NATO tenkovi su preteški za rat s Rusijom jer ne mogu prijeći slabe Poljske mostove 

75 komentara

Iskrcavanjem američke vojne opreme u luci Antwerpen u Belgiji su jučer počele logističke pripreme za najveće vojne vježbe američke vojske i NATO vazala u Europi u proteklih 25 godina. Vježbe imaju kodni naziv kodni naziv “Defender Europe 2020” i bit će organizirane na teritoriju deset zemalja, uključujući Poljsku i baltičke republike koje graniče s Bjelorusijom, a imat će oko 37 000 vojnika, uključujući 20.000 iz Sjedinjenih Država.

Veći broj vojnih analitičara vježbe vide kao izravno upozorenje Rusiji i njenim „agresivnim planovima“ i ali postoji jedan problem. Između Sjedinjenih Država i pobjede u potencijalnom sukobu s Rusijom stoji velika prirodna prepreka u obliku brojnih rijeka i neizgrađenih utvrđenih mostova u istočnoj Europi, upozorava Breaking Defense. Prema specijaliziranom vojnom portalu većina mostova u ovoj regiji neće izdržati NATO tenkove teške 60 tona.

Za razliku od većine oružanih operacija, u kojima su od početka novog stoljeća sudjelovale američke oružane snage, svaki mogući sukob s Rusijom odvijat će se u istočnoj Europi, na ogromnoj ravnici s mnogo rijeka.

„Rijeke i nedovoljno jaki mostovi bit će glavna prirodna prepreka američke vojske u borbi protiv Rusije“, piše portal Breaking Defense, ka da je ovaj rat svršen čin i izbit će prije ili kasnije,

Dok su zemlje zapadne Europe na svom teritoriju ojačale mostove kako bi mogle izdržati više od 60 tona tereta NATO tenkova, mostovi u istočnoj Europi izgrađeni su za brze sovjetske tenkove T-72 koji su teški oko 45 tona.

Dakle, američki borbeni tenk M1 Abrams, kao i britanski Challanger II, njemački Leopard II, pa čak i francuski Leclerc, težine više od 60 tona, koristit će mnoge mostove uz opasnost njihova urušavanja.

Internetska publikacija je posebno upozorila na mnoge rijeke i gotovo potpunu odsutnost mostova u Poljskoj.

FOTO: Rijeke u Poljskoj bez dovoljno mostova da izdrže teške NATO tenkove

Rijeke u Poljskoj
Rijeke u Poljskoj

“Poljska je infrastruktura drugačija od one koju možemo vidjeti u nekim drugim europskim zemljama. Mnogi su mostovi građen da mogu podnijeti maksimalnu težinu od 50 tona, ponekad i 60 tona. Ako težina prelazi 60 tona, svaki most ili vijadukt treba prethodnu stručnu procjenu o mogućnosti prolaska vojnih konvoja”, upozorava jedna od smjernica za izvješća.

Breaking Defense primjećuje da, iako su američke inženjerske trupe sposobne izgraditi mostove čak i tijekom borbi, ove su sposobnosti znatno ograničene ako bi morale brzo svladati istočnoeuropsko područje s velikim brojem ogromnih.

Pentagon i NATO su ranije u više izvješća upozoravali na ovaj problem i hitnu potrebu izgradnje nove prometne infrastrukture, ali su zemlje koje bi trebale provesti radove na svom teritoriju ograničenih resursa i ne mogu si dozvoliti toliki broj projekata istovremeno, što dovodi u pitanje mogućnost „brzog odgovora na rusku agresiju“. Na najavljenim vježbama će američke i NATO snage imati priliku da se uvjere u istinitost navoda američkog vojnog portala, iako je, kao što smo rekli, to navedeno ranije u više izvješća Pentagona, NATO-a i raznih think-tankova koji se bave vojnim pitanjima.

Breaking Defense

Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jack tenkista
4 godine prije

Nista se vi logicari ne brinite za NATO tenkove,ako bude potrebe,tenkovi ce biti u najkracem vremenu na granicama EU.Ova vjezba je garancija da se Krim nece ponoviti.

Sparkling
4 godine prije

Ako me sjećanje ne vara neki sličan članak je bio na ovom portalu sa dopremanjem silne vojne tehnike preko bare u Europske luke. Bilo bi interesantno doznati koliko se je te borbene tehnike vratilo u Am. Vazalima je to prezentacija na terenu i naravno kupnja po povoljnim cijenama nakon vježbe. Imena filmova se mijenjaju ali su glavni glumci uvijek isti.

Alex
4 godine prije

Glume idiote,obzirom da su prestari da bi se igrali rata kao klinci…Gotovo da im čovjek poželi da doista počnu ginut…naveliko…

Tomi
4 godine prije

Te fantazije i neke analize mogucega rata između rusa i nato svrstavaju vas u obicnu zutu stampu

Mercury
4 godine prije

“neće izdržati NATO tenkove teške 60 tona” – dođu oni i preko 70 tona.

