Njemačka objašnjava zašto uskraćuje Patriote Ukrajini

Patriot raketni sistem
10 komentara

Berlin je objasnio zašto je odbio prijedlog Varšave da Ukrajini isporuči raketne sisteme zemlja-vazduh američke proizvodnje MIM-104 Patriot umjesto da ih pošalje Poljskoj.

Njemačka nema ovlaštenja da to učini sama, rekao je u subotu za Glas Amerike koji finansira američka država, visoki zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova.

Rakete Patriot dio su NATO-ovog “sistema kolektivne odbrane”, rekao je za medije Tobias Lindner, parlamentarni državni sekretar njemačkog ministarstva vanjskih poslova. Zvaničnik je objasnio da Berlin nema rakete Patriot koje bi jednostavno mogao predati trećoj strani, kao što je Ukrajina, te da je Njemačka umjesto toga predložila jačanje sigurnosti Poljske slanjem sistema protivvazdušne odbrane na istočnu granicu NATO-a.

Ideju o slanju raketnih sistema američke proizvodnje direktno u zapadnu Ukrajinu ranije je iznio poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak krajem novembra. Taj potez bi zaštitio Ukrajinu od “zamračenja” koji su rezultat ruskih udara na njenu infrastrukturu i “povećao sigurnost na našoj istočnoj granici”, tvrdio je tada ministar.

Njemačka ministarka odbrane Christine Lambrecht odbacila je tu ideju, tvrdeći da su Patrioti također dio odbrambene mreže NATO-a. Ta činjenica znači da je “namjera da budu raspoređeni na teritoriji NATO-a”, rekla je ona krajem novembra. Bilo kakva upotreba projektila izvan bloka zahtijevala bi razgovore na nivou NATO-a, dodala je ona.

Blaszczak je ranije ove sedmice rekao da je “razočaran” odlukom Njemačke da odbije njegov prijedlog, dodajući da će Poljska sada podržati prvobitni plan i raditi na integraciji Patriota u svoj komandni sistem.

Berlin je ponudio jačanje odbrane Poljske nakon što je projektil pao na istočni dio zemlje u novembru, ubivši dvije osobe. Iako su ukrajinski zvaničnici i neki zapadni mediji požurili da za incident okrive Rusiju, poljski predsjednik Andrzej Duda je kasnije rekao da su projektil vjerovatno ispalile ukrajinske snage protivvazdušne odbrane i da je skrenuo sa kursa.

njemačkaPatriotPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Кијев тражи од Вашингтона касетну муницију, чија је употреба забрањена релевантном конвенцијом. То преноси ЦНН, позивајући се на своје изворе.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да САД, на основу интерних докумената, планирају да подгревају непријатељства у Украјини најмање до краја 2025. године испоруком оружја Кијеву.

1 godina prije

pa kad je početna rječ – prijedlog………..pa odmaknimo se barem malo na tren…………………. ..”Ostali su otisli sa portala , posadili vrt , naoruzali se , udruzili u lokalne zajednice i rade na sebi . a prilog ovakav; Točka izvan kruga se ruga …………………………….. Od jedan se uvijek broji Od jedan sve drugo postoji I prije početka Jedan bi Jedan će doći i poslije svih Jedan što sve drugo sadrži Kako da se tog jednog Riješimo Množine je dug Uhvatimo početak i beskraj I vežimo. Dobili smo krug I evo metaforosfera: Vasiona je bezbroj krugova U rukama nevidljivog žonglera Koji hita i hvata Svaki od nas Osim kruga u kojem se okreće Ima i krug u kojem se kreće I svaki vapi Ište Kruga središte A samo poneko od nas sanja Iskočiti iz kruga I ostati na nogama. S navitkom kretanja Jedan je protiv sviju Svi protiv jednog se biju A… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Више од 90 пољских плаћеника убијено је високопрецизним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије у Харковској области саопштило је Министарство одбране.

tihobl
1 godina prije

У последњих неколико дана уништено је око 10 вишецевних лансера ,,Химарс” америчке производње, као и близу 150 пројектила за исте.

tihobl
1 godina prije

На југу Украјине камиказе „Герањ” су радиле у току ноћи. Украјинска оперативна команда „Југ” саопштава да је услед ноћног напада беспилотних дронова-камиказа причињена значајна штета на енергетској инфраструктури Одеске области. Цело подручје је без струје.

tihobl
1 godina prije

Посланици Државне думе представили су предлог закона о пооштравању казне за саботажу – до доживотног затвора, преноси ТАСС.

 Посланици су предложили да се члан 281. Кривичног законика „О саботажи“ допуни новим деловима:
 — Омогућавање саботажних активности;
 – Полагање обуке за извођење диверзантских радњи;
 – Организација диверзантске заједнице и учешће у њој.

 Максимална казна за сваки део је доживотни затвор.

 Поред тога, посланици предлажу да се блокирају рачуни осумњичених и оптужених.

 Међу ауторима закона је више од 300 посланика Државне думе, а на челу групе је Вјачеслав Володин.

Max
1 godina prije

Patriot nikamo ne ide bez Amerikanaca. Njemci tu ne mogu ništa.

Murta
1 godina prije

Od patriota nema nista iz 3 razloga.
1. Svaka raketa kosta izmdju 1-6m$ zamislite duel izmedju moped drona 10k$ i patriota.
2.Patriot je borbeno iskustvo ima u Saudiskoj Arabiji gde se bas i nije pokazao protiv istih moped dronova i home made raketa iz Jemena.(imate na netu)
3.Ne zele bruku i losu reklamu koju bi im donele Ruske rakete koje hteli neki ili ne nemaju pramca u svetu raketne tehnologije.

gigi pinna
1 godina prije

Nije go…, nego sa pas po… – rekli su da će Poljaci to isporučiti Ukrima, a ne oni direktno. Alan Frod nu 5.-oj brzini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI