Netanyahu prijeti napadima na Libanon i Siriju

Bibi - Zracne snage
58 komentara

Nakon najave povlačenja američkih trupa iz Sirije, vijest u koju nitko do potvrde američkog predsjednika Donalda Trumpa i ostavke ministra obrane Jamesa Mattisa nije vjerovao, samo su kurdski mediji napisali više vijesti i analiza ovoj temi. Drugi po količini objavljenih materijala, odmah nakon Kurda, su Izraelci, koji ni ovaj put ne razumiju novu stvarnost na terenu. Naravno, čelniku Bijele kuće će biti puno teže objasniti ovaj postupak izraelskom premijeru Netanyahuu, nego kurdskim zapovjednicima i političkim vođama na sjeveru Sirije.

Reakcija samog Netanyahua se moga predvidjeti. Kako prenosi Haaretz, premijer izraelskog režima je odmah po primitku vijesti o Trumpovoj odluci najavio “kako će Izrael, nakon odlaska američkih vojnika iz susjedne zemlje, udvostručiti svoje agresivne akcije u Siriji i sam će se boriti protiv iranske prisutnosti”.

“Izrael će, uz punu potporu Sjedinjenih Država, učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio sve veći utjecaj Irana i njegovu vojnu prisutnost u Siriji”, rekao je Netanyahu.

Rekao je i kako će proširiti operacije protiv navodnih tunela Hezbollaha na granici s Libanonom, dodajući “kako Izrael nastavlja ulagati sve napore da ih blokira”.

“U ovom trenutku poduzimamo posebne mjere kako bismo neutralizirali te tunele”, rekao je Netanyahu, dodajući kako “ne namjerava smanjivati napore na bilo kojem od ovih frontova”.

Može li se ova izjava smatrati uobičajenom prijetnjom Hezbollahu integritetu Libanona i Siriji ili je Izrael zaista u stanju nešto učiniti?

SAD bježe iz Sirije da izbjegnu poniženje od poraza

Bivši pilot i dozapovjednik glavne rumunjske zračne baze Otopeni Valentin Vasilescu objašnjava zašto se može reći da se Amerikanci ne povlače iz Sirije, već bježe iz arapske zemlje, što znači da se smanjuju i manevarske sposobnosti Izraela.

Zašto SAD iznenada izlaze iz Sirije?

Američko ratno zrakoplovstvo je osuđeno na poraz ako se suoči sa sirijskom vojskom, koja sada ima rusku protuzrakoplovnu opremu možda najbolju na svijetu. Oni nemaju izbora nego otići prije poniženja.

Priča se ponavlja. Nekada u Iraku su Sjedinjene Države koristile kurdske borce, kojima su obećale državu prije nego što ih je Saddam Hussein pobio. Danas napuštaju druge Kurde kojima su također obećali državu koja bi se borila protiv Turske.

Za nekoliko mjeseci rat će biti gotov. Nakon osam godina borbe i žrtvovanja desetaka tisuća islamističkih plaćenika, san NATO pakta da uništi državne strukture Sirije nije uspio, piše Vasilescu.

Vijest koja je malo popraćena u medijima jeste da su prije tjedan dana dvije raketne baterije sustava S-300 raspoređene u istočnoj Siriji u pokrajini Deir Ez-Zor. Odmah nakon toga se intenzitet letova američke koalicije u tom području smanjio za 80 posto. Osim toga, podsjetimo da od 18. rujna izraelsko zrakoplovstvo nije prekršilo sirijski zračni prostor.

Izraelska vojna delegacija, koju je predvodio general i zapovjednik borbenih operacija Aharon Haliva, posjetila je Moskvu i razgovarala s generalom Vasilijem Trušinom, zamjenik načelnika operacija ruske vojske. Odnosi između dvije vojske su se pogoršali nakon uništenja ruskog zrakoplova Il-20 pri napadu sirijskih ciljeva u blizini ruske zračne baze Hmeymim od strane izraelskih F-16.

Izraelsko izaslanstvo stiglo je u Moskvu jer nije pronašlo nedostatke ili “rupe” u zoni zabrane leta koja je nametnuta novim sirijskim obrambenim sustavima koje im je isporučila Rusija. Izraelci su mislili da bi mogli nagovoriti Ruse da im daju sigurnosne kodove sirijskih projektila, što im nije pošlo za rukom, tvrdi Valentin Vasilescu.

Koji su elementi automatiziranog upravljanja sirijskim zračnim prostorom koji sprječavaju Izraelce i Amerikance da poduzmu bilo kakve mjere protiv sirijske vojske i njezinih saveznika?

Sirija je dobila 6 do 8 baterija sustava S-300 PMU2 dometa 250 km. Rakete jamče sigurnost sirijskim zrakoplovima i vojnim objektima. Međutim, ove baterije nisu najvažniji elementi.

Upravljanje je omogućeno automatiziranim sustavom upravljanja Poljana D4M1, koje je uloga da osigura istovremeni rad sirijskih jedinica zračne i protuzračne obrane. Poljana D4M1 može pokriti površinu od 800 km2, pratiti 500 zračnih ciljeva i balističkih raketa i ciljati 250. Uz Poljanu D4M1, zapovjedna sjedišta sirijskog ratnog zrakoplovstva također primaju vanjske informacije od ruskog zrakoplova A-50U (AWACS) i ruskih nadzornih satelita.

Memorija servera sustava Poljana D4M1 pohranjuje radarski trag svih zračnih ciljeva, uključujući krstareće projektile i takozvane “nevidljive” zrakoplove F-35. Kada radar u Siriji detektira zračni cilj, automatizirani sustav Poljana D4M1 prikazuje informacije svim radarima za detekciju i sustavima za navođenje sirijskih i ruskih zrakoplova i protuzračne artiljerije.

Nakon što se identificiraju, zračne mete se automatski dodjeljuju za gađanje. Ovaj automatizirani sustav starije sirijske rakete iz sovjetske ere, S-200, S-75, S-125 i druge, pretvara u gotovo jednako precizne kao i one sustava S-300.

U mrežu sustava Poljana D4M1 je također integriran sustav Krasuha-4 za ometanje zemaljskih radara, zrakoplova AWACS, izviđačkih zrakoplova sa ili bez pilota. Mreža također koristi sustave Žitelj R-330ZH za ometanje navigacijskih uređaja NAVSTAR (GPS) kojima su opremljena sva ofenzivna sredstava, od zrakoplova do helikoptera, krstarećih projektila, navođenih bombi, itd.

Posljedica ruske automatizacije upravljanja sirijskim zračnim prostorom?

Američke vojne baze u Siriji uglavnom se sastoje od vojnika namijenjenih za specijalne operacije, takozvane “lake  pješadije”, bez ikakve oklopne ili topničke potpore. Ove snage se bez potpora zrakoplovstva ne bi mogle oduprijeti bilo kakvom kopnenom napadu od strane sirijske vojske.

Shvativši da američko zrakoplovstvo neće moći probiti sirijsku protuzračnu barijeru bez neprihvatljivih gubitaka, svaka intervencija s njihove strane postaje neprihvatljiva. Zbog toga su Sjedinjene Države objavile da će početi povlačiti 2000 vojnika iz Sirije.

Samo dan poslije je za The Washington Post dužnosnik Pentagona rekao da će američka vojska koristiti zračne snage sve dok se američka vojska ne povuče, ali da sigurnosni dužnosnici još uvijek razmatraju hoće li se aktivnosti u zračnom prostoru Sirije nastaviti i nakon napuštanja arapske zemlje.

Malo je vjerojatno da Izrael ima bolja i učinkovitija oružja od američke vojske, a još manje želje da se suoči s gubicima u zrakoplovstvu i kopnenim snagama, stoga prijetnje Netanyahua u ovom trenutku ne treba uzeti za ozbiljno.

Haaretz / Syria360

Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hafez
5 godine prije

Lucifer i dalje prijeti

fenix
5 godine prije

Navodno Saa ulazi u Manbij neznam koliko je to potvrdjeno. I dalje se masovno nagomilavaju trupe Saa da kako oni kazu borbu protiv Isila sa istocne strane Eufrata.

Dub Miroslav
5 godine prije

Padne mu popularnost on izmisli neprijatelja pa ga zbomba. Sad može samo lajati!

čitalac
5 godine prije

Jednom sam na ovom portalu rekao da će USA podupirati Izrael dok im to odgovara, usprkos planetarno raširenom mnjenju da Izrael 100% kontrolira am. vanjsku politiku.
Da, baš…
Ali,kako se ono kaže – prvo skoći pa reci hop!
Sačekajmo da vidimo kako će se sve to doista završiti.

Weteranl
5 godine prije

Na kolenima do Moskve!?
Mora nešto jako Skupo da ponudi za Mrvice sa Stola!?

mladen3x
5 godine prije

Ameri se sad dodvoravaju Turcima da bi ovi mogli nesmetano oplesti po Kurdima.Sad je jedino pitanje teritorija na kojem žive Kurdi,dali bude pod Turskom ingerencijom ili pod Sirijskom.Ako bude pod Turskom,to znači brzi proboj Turske vojske bez uplitanja SAA a ako bude pod Sirijskom to znači da Kurdi dozvoljavaju ulazak SAA u svoj prostor da ih štiti.Ja ih osobno nebi štitio i prepustio bi taj prostor Turskoj,neka to pomete,i time zaključio taj dio s dobrim odnosima Turske,Rusije i Sirije.Jel treba Siriji taj prostor s Kurdima?Mislim da netreba.

Siniša
5 godine prije

Biće da je krenulo brzopotezno odigravanje bez kalkulisanja.

alterego
5 godine prije

kad ih izraelci roknu bas me zanima sta cete tada pisat.
pratim….

Šule
5 godine prije

USA je prepustila sve Izraelu sva moguća riješenja i mogući napadi u Siriji bit će pod zapovjedništvom Izraela USA će pružit logističku potporu a svoje snage povlači u baze u Bahreinu i nadalje će zrakoplovi nadlijetat Siriju i udarat po SAA.Ovih dana će krenut udari sa više strana inf. zasada su tajne..ali kreće borba do iznemoglosti….IRAN_LIBANON…itd..Turci su sve isplanirali ali na koju stranu prelazi to ja znam.

Tupko Glupko
5 godine prije

Psi rata laju, a karavane prolaze.
Cionisti Iran mogu napasti iz zraka preko Afganistana ili Saudijske Arabije – prije bi bio “incident” iz Afganistana, što bi Putinu dalo razlog da instalira ruske protuzračne sustave i u Iran, da se ohlade pobornici krvoprolića.
Iako ne znam što ga sprečava da to napravi što prije, ne treba ovdje čekati.
Čim cionistima prizemljiš zrakoplove, nema ništa od njihove nadmenosti, ratobornosti i izuzetnosti.

shumadinac
5 godine prije

“Američko ratno zrakoplovstvo je osuđeno na poraz ako se suoči sa sirijskom vojskom, koja sada ima rusku protuzrakoplovnu opremu možda najbolju na svijetu. Oni nemaju izbora nego otići prije poniženja.” Rekao bih krajnje naivna izjava. Da li iko ozbiljno misli da bi sirijska vojska sada napala Amere? Ili da postavim još preciznije pitanje: ako Rusi nisu odgovorili Turcima ni Izraelu na OBORENE avione da li bi tek-tako napali Amere? Ako je odgovor ne, da li treba postavljati isto pitanje i za Asada? Mislim da bi zaključak bio da nisu imali nikakvog razloga za odlazak ukoliko ne bi agresivno provocirali. Razlog bežanja (ako je bežanje) je totalno nelogičan. Ako je postojala neka opasnost mogli su na brzinu sprovesti neku “false flag hemijsku” opraciju (teren za nju su već pripremili) i dovesti mnogo jače snage – interesantno da niko nije pomenuo dovlačenje većih snaga ukoliko su postojeće ugrožene. Postoji nešto drugo o… Čitaj više »

Jole
5 godine prije

Mislim da će u ovom trenutku najveća nepoznanica biti odnos Rusije i Turske.Teško da će to proći bez ponovnog oživljavanja napetosti kao prije rušenja ruskog SU-24.Samo što Rusi imaju i tu mogućnost u pripremi .Erdogan ima svoje planove,ali mu Rusi neće dopustiti nikakvo pripajanje sirijskog teritorija,a ukoliko dođe do suradnje Kurda i SAA ,taj će sukob rezultirati velikim turskim gubicima što bi za Erdogana moglo biti riskantno.

Jole
5 godine prije

Što se tiče cionista oni imaju genetski poremećaj koji im ne omogućava da žive u miru.Za vrijeme dužeg mirnog razdoblja,njih hvata depresija i malodušnost koju mogu liječiti jedino teroriziranjem susjednih država.I taj poremećaj postoji jedino kod njih.

Jole
5 godine prije

I još jedna stvar o kojoj se malo priča,Rusi su navukli puno oružja u zadnjih nekoliko tjedana,Dobar dio za SAA,ali i dio za sebe.Mislim da je i taj faktor bitan kad se govori o povlačenju Amera iz Sirije.

Jebejzer
5 godine prije

Sve će biti u redu. Samo nesmemo narod Izraela ugroziti. Ali to je već, verovatno, sređeno. Iran odlazi kući. Oni su stari i mudar narod (iran). Sve sile dolaze na svoje. Čak i Vatikan ćuti! Age od Aquarius dolazi ?

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Netanyahu je trenutno izraelski premijer, v.d. ministra obrane, ministar vanjskih poslova i v.d. ministra zdravlja, ako se ne varam. Suočen je sa problemima na unutarnjem političkom planu. A izgleda da i izraelsko pravosuđe pokazuje interes za neke njegove aktivnosti.
Konzistentno provodi svoju političku agendu, a koja proizlazi iz njegove vojničke i političke biografije.
Kao izraelski premijer, nakon najave da se SAD povlače iz Sirije, morao se oglasiti i poslati poruku, kako pristašama, tako i protivnicima. Izjava je na tragu nastavka dosadašnje politike. Određena eventualna odstupanja od generalne linije, kao i do sada, mogu biti samo kratkotrajna, taktičkog karaktera ili plod izmjenjenih odnosa snaga izazvanih nekim političkim događajima.

alfa33
5 godine prije

Kad se polako riješi sjever Sirije, trebalo bi polako zatvoriti račun sa golanskom, tako da glavne “baje” ostanu gologuzi skroz do kraja…… Eto,sva sreća da Putin više drži do svoje riječi nego neki do mrtvog slova na papiru…. Eto da im poželim da do sljedećeg Božića(oba) bude cijelovita, slobodna sirijska republika….

Mucke
5 godine prije

Erdogan(Muslimansko Bratsvo) je dosao na vlast uz pomoc amera( i zeli prosiriti “utjecaj “Turske),koji su mu htjeli skinuti glavu propalim pucem i instalirati odanijeg Gulena.Ameri se kao povlace iako to znaci da gube prevlast na BI (jos nisam cuo da su i otkuda povukli bez velikog jada),Izraelci se ostre na moguce dogadjaje a Kurdi nicim izazvani otkrivaju drzavu Siriju?
a) Amerikanci imaju ozbiljno podrivenu ekonomiju i povlace se u neredu nakon kojeg slijedi opci picvajz
b) prisjetimo se kako je izgledalo povlacenje engleza nakon 2.sv.rata sa istog podrucja i sta je iza toga slijedilo

davor
5 godine prije

Mattis odlazi jer nije htio provoditi zračne napade na Siriju i jer nije bespogovorno slušao naredbe iz Tel Aviva kao njegov predsjednik. Sada će ga vjerovatno zamijeniti netko tko će više odgovarati ekspanzivnoj strategiji IDF-a. A to da se Amerikanci povlače iz Sirije je teško za povjerovati, poznato je kako drže baze na istoku zemlje uz iračku granicu.

Zoran
5 godine prije

Amerikanci se povlače sa zemlje koju su Arapi okupirali prije 1300 godina.

njonjo
5 godine prije

Bibi može lajat na misec i molit Boga da ga ne zabajboče. Mislim na Izraelsku državu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.