Njemačka država prijeti zabranom ukrajinskih automobila

Ukrajinske tablice
14 komentara

Njemačka pokrajina Saksonija razmatra zabranu automobila s ukrajinskim registarskim oznakama, objavio je u ponedjeljak Bild. Vozila više nisu pokrivena polisom osiguranja „Zelene karte” izdatom u Ukrajini godinu dana nakon što su ušla na teritoriju EU – situacija koja predstavlja velike probleme njemačkim vozačima u slučaju nesreća.

Broj nesreća u Njemačkoj u kojima su učestvovala ukrajinska vozila koja nisu pokrivena osiguranjem premašio je 100, objavio je Bild, pozivajući se na Njemačko udruženje osiguranja (GDV). Prema nacionalnom zakonu, vlasnici moraju registrovati svoja vozila u Njemačkoj godinu dana nakon ulaska u EU kako bi zadržali svoju vozačku dozvolu i osiguranje.

Međutim, 13 mjeseci nakon izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva, mnogi ukrajinski vozači koji su se preselili u Njemačku ne žure da poštuju pravila, prenosi Bild. Saksonski ministar unutrašnjih poslova Armin Schuster sada planira drastične mjere.

“Ovdje više nema slobode,” rekao je za Bild. “Mi ćemo se prema ovim vozilima odnositi kao prema svim drugim bez valjane registracije ili osiguranja i zabraniti ih.” Šuster nije naveo kada bi takva odluka mogla stupiti na snagu.

Ministarstvo saobraćaja Saksonije radi na uredbi koja bi omogućila da se ukrajinskim vozilima produži osiguranje za još jednu godinu, navodi Bild. Za sada će svi njemački vlasnici automobila koji su u sporu oko odgovornosti sa vlasnicima neosiguranih ukrajinskih vozila biti “u nepovoljnijem položaju”, navodi list, dodajući da bi “moglo proći nekoliko godina” prije bilo kakve nadoknade.

Veliki priliv Ukrajinaca tokom sukoba sa Rusijom opteretio je Njemačku. U februaru je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser pozvala na ravnomjerniju raspodjelu ukrajinskih izbjeglica među državama članicama EU.

Njemačka je prihvatila više od milion Ukrajinaca od izbijanja sukoba prije skoro godinu dana. U oktobru 2022., 23 opštinska čelnika širom zemlje upozorila su da su lokalne vlasti iscrpile sve resurse da pomognu novopridošlicama. Regije su „pribijene uza zid“, tvrdi se u otvorenom pismu na sedam stranica koje su napisali čelnici opština.

njemačkaosiguranjeRegistarske oznakeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

Račun poslati u Moskvu

JoeP
1 godina prije

Koga briga za Njemačku, nikoga nije briga ni šta se događa u Hrvatskoj. Još od 2014 stalno sam viđao nekoliko auta UA registracija po gradu. Upoznao sam prije 4 – 5 godina jednog Ukrajinca s UA tablicama i pitao ga jeli ide u Ukrajinu na tehnički ili to odradi u Hrvatskoj. Odgovorio je kako neide, ali auto je normalno vozio. Sad tih auta s UA tablicama ima dosta. U desetak minuta vožnje po gradu može ih se vidjeti u prosjeku 3 do 5. Za utjehu prošlu zimu sam viđao auto sa RUS tablicama. Baš me interesira “postupanje” policije kad zaustavi UA i RUS auto i jeli ima razlike. Uopće me nebi čudilo da EU donese “direktivu” kako onima s UA tablicama na teritoriju EU država na kojima imaju prebivalište ne “izdiktira” državno subvencioniranje troškova tehničkog, cestarine i osiguranja. Tako bi uz stan i 500€ za hranu imali pokrivene i troškove… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Svakog gosta tri dana dosta.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

U međuvremenu … Njemački Der Spiegel , kuka na sva usta , kako Mađarski Premijer Orban ” protjeruje Njemačke investitore ” 🧐🙃 ????!!!! Kako navodi “Spiegel”, ovaj trend je počeo sa Orbanovom najavom da se veći dio Madžarske industrije mora naći u Madžarskim rukama ⚠️👍👍👍 , nakon čega su zakonodavci u Budimpešti doneli niz propisa koji su otežali poslovanje stranih kompanija.
Metoda koju koristi Orbanova vlada za ostvarivanje ovog cilja sada je dobro poznata vlasnicima Njemačkih kompanija, piše Njemački nedjeljnik.
Prvo, neželjeni investitori bivaju sputani birokratskim ograničenjima i uslovima, da bi zatim dobili ponude za preuzimanje (dijela) vlasništva od Madžarskih poduzetnika 😁 . P.S. :- NYPD krijenuo prema Trump Tower 😎 !

nessy
1 godina prije

Njemacka ocito, ima srece sa imigrantima. Na valu ‘Wilkommen’ uslo je nesto vise od miljun arapa, neradnika. Vecina, 80%, je na nekoj vrsti potpore. Sada im je usao miljun ukrajinaca, kojima ne pada na pamet da nesto rade. Zasto bi i radili, kad ih drzava obilato pomaze. U tom svjetlu, radnici sa Balkana su kao dobitak na lutiji. Nasi znaju zasto su dosli, a bijele su boje, ipak.

Lucija, prva
1 godina prije

Poljska je Ukrajincima ukinula socijalu pred mjesec dana.
Švicarci su zatražili da prodaju aute.

Izgleda da su najpametniji Bugari koji su im prvi mjesec rekli: ili raditi, ili – nazad.

Zbilja me zanima da li se kod nas isplaćuje 500€ pomoći i onima koji su kupili nekretnine na Jadranu.
Sigurno da, jer socijala nema pojma ni gdje se nalaze ljudi na području Zagreba.

I iz kojih se sredstava to isplaćuje?
Ne zaboravite da su našim primateljima socijalne pomoći legli na stan ili kuću, ako ih imaju.

Btw, dobar dio Ukrajinaca samo dođe podići socijalnu pomoć u Njemačku i – vraća se natrag u Ukrajinu.

tatamata
1 godina prije

puca ljubav ,kad je lova u pitanju , sve se onda nesto stiskaju i gledaju ko ce da plati ,,, a izgleda i naqlac im dosla slava u ukraini

Ivan
1 godina prije

Jedino sto mozemo primiti u EU su ukrajinske kurve..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI