Netanyahu: “Rusija neće ići protiv Irana. Ako budemo morali, to ćemo učiniti sami”

Benjamin Netanyahu
23 komentara

Kako javlja Jerusalem Post, izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u obraćanju video vezom Židovskoj federaciji Sjeverne Amerike poručio “kako će Izrael, ako bude ostao sam nasuprot Teherana, djelovati sam i  nikada neće dopustiti da Iran ojača svoju prisutnost u Siriji”.

Netanyahu je u utorak to izjavio kako neće dozvoliti da Iran u Siriji stekne uporište za napad na Izrael. Izjavu de dao samo nekoliko sati nakon što je Rusija pojasnila kako nema namjeru protjerati iranske snage iz Sirije i da su one u arapskoj zemlji prisutne na legitiman poziv vlade iz Damaska.

“Iran želi uspostaviti stalnu vojnu nazočnost, zrakoplovnu, kopnenu i pomorsku, te namjerava iskoristiti Siriju kao bazu za uništavanje Izraela. Nećemo se s time složiti. Jasno sam rekao da će Izrael učiniti sve da se to zaustavi”, rekao je Netanyahu, obraćajući se Židovskoj federaciji Sjeverne Amerike koja je skup održala u Los Angelesu.

Svi moramo raditi kako bi spriječili iransku agresiju i potragu Irana za nuklearnim oružjem. Ako budemo zajedno, to ćemo postići. Ali ako i ostanemo sami, Iran neće steći nuklearno oružje  i neće pretvoriti Siriju u vojnu bazu za borbu protiv Izraela”, tvrdi premijer židovske države.

Netanyahu je istaknuo razočaranje Izraela zbog iranskog nuklearnog sporazuma.

“Moramo osigurati da Iran nikad ne dobije nuklearno oružje. To je najvažnija crvena linija. Iranski nuklearni sporazum ne funkcionira. Naprotiv, nakon otprilike jednog desetljeća Iran će u vrlo kratkom roku biti sposoban za proizvodnju na stotine nuklearnih oružja, jer taj dogovor ukida sva ograničenja Iranu za kapacitete obogaćivanja urana. Mogu imati stotine tisuća centrifuga i oni to planiraju”, rekao je Netanyahu.

Od svih svjetskih zemalja samo Izrael i Sjedinjene Američke Države smatraju da je Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja iz 2015. godine, kojem je cilj ograničavanje iranskog nuklearnog kapaciteta, opasan i da ostavlja Teheranu sposobnost stvaranja nuklearnog oružja.

Uz Sjedinjene Američke Države, taj su dokument potpisali SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, ali nijedna od tih pet zemalja nije izrazila interes za promjenu dokumenta.

iran

Netanyahu je izjavio “kako se sigurnosne mjere protiv Irana mogu poduzeti i bez mijenjanja teksta sporazuma”.

“Američki predsjednik Donald Trump je stvorio mogućnost da pet svjetskih sila riješe nedostatke u dokumentu, rekao je premijer. Bolje je da se sporazum popravi, jer će se morati raskinuti”, nastavio je Netanyahu, dodavši kako je prethodno ohrabrio neke svjetske čelnike da poduzmu akcije za poboljšanje dokumenta.

To se vidjelo u nedavnoj izjavi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je rekao kako bi nuklearni sporazum trebao sadržavati i ograničavanje balističkog programa Islamske Republike, ali je Teheran poručio kako nema govora o nikakvoj reviziji i ponovnom pregovaranju.

Iran je opasan zbog svoje fanatične ideologije globalnog osvajanja, njegove sve veće moći, njegove nepokolebljive predanosti da uništi Izrael i njegove nečasne agresije. Iran je već proširio sukobe na Bliskom istoku, u Jemenu, u Iraku, Siriji i Libanonu. Nismo sami u prepoznavanju iranske prijetnje na Bliskom istoku. Vodeće arapske zemlje, kao Saudijska Arabija, vide stvari baš kao i mi. Oni su u pravu”, zaključio je Netanyahu.

Uz tople riječi o Saudijskoj Arabiji, Netanyahu u svom govoru nije krio ogorčenje zbog odluke Moskve da Iran prizna za saveznika u borbi protiv terorizma i poruči kako neće učiniti ništa da proiranske milicije napuste Siriju.

Izraelske zračne snage
FOTO: Izraelski F-16I Soufa (Storm)

Izraelski mediji su također kritizirali Rusiju i navode kako, unatoč nedavnom dogovoru između Rusije i Sjedinjenih Država o Siriji, Moskva neće dopustiti Izraelu da raskine s Iranom.

U članku objavljenom u utorak, list Israel Hayom podsjeća “kako u vrijeme kada se sirijski sukob bliži kraju napetosti u Siriji između rusko-iranske i izraelsko-američke osovine sve više rastu“.

U tom smislu, Eyal Zisser komentira sporazuma između Donalda Trumpa i Vladimira Putina o uspostavi zone primirja na jugu Sirije.

Izrael Hayom naglašava “kako Rusija nije htjela jamčiti da će ovaj sporazum osigurati povlačenje iranskih vojnih savjetnika s juga Sirije, te da Moskva iransko prisustvo na sirijskom teritoriju smatra legitimnim”.

Izraelski dužnosnici, uključujući premijera Benjamin Netanyahua, posljednjih nekoliko dana prijete napadima na Siriju, tvrdeći da je Iran konsolidirao svoj utjecaj u zemlji i podigao vojne baze u blizini granice s okupiranim palestinskim područjima.

Međutim, Moskva i dalje smatra kako je zabrinutost Izraela obično pretjerivanje, posebno po pitanju iranske vojne prisnosti u Siriji, piše izraelski list.

Rusija neće dopustiti da Izrael našteti njenom strateškom savezu s Iranom, jer s ruske točke gledišta to partnerstvo jača poziciju Moskve u regiji”, rekao je Eyal Zisser.

Teheran negira glasine da gradi vojne baze ili da želi ostati u Siriji nakon rata, podsjećajući da je vojne savjetnike poslao u Irak i na zahtjev legitimnih vlasti u Damasku s ciljem učinkovitije borbe protiv terorističkih skupina, uključujući ISIL.

U kolovozu je, tijekom sastanka s ruskim dužnosnicima, izraelski premijer Netanyahu rekao kako će Iran morati napustiti Siriju ili djelovati na odgovarajući način i u skladu s crvenim linijama židovske države.

Kako je Putin odbacio bilo kakvu mogućnost vojnih prijetnji protiv Irana, Izraelu su ostale i “crvene linije”. U stvari, Vladimir Putin je Iran proglasio strateškim saveznikom u tom području i izraelskom premijeru je ostao pritisak na SAD, što vrlo uspješno čini preko židovskog lobija u Americi i Trumpova  zeta Jareda  Kushnera, a druga mu je opcija savez sa saudijskim režimom, koji se dao naslutiti u obraćanju Netanyahua sudionicima kongresa Židovske federacije Sjeverne Amerike u Los Angelesu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

Njet an Yahu Akbar!

Cigo
6 godine prije

Lako se prsiti i iza ledja imat velikog brata….

dalmata
6 godine prije

Kad cionisticke(zidovske?)protuhe mjaucu i cvilu gusto in je.Vuk minja dlaku,cud ostaje,samo da in se napit krvi,i naravno samo tvorevina Izrael je u pravu.Toliko su u pravu da je valjda ponestalo Palestinske krvi pa bi se napili Iranske i Siriske.Ne samo da su ih Rusi odjebali,nego Iranu triba stavit A-bombu na raspolaganje ako razbojnici idu u nove krvolocne zlocine,da znaju sta ih ceka.

davor
6 godine prije

Netanyahu će po svom starom prokušanom receptu oteti dva aviona i zabiti ih u zgrade u SAD-u ili Zapadnoj Europi.

Gervasius Twinkleminkleson
6 godine prije

Axis of Resistance
محور مقاومت
Vi Šije od Alija, na vašoj sam strani iako nemam veze sa Vama.
P.S.
Nasrallah, ako postoji postrojba u Hezbollahu, koja ne mora nužno vjerovati u ništa, imate još jednoga na svojoj strani…

basso
6 godine prije

Problem izraela je da i Iran ima iza ledja jos veceg brata.

17 novembar
6 godine prije

sta reci covjek ima stila zajebava se bombarduje koga hoce i kad hoce samo se u zadnje vrijeme previse prica o iranu a kad se prica ne bude dobro

Zagreb-Slunj
6 godine prije

Velayati prijeti Americi, traži odlazak američke vojske iz Iraka i Sirije, prijeti Kurdima da će završit s njihovom hajdučijom, Velayati govori ono što zmija iz Teherana misli, na istoku Sirije je nejveća koncentracija iranske soldateske van Irana od iransko-iračkog rata, sve šitske milicije su pod komandom stožera revolucionarne garde, nije predsjednik Assad pozvao Irance nego je Ayatolah stavio njega pod svoju komandu, ali iranska ekspanzija je pod prismotrom globalističkih centara moći koji će kad dođe vrijeme poslati poruku Iranu i njegovim satelitima

Chico
6 godine prije

Iran je prevelik zalogaj za Izrael sto se konvencionalnog rata tice.Jedino ako je Bibi toliko lud da odluci baciti koju A-bombu!!

Piretis
6 godine prije

Netanyahu samo radi posao za koji je izabran. Štiti interese Izraela. Međutim kao premijer ne bi smio prijetiti (pa ni neprijateljima) već tražiti način za razgovor. A toga, barem da je javno poznato, od njegove strane nema. Polako ali sigurno gura svoju zemlju u rat, rat za koji nije izvjesno da ga može dobiti.

antun comb
6 godine prije

ISIS Ambushed Tiger Forces Convoy South Of al-Mayadin. T-90 Battle Tank Destroyed.

ISIS terrorists have ambushed a column of the Syrian Arab Army (SAA) Tiger Forces near Al-Kashma south of the city of al-Mayadin in the province of Deir Ezzor. According to the photos released by the ISIS-linked media outlet Amaq, ISIS members killed about 10 Syria soldiers and destroyed a T-90 battle tank.
The Tiger Forces are now developing momentum towards al-Bukamal from the al-Mayadin direction. However, they have been not able to reach this strategic city yet.

Majk Majers
6 godine prije

Nista vi nemozete sami. Bez anglo saksonske potpore ne biste ni imali drzavu niti bi vas bilo!

Franjo
6 godine prije

Odvratni zionisti, da nemam obitelj pridruzio bih se Hezbollahu

Spock
6 godine prije

E moj Njet-anyahu, ako zakuhate a Donald se bude pravio lud kad budete tražili pomoć Amerike otišli ste u 3PM u roku dok kažete keks.. Iranci, Iračani I Sirijci imaju godine ratnog iskustva a vi samo ročnike koji vole partijati. E da, kad sve ode kvragu ne zaboravite i Egipat, i oni bi se vjerovano htjeli revanširati za neke stvari.

Mate
6 godine prije

Rusi ne ostavljaju svoje saveznike na cjedilu.

alan ford
6 godine prije

baš bih volio da ovaj cio-hazarski zločinac pokuša napasti Irana, pa bi tek onda ratnohuškački cio-hazari dobili po pički. Ali vjerojatno neće, jer ne smiju, imaju oni pune gaće od Irana. Oni su hrabri samo kada su oružano potpuno premoćni, kada nemilosrdnio mogu ubijati i tamaniti palestinsku sirotinju, ali ne usuđuju se ići protiv onoga, koji im je ravnopravana protivnik.

forlan
6 godine prije

Nećete vi sami ništa. Sjećam se kada su onog retarda Busha juniora nagovarali na napad na Iran, a on ih mrtvo-hladno otpilio. Ne zaboravite, Trumpova kćerka je prešla na judaizam, a ipak nije neka gologuza (kao Maja Brinar npr.) koja bi to napravila jer želi uhvatiti bogatog muža. Trump je još gluplji od gore navedenog, ali srećom nema podršku niti vojne niti političke vrhuške JewSA-a.

Danko Nešović
6 godine prije

Što je krvoločno vodstvo Izraela? Neka se ostave rata da ne bi bili sravnjeni sa zemljom. IRGC.
Bilo bi im bolje da Palestince tretiraju s poštovanjem. Hamas.
I da izvoze svoju tehnologiju navodnjavanja pustinje. Ja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.