Njemačka otkriva imena holandskih SS veterana koji i dalje primaju penzije za služenje Hitlera u Drugom svjetskom ratu

Drugi svjetski rat
58 komentara

Nakon što je godinama odbijala slične zahtjeve, Njemačka je konačno otkrila vlastima u Holandiji imena holandskih državljana koji još uvijek dobijaju mjesečne beneficije za borbu za naciste u Drugom svjetskom ratu.

Berlin je proslijedio spisak sa imenima primalaca njemačkih penzija između 2015. i 2019. i tačnim iznosima koji su im isplaćeni, rekao je holandski državni sekretar za finansije Hans Vijlbrief u pismu parlamentu, koje su citirali lokalni mediji.

Ispostavilo se da su 34 osobe u Holandiji prije dvije godine primale „Kriegsbeschadigtenrente“ ili invalidske penzije iz Njemačke. Isplate su se kretale od nekoliko stotina eura do čak 1.300 eura.

Većina korisnika bili su veterani Waffen SS ili njihove udovice i drugi najbliži rođaci. Medijski izvještaji tvrde da bi među njima mogli biti ratni zločinci i bivši stražari u Auschwitz-Birkenau, jer su desetine Holanđana služile u zloglasnom logoru smrti zajedno sa njemačkim trupama.

Holandija se zalaže za to da Berlin otkrije imena otkako je 2014. godine otkriveno da su hiljade bivših nacističkih trupa širom Evrope primale novac od Njemačke. Penzije se isplaćuju u skladu sa naredbom iz 1945. godine Karla Donitza, koji je na kratko naslijedio Adolfa Hitlera na mjestu šefa Trećeg rajha. Donitzov dekret je bio da svi oni koji su pretrpjeli fizičku ili mentalnu štetu dok su se borili za Njemačku u Drugom svjetskom ratu imaju pravo na beneficije.

Holandski poslanici tvrdili su da je nepravedno što su primaoci njemačkih penzija mogli da primaju svoje čekove bez oporezivanja, jer su isplate nepoznate fiskalnim vlastima u zemlji. U isto vrijeme, žrtve rata – koje su imale pravo na znatno manje isplate – oporezivane su u cijelosti.

U svom pismu, Vijlbrief je uvjeravao da će vlasti provjeriti da li su plaćali porez na penzije svi oni sa spiska koji je Belin dostavio.

U Njemačkoj je 1998. godine usvojen zakon kojim se omogućava oduzimanje koristi bivšim vojnicima ako postoje dokazi o njihovoj umješanosti u ratne zločine. Ali 76 godina nakon rata, pružanje takvih dokaza često je problematično i do sada je ta mjera primijenjena samo na oko 100 ljudi.

drugi svjetski ratHitlernacistinjemačkapenzije
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
3 godine prije

Dok plaćaš porez možeš biti i Hićo. Toliko o njihovim vrijednostima.

Holandez
3 godine prije

Još jedna tabu tema u Lalandiji.
Pošto je holandska vlada švabolizač i amerotirač o ovome se ne pišu u štampi . Poltronska nacija …..

3 godine prije zadnji put uredio Holandez
Ришