Njemačka je potrošila oko 750 milijuna eura za potporu “arapskom proljeću”

Revolucija u Egiptu 2011. godine
25 komentara

Njemački ministar vanjskih poslova priznao je da čekanje da “arapsko proljeće” donese rezultate nakon nekoliko godina je prava “iluzija”, podsjetivši da je njegova zemlja za to uložila više od 750 milijuna eura. Podsjećanja radi, glavni tajnik Arapske lige opisao je ove događaje kao katastrofu.

U 10 godina Berlin je potrošio više od 750 milijuna eura za potporu zemljama takozvanog “arapskog proljeća”, naziv kojeg su dobili protestni pokreti koji su izbili prije 10 godina i doveli do promjene vlasti u nekoliko njih. Takvu je izjavu dao njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji nadalje dodaje da je to bio neuspjeh ako se uzmu u obzir težnje njegovih aktera.

„To je bio razvoj praćen velikim nadama u demokratizaciju u mnogim arapskim zemljama. Deset godina kasnije, otrežnjenje je sjajno”, rekao je tijekom konferencije Europa Camp 2021, tijekom rasprave o rezultatima ove stranice povijesti.

Dodao je da ovaj val prosvjeda nikada nije bio ono što su neki vjerovali.

Doprinos stvaranju demokratskih institucija

U desetljeću od događaja Njemačka je izdvojila “više od tri četvrtine milijarde eura” za stvaranje “demokratskih institucija”.

“Iluzija je vjerovati da se nakon protesta koji su se dogodili sustav koji postoji desetljećima ili čak stoljećima može promijeniti za nekoliko godina.”

Događaji iz 2011.

Nakon Tunisa, gdje je revolucija jasmina prvi put izbila nakon smrti Mohameda Bouazizija, 26-godišnjaka koji se zapalio ispred prefekture Sidi Bouzid, slijedile su i druge arapske države: Egipat, Jemen, Libija, Sirija, a da ne spominjemo prosvjede u Jordanu, Bahreinu i Maroku.

Govoreći 2019. o tim događajima, glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul Gheit upotrijebio je izraz katastrofa, podsjetivši da je “arapsko proljeće” dovelo do sukoba i ratova.

Nastavio je da, koliko god je arapski svijet odgovoran za ono što se dogodilo, “strano je uplitanje stvorilo situaciju od koje svi pate: i Arapi i Europljani”.

arapsko proljećenjemačkapotpora
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Važno je samo kako u Saudijskoj Arabiji cvjetaju demokracija i ljudska prava.

Alen
2 godine prije

Plodovi njihove ” potpore ” će im sigurno rasti odmah ispod njihovog prozora , ni sami nisu svjesni na šta su ih (opet ) nagovorili… Zaslužili su..

Драгогост
2 godine prije

Izrael oko sebe širi mrtve zone sa uništenim državama, večnim ratom i raseljenim stanovništvom.
Sada to treba spojiti sam mrtvom zonom Libije a na istoku sa Irakom u pepelu.

JumpingJackFlash
2 godine prije

Zauzvrat su za tu potporu Švabe su dobili najviše migranata upravo iz tih gore spomenutih zemalja gdje su “zakuvali čorbu”. Ako im je trebala radna snaga, mogli su je naći i u Ukrajini, ali ne, ne trebaju kršćane, izgleda… Sad imaju u zemlji milion više svakakvih garavih hajvana da im poprave lozu…

RENEW
2 godine prije

Vtipkajte v iskalnik: “Israel South African variant” in se vprašanje o možnosti, da gre dobava ruskega plina v Nemčijo, res na Kitajsko namesto v Nemčijo.
Če se to zgodi bodo Jazidinje posiljene in zaklane s strani ISIS končno poplačane.

tuf
2 godine prije

Možete biti sigurni da oni koji su naručili to ulaganje ne vide postignuto kao grešku.

milorad
2 godine prije

“Iluzija je vjerovati da se nakon protesta koji su se dogodili sustav koji postoji desetljećima ili čak stoljećima može promijeniti za nekoliko godina.”
Upravo se to dogodilo u hrvatskoj …nije bilo lustracije, udba, kos, domaći izdajnici, itd, itd

2 godine prije

“… Nakon Tunisa, gdje je revolucija jasmina prvi put izbila nakon smrti Mohameda Bouazizija, 26-godišnjaka koji se zapalio ispred prefekture Sidi Bouzid, slijedile su i druge arapske države: Egipat, Jemen, Libija, Sirija, a da ne spominjemo prosvjede u Jordanu, Bahreinu i Maroku….” 7-8 zemalja imale “obojene revolucije“… Kome do sada nije jasno da ista banda stoji iza svake ove “revolucije” – kao i one “francuske”, “ruske” ali i nasih “demokratskih” – nece mu nikada nista jasno biti… Apropo “predsjednika” (dönmeh tj lazni kripto-zidov) Erdogan – “popravlja gresku” od neki dan – kada je “smjenio” onog sefa Centralne banke, tj Rotschildovog Upravnika Turskom… 🤣 Ocito je da je judaizersko govno – koje vlada tzv “drzavom Turskom” – za interese onih kamatara: samo izvrsilo narednjenje… i to uradilo “teatralno” da bi naivni (kao ja) pomislili da se “usprotivio Rotschildima” tj njegovim Gospodarima… Erdo dakle – opet “teatralno” – uvodi teski lock-down, po… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Žx
Stara kuka
2 godine prije

“U desetljeću od događaja Njemačka je izdvojila “više od tri četvrtine milijarde eura” za stvaranje “demokratskih institucija”.”

Njemačka je izdvojila 750 milijuna eura ne za “stvaranje demokratskih insitucija” nego za rušenje postojećih i uspostavu novih, kvislinških režima koji će poslušno izvršavati naloge istih onih čije naloge izvršava i Heiko Maas i Angela Merkel.

A kako imaju ne samo genijalne političare nego i jednako briljantne i stručne “think tankove” i “analitičare” koji nisu uspjeli predvidjeti da u tim zemljama potpuno različite kulture i mentaliteta stvaranje kaosa može dovesti do potpuno nepredviljivih situacija i posljedica, sada se kao pura dreku čude što se stvari ne odvijaju baš kako su isplanirali.

2 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
lurker
2 godine prije

Da? Meni se pak cini da su ciljevi arapskog proljeca ispunjeni 100%, izbjeglice, ratovi, oslabljene drzave koje ne mogu bez zapadnog protektorata te medjusobno zavadjene… Mislim da se termin zove baklanizacija.

Max
2 godine prije

NJemačka je trošila na Arapsku slobodu a Njemcima stavlja brnjice.

postenlopov
2 godine prije

Bit ce zanimljivo kad arapi pocnu slavit njemacko proljece, a fala Bogu ima ih podosta u njemackoj.

dulebg
2 godine prije

Kako ih samo nije sramota? Još se hvale obaranjem režima u prijateljskim državama?

Vlastimir
2 godine prije

Ono što su tražili to su dobili.Ogroman broj muslimana koji je pobegao zbog rata koji su izazvali.Evropa postaje sve više muslimanska država.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI