fbpx

Netanyahu prijeti napadima na Libanon i Siriju

Bibi - Zracne snage

Nakon najave povlačenja američkih trupa iz Sirije, vijest u koju nitko do potvrde američkog predsjednika Donalda Trumpa i ostavke ministra obrane Jamesa Mattisa nije vjerovao, samo su kurdski mediji napisali više vijesti i analiza ovoj temi. Drugi po količini objavljenih materijala, odmah nakon Kurda, su Izraelci, koji ni ovaj put ne razumiju novu stvarnost na terenu. Naravno, čelniku Bijele kuće će biti puno teže objasniti ovaj postupak izraelskom premijeru Netanyahuu, nego kurdskim zapovjednicima i političkim vođama na sjeveru Sirije.

Reakcija samog Netanyahua se moga predvidjeti. Kako prenosi Haaretz, premijer izraelskog režima je odmah po primitku vijesti o Trumpovoj odluci najavio “kako će Izrael, nakon odlaska američkih vojnika iz susjedne zemlje, udvostručiti svoje agresivne akcije u Siriji i sam će se boriti protiv iranske prisutnosti”.

“Izrael će, uz punu potporu Sjedinjenih Država, učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio sve veći utjecaj Irana i njegovu vojnu prisutnost u Siriji”, rekao je Netanyahu.

Rekao je i kako će proširiti operacije protiv navodnih tunela Hezbollaha na granici s Libanonom, dodajući “kako Izrael nastavlja ulagati sve napore da ih blokira”.

“U ovom trenutku poduzimamo posebne mjere kako bismo neutralizirali te tunele”, rekao je Netanyahu, dodajući kako “ne namjerava smanjivati napore na bilo kojem od ovih frontova”.

Može li se ova izjava smatrati uobičajenom prijetnjom Hezbollahu integritetu Libanona i Siriji ili je Izrael zaista u stanju nešto učiniti?

SAD bježe iz Sirije da izbjegnu poniženje od poraza

Bivši pilot i dozapovjednik glavne rumunjske zračne baze Otopeni Valentin Vasilescu objašnjava zašto se može reći da se Amerikanci ne povlače iz Sirije, već bježe iz arapske zemlje, što znači da se smanjuju i manevarske sposobnosti Izraela.

Zašto SAD iznenada izlaze iz Sirije?

Američko ratno zrakoplovstvo je osuđeno na poraz ako se suoči sa sirijskom vojskom, koja sada ima rusku protuzrakoplovnu opremu možda najbolju na svijetu. Oni nemaju izbora nego otići prije poniženja.

Priča se ponavlja. Nekada u Iraku su Sjedinjene Države koristile kurdske borce, kojima su obećale državu prije nego što ih je Saddam Hussein pobio. Danas napuštaju druge Kurde kojima su također obećali državu koja bi se borila protiv Turske.

Za nekoliko mjeseci rat će biti gotov. Nakon osam godina borbe i žrtvovanja desetaka tisuća islamističkih plaćenika, san NATO pakta da uništi državne strukture Sirije nije uspio, piše Vasilescu.

Vijest koja je malo popraćena u medijima jeste da su prije tjedan dana dvije raketne baterije sustava S-300 raspoređene u istočnoj Siriji u pokrajini Deir Ez-Zor. Odmah nakon toga se intenzitet letova američke koalicije u tom području smanjio za 80 posto. Osim toga, podsjetimo da od 18. rujna izraelsko zrakoplovstvo nije prekršilo sirijski zračni prostor.

Izraelska vojna delegacija, koju je predvodio general i zapovjednik borbenih operacija Aharon Haliva, posjetila je Moskvu i razgovarala s generalom Vasilijem Trušinom, zamjenik načelnika operacija ruske vojske. Odnosi između dvije vojske su se pogoršali nakon uništenja ruskog zrakoplova Il-20 pri napadu sirijskih ciljeva u blizini ruske zračne baze Hmeymim od strane izraelskih F-16.

Izraelsko izaslanstvo stiglo je u Moskvu jer nije pronašlo nedostatke ili “rupe” u zoni zabrane leta koja je nametnuta novim sirijskim obrambenim sustavima koje im je isporučila Rusija. Izraelci su mislili da bi mogli nagovoriti Ruse da im daju sigurnosne kodove sirijskih projektila, što im nije pošlo za rukom, tvrdi Valentin Vasilescu.

Koji su elementi automatiziranog upravljanja sirijskim zračnim prostorom koji sprječavaju Izraelce i Amerikance da poduzmu bilo kakve mjere protiv sirijske vojske i njezinih saveznika?

Sirija je dobila 6 do 8 baterija sustava S-300 PMU2 dometa 250 km. Rakete jamče sigurnost sirijskim zrakoplovima i vojnim objektima. Međutim, ove baterije nisu najvažniji elementi.

Upravljanje je omogućeno automatiziranim sustavom upravljanja Poljana D4M1, koje je uloga da osigura istovremeni rad sirijskih jedinica zračne i protuzračne obrane. Poljana D4M1 može pokriti površinu od 800 km2, pratiti 500 zračnih ciljeva i balističkih raketa i ciljati 250. Uz Poljanu D4M1, zapovjedna sjedišta sirijskog ratnog zrakoplovstva također primaju vanjske informacije od ruskog zrakoplova A-50U (AWACS) i ruskih nadzornih satelita.

Memorija servera sustava Poljana D4M1 pohranjuje radarski trag svih zračnih ciljeva, uključujući krstareće projektile i takozvane “nevidljive” zrakoplove F-35. Kada radar u Siriji detektira zračni cilj, automatizirani sustav Poljana D4M1 prikazuje informacije svim radarima za detekciju i sustavima za navođenje sirijskih i ruskih zrakoplova i protuzračne artiljerije.

Nakon što se identificiraju, zračne mete se automatski dodjeljuju za gađanje. Ovaj automatizirani sustav starije sirijske rakete iz sovjetske ere, S-200, S-75, S-125 i druge, pretvara u gotovo jednako precizne kao i one sustava S-300.

U mrežu sustava Poljana D4M1 je također integriran sustav Krasuha-4 za ometanje zemaljskih radara, zrakoplova AWACS, izviđačkih zrakoplova sa ili bez pilota. Mreža također koristi sustave Žitelj R-330ZH za ometanje navigacijskih uređaja NAVSTAR (GPS) kojima su opremljena sva ofenzivna sredstava, od zrakoplova do helikoptera, krstarećih projektila, navođenih bombi, itd.

Posljedica ruske automatizacije upravljanja sirijskim zračnim prostorom?

Američke vojne baze u Siriji uglavnom se sastoje od vojnika namijenjenih za specijalne operacije, takozvane “lake  pješadije”, bez ikakve oklopne ili topničke potpore. Ove snage se bez potpora zrakoplovstva ne bi mogle oduprijeti bilo kakvom kopnenom napadu od strane sirijske vojske.

Shvativši da američko zrakoplovstvo neće moći probiti sirijsku protuzračnu barijeru bez neprihvatljivih gubitaka, svaka intervencija s njihove strane postaje neprihvatljiva. Zbog toga su Sjedinjene Države objavile da će početi povlačiti 2000 vojnika iz Sirije.

Samo dan poslije je za The Washington Post dužnosnik Pentagona rekao da će američka vojska koristiti zračne snage sve dok se američka vojska ne povuče, ali da sigurnosni dužnosnici još uvijek razmatraju hoće li se aktivnosti u zračnom prostoru Sirije nastaviti i nakon napuštanja arapske zemlje.

Malo je vjerojatno da Izrael ima bolja i učinkovitija oružja od američke vojske, a još manje želje da se suoči s gubicima u zrakoplovstvu i kopnenim snagama, stoga prijetnje Netanyahua u ovom trenutku ne treba uzeti za ozbiljno.

Haaretz / Syria360

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
58 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Hafez
Gost
Hafez
1 godina prije

Lucifer i dalje prijeti

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Neka prijeti, iranci su veliki momci koji imaju para da kupe od rusa PVO koja bi ih stitila.

Dosta su se izraelci krili ispod americkog kisobrana i odatle rezali. Treba i jednima i drugima ukloniti kisobrane i odmah se rezanje pretvara u cviljenje. Ratna retorika bi zacas pala na nulu.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Poljak Benjamin Mileikowsky.

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Navodno Saa ulazi u Manbij neznam koliko je to potvrdjeno. I dalje se masovno nagomilavaju trupe Saa da kako oni kazu borbu protiv Isila sa istocne strane Eufrata.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Sve je moguće, ali sada doslovno sve…., osim da IzraHell uđe u Siriju. Ovo je sad integrirani PZO sustav, a to nije šala. Može i probati, ali računati na gubitke od 20%, najmanje – aviona i pilota, a to si ne smije priuštiti.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Puno više od 20 %…. Ako su sad Sirski sistemi umreženi sa Ruskim S-400 onda dobijaju podatke od S-400 a sami ostaju u pasivnom modu i za Izraelce nevidljivi….. Znači, da raketiraju iz radarskog mraka…

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Ja vjerujam da Sirijci u neregularnim intervalima gase, pale i premjestaju radare i sisteme.
Tu su taktiku izvjezbali u zadnjih nekoliko godina i provodili su ju za vrijeme opasnosti od merickih napada krstarecim raketama.
To je jedini ucinkoviti nacin izbjegavanja da im Izrael ipak ne posalje nekoliko raketa koje bi nagrizle protuzracnu obranu.
Neprijatelji Sirije imaju nadmocno zrakoplovstvo i raketne sustave zemlja-zemlja tako da bi trebali protuzracnu i proturaketnu obranu trebali cuvati kao oci u glavi.
Stanje u Siriji takoder jasno pokazuje i dokazuje da avioni nisu nuzni za kontrolu zracnog prostora. Steta sto HR umjesto prestarjelih letecih kanti (koje i sada ima) ne ulozi (mozda bi se netko i dosjetio ali se ne smije) u dobre radare i protuzracnu/proturaketnu obranu.

burt
Gost
burt
1 godina prije

nema nikakvih vijest u ulaženju SAA u Manbij ali zato dolaze vijesti da se turska vojska gomila na granicama Manbija i priprema za vojnu akciju, pitaj se zašto SAA stoji i čeka da turska vojska krene u napad protiv YPG-a i izbije na Eufrat

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Podela Sirije 100% , sta drugo…
Ti sve znas , i sve si pogodio do sada, i bice kako ti kazes osim ako se ne pojave “izdajnici”…

burt
Gost
burt
1 godina prije

sad je jasno da je došlo do humanog preseljenja stanovništva u svoju etničku teritorijalnu jedinicu, petokolonaši iz tih enklava više nisu značajni jer su i oni bili dio rješenja o unutarnjoj podjeli Sirije

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Možda čekaju da se počupaju i da imaju obostrane gubitke i da ih onda napadnu.Prvo ih pustiš da se izmore,a onda ih iznenadiš.Osim toga Kurdi moraju dobiti po nosu jer su opet ponovili istu glupost.Tek nakon toga im se može pomoći u borbi protiv Turske.Zašto bi SAA imala nepotrebne gubitke i odmah se izlagala napadima turske vojske kad su Kurdi tu kao prva meta napada.

burt
Gost
burt
1 godina prije

turska vojska će se iscrpit?? ono što Erdogan zauzme u Siriji to ostaju pod turskom vlasti a tamo će naseliti one koji su otišli iz enklava i na vlast postaviti svoje pouzdanike, ali vidiš da su YPG u Manbiju odbili da pozovu SAA i dođu pod njihovo zapovjedništvo

grunf
Gost
grunf
1 godina prije

burt,please…odaj mi tajnu kako sam sebi daješ plus….please!!!

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Kako ? Pa iza njega stoji četa trolova,koji lako nadrmaju pluseva koliko treba.

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije

Da li tvoja majka zna koliko ti lazes?

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

E baš sam se zapito…grebem se po glavi ?!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Padne mu popularnost on izmisli neprijatelja pa ga zbomba. Sad može samo lajati!

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Jednom sam na ovom portalu rekao da će USA podupirati Izrael dok im to odgovara, usprkos planetarno raširenom mnjenju da Izrael 100% kontrolira am. vanjsku politiku.
Da, baš…
Ali,kako se ono kaže – prvo skoći pa reci hop!
Sačekajmo da vidimo kako će se sve to doista završiti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

NE TANJAHU!
NE CINI TO,NE TANJAHU!
Joj sprdacine?
Mala iglica i veliki balon(laze) puca?

Wehrmacht
Gost
Wehrmacht
1 godina prije

Amerika će podržavati Izrael sve dok to ona može, a ne dok im to odgovara. Jevrejski lobiji kontrolira SAD u potpunosti. Od vojne industrije,preko banaka pa sve do filmske industrije i obrazovnog sistema. Taj jevrejski lobiji u Americi konstantno drzi oko na financijskom interesu i za taj interes je spreman zrtvovati milione ljudi. Financijski interes im je na prvom mjestu. Na Izrael gledaju kao na svetu zemlju njihovih predaka i branit će je dok su to u mogućnosti.

Weteranl
Gost
Weteranl
1 godina prije

Na kolenima do Moskve!?
Mora nešto jako Skupo da ponudi za Mrvice sa Stola!?

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Ameri se sad dodvoravaju Turcima da bi ovi mogli nesmetano oplesti po Kurdima.Sad je jedino pitanje teritorija na kojem žive Kurdi,dali bude pod Turskom ingerencijom ili pod Sirijskom.Ako bude pod Turskom,to znači brzi proboj Turske vojske bez uplitanja SAA a ako bude pod Sirijskom to znači da Kurdi dozvoljavaju ulazak SAA u svoj prostor da ih štiti.Ja ih osobno nebi štitio i prepustio bi taj prostor Turskoj,neka to pomete,i time zaključio taj dio s dobrim odnosima Turske,Rusije i Sirije.Jel treba Siriji taj prostor s Kurdima?Mislim da netreba.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Nakon odluke predsjednika Trumpa da povuče američke snage iz okupirane sjeveroistočne Sirije, Kurdi al-Hasake su posljednja dva dana pregovarali s vladom Damaska ​​o tome kako poštedjeti pokrajinu od moguće turske invazije. Sirijski general Ali Mamlouk, specijalni sigurnosni savjetnik sirijskog predsjednika, kaže da “on razgovara s kurdskim izaslanstvom kako bi pronašao način da sirijska vojska rasporedi svoje snage uz granice s Turskom i, posljedično, zaustavi eventualnu tursku invaziju na Sjeveroistočna Sirija ”, potvrdio je izvor donositelja odluka u sirijskom glavnom gradu Damasku.
Prema izvoru, na početku pregovora kurdsko izaslanstvo ponovilo je svoju poznatu mantru – tražeći od Sirijske arapske vojske da zaštiti Sirijske granice od Turaka, dopuštajući kurdskoj YPG da zadrži svoju odvojenu vojnu organizaciju unutar provincije. Hasaka. Damask je odbacio taj prijedlog i umjesto toga predložio poseban status za kurdsku upravu u Siriji, otvarajući put članovima YPG-a da se pridruže sirijskoj vojsci u posebnom kurdskom i arapskom kontingentu.

“Neće biti druge vojske na sirijskom teritoriju, ali nacionalna sirijska arapska vojska”, bile su upute predsjednika Bashara al-Assada sirijskom izaslanstvu u dijalogu s Kurdima, tvrdi ovaj izvor.
O mogućnosti da turske snage napreduju u Manbij i njihovo masovno raspoređivanje u pograničnoj pokrajini, izvor je potvrdio da je “Rusija obavijestila predsjednika Erdogana da neće prihvatiti bilo kakav prijelaz u pokrajinu, te da će se kretati sirijska vojska ako SAD povuče svoje trupe iz okupiranog područja ”.

Jasno je da Erdogan, dok je skupljao svoje snage i svoje sirijske saveznike (Eufratov štitSultan Murad, Noureddine Zinki, Jaish al-Islam i dr.), Održava svoje mogućnosti otvorenim. Ako se SAD ne uspiju povući, Turska će se preseliti u Manbij. Inače, čini se da je turski predsjednik u skladu s ruskom odlukom, ne želeći pokvariti čvrste veze i strateške odnose koje je izgradio s Iranom i Rusijom u posljednjih godinu dana. Turski predsjednik dogovorio se s Rusijom da pričeka nekoliko mjeseci prije nego što djeluje protiv Kurda. Nije prigovorio da se sirijska vojska preseli u al-Hasaku, pod uvjetom da se Kurdi razoružaju.

Elijah J. Magnier

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Tako nesto bih im i ja ponudio.
O politickoj autonomiji i dijelom ekonomskoj se moze razgovarati.
O vojnoj se ne moze razgovarati. Sve naoruzane formacije koje nisu SAA se moraju razoruzati i tko zeli moze se odmah ukljuciti u SAA s njihovim propisanim naoruzanjem, zapovjednom strukturom i principima rada.
Sve manje od toga znacit ce kuhanje u tom loncu jos godinama nakon rata.
Mislim da bi se s Turskom (a znamo da je Turska danas zapravo Erdogan) dalo razgovarati ako se na ovaj nacin osigura razoruzavanje Kurdskih postrojbi na terenu (silom za one koji to ne prihvate).

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Shvacas li to ukljucuje masakre, silovanja, pljacku, palez, mucenja, maltretiranja, progon itd?
Svakome kome je to prihvatljivo je necovjek.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Biće da je krenulo brzopotezno odigravanje bez kalkulisanja.

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

kad ih izraelci roknu bas me zanima sta cete tada pisat.
pratim….

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Rusofili će kmečat jer će Rusi biti zauzeti Ukrajinom i njihovim novim saveznicima Britanijom.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Misliš na ” rokanje” kao do sada?!? Opali četiri rakete iz Libanskog vazdušnog prostora i bježi!! Pet dana Gebelsovi portali arlauču kako je uništeno ovo,ono a jedino što Sirijci moraju tada je očistiti dva tri kipera otpada od betona i zemlje .To je po tebi ” rokanje”?

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

USA je prepustila sve Izraelu sva moguća riješenja i mogući napadi u Siriji bit će pod zapovjedništvom Izraela USA će pružit logističku potporu a svoje snage povlači u baze u Bahreinu i nadalje će zrakoplovi nadlijetat Siriju i udarat po SAA.Ovih dana će krenut udari sa više strana inf. zasada su tajne..ali kreće borba do iznemoglosti….IRAN_LIBANON…itd..Turci su sve isplanirali ali na koju stranu prelazi to ja znam.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Dobro je šule ,smanji dozivljaj..

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Svaka ti cast sto si predvideo da ce posle 17.11 Izraelci da napadnu , stvarno su napali i unistili su jedan F-16 avion i dron, izvini sto sam te zezao bio si u pravu.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

usa se povlaci iz sirije ali su zato planovi za rastakanje kariba i juzne amerike gotovi. posebno kuba, venezuela i nikaragva, sve neglobalizirane drzave tog podrucja su na redu.ocekuje se fake napad od jedne juzno americke drzave na susjedu.

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Puno ljudi dovodi u vezu povlacenje Amera iz Sirije s aktivnostima na nekom drugom podrucju.
Ne kazem da i ti to cinis ali iskoristit cu tvoj omentar da se osvrnem na to.

Povlacenje iz Sirije nije povezano s aktivnostima u Ukrajini niti negdje drugdje. Ameri imaju kapaciteta da kuhaju sukobe na svim tim frontovima istovremeno s jednom rukom zavezanom na leda.
Kao sto je u tekstu pojasnjeno, odlaze jer je doslo do promjene vojne situacije na terenu i jer je u ovom trenutku idealan i najlogicniji trenutak za odlazak.

Proslo je dovoljno vremena od integracije S300, S400 i ostalih komplementarnih sustava u sirijsku protuzracnu obranu da se ne moze reci da su otisli dan nakon sto se to godilo pa ce sacuvati obraz, a Amerima je image jako vazna stvar.
Tu su i drugi dogadaju koje treba uzeti u obzir: dogovori s Turcima (saudijski incident, Kurdsko pitanje, Gulen…), dogovori s Rusima pa i dogovori sa Sirijcima i Irancima (jer bez njih se ne moze nista dogovoriti na podrucju Sirije).

Vjerujem da su Kurdi saznali za povlacenje kad i mi. Toliko su Amerima oni znacili kao saveznik i toliko im je bitno sto ce biti s njima ako turski koljaci nalete u kurdske teritorije sto bi se moglo dogoditi ako ne budu pametni sada kad im je zadnja sansa. Kurdi imaju srecu da jos imaju s kim normalnim pregovarati, ipak je to Bliski Istok, a SAA i sirijska vlada su se pokazale normalnije od svega na terenu (ili barem drugacije informacije nisu dopirale do nas).

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Poštovani Šule,
da niste vi alter ego našeg dragog milančeta?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

hahah…šulenberg je pukao totalno. Za njega je i burt razuman lik…:)

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Psi rata laju, a karavane prolaze.
Cionisti Iran mogu napasti iz zraka preko Afganistana ili Saudijske Arabije – prije bi bio “incident” iz Afganistana, što bi Putinu dalo razlog da instalira ruske protuzračne sustave i u Iran, da se ohlade pobornici krvoprolića.
Iako ne znam što ga sprečava da to napravi što prije, ne treba ovdje čekati.
Čim cionistima prizemljiš zrakoplove, nema ništa od njihove nadmenosti, ratobornosti i izuzetnosti.

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Tupko,ne brini Iran več ima to što treba imati

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

“Američko ratno zrakoplovstvo je osuđeno na poraz ako se suoči sa sirijskom vojskom, koja sada ima rusku protuzrakoplovnu opremu možda najbolju na svijetu. Oni nemaju izbora nego otići prije poniženja.”

Rekao bih krajnje naivna izjava. Da li iko ozbiljno misli da bi sirijska vojska sada napala Amere? Ili da postavim još preciznije pitanje: ako Rusi nisu odgovorili Turcima ni Izraelu na OBORENE avione da li bi tek-tako napali Amere? Ako je odgovor ne, da li treba postavljati isto pitanje i za Asada? Mislim da bi zaključak bio da nisu imali nikakvog razloga za odlazak ukoliko ne bi agresivno provocirali. Razlog bežanja (ako je bežanje) je totalno nelogičan.

Ako je postojala neka opasnost mogli su na brzinu sprovesti neku “false flag hemijsku” opraciju (teren za nju su već pripremili) i dovesti mnogo jače snage – interesantno da niko nije pomenuo dovlačenje većih snaga ukoliko su postojeće ugrožene.

Postoji nešto drugo o čemu još nemamo informacija ali ne treba gubiti iz vida Putinovo upozorenje da situacija postaje sve opasnija. Izrael je potencijalno opasan na više načina ali mi se čini da je Turska najopasniji “subjekt” na terenu. Može da počne sa napadima i isprovocira uključenje celog NATO-a, može da pravi probleme oko Turskog toka… sve ono što sam predviđao kao potencijalnu opasnost od njihovog ulaska u Siriju.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Turska je najveci veleizdajnik u citavoj ovoj prici , mnogi su se zanijeli tursko-ruskom “strateskom ” saradnjom sjecam se dobro komentara .. Bilo bi to najbolja opcija i sigurno bi donijelo rjesenje za dugotrajni mir i stabilnost za BI i sire ali to su samo pusti snovi.. Jasna je ko dan bila ta taktika da se turci uvuku u siriju i bilo je pitanje vremena kad ce ovo da se dogodi.. Usa staje iza turaka iza njih nato..Sta drugo ocekivati…

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Točno!

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Nisam shvatio tekst kao strah od napada SAA. SAA ne bi napala americke trupe direktno.
Treba uzeti u obzir da americkih trupa na terenu prakticki ni nema u onom smislu kako to ljudi sebi predstavljaju.
Koliko mozes imati operativnih jedinica od 2000 ljudi na podrucju povrsine poput okupiranog dijela Sirije?
Vecina je pomocno osoblje zatim specijalci koji pregovaraju i upravljaju s militantima na terenu, izvidaci, markeri i na kraju nesto osiguranja koje u nekim mjestima provodi patrole da bi Kurdske novine imale sto slikati i staviti na naslovnicu svaki tjedan.

Mogli su jos ostati ali jedan dan ce morati otici osim ako su bili spremni kao sto kazes dici sukob na novu, puno visu razinu. Cini se da nisu. To bi bez sumnje znacilo gubitke u tehnici i ljudstvu, a oni se toga jos uvijek boje. Valjda mediji to ne mogu dovoljno uljepsati ili je stanje u unutrasnjim politickim borbama u USA takvo da je neprihvatljivo imati bilo kakve gubitke vrijedne spomena.

Uglavnom, mislim da je Trump kad je vec shvatio da tamo nemaju dugorocnu perspektivnu odlucio povuci ljude i pokupiti simpatije doma jer ih vraca kuci za Bozic. Usput vidjeti tko slusa, a tko ne slusa i obracunati se s tim kadrom u sljedecih nekoliko mjeseci.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Mislim da će u ovom trenutku najveća nepoznanica biti odnos Rusije i Turske.Teško da će to proći bez ponovnog oživljavanja napetosti kao prije rušenja ruskog SU-24.Samo što Rusi imaju i tu mogućnost u pripremi .Erdogan ima svoje planove,ali mu Rusi neće dopustiti nikakvo pripajanje sirijskog teritorija,a ukoliko dođe do suradnje Kurda i SAA ,taj će sukob rezultirati velikim turskim gubicima što bi za Erdogana moglo biti riskantno.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Tursi su zaštitnici ISILA cijelo vrijeme rata u Siriji,a Rusi to znaju ali nemaju drugog saveznika osim njih koji su bili dobri sa USA,to će ime se odbit u glavu kada krenu sukobi svatko protiv svojih tzv saveznika.USA se povlači jer Turci preuzimaju svaki rizik rata u Siriji-imaju velike apetite..Gledaje narednih dana šta će se dešavat samo pratite kad USA izađe…

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Imaju li Turci dovoljno para za dugogodišnju okupaciju područja koje sada kontrolira SDF?Nemaju!
Imali bi prijateljski okoliš! Ne!
Zaključak : Turcima odgovara SAA na svojoj granici kao tampon-zona između Kurda u Siriji i Kurda
u Turskoj. PKK im ionako dovoljno uzima energije,

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Rusi ce mu dopustiti sve sto bude u skladu s njihovim dugorocnim interesima.
Nemojte zaboraviti da je Rusija takoder jedna korporacija isto kao i USA, Britanija, Fancuska, Njemacka itd.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Što se tiče cionista oni imaju genetski poremećaj koji im ne omogućava da žive u miru.Za vrijeme dužeg mirnog razdoblja,njih hvata depresija i malodušnost koju mogu liječiti jedino teroriziranjem susjednih država.I taj poremećaj postoji jedino kod njih.

djosip
Gost
djosip
1 godina prije

Taj poremecaj je vidljiv kod svih naroda i ispoljava se u obliku psihopata i oportunista (ponekad ih je tesko razlikovati).

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

I još jedna stvar o kojoj se malo priča,Rusi su navukli puno oružja u zadnjih nekoliko tjedana,Dobar dio za SAA,ali i dio za sebe.Mislim da je i taj faktor bitan kad se govori o povlačenju Amera iz Sirije.

Jebejzer
Gost
Jebejzer
1 godina prije

Sve će biti u redu. Samo nesmemo narod Izraela ugroziti. Ali to je već, verovatno, sređeno. Iran odlazi kući. Oni su stari i mudar narod (iran). Sve sile dolaze na svoje. Čak i Vatikan ćuti! Age od Aquarius dolazi ?

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije

Manchester England England…???

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Netanyahu je trenutno izraelski premijer, v.d. ministra obrane, ministar vanjskih poslova i v.d. ministra zdravlja, ako se ne varam. Suočen je sa problemima na unutarnjem političkom planu. A izgleda da i izraelsko pravosuđe pokazuje interes za neke njegove aktivnosti.
Konzistentno provodi svoju političku agendu, a koja proizlazi iz njegove vojničke i političke biografije.
Kao izraelski premijer, nakon najave da se SAD povlače iz Sirije, morao se oglasiti i poslati poruku, kako pristašama, tako i protivnicima. Izjava je na tragu nastavka dosadašnje politike. Određena eventualna odstupanja od generalne linije, kao i do sada, mogu biti samo kratkotrajna, taktičkog karaktera ili plod izmjenjenih odnosa snaga izazvanih nekim političkim događajima.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Kad se polako riješi sjever Sirije, trebalo bi polako zatvoriti račun sa golanskom, tako da glavne “baje” ostanu gologuzi skroz do kraja…… Eto,sva sreća da Putin više drži do svoje riječi nego neki do mrtvog slova na papiru…. Eto da im poželim da do sljedećeg Božića(oba) bude cijelovita, slobodna sirijska republika….

Annabella
Gost
Annabella
1 godina prije

Teško da će okupirani dio Golana ikad više biti sirijski. Izraelu nije na kraj pameti da ga pusti, a nitko neće ići u novi sukob radi toga.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Erdogan(Muslimansko Bratsvo) je dosao na vlast uz pomoc amera( i zeli prosiriti “utjecaj “Turske),koji su mu htjeli skinuti glavu propalim pucem i instalirati odanijeg Gulena.Ameri se kao povlace iako to znaci da gube prevlast na BI (jos nisam cuo da su i otkuda povukli bez velikog jada),Izraelci se ostre na moguce dogadjaje a Kurdi nicim izazvani otkrivaju drzavu Siriju?
a) Amerikanci imaju ozbiljno podrivenu ekonomiju i povlace se u neredu nakon kojeg slijedi opci picvajz
b) prisjetimo se kako je izgledalo povlacenje engleza nakon 2.sv.rata sa istog podrucja i sta je iza toga slijedilo

davor
Gost
davor
1 godina prije

Mattis odlazi jer nije htio provoditi zračne napade na Siriju i jer nije bespogovorno slušao naredbe iz Tel Aviva kao njegov predsjednik. Sada će ga vjerovatno zamijeniti netko tko će više odgovarati ekspanzivnoj strategiji IDF-a. A to da se Amerikanci povlače iz Sirije je teško za povjerovati, poznato je kako drže baze na istoku zemlje uz iračku granicu.

Zoran
Gost
Zoran
1 godina prije

Amerikanci se povlače sa zemlje koju su Arapi okupirali prije 1300 godina.

njonjo
Gost
njonjo
1 godina prije

Bibi može lajat na misec i molit Boga da ga ne zabajboče. Mislim na Izraelsku državu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
58
0
()
x