Njemačka izdaje upozorenje članicama NATO-a

Annalena Baerbock
20 komentara

Mađarska i Turska bi trebalo da prestanu da blokiraju ratifikaciju članstva Finske i Švedske u NATO-u, rekla je u četvrtak njemačka ministarka inostranih poslova Annalena Baerbock, dodajući da postoji „kristalno jasna osnova“ za omogućavanje dvije nordijske nacije da se pridruže vojnom bloku.

Ankara i Budimpešta odgađaju proces, pri čemu je Turska ukazivala na zabrinutost zbog navodne podrške Švedske i Finske kurdskom “terorizmu”, dok Mađarska tvrdi da će glasati o tom pitanju nakon što riješi niz nesuglasica s EU.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim švedskim kolegom Tobiasom Billstromom, Baerbock je rekla da su se i Ankara i Budimpešta obavezale na formalizaciju pristupanja “i to je upravo ono što sada treba da urade”.

U nastavku je zamjerila Budimpešti zbog odlaganja procesa ratifikacije. “Što se tiče pitanja o Mađarskoj: željela bih ovo jasno naglasiti… nema sive zone”, napomenula je, dodajući da će Berlin pružiti “svoj ljubazan podsticaj” za proces pristupanja.

U maju, usred ruske vojne kampanje u Ukrajini, Švedska je, zajedno sa susjednom Finskom, prekinula svoj višedecenijski neutralni stav i formalno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u. Iako je blok prihvatio zahtjeve, kandidaturu nordijskih nacija mora ratificirati svih 30 država članica, a odobrenje Turske i Mađarske još uvijek se čeka.

Ankara zahtijeva da Stockholm i Helsinki učine više u borbi protiv “terorizma”, posebno protiv kurdskih grupa koje su zabranjene u Turskoj, pregovori o tom pitanju su još u toku.

U međuvremenu, mađarski zvaničnici su u više navrata iskazivali podršku širenju NATO-a. U srijedu je Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Viktora Orbana, izjavio da će mađarski parlament raspravljati o ratifikaciji tokom jesenjeg zasjedanja.

“Finska i Švedska su naši saveznici i mogu da računaju na nas”, rekao je on i dodao da se nada da će proces završiti “prije kraja ove godine”.

Vlada Mađarske je sredinom jula dostavila relevantne zakone, ali o njima još nije raspravljano. Budimpešta je negirala da usporava proces ulaska, ali zvaničnici su rekli da neće glasati o tom pitanju dok ne donesu zakone koji imaju za cilj ublažavanje spora sa EU, koja je predložila smanjenje sredstava za oko 7,5 milijardi evra za Budimpeštu zbog zabrinutosti za korupciju.

euFinskamađarskaNATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rimtutituki
1 godina prije

Najbokja investicija usa,njemacki zeleni,die grünen ce tako da uniste njemacku,nece znati nijemci sta ih je snaslo,kad izgubi reputaciju made in Germany, izgubila je sve,a ova krmaca se trudi jako.

tuf
1 godina prije

Militantno smrdljivo fašističko smeće Baerbock treba začepiti svoju gubicu. Čujem Nijemce svaki dan kako se sablažnjavaju nad glupošću ove spodobe koja ne može sklopiti jednu smislenu rečenicu. Instalirali su je amerikanci, nadam se da će skončati neprirodnom smrću.

Šele
1 godina prije

Jučer je bio članak o plenkoviću,e zbog ove analene,i ostalih prodani duša,ja kažem da dotičnog plenkija ne treba dirati,svaki novi će da se dokazuje i u biti će biti puno gori ,bezobrazniji,bezobzirniji,beščutniji, ko i ova njemica,ili onaj njihov ministar zdravstva, svakom iole pribranom Njemcu je jasno da im nije interes da budu uz Ukrajinu a protiv Rusije, ali uzalud,na vlast je postavljena analena,i ona ne radi za dojčland,već za,zna se

dona
1 godina prije

I ova Njemačka iznjedrila masu glupana vjerojatno još jedna Schwabova učenica

Mrčikola
1 godina prije

Samo oštro Brbljalena, ako treba, izbacite Mađarsku i Tursku…koji će vam kuhrac u savezu te dvije neozbiljne hetero države čija državotvornost jedva da traje cijelo tisućljeće. 😁

Nekoime
1 godina prije

Švabe još nisu naučile koako ne treba čačkati mečku?

Vojni analitičar
1 godina prije

Ma vidi ti naše zelene Analene Brabonjak kako nam je ona postala ratoborna. Nisu li ono njeni “Zeleni” uvijek bili ideološki onako baš “progresivno” i shodno tome pacifisti? A sad bi brabonjčica jačala NATO i ratovala protiv Rusa (a i Kineza). I još bi slala “svoje ljubazne podsticaje” svima koji to ne žele. Ne znam samo kako ti njeni “ljubazni poticaji” izgledaju. Inače zanimljiva je to situacija. Stoljećima neutralna Švedska je pod vodstvom sada bivše premijerke Margarete Andersson i od svog postanka neutralna Finska pod vodstvom partijanerice Sanne Marin bi sada silno željele u vojni savez, a najveću potporu imaju od estonske premijerke Kaje Kallas i evo sada i donedavno pacifističke, a sada jako pro-NATO njemačke stranke Zelenih kojoj su kopredsjednici mlađahna (28 godina) i pretila Ricarda Lang i iranski imigrant Omid Nouripur, kopredsjednice njihovog parlamentarnog kluba su Britta Haßelmann i Katharina Dröge, a najistaknutija članica upravo naša borbena brabonjčica.… Čitaj više »

1 godina prije

A Sha ako madjarska i turska ne poslusaju njemacka upozorenja?hoce li ispaliti kanonadu dildova na Budimpeštu i Ankaru?ili su i njih poslali u Ukrajinu.. hvala.

Max
1 godina prije

Nisu Njemci u poziciji da bilo kome postavljaju ultimatum.

tabula
1 godina prije

Ovo je neka die grünen Adolfina.

Jomla
1 godina prije

Annalena Baerbock, oličenje inteligencije, poput UvdL, L. Truss, one finkinje i sličnih… 😛 😛

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Njemačka ministrica Analni Brabonjak će biti primorana da pođe u Ukrajini dodatno motivirati Ukrajinske naciste.

Mel Gipson
1 godina prije

Ova ili je na drogama ili je prirodno glupa, što ova inaće priča zdrav razum ne može razumjeti!

Branko
1 godina prije

Pa zar se “Zeleni” ne zalažu za zelenu planetu,pošumljavanje,pacifikaciju,miroljubivu koegzistenciju
Tko je ovdje lud ?

Magefun
1 godina prije

Njemačka koja je vojno zaostala, će Turskoj, četvrtoj vojnoj sili nekaj govoriti hahaha

Keki
1 godina prije

I što onda vojni blok planira? Invaziju na Rusiju.

Gnostik
1 godina prije

Ub’la se za trojke..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI