otkrili je li to bila slučajnost ili planirani napad protiv najmoćnijeg entiteta u državi koji se dogodio na dan obljetnice osnivanja moćne tajne službe, gdje je na ceremoniji sudjelovao i predsjednik Vladimir Putin.

Napad

Trg Lubjanka, Moskva. Čovjek s ruksakom na ramenu pokušava proći kontrole na ulazu povijesne zgrade u kojoj su od 1917. bili uredima tajnih službi, preimenovanih u FSB u postsovjetskom razdoblju. Nakon revolucije 1917. je tamo radila prvobitno osnovana Čeka, koja se postupno transformirala u poznati KGB.

Pri pokušaju ulaska napadača je izbila svađa nakon koje slijedi teška pucnjava, jer su agenti na ulazu vidjeli da je čovjek razotkrio naoružan kalašnjikovima. Vatra počinje u blizini zgrade, ali nakon kratke potjere završava na ulici.

Zgrada je smještena na maloj udaljenosti od Kremlja, zbog čega je centar grada na nekoliko sati bio zatvoren, možda i zbog glasina koje su govorile o trojici napadača, od kojih su dvojica, nakon likvidacije suučesnika, pobjegla. Na mjesto zločina stiže pet vozila hitne pomoći, a predsjednik Putin je odmah obaviješten o incidentu.

Mediji i vlasti su odmah primijetili uznemirujuću slučajnost. Napad se dogodio istog dana kada se obilježava rođenje Čeke, tajne policija osnovane po Lenjinovoj zapovijedi nakon Oktobarske revolucije, koja se s vremenom postepeno razvila u KGB.

Nekoliko kilometara dalje Putin se zahvalio svim tajnim službama na radu u očuvanju zemlje. Naime, 2019. godina bila je vrlo intenzivna u smislu protuterorizma. Ruske službe su ove godine neutralizirale 78 terorističkih ćelija, uhitile gotovo 900 ljudi, 50 terorista je „eliminirano“, a preko 50 000 internetskih stranica je uklonjeno zbog terorističke propagande.

I upravo na to pitanje istražitelji fokusiraju svoje istrage, jer ako zanimljiva koincidencija nije bila slučajna, nego rezultat preciznog plana, to bi značilo da je cilj usamljenog vuka upravo bio da napadne kredibilitet institucija.

Najnovija ažuriranja

Ujutro su neki ruski mediji počeli širiti prve glasine o identitetu napadača koje, međutim, još uvijek nisu dobili službenu potvrdu od vlasti. No, već bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da je to bio bivši zaštitar Jevgenij Manjurov (39), podrijetlom iz Podolska, nedaleko od Moskve.

Prema njegovim roditeljima se Jevgenij Manjurov u posljednje vrijeme sve čudnije ponašao. Počeo je puštati „čudnu bradu“, kakve nose selafije, uključujući duge i česte telefonske pozive “od Arapa”. Transformacija Manjurova u “zombija”, kako su ga nazvali roditelji, započela je ubrzo nakon njegova zapošljavanja u ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata. Više informacija o mogućoj radikalizaciji trenutno nema.

Prema istim izvorima, prebivalište muškarca već je pretraženo, a agenti su pronašli i zaplijenili mali arsenal, uključujući dvije obične puške i dvije poluautomatske puške.

Napad u Moskvi
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvrk
4 godine prije

Po meni je ovo svojevrsna pljuska, kao i upozorenje Rusiji. Ovakav napad na predjelu koji se smatra dobro cuvanim, predjelu koji je simbol za sogurnosni i obavještajni aparat ovako nešto se ne smije dogoditi.

Stock
4 godine prije

Ja cu se osvrnuti na naslov, naime na dio “Čudna transformacija“ .
Sjecate li se, vi stariji koji pamtite 80-e, kako je to islo kod nas krajem 80-ih i pocetkom 90- ih?
Ta “čudna transformacija”?
E pa nas ova čudna transformacija ne cudi.
Bar mene.
Svi su tada znali sve, a kako znamo koje su sluzbe aktivno slijedile uputstva postavljena…GDJE?…
I nisu nista radile na suzbijanju “čudne transformacije” nego je jos i gurale u ledja, onda cudjenju nema mjesta.
Kako je ta transformacija prosla neprimjeceno u Rusiji, ostaje da se vidi.
Ili su znali, a zbog nekog razloga nisu reagovali ili su, sto je jos gore, nesposobni.
Brada…kontakti…roditelji vide promjenu, a oni koji bi trebali da vide-ne vide.
No, da ne trcim pred rudu pricekacu nalaze istrage.

Ivo
4 godine prije

Stopostotna zaštita je nemoguća,pogotovo u centru grada otvorenom za građanstvo.
Nije teško zaključiti da su jadnog idiota vrbovali teroristi zaposleni u emiratskoj ambasadi, i sustavno ga drogirali i pripremali za samoubilački napad.

Trt
4 godine prije

Simbolicna poruka terorista tko im najvise smeta -FSB.

Dino85
4 godine prije

Vidit cemo sta se valja iza brda.
Ovako su Ameri sebe sami napadali i onda deru po bliskom istoku one koji im.smetaju.
Mozda su i Rusi istu taktiku primjenili haha

American_dreams
4 godine prije

Radi se o transformaciji tipa, kad si gladan nisi svoj.

Perun
4 godine prije

Cudna transformacija za jednog zastitara …Jevgenij Manjurov se u posljednje vrijeme cudno ponašao. Počeo je puštati „čudnu bradu“, kakve nose selafije i poslije indoktrinacije ili podapiranja mozga napravio ,,incident” …..Njegov les objasnjava mnoge stvari ….Kako i zasto je to napravio ,sta je stvarni motiv to ce Russi istraziti jer imaju iskustva ,,sa universalnim zombijima”’ poput ove amebe Jevgenija

Max
4 godine prije

Dobro da nije napravio još veću štetu i više žrtava,

Derim
4 godine prije

Rusi su šaša. Ameri to fino na kilometar prepreke stave ko prođe iz bilo kojeg razloga odmah pucaju. Žena se zbunila pa jurnula automobilom, nema veze, 5 u glavu (kad se već zaustavila), nema da prođe. Da su ga onako demokratski upucali pri prvom pokušaju da prođe sad bi bili svjetski zločinci, naročito Putin, ali bi mrtav bio samo jedan.

Perun
4 godine prije

,,Transformisani” su sletjeli u Bosnu na prevaspitanje i ,,resetiranje” mozga ….S tim kratkodlakim primatima sto imaju podapran mozak sada ce se zabaviti pravosudje BiH …..Pitanje glasi ,sta poslije sisanja i brijanja ciniti sa tim zivotinjama ….Resocijalizacija pa ponovo u rezervat ali ne sa normalnim evoluiranim primatima …..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.