Njemačka odbacuje politiku sankcija za Sjeverni tok 2 usred napetosti sa SAD-om

Sjeverni Tok2
11 komentara

Nedavno dovršeni Sjeverni tok 2 čeka odobrenje njemačkog regulatora prije nego što Rusija počne izvoziti plin preko njega.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Christopher Burger rekao je da je Berlin u “redovitom i konstruktivnom” dijalogu sa SAD-om o provedbi sporazuma o plinovodu Sjeverni tok 2 i da se i dalje protivi sankcijama protiv saveznika.

“S tim u vezi mogu reći da su šefovi odjela ministarstava vanjskih poslova i energetike nedavno boravili u Washingtonu i vodili konstruktivne pregovore s visokim predstavnicima američke administracije i Kongresa”, rekao je Burger novinarima u ponedjeljak.

“U bliskom smo kontaktu s američkom administracijom oko provedbe zajedničke izjave [o energetskoj sigurnosti i Sjevernom toku 2] i u redovitom smo i konstruktivnom kontaktu na različitim razinama”, dodao je.

Glasnogovornik je naglasio da Berlin “u osnovi odbija korištenje sankcija protiv saveznika, tako da ovdje [u vezi s prosvjednom notom Berlina prema Sjedinjenim Državama] ne bi trebalo biti ništa iznenađujuće”.

Izjava dolazi nakon što je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao kako Kremlj vjeruje da je vrlo važno da se SAD suzdrže od pritiska na bilo koga tijekom certificiranja projekta Sjeverni tok 2.

“Vrlo je važno, naravno, da Sjedinjene Američke Države ne vrše pritisak ni na koga u vezi s certificiranjem ovog projekta koji je u tijeku”, rekao je Peskov novinarima u ponedjeljak.

Ranije je novinska stranica Axios citirala nedavno dobivene dokumente u kojima se navodi da je njemačka vlada pozvala američke kongresmene da ne uvode sankcije plinovodu Sjeverni tok 2, inzistirajući da će to “naštetiti transatlantskom jedinstvu”.

Projekt Sjeverni tok 2

Zajednički pothvat ruskog Gazproma i četiri zapadnoeuropske energetske tvrtke, Sjeverni tok 2 je dvostruki plinovod od 1.230 km, koji je postavljen uzduž dna Baltičkog mora, koji nadopunjuje postojeću mrežu Sjevernog toka 1.

Već završena mreža sposobna je transportirati do 1,9 bilijuna kubičnih stopa (55 milijardi kubičnih metara) plina godišnje iz Rusije u Europu, čime se udvostručuje kapacitet Sjevernog toka.

Washington je prethodno nametnuo niz sankcija tom projektu, tvrdeći da će Europa, nakon što Sjeverni tok 2 bude operativan, postati još više ovisna o ruskim energetskim resursima, nešto što će navodno pomoći Moskvi da dobije političku prednost.

Moskva je više puta naglašavala da je projekt isključivo ekonomski, a način na koji se Bijela kuća protivi Sjevernom toku 2 primjer je nelojalne konkurencije.

njemačkarusijaSankcijeSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Roko
2 godine prije

Njemačka ne zna šta hoče.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je strogo upozorio NATO da ne smije slati svoje trupe i oružje u Ukrajinu, rekavši da to predstavlja crvenu liniju za Rusiju i da će izazvati snažan odgovor.

Komentirajući zabrinutost Zapada oko navodne namjere Rusije da napadne Ukrajinu, rekao je da je Moskva jednako zabrinuta zbog vježbi NATO-a u blizini svojih granica.

Obraćanje sudionicima internetskog investicijskog foruma. ruski predsjednik je rekao da je širenje NATO-a na istok ugrozilo temeljne sigurnosne interese Moskve. Izrazio je zabrinutost da bi NATO u konačnici mogao iskoristiti ukrajinski teritorij za raspoređivanje projektila koji bi mogli doći do ruskih zapovjednih centara u samo pet minuta.

tuf
2 godine prije

Mogu Švabe mazati oči javnosti pričama o “konstruktivnim dijalozima” i “prosvjednim notama” – ali uvijek na kraju izvrše američke zapovijedi. Je*ene poslušne kujice. Sada je već certifikacija NS2 prolongirana za 6 mjeseci. Taman da se Die Grünen snađu na vanjskopolitičkoj poziciji koja im je poklonjena, taman da prođe sezona grijanja kada se opet u prvi plan može gurnuti geopolitika i više nego dovoljno vremena da ameri isprovociraju sukob u Ukrajini kao glavni okidač mehanizma za zaustavljanje NS2 koji je uvjetovan za implementaciju Njemačkoj. Perfidno su prolongirali dovršetak NS2 kako bi upao pod novi EU pravilnik o vlasništvu plinovoda, jednom antipoduzetničkom birokratskom pravilniku koji investitoru doslovno onemogućuje povrat investicije jer istu mora predati drugome. Baš bih volio vidjeti kako bi Siemens, Airbus i Thyssen-Krupp pristali na takve zakonitosti. Malo morgen.

Tupko Glupko
2 godine prije

Sutra počinje prosinac – imali smo sreće da je studeni bio blag što se tiče temperature, a njemačka regulatorna agencija se još premišlja hoće li dati odobrenje Sjevernom Toku 2 za rad i dolazak Europi izuzetno deficitarnog energenta plina iz Rusije u Njemačku, i dalje distribucijom u druge europske zemlje.
Nijemci kao male poslušne američke kujice manji od makova zrna čekaju da se počnu smrzavati sa drugim Europljanima dok se ne pojavi spasonosni Uncle Sam koji će im prodati nekoliko puta skuplji ukapljeni naftni plin od ovog ruskog iz plinovoda.
Dokaz da je Nijemcima u planu ekonomski kolaps ne samo u Njemačkoj, nego i u Europi
Ludilo!

Grozomorni
2 godine prije

Zašto se cijeli slobodarski svijet ne oslobodi USA pritiska i nametne sankcije USA. Ograniči im diplomatsko osoblje na najviše 10 osoba, zabrani: pristanak USA brodova, slijetanje USA civilnih i vojnih zrakoplova. Pa da vidimo što će onda da rade i tko su izdajničke države.

tihobl
2 godine prije

Sta ce rusima ST2 kad vise zaradjuju bez njega? EU je zbog odugovlacenja izgubila 20 milijardi na povisenim cijenama – duplo vise nego sto je kostao ST2. Zarada gasproma u ovoj godini je 60 milijardi. ST2 jedino treba Evropi, a ona ga blokira.

Max
2 godine prije

Njemačkoj trebaju Ruski energenti.

Oli
2 godine prije

German american pudl

Samo u prolazu
2 godine prije

Dok amerika uvozi dizel iz Rusije, od drugih ocekuje da provode sankcije…ha ha ha ha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI