Netanyahu će pitati Putina da utječe na Iran u Siriji

Netanjahu - Putin
14 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je izjavio da će se sastati ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ovog tjedna u Moskvi i tražiti od njega da nekako ograniči iranski utjecaj u Siriji.

Izrael je duboko zabrinut zbog činjenice da je rat u Siriji dramatično ojačao povećao poziciju Irana u susjednoj državi.

Netanyahu, koji je održao niz telefonskih razgovora s Putinom u posljednjih nekoliko mjeseci u vezi Sirije, rekao je da planira posjetiti ruskog lidera u četvrtak.

Rusija provodi zračne udare i pomaže vojsci sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, a tamo je s istim ciljem prisutan i Iran.

“Sirija će biti u središtu našeg razgovora”, rekao je Netanyahu na početku sastanka izraelske vlade.

“U kontekstu njihovog dogovora, ili bez njega, Iran se trajno pokušava etablirati u Siriji, uz vojnu prisutnost na zemlji i na moru, ali postupno pokušava otvoriti front protiv nas i na Golanskoj visoravni”, rekao je Netanyahu.

“Ja ću predsjedniku Putinu izraziti oštro i snažno protivljenje Izraela o toj mogućnosti”, dodao je izraelski premijer.

Izrael je okupirao 1 200 kvadratnih kilometara sirijske Golanske visoravni u šestodnevnom ratu 1967. godine. Taj je teritorij kasnije pripojen židovskoj državi, ali ta odluka nikada nije priznata od strane međunarodne zajednice.

Izrael se protivi Assadu, ali je izbjegao da bude izravno uključen u rat u Siriji.

Povremeno provodi udare u južnom dijelu Sirije, navodno kako zaustavio isporuke oružja libanonskom Hezbollahu, koji se uz Assadove snage bori protiv terorista. Izrael se protiv Hezbollaha borio u ratu 2006. godine i tu je bitku izgubio.

Prošle godine su se Netanyahu i Putin dogovorili oko uspostave “vruće linije”, kako bi se izbjegli slučajni sukobi između njihovih snaga, a izraelski premijer je rekao da će se daljnji razgovori o ovom pitanju održati ovaj tjedan.

“Nadam se da ćemo moći postići određeni dogovor kako bi se smanjile moguće napetosti između naših i njihovih snaga, što smo uspješno činili do sada,” rekao je Netanyahu.

Zanimljivo je da istovremeno s izraelskom premijerom u Moskvu putuje turski predsjednik Erdogan, koji bi u Rusiji trebao boraviti 9. i 10. ožujka.

Nakon konferencije za novinare, a posebno preteći pomake na terenu, možda bude jasnije o čemu su zapravo razgovarali izraelski premijer i turski predsjednik s Vladimirom Putinom, koji u rukama očigledno drži sve konce sirijske krize.

Turskq
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Michael Collins
7 godine prije

I Sultan će moliti Gazdu da obuzda iranski utjecaj u Siriji (bez kojega bi i kršćani nestali odande), pretpostavljam. Kako zio-vehabije Perzijanci žuljaju, hahaha!
Izazvali ste agresiju na Siriju, svatko iz svojih razloga, mislili ste da će “Assad otići” (pa i ide, i to svako jutro nakon obilnog doručka i kave, i to na WC), ali “tjerali ste lisicu, istjerali ste vuka”. Samo ne znam kog vraga rade ti protuzračni sustavi S-400 da ovaj zio-nazi šljam napada kad god im se sprdne?!

subaru
7 godine prije

Ne, satanjahu če Putinu dati direktive.

Avignon
7 godine prije

Svi vrse pritisak na Rusiju
O, kako bi svijet bio lijep kad svijetom upravljali zhidovi preko Washingtona.

Georgij Žukov
7 godine prije

Naslov ovog teksta po meni bi glasio- Netanyahu će zamoliti Putina da utječe na Iran u Siriji, no pustimo sad to .
Naime vezano uz naslov bivši ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je kao gost programa “Težak razgovor” TV kanala BBC izjavio da ga nimalo ne zanimaju želje ruskog predsjednika.

“Ma tko je Vladimir Putin u kontekstu NATO-a i ukrajinske neovisnosti?! Ja kažem da je ukrajinska vojska jaka. Kažem da ukrajinski narod uspijeva preživjeti. Mi još uvijek imamo državu, mi još uvijek imamo naciju, i mene ne zanima što želi predsjednik Putin”, rekao je Jacenjuk, čime je izazvao smijeh voditelja programa Stephena Sackura.

P.S. Na tragu ove izjave mozda se Netanyahu predomisli pa otkaze posjet Putinu a rjesenja sirijskog rata i zastitu od mozebitne Iranske ugroze spram Izraelske drzave potrazi u razgovoru sa potrosenkom i jacenjukom, ovi ukrajinci su zbilja komedija .

apolo
7 godine prije

Kako ce Bendzo objasniti Putinu sta su radili u Siriji savjetnici iz Izraela zarobljeni prilikom oslobodjenja Aleppa. Nije Rusija Bosna pa da nema obavjestajnu sluzbu, sve oni znaju, od naoruzavanja terorista do pruzanja medicinske pomoci u bolnicama diljem Izraela. Kako misli svoju pricu upakovati a da izgleda vjerodostojno. Optuziti Iran da suruje sa teroristima moze samo politicar njegovog kalibra, zao i pokvaren. Na stranu njegove zelje, Rusija bi izgubila u ocima citavog svijeta da proda svog saveznika. Mislim da ide dzaba u Moskvu.

dalmata
7 godine prije

Cionisti su vrlo podmukla.podla roba.Ako ovakvi zlocinci krvavih ruku trazu razgovor,smisljaju kako zlocinima dat pokrice.postoji bolest za koju nema likarije.Izrael je dokaza svojim zlocinima da je Firer posta druga liga,Razumin da je Sjor Vladimir izuzeta covik,veliki politicar strpljiv i taktican.Cionisticki kapo jedno misli drugo brlja a trece radi(pokolje na slabima i golorukima).Gospodine Predsjednice,Druze Vladimire,ako se moras rukovat,dobro operi i dezinficiraj ruke

čitatelj portala
7 godine prije

Nekako vjerujem ruskim velemajstorima geopolitičkog šaha.
🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.