NASA-in eksperimentalni X-59 nadzvučni mlaznjak biće završen do kraja 2020. godine

X59
24 komentara

Od 2016. godine, Lockheed Martin radi u saradnji s NASA-om na novom supersoničnom X-59 QueSST. Novi NASA-in eksperimentalni, supersonični X-avion letjeće preko SAD do kraja 2020. godine, izjavio je u petak predstavnik Lockheed Martina, kome je dodjeljeno da izgradi avion.

Službeno nazvan X-59 QueSST ili samo X-59, dobio je zeleno svjetlo za završnu montažu 2019. NASA ima za cilj da ga razvije u ultra tihi avion koji može letjeti brže od brzine zvuka širom zemlje.

„Brzo se odvijaju poslovi vezani za izgradnju i proizvodnju“, kaže kompanija. “Nakon sastavljanja aviona i konačne montaže, ostavićemo vremena da napravimo sigurnosno testiranje i instaliramo neke dodatne dijelove, uradimo neke probne letove, a zatim ga izvezemo na pistu”, rekao je predstavnik.

Objasnio je da bi, poslije svih ovih faza, avion trebao biti spreman za let do 2021. “Veoma smo samopouzdani. Sve vrste simulacija i predviđanja modeliranja se podešavaju, tako da vjerujemo da će, na osnovu ovih modela i simulacija koje smo pokrenuli, postići taj tihi zvuk kada dostigne nadzvučnu brzinu”, dodao je.

Daljnja ispitivanja uslijediće nakon završetka aviona ove godine kako bi se osiguralo da će ispuniti očekivanja i da avion ne samo da funkcioniše i dostiže željene brzine, već i ostaje dovoljno tih da ne uznemirava javnost.

Izgradnja je samo 1. faza cijelog projekta, navodi portparol. Faza 2 će biti dalje ispitivanje, potvrđivanje i akustična (ili zvučna) validacija.

NASA je u izjavi naglasila da će treća faza biti testiranje u naseljenom mjestu, gdje će posmatrati reagovanje stanovnika na niski bum (tihi zvučni bum) izazvan letjelicom koja leti iznad glava.

X-59
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DažBog
4 godine prije

A ozon, a CO2 a podriguša Gretica Tuborg-Gutenberg-Kaltenberg? Niko se ne dize na zadnje nogice lagane, protestvuje, dize glas???
Jednostruki arsini isn’t it

Max
4 godine prije

Vrlo napredna ideja ali od ideje do izgradnje dug je put.

rusofil
4 godine prije

Nisam skontao namjenu ovog zrakoplova.

Stock
4 godine prije

Kako sve to lijepo izgleda kada imas dobre crtače i dobar alat da to nacrtaš.
Čak su i budjet lijepo proračunali tako da ga poreznici nece ni osjetiti.
Golemo…

Kile
4 godine prije

Sve super osim namjene aviona, vojni/civilni jel to napokon nasljednik Concorde-a ili je to neš špijunsko-ratno, dobro izgleda na slici, evo našo sam na netu bit će transportno putnički, ajde napokon neš pametno

Math
4 godine prije

A jel bude i stealth?
Da kad kupac pita odgovore: niti ga vidiš niti ga čuješ ali je najbolji na svijetu…..cijena sitnica.

F-35 je savršen primjer. Kolko ga je država već naručilo/kupilo? Od obećanih karakteristika u praksi je ispunjeno koliko postotaka? Japanska verzija navodno ide i pod vodu. Izrael ga ima ali ne za let iznad Sirije, navodno je tamo takva mikroklima da to negativno utječe na aure pilota, postanu tjeskobni, nervozni.

U svakom slučaju prebacivanje uspješnih prodajnih metoda iz vojne u civilnu sferu odlična je ideja ostvarivanja profita ni iz čega, odnosno iz obećanja. A ovaca uvijek ima. Račun plaća stado, skupina u koju i sam pripadam.

Lucija
4 godine prije

Mig i Suhoj se ujedinjuju.
Neto dobit Miga za 2018. 3,5 milijardi rublji, Suhoja 4,8 milijardi, pravdareport

Ivo
4 godine prije

Još jedna zgodna bajka koja će to i ostati, s obzirom da se radi o proizvođaču F-35, koji je već koju godinu u kašnjenju i koju stotinu milijardi u prekoračenom budžetu, da ne spominjemo činjenicu da se radi o bazično promašenom projektu.

Boeing više nije u stanju razviti normalan podzvučni putnički avion koji ne pada na nos prilikom poletanja, a ideja da će lockheed, koji se izblamirao sa F-35, napraviti supersonični komercijalni avion, koji će k tome još i biti zvučno prihvatljiv, je znanstvena fantastika. Ta vremena su davno prošla, a X-59 je još samo jedna mamipara s kojom će se izvlačiti novci poreznih obveznika.

Tko god prati američku avio-industriju, zna da će ovo biti financirano novcem poreznih obveznika, ne Lockheedovim novcem, i da će projekt propasti kao i nekoliko zadnjih. Hebi ga, čista statistička izvjesnost. Bez njemačkih inženjera, amerima jednostavno ne ide.

Dopizdilomi
4 godine prije

Polako. Nemojte tako naglo. Neka F-35 postane operativan pa onda nastavite cicati pare sa XYZ59. Ukoliko nastavite s oba projekta ostadoše vam ovčice bez novaca.

Ante
4 godine prije

Ako padne u more biti će potpuno nevidljiv. Osim toga ne vidim razloga razvijanja novog aviona kada su već napravili najbrži avion SR-71 Blackbird, koji je trebalo samo doraditi.

Alex
4 godine prije

Nešto kao ruske super sonične rakete 😆

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.