Mostovi imaju označenu “tonažu” na kojoj nema nikakvog utjecaja na most. Najveći dozvoljeni komercijalni teret u EU, ako se ne varam, je 44 tone. Mostovi također imaju “rok trajanja” koji je ako se ne varam 120 godina ako se ispravno radi i ako netko ne krade cement i armaturu 🙂 To bi značilo da most i preživjeti dupli teret na sebi samo će mu se vijek trajanja smanjiti. Evo prilike Poljacima da žicaju za infrastrukturu.

Malo neslanog humora pa isprike unaprijed – Prva cigić bojna ovaj broj oklopa na slici razmontira i sreže u roku 2 dana. Šteta to uopće dovoditi na teren. 40 km neprijateljske komunikacije, bakrene naravno, demontiraju u jednoj noći. Ljudi nemaju pojma zašto je bežična komunikacija izmišljena…

Za nepovjerovati
4 godine prije

Toliki hvalospjevi o Rusiji se vise ne moze prodati ni djeci pred spavanje. Ma dajte molim Vas! Samo pisete ono sto vama odgovara nastrub istoka,dok zapad konstantno smatrate nesposobnim u bilo cemu da li se radi o finansijama,politici,poljoprivredi… Realno,ali budite malo objektivniji,a ne prodavati price ljudima koji nikada sa Balkana nisu izasli.

Ante
4 godine prije

Ako ništa drugo Poljska će dobiti par novih mostova. Već su neki drugi primijetili što se tiče opreme, ameri svaki puta za vrijeme neke vježbe dovuku hrpu opreme dali se ta opreme vraća nazad ili sva ostaje u Europi? Jer ako ostaje u Europi to bi moglo značiti da za nešto pripremaju. Ako im bude cilj Kaliningrad, onda će se infrastruktura u toj okolici popravljati. Sa druge strane popravak svih mostova bi moglo značiti da će i Rusi lakše napredovati ako ameri napadnu pa izgube.

Niko Ništa
4 godine prije

U slučaju vojne, mostovi su prvi tereti, zato imajo oni us svake tankovske brigade i inzinersku brigadu koja postavljaju mobilne mostove.

Branko
4 godine prije

Znači li to da smo u biti odlično zaštićeni, kao u srednjem vijeku opasani vodenim rovovima, jer ako mi ne možemo do njih ni oni ne mogu do nas. Ili je možda briga samo o tome kako mi da stignemo do njih a ne obrnuto.

Ive
4 godine prije

To je tek prica o kvalitetnom planiranju u North Atlantic Terorist Organisation (NATO). I neki idioti tim idiotima su kao povjerili u ruke i glave odbranu od ruskog napada koji rusi niti nemaju u planovima. Osim toga pitanje zasto toj vjezbi treba da prisitvuje 20,000 amerikenjaca, zar Evropa nije u stanju da se sama odbrani od nepostojeceg napada? Ili se radi tek o tihoj okupaciji Evrope od strane amerikenjaca?

Pazi
4 godine prije

Znaci pripreme za rat su davno otpocete
Pitanje je samo datuma.

U prolazu
4 godine prije

Čini mi se da je glavna zadaća tenkova da idu naprijed u napad. Pa zašto onda učvršćuju mostove, ako će ih Rusi napasti? Po njihovoj logici, Rusi samo što nisu krenuli. Onda će pojačavanje mostova ići u prilog Rusima, zar ne ? Trebalo bi sve mostove pripremiti za miniranje, zar ne? Dokle će više lagati i izmišljati opasnosti samo da im vojna industrija ima veći profit ?

imalijosnade
4 godine prije

Dok se god “Masters of Disaster” gleda kao spasitelje I Mastrers of Win te im se ne rekne direktno- fuck off … budu oni evrovazale Još dugo prcali u njihov bolesni mozak! A Rusiji ga oni mogu tako I tako malo laganice pop..t

imalijosnade
4 godine prije

Dok se god “Masters of Disaster” gleda kao spasitelje.. nepiše se dobro nikomu, a vazal Evropi najmanje. Rusiju oni samo sa zavisti i ljubomorom promatrat mogu…

nekoime
4 godine prije

Nema frke. Počeli bi oni bježati puno prije nego bi stigli do istočne Europe.

Jack tenkista
4 godine prije

Kad rusi rade vojne vjezbe onda se hvalospjevi cijede niz ekran,kad car svako malo laprda o nepobjedivom ruskom oruzju mitomanija se cijedi oko ekrana,kad nato radi vojne vjezbe onda se pljuvacka cijedi na i oko ekrana,klasicno sufliranje 5 minuta mrznje.

Trt
4 godine prije

Ma izdražeće mostovi samo da se Rusi ne dosjete da u svom agresivnom pohodu recimo još i unište te mostove…navodno imaju dosta tih raketa šta gađaju…

ČOBAN
4 godine prije

Ne treba brinuti njih mostovi.Šta ih briga za mostove ,pričekaju tog Ruskog agresora na mjestu i srede račune sa njim i tada mogu u Rusiju sa manjim tenkovima,ili bez njih pa neprijatelj će biti pobijeđen.Nakon pobjede ide mir tu tenkovi ne trebaju.Dali sam ja to najveći vojni strateg izgleda da ,da.

Ivo
4 godine prije

Težina tenkova jeste ograničenje, mada se to da donekle riješiti s pontonima i opremanjem tenkova šnorkelima.

Mada, s obzirom na proklamiranu rusku strategiju u slučaju ozbiljnog napada, znatno je važnije da se nato vozila pobrinu za dobru ABK zaštitu, lako za prelazak rijeka.

imalijosnade
4 godine prije

čak ni poljaci nebi ginuli za nekakav smrdljiva savez zvan nato, a kamoli drugi! to bi bila bježanija a la karta. ko je lud da brani tekovine wallstreeta , bankstera i kartela… moš samo u glavu bolesni biti, tako nešto braniti..

4 godine prije

Meni nije jasno pisanje o nekakvim tenkovima, mostovima. Ako/kad do rata dođe, letjeti će dronovi, bezpilotne letjelice, iskanderi… Dok tenkovi prijeđu tu udaljenost, više neće biti ni njihovih meta u Rusiji, ni US, ni Londona, ni Pariza, ni Berlina… Dođe do frke, tenkovi krenu i prije nego napuste bazu, pogodi je taktička nuklearka. I što onda?

Dečko sa ulice
4 godine prije

Ta vježba je samo paravan za krađu novca, za NATO mešetare novcem u EU zemljama, kako bi imali ispriku za pokradeni novac. Sva krađa je pod krinkom “vojna tajna” i civilna financijska kontrola je nemoguća misija. Milijarde se troše i netragom nestaju, a NATO je sve slabiji. Neorganiziraniji. Vojnici nata, djeca, nakon što nakon nekoliko godina zbrišu u civilsvo ovdje iz EU kažu da niko nema pojima, da je potpuno rasulo, da neka oprema stiže iz US u kutijama koje niko ni ne otvara a ni zna rukovati. U spavaonicama miješano žene i muškarci vojnici, kupleraj, alkohol. Oni koji nešto znaju, obično amerikanci, otvaraju privatne firme i naplaćuju natu stotine tisuća dolara za obuke, seminare, koji završavaju za nekoliko dana i ustvari samo se prezentiraju nova oružja na ekranu. Eventualno prisutni mogu sjesti na neki kompjuter i probati simulaciju, ako i to. Preskupo. Mornarica, pješadija, rasulo… Helge Ingstad $500M, nakrcana… Čitaj više »

Zuppa
4 godine prije

Ma nekako će ih valjda dokoturati do Rusije

dsofbiodsfvnisdncvnsdciadscasdcads
4 godine prije

Šojgu veli da su povečali broj krstarečih trideset puta u osam godina.

Red Dog
4 godine prije

Znao sam.
A1M1 je ono sta je bio Kaiser-Tiger. Fantastican na papiru, bezvredan na terenu.
Onda je pocela relativizacija od strane reakcije 🙂

Max
4 godine prije

Oni su uračunali samo zemljoppisne i infrastrukturne prepreke a na protivnika sasvim zaboravili . Zar oni misle da na bilo kakav pokušaj njihove invazije oružana sila Rusije i Bjelorusije čeka skrštenih ruku?! Uostalom takav rat Kojeg originalni autori članka i ne stavljaju u navodnike ni pod upitnik) bi urodio nuklearnim ratom (Ne dao Bog) a kad krenu “nicati” atomske gljive uzalud svi mostovi.

nije bitno tko
4 godine prije

Na natu se mogu rusi samo vježbati.

Dopizdilomi
4 godine prije

Nakon što su ih porušili Nijemci, pa Rusi konačno došao na red da Poljake poruše i Ameri.

Dr. Kam
4 godine prije

Jadan ili više tenkova postavit će na dnu rijeke da drugi prođu preko njih…

nije bitno tko
4 godine prije

Posle tri dana rata sa Rusijom, NATO bi prestao postojati.

Rokers
4 godine prije

Kakve su to gluposti u NATOu planiraju otvoreni tenkovski rat na Bjelorusiju i Ukrajinu??? Pa bit će zasuti Iskanderima koje su to gluposti???? Pa ja nisam strateg ali ovo je glupo do bola 60tona grdosije vuć preko 500km da bi došao u Rusiju??? Pa koje su to droge sunce ti žareno…

Stock
4 godine prije

Vojsku stvarno hebe gravitacija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.