Netanyahu objašnjava zašto je otkazao posjet Washingtonu

Benjamin Netanyahu
5 komentara

Izrael je otkazao planiranu posjetu visoke delegacije SAD-u kao poruku Hamasu, izjavio je u srijedu premijer Benjamin Netanyahu.

Presuda je uslijedila nakon što je Washington u ponedjeljak odbio da stavi veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN- a kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi. Na sastanku u Jerusalemu sa američkim senatorom Rikom Skotom, republikancem sa Floride, Netanyahu je objasnio svoje razloge.

“Mislio sam da je odluka SAD u Vijeću sigurnosti vrlo, vrlo loš potez”, rekao je izraelski premijer. “Najgore u vezi s tim bilo je to što je ohrabrilo Hamas da zauzme čvrst stav i vjeruje da će međunarodni pritisak spriječiti Izrael da oslobodi taoce i uništi Hamas.”

Odluka da se delegacija ne pošalje u Washington bila je poruka palestinskoj militantnoj grupi, objasnio je on.

“Bila je to poruka prije svega Hamasu: ‘Nemojte se kladiti na ovaj pritisak, neće uspjeti’. Nadam se da su dobili poruku”, rekao je Netanyahu. Njegov ured također je na društvenim mrežama objavio snimak njegovih izjava.

Delegacija je trebala razgovarati o planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji protiv Rafaha, grada na jugu Gaze. Bijela kuća je javno pozvala Izrael protiv napada, tvrdeći da bi to pogoršalo situaciju raseljenih palestinskih civila.

Američki State Department nazvao je Netanyahuovu odluku “iznenađujućom i nesretnom”, dok ju je Bijela kuća opisala kao “razočaravajuću”. SAD su bile “zbunjene” zbog toga što suzdržanost Vijeća sigurnosti “ne predstavlja promjenu u našoj politici”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su Axiosu da su Netanyahuovi postupci “samoporažavajući” i da je umjesto toga trebao pozvati predsjednika Joea Bidena.

Netanyahu je bio bijesan prošle sedmice kada je vođa većine u Senatu Chuck Schumer, demokrata iz New Yorka, pozvao na nove izbore u Izraelu i ustvrdio da je “krajnje desničarski” premijer kriv za trenutni sukob koliko i Hamas.

Izrael je objavio rat palestinskoj grupi sa sjedištem u Gazi nakon 7. oktobra, kada je serija Hamasovih racija rezultirala smrću oko 1.200 Izraelaca, dok je još 240 zarobljeno. Od tada je više od 32.000 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vojnoj operaciji, prema Ministarstvu zdravlja Gaze. Izvjestiteljica Vijeća UN-a za ljudska prava Francesca Albanese optužila je Izrael za “genocid” u enklavi.

Benjamin NatanjahuHamasIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
30 dana prije

Da pokaže amerima tko je gazda.

madam
30 dana prije

Ni ameri ne mogu pred svojim narodom javno podržavat genocida i to još u izbornoj godini.

Tonto
29 dana prije

benjaminqa sotonyahua ili kako ga njegov prijatelj A.P. od milja zove bibi treba izvesti pred sud pravde i streljat!
to sotonsko cionističko govno samo širi smrad po svijetu.
FREEDOM FOR PALESTINE

Darko
28 dana prije

Židovska svinja je svjesna da bi uskoro dobio eksplozivni karcinom i vrlo brzo napustio ovaj svijet. Ipak strah djeluje ali to mu neće pomoći..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI