Neistražene vode

Putin u opasnosti

SAD se bore u ratu na dva fronta: preko Ukrajine sa Rusijom, i sa Rusijom protiv “klimatskih promena”. Oba su vrlo skupa, oba ništa ne doprinose Amerikancima, oba su potpuno nepotrebna i oba su bitna za Bajdenov režim u ovom trenutku kada Covid pandemija gubi na snazi. Kako će se stvari dalje odvijati?

Rat u Ukraini je za sada odložen. Ruske trupe su se povukle sa svojih pozicija kod Ukrajinske granice i vratile su se u sopstvene baze. Može biti da je Putin odlučio da je dovoljna pretnja jakog Ruskog odgovora da bi Kijev odustao od svojih planova da napadne Donbas. Bilo je dosta škakljivo: Kijevska artiljerija je gađala Donbas; Ruski tenkovi su čekali naredbu da krenu na zapad, ali ona nije došla. Još uvek vlada neizvesnost. Bombardovanje Donbasa od strane Kijevskog režima se zapravo intenziviralo zadnjih dana. Kijevske snage su napredovale ka liniji fronta koji razdvaja područje pod kontrolom režima i slobodnu zonu Donbasa, ponevši sa sobom teško naoružanje. U Donbasu su ljudi u lošem raspoloženju: osećaju se napušteni od Rusije ili bolje rečeno, nalaze se u istom paklu sporadičnog bombardovanja sa kojim su godinama živeli. Nije im dozvoljeno da se priključe Ruskoj Federaciji, kako su se nadali. Zato se u Kijevu veruje da je Putin prvi trepnuo, kako tvrde Britanci. Oprezni Putin ne želi rat, ali ća ga možda ipak dobiti. Na terenu vlada osećaj privremenog zatišja koje je daleko od jedne stabilne situacije.

Europe Defender, jedna od najvećih vojnih vežbi zadnjih decenija koje SAD predvode, je nedavno započet i trajaće do kraja juna. Ruski ministar odbrane Sergei Šojgu je tražio od vojske da bude spremna da odgovori na “nepovoljni razvoj dogadjaja” za vreme NATO vežbi; teško naoružanje će ostati na prednjim pozicijama da bi ih trupe mogle po potrebi brzo rasporediti. U maju, brodovi Kraljevske Vojne Mornarice trebaju proći kroz Bosforski moreuz, dok su Rusi prevezli svoje raketne brodova iz Kaspijskog i Baltičkog mora u Crno more. Biće puno prilika da stvari krenu po zlu.

Odnosi Rusije sa SAD i njenim vazalima su trenutno na najnižem mogućem nivou. Gori od raketne krize na Kubi 1962? Ne, ali na nivou Korejskog rata 1952. Sjedinje Države su naši neprijatelji, izjavio je zamenik Ministra inostranih poslova, Sergej Rjabkov, reč koja nije korišćena još iz doba Korejskog rata. SAD i Velika Britanija su takođe nazvali Rusiju najopasnijim neprijateljem. Do nedavno, Putin je verovao da se Rusija može integrisati u Zapadni svet, ne kao vodeća, ali kao uticajna država, na nivou Nemačke ili Francuske. Ali poslednje godine su dokazale da je to nedostižni san, i Putin je bio prinuđen prilagoditi svoje ciljeve. A i pored toga, svet se promenio. Desio se tektonski pomak: Rusija je ojačala; SAD se suprotstavila Kini; Američki narod je postao nemiran i nezadovoljan; Evropljani su zatvoreni u svojim kućama. U takvom svetu, Rusija ne može unedogled trpiti podle Američke udare. Odnosi između Rusije i SAD su prešli  sa ”suparničke” na ”konfrontacijske” i ponovo se nalaze na nivou Hladnog rata, napisao je bivši predsenik Dmitrij Medvedev, drugi čovek Rusije koji se smatra kao prijateljski nastrojen Zapadu. Rusija je poslala Američkog ambasadora kući “na konsultacije”; on je to na početku odbio, rekavši: “Ne, dođavola, neću ići” ali na kraju je morao popustititi i otputovati za Washington sa deset proteranih diplomata. Rusi su pored toga zabranili zapošljavane lokalnog osoblja Ambasadi SAD, takođe da prima gostujuće diplomate, kao i slobodno kretanje po Rusiji, što je dodatno zategnulo odnose.

U to vreme Moskva je otkrila zaveru protiv Predsednika Lukašenka na koga je bio planiran atentat i kidnapovanje njegovih sinova. Belaruski predsednik je izjavio da su zavernici imali podršku od strane CIA i da je njegova eliminacija bila odobrena iz najviših krugova Bidenove administracije. Ovo otkriće je zbližilo Belarusiju sa Moskvom. Pre godinu dana odosni izmedju Minska i Moskve su bili ohlađeni pošto je Lukašenko opravdano imao razloge da sumnja da su neki od Ruskih oligarha bili umešani u pokušaj obojene revolucije u njegovoj zemlji. Želeli su svrgnuti tog svojeglavog predsednika i potom privatizovati i otkupiti Belorusku industriju, pošto je ta republika kao jedina očuvala i čak unapredila svoje Sovjetsko nasleđe. Tada je Lukašenko shvatio da Putin ne radi protiv njega i odnosi su počeli da se poboljšavaju.

Imajući sve to na umu, svi su nervozno čekali Putinovo godišnje obraćanje naciji 21. aprila, očekujući dramatičnu izjavu, bilo o ratu, integraciji sa Belarusijom, ili priznavanjem Donbasa; međutim, govor se uglavnom bavio državnim subvencijama za porodice sa decom. Putin je izigravao Deda Mraza: čestitao je Ruskom narodu na skorašnjoj pobedi nad pandemijom; sada moramo biti plodni i množiti se, urgirao je. Takođe je Rusima odobrio deset dana plaćenog odmora od 1. maja, po svoj prilici da bi se u slobodno vreme množili u svojim dačama. Skoro svaki etablirani Ruski varošanin poseduje vikendicu na selu za upravo te namene. Ove godine se Ruski Uskrs slavi 2. maja, tako da će Rusi slaviti celu Uskrsnu oktavu uz plaćeni odmor. Država će platiti polivinu troškova letnjeg odmora za decu i dodeliti pristojni paušal za svako dete pred novu školsku godinu, dovoljno  za odeću i knjige. Odmor u Rusiji će biti subvencionisan za sve kako bi se se nadoknadili problemi putovanja u inostranstvo zbog Corona restrikcija. Za one koji ipak žele ići u inostranstvo, Egipat će im uskoro biti dostupna destinacija.

Ali ta darežljivost zabrinjuje Ruse. Podseća ih na to umirujuće vreme kada su njihovi očevi dobili porciju votke pred napad na Nemce – predah pred bitkom. Međutim, Putin ni jednom nije spomenuo Kijevski režim i Ukrajinu.

Ono što jeste obećao je oštru odmazdu svakom koji pređe crvene linije, uporedivši Čehe i Poljake sa “[Šakalom] Tabaqui koji se mota oko [tigra ljudoždera] Shere Khan, urlajući da bi smirio suverena”. Shere Khan zastupa SAD, velikog neprijatelja Mowglija [Rusije], deteta iz džungle. Dela Rudyarda Kiplinga nisu više poželjna u SAD zbog njegove pesme White Man’s Burden [Teret Belog Čoveka], i Tabaqui nije bio prikazan u američkoj verziji filma Knjige o Džungli, ali su zato Rusi upoznati sa tim likom koji nastupa u njihovom crtanom filmu.

Češki šakali su prouzrokovali ogromno veselje kod Rusa tvrdnjom da su 2014.  legendarni agenti GRU [Ruske vojne obaveštajne službe] Petrov i Boširov – poznati po aferi Skripalj – digli u vazduh Češko skladište municije. Stotine mimova su se ubrzo pojavili na internetu kao odraz Ruskog smisla za humor.

Petrov i Boshirov Putinu: Vladimire Vladimiroviču, treba nam  predah! Česi, Skripalj, Navaljni, Floyd, Kennedy, Titanic… Putin: OK momci, uzmite odmor od 1. do 11. maja

Priča vezana za skladište oružja je krajnje mutna; Česi tvrde da je taj depo pripadao bugarskom dileru oružja ali je on to ubrzo negirao; to oružje je verovatno trebalo biti švercovano u Ukrajinu i Siriju gde bi se koristilo protiv Ruskih snaga, a da se Češko poreklo prikrije. Ruski James Bond bi tačno tako postupio sa skladištem kao što su Petrov i Boshirov to navodno uradili. Ali zašto su Česi odlučili da baš sada otkriju tu staru priču?

Tri objašnjenja su moguća: (1) To je urađeno kako bi Rosatom bio eliminsan sa tendera za izgradnju Češke nuklearne centrale na kojoj je ta Ruska firma imala najbolje izglede da pobedi. Bez Rosatoma, ugovor od $5 milijardi će verovatno pripasti Američkoj firmi Westinghouse, i ako je ona u stečaju i nije u stanju da izgradi centralu. (2) Da se odvrati pažnja od pokušaja ubistva ili kidnapovanja beloruskog predsednika Lukašenka i njegove porodice u koji je CIA umešana. (3) Česi rade ono što im narede njihove Američke gazde, i nije do njih da pitaju zašto.

Kako god, Česi su proterali 18 ruskih diplomata; Rusi su odgovorili izbacivanjem 20 čeških diplomata; Česi su onda povećali ulog proterivanjem 60 Ruskih službenika ambasade; Rusi su uzvratili zabranom angažovanja lokalnog osoblja od strane Češke ambasade. Sada se razmatra zabrana uvoza Češkog piva, najveći češki izvoz za Rusiju, a možda i Škoda automobila. Česi će verovatno zaustaviti izvoz visoko tehnoloških delova u Rusiju. Još neki Tabaqui iz Istočne Evrope su doprineli tom metežu. Poljaci, Bugari, i Balti su proterali nekolicinu Ruskih diplomata; Rusija je odgovorila recipročnim merama.

Pre nekoliko dana, Ruski Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je otputovao u Teheran gde je izjavio da su rusko-iranski odnosi na ”najvišem mogućem” nivou. Prvi plodovi te deklaracije su već objavljeni. Ruska Mornarica će pratiti Iranske brodove koji isporučuju Iransku naftu i žito u Siriju. To će sprečiti Izrael ili SAD da nastave sa napadima na tankere. Izraelci su se hvalili da su sabotirali na desetine Iranskih tankera, izazivajući veliku mizeriju Sirijcima. Sada je sa tim završeno (ili možda nije. Ili možda jeste).

U slučaju da Izrael ovo upozorenje ne shvata dobro, ima još jedno. Ruska S-200 raketa lansirana od strane Sirijske vojske je ”slučajno” sletela blizu Izraelske fabrike atomskog oružja, Dimona nuklerne centrale. Izraelci, nastojeći minimizirati blam u javnosti, su izmislili neverovatnu priču kako je zastarela Sirijska raketa zemlja-vazduh bila lansirana protiv Izraelskog vojnog aviona, promašila, i potom nastavila da leti još 300km, sletevši negde u pustinji Negev. Sirijci i Iranci se nisu protivili ovom objašnjenju i samo su objavili da je zaustavljen Izraelski napad. Ali Izraelske društvene mreže su otkrile da je tamošnja javnost sa pravom zabrinuta pošto američki raketni sistem Patriot nije uspeo da zaustavi dolazeću raketu. Jedna Ruska novinska agencija je izvestila da su Ruske elektronski ometači bazirani u Siriji blokirali odbrambeni sistem u 12 Izraelskih okruga, i time omogućili da raketa dospe do Dimone. “To je bio ruski odgovor na Izraelsko kršenje naših dogovora oko Sirije”, navela je agencija.

Vezano za Afganistan, Bidenov režim je odlučio da odloži povlačenje Američke vojske do 11. septembra, i ruski stručnjaci sa kojima sam razgovarao su ubeđeni da SAD nikad neće dobrovoljno napustiti tu zemlju. Oni će tamo ostaviti nekoliko hiljada privatnih plaćenika i zadržaće pozicije na aerodromima u slučaju potrebe povratka terena.

A sada o ratu protiv klimatskih promena. Putin i Xi Jinping su bili pozvani (među ostalima) od strane predsednika Bidena da sudeluju na Samitu Lidera za Klimu. (Biden je jedini nosio masku na virtuelnom samitu.) Covid pandemija će se neprimetno preobratiti u plan za Globalno Zagrejavanje od strane naših vladara. Ti planovi su toliko čudnovati da bi se nesrećni Donbas mogao nalaziti na drugoj planeti. Između ostalog, planira se prestanak proizvodjne mesnih proizvoda i na korišćenje insekata u ishrani. “Poljoprivreda je najveći pokretač gubitka globalnog biodiverziteta i glavni krivac za povećanje gasova koji doprinose efektu staklene bašte. Uzgajani insekti bi mogli biti rešenje za dva najveća svetska problema: nedostatka hrane i klimatske krize”,  propoveda BBC u novom članku.

Najviši špijun SAD (naravno, žena; ne možete dozvoliti belom muškarcu da bude na tako važnoj poziciji, osim ako je senilni čitač telepromptera) Avril Haines, Direktor u National Intelligenceu, smatra da klimatske promene moraju biti “u središtu državne bezbednosti i spoljne politike”. Klimatske promene “moraju potpuno biti integrisane u svakom aspektu naših analiza da bi mogli nadzirati tu opasnost ali takođe, i kritično, da bi osigurali da vlada može razumeti važnost klimatskih promena na naizgled nepovezane političke odluke.” Prosto rečeno, od sada će CIA diktirati vladarima (uključujući kraljevima i predsednicima, senatorima i ministrima) šta smeju, a šta ne smeju da rade. I verovatno im neće biti dopušteno se žaliti na američki vojni kompleks, ubedljivo najvećeg zagadjivača planete. Možemo da se oprostimo od suverenih država; dobrodošla, svetska vlado!

Predsednik Trump (pored svih njegovih mana) je bio zadnji lider Slobodnog Sveta koji je pokušao se boriti protiv duple agende koja se sastoji od pandemije i zagrejavanja. Nije iznenađujuće da je zbog toga bio pokraden njegovog visokog položaja. Biden je sav za Covid i Klimu, kao i Greta Thunberg. Na žalost, ni jedan lider se ne buni protiv te agende. Brazilski predsednik Bolsonaro se hrabro borio protiv Covida i Klime ali se pokajao; sada se slaže sa tom agendom, i čak se želi zadužiti da bi se bolje borio protiv globalnog zagrejavanja.

Za Rusiju, najhladniju naseljenu zemlju na svetu, globalno zagrejavanje bi samo mogla biti dobra stvar (25 aprila temperatura je iznosila 2°C u Moskvi). Rusi nisu zavedeni američkom zelenom agendom. “Najnovije izjave SAD o zelenoj agendi nije ništa nego ucena i pokušaj da se stvori ekološki i klimatski paravan, i da se koriste spoljno ekonomske poluge kako bi naterali svoje partnere i klijente da plate za modernizaciju njihovog energetskog sistema”, izjavio je vrhunski Ruski analitičar, Andrei Kornejev. Ipak, Putin nije osoba koja će se otvoreno protiviti tako univerzalno prihvaćenom agendom. On pokušava da pronađe rešenje kako bi Rusija profitirala, a opasnost bila svedena na minimum, dok usmeno prihvata zahteve Bidenovog režima. Rusija uspešno konkuriše protiv američkog LNG – [tečnog naftnog gasa] sa njenim obilnim zalihama prirodnog gasa. Ako Kina bude prisiljena da pređe sa uglja na plin, Rusija će nuditi nižu cenu od SAD i prodavaće svoj plin Pekingu. Nuklearne elektrane ne emituju CO2 a Rusi su lideri u toj tehnologiji. Pored opšteg neprijateljstva, Biden je pohvalio Putinov doprinos Zelenom Sporazumu. Na samitu, Putin je izjavio da je Rusija gotovo prepolovila svoje emisije gasova u poređenju sa 1990. godinom. Nije spomenuo da je ovo veliko postignuće bio rezultat rušenja Sovjetskog Saveza i deindustrijalizacije zemlje, kao i drastičnim smanjenjem životnog standarda Rusa, koje još uvek uhvati jeza kada se sete devedesetih godina i tadašnjeg siromaštva, što predstavlja to ”prepolovljavanje emisija”. To sada Biden priprema za Amerikance: siromaštvo, insekte za večeru i radnike svedene na isporuke paketa za Amazon. Možda izbor smrti u nuklearnom holokaustu i nije tako loša opcija.

Novinar Mike Whitney mi je nedavno postavio pitanje, zašto ruski prelazak sa komunizma na kapitalizam nije odražen u promeni vanjsko-političkog držanja Washingtona? SAD su još uvek neprijateljski nastrojeni prema Ruskoj Federaciji, kao i za vreme Sovjetskog Saveza. To je ipak dobar znak. Washington je bio prijatelj Moskve kada je Boris Jeljcin bombardovao sopstveni parlament, kada su Ruski naučnici prodavali imovinu na buvljim pijacama pored železničkih stanica i Ruske devojke strancima prodavale svoj šarm za nekoliko dolara – u to vreme, Rusija je bila popularna i voljena. Zašto se Rusija toliko neprijateljski tretira sada? Postoji više mogućih odgovora: (1) Kapitalisti smatraju da je komunistički duh još uvek prisutan u Rusiji, nepokoren uprkos svemu. Doista, milioni Rusa (preko 60 %) smatraju da je Sovjetski Savez bio dobar; oni se sećaju ili su čuli od svojih roditelja kako je socijalizam funkcionisao za njih. (2) Za centar, kredo periferije nije bitan. (3) Za snage Sotona, Rusija je nosilac Hristovog svetla. (4) Hegemonija ne toleriše nezavisni duh. Možete izabrati vaš odgovor. Možda su svi odgovori tačni.

Rusija, uprkos njenim naporima da se uklopi u globalnu agendu, uvek će stršati. To je jedina zemlja na svetu u kojoj muškost nije toksična; belci ne osećaju grižu savesti; ljudi jedu meso i greju svoje kuće do mile volje; pozorišta i crkve rade, uprkos pandemiji; nema pokreta #MeToo gde svako svakoga optužuje za nedela; Ruski producenti i režiseri se mogu družiti sa glumicama; obrazovanje i zdravstvo su (uglavnom) besplatni za sve. Izvan Moskve, čak je i parking besplatan, ako uspete naći mesto. Svako ko želi može se vakcinisati, besplanto i bilo kada, ali vas niko ne tera na to. Nema lockdowna, covid pasoša, obaveznih maski.

Bilo bi šteta da takva država nestane sa lica zemlje.

Prevod: Dragan

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
394 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vinko
2 godine prije

Volim procitati analize od Shamira.

Bidenov režim je odredio da izadje iz Afganistana, zar to nije mogao napraviti i Trumpov režim?

Biden je odredio da se sastane s Putinom, zar to nije mogao i Trump?

Zar nije mogao Trump pomilovati Snowdena i traziti od Engleza da puste Assange na slobodu umjesto sto je pomilovao kriminalce?

Zig zvjeri
2 godine prije

Autor teksta pise da u Moskvi odnosno Rusiji nema lockdowna, maski , cijepljenja???

Koliko se sjecam u Rusiji je ukljucujuci Moskvu i te kako bio lockdown,maske su obavezne, neki dan sam na Ruskoj TV gledao direktan prijenos mise povodom pravoslavnog vaskrsa, svi u crkvi su nosili maske, kao trece, prvu vakcinu za covid imena Sputnjik,svijetu je obznanila upravo Rusija.

Nije mi jasno zasto tako ocito lazete?

2 godine prije zadnji put uredio Zig zvjeri
Medo
2 godine prije

Prvi trepnuo? Hmmmm. Javno je pokazao brzinu reakcije bez ikakvog skrivanja trupa. E sad kakvo je to povlačenje. I amerocionistički govnari izjavljuju da nisu sigurni. Kud i koliko je povučeno.

Mölltaler
2 godine prije

Tema je Rusija.
Sad samo treba čekati “istinskog rusofila” da nam objasni kako su tamo isti na vlasti kao i u VB, FRA, DEU, US u jednom od svojih podužih komentara kakve smo vidjeli nekih 200-300 puta.

Međutim ako je tako zašto je onda u Londonu, Parizu i Berlinu na snazi totalni lockdown, a u Moskvi nije, “istinski rusofil” nema logičan odgovor, a ni sljedbenici njegove sekte kojih ima barem jedno 15-20 na portalu.

2 godine prije zadnji put uredio Mölltaler
Malomorgen
2 godine prije

lej pesnika…… 😃

Diego Delgado
2 godine prije

Podnaslov je kriv tj. netočan, treba biti ovako:
SAD se bore u ratu na dva fronta: preko Ukrajine sa Rusijom, i sa Rusijom protiv “klimatskih promena”. Oba su vrlo skupa, oba ništa ne doprinose Amerikancima, već Hazarima koji kontroliraju ameriku, oba su potpuno nepotrebna i oba su bitna za Hazarsko-Bajdenov režim koji zaglupljuje amerikance u ovom trenutku kada Covid pandemija gubi na snazi. Kako će se stvari dalje odvijati?======
100 puta sam napisao na postu i opet ponavljam vanjsku politiku amerike kreira jevrejsko-hazarski lobij u americi i točka!

Pametnom dovoljno.

Драгогост
2 godine prije

Gledajući čisto tehnički, po brojnosti, kvalitetu i motivisanosti, snage zapada bi se brzo našle u Denkerku. Sa lokalnom upotrebom atomskog oružja još brže. Ali takav ishod odgovara Americi, nikako Rusiji. Amerika više ne treba svetskom kapitalu. Vreme radi za Ruse-ČEKATI.

2 godine prije zadnji put uredio Гавран
crodaemon1
2 godine prije

Bravo Dragane, mogli bi se i tvoji kolege ugledat na tebe

gargamel
2 godine prije

Glupost je spočitavati Putinu što je iskoristio pandemiju da bi lakše kontrolisao ionako ogromnu državu.Uostalom, to su objeručke dočekali maltene svi režimi i vlade, poneki tek reda radi.Suština je da mjere koje su donošene nikada neće biti ukinute,a glavna je proglašenje vanrednog stanja kad god njima odgovara. Time se na perfidan način suspendira Ustav, tako da zagarantovana ljudska prava gube svaki smisao.E sad, očekivati od Putina da izigrava Betmena je naivno, čovjek prvenstveno brani interese svoje države i svog naroda, i bolje je da pokaže zube van Rusije, jer ako bude morao u Rusiji, bojim se biće kasno.

Alen
2 godine prije

U kakvom (svjetskom ) cirkusu se nalazimo..Dovoljna je ova rečenica iz teksta :
” Biće puno prilika da stvari krenu po zlu.”

Vladimir ljić
2 godine prije

Vlado obnovi Kominternu i sve ispočetka ….zar su žrtve našuh djedova bile uzaludne ? sad se zna ko su bili neprijatelji a ko izdajnici još se hvale pobjedom zar je šaka dolara vrijednijaa od preko 30 miljuna duša koje smo obezvrijedili

Spacevoodoo
2 godine prije

Sve to s Rusijom, Kinom, koronom su igre bez granica koje se igraju na svim područjima. Od vojnih, tehnoloških, energetskih, farmaceutskim do igara s prirodnim resursima. Što se same Rusije tiče oko nje se stvorio određeni broj žarišta koja se održavaju. Najvažnija je istočnoeuropska linija gdje se svako malo ubaci svježeg zraka kako se žar nebi ugasio. Tako se na toj liniji redaju baltičke države, Poljska, Bjelorusija, Ukrajina, Rumunjska, a sad vidimo Češka i Bugarska. Južnoazijska linija je afektirana manjim intezitetom, ali neće biti iznenađenje ako se pojavi dim na dalekom istoku pa u nekom trenutku u svim medijima budu spominjani Kurilski otoci. Iscrpljivanje na principu toplo hladno se nastavlja. Potrebno je imati na umu par stvari, a to je kako sa svijetom upravljaju psihopati koji ako budu stisnuti u kut mogu izazvati pravi rat, također trebalo bi imati na umu i odnose vrha Rusije, Kine i SAD-a koji se… Čitaj više »

ruski specnaz
2 godine prije
tedi
2 godine prije

Kako se igra vrhunski sport,na pr. tenis,pa na greskama, ne na napadu.

Max
2 godine prije

Svaka čast. Iscrpna analiza ali projektil je Fajir 3, 5 Zetzal 2 ili Iskander ne S200 jer ta raketa to ne može. Na što sam odmah upozorio.

rngfbwnrigfbvwerfvgw
2 godine prije

A u kurtoni su ujedinjeni protiv svih sedam i pol mijardi zemljana.

Realno
2 godine prije

Svi ovi rusofobi kao istrazuj imaju svoju taktiku da promicu mrznju naspram Rusije…tako npr. veliki rusofob HIBER je gurao i gura rusofobiju da ce Kinezi uzeti Rusiji daleki istok i eto on kao branitelj Rusa, on se zalaze da bude mrznja izmedu Rusa i Kineza…svi ti likovi su za smijanje.

Samo istina
2 godine prije

Bla bla bla i samo bla nikad neće doći do toga velikog rata jer bi ishod bio neriješeno ili x kladioničarski gledano to je samo predstava za nas sirotinju rokat ce ove manje zemlje ala Sirija Ukrajina Venecuela Libija itd.korona fašizam ili komunizam kako oćete je dokaz za to njima je bitno jedino naš konzumizam njihovih otrova sve te zemlje imaju istoga gazdu(sotonu) nemojte nasjedati na propagande fore i fazone pobunite se narodi svijeta teška vremena dolaze nece nitko umjesto nas se boriti i logično malo previše brani Rusiju i Putina ko neke stranice iz prošlosti koje više ne postoje ko da su oni neki spasitelji a ono isti k.

Mali Ivica
2 godine prije

Ja ću po tko zna koji puta ponoviti: .

1. Naj genocidnija tvorevina ikada na planetu je USA.
2.U cijeloj svojoj povijesti od 250 godina, čak 7 godina mira bez ratovanja, svih 243 godine pljačkaški pohodi po planetu. Vodili su ukupno više od 200 ratova, a mimo rata nasilno zločinačkim metodama su mijenjali režime u 163 slučaja.
3.Od 1930. Godine pobili su više ljudi do Hitlerovi nacisti i Staljinovi komunisti zajedno.
4. U osvajačkom pohodu na Sjevernu Ameriku bijeli osvajači (zločinci najgore vrste) genocidnim postupcima pobili su izmedju 75 i 85% domorodačkog stanovništva.
5. Mokri snovi vladara Amerikom je opljačkati Rusiju, i to će pokušati a nakon toga USA VIŠE NEĆE POSTOJATI, MOŽDA NI OVA NAŠA CIVILIZACIJA.

2 godine prije zadnji put uredio Mali Ivica
Jomla
2 godine prije

Bilo bi šteta da takva država nestane sa lica zemlje.
Šteta????
Katastrofa gora od ijedne u povijesti, bolje da nas drmne meteor prečnika 17,36 km!

fbslo
2 godine prije

Uf, vrhunski članek, kapo dol.

Zagor
2 godine prije

Uh!!
Vidim da sam propustio neku veliku svađu. Bravo!!!
Samo naprijed tako…. Što smo razjedinjeniji to je bolje.
Sve vam jbm!!! Pa vi ste stvarno slijepi kraj zdravih očiju!!!!

Koju posluku porati????

tomo
2 godine prije

Redakciji: sta bese danas opet neka malo jača guzalica kod djalbalda u siriji od strane kovrdzavih ? Dobro su jih ispeglali nedaleko od himeina daj malo detalnije da nas tabloid kurir ne informira

ddgfnj3346763hzzuo
2 godine prije

divide et impera…

ledeno doba
2 godine prije

pitanje: je li ova slika Lavrova i iranskog kolege svježa? sa toga najnovijeg sastanka? ili je to neka starija slika?

jer, sjećam se, prije mjeseca dana ovdje na portalu, kada je bio objvaljen drugi članak, o kinesko-iranskoj suradnji,m iranski kolega i kineski kolega su obojica na slici lijepo nosili maskice

odhfvhzaebrzfbnawzed
2 godine prije

Mrči, u Dnjepropetrovsku odakle je sve krenulo ovo u hazariji cvaj osvanula zastava CCCP- sa Brkom i napisom “Spasibo deda za pobedu”, zazivaju ga da dođe da ih spasi od šnersonića……………

ledeno doba
2 godine prije

ne vjerujem nikomu više ništa. ne vjerujem ni jednoj vladi više.
plandemije je razgolitila do kostiju igre geoppolitike

evo upravo nedavno pročitah negdje vijest sa mainstrema medija: poljska kupuje cjepivo džonsona i džosona, od Danske, koja ga je odbacila…

I to je ta navodno nezavisna poljska vlada, koja se navodno suprostavlja kabali, koja navodno brani konzervativne i kršćanske vrijednosti… ma brani ona kurac..

dakle kofol poljska brani konzervativne vrijednosti protiv rodne ideologije i zaklinje se u domoljublje i vlastiti narod, a ovami kupuje RNK cjepivo mafijačkog kabalinog koncerna džonsoan i džonson, cjepivo kojega čak ni Danska neće… pljuc, bljak..

odhfvhzaebrzfbnawzed
2 godine prije

Za one koji se podsmijavaju kad spomenem asteroid kao spas, nedavno su održali “vježbe” u slučaju udara asteroida, znamo kako su završile “vježbe” odbrane od plandemije, smijte mi se i dalje hehehe……………..

Kihot
2 godine prije

Ajme…

(mislim na rat komentatora, ne članak)
654654ewrwe564564565
2 godine prije

odličan članak ali ovaj rat uvaženih komentatora bilo je tužno čitati…nasjeli ste propagandi stranih agentura…

Max
2 godine prije

Link o projektilima.

Lucija, prva
2 godine prije

Hvala na komentaru.

Valjda ste svjesni da izvatke teksta morate ponoviti nekoliko puta…?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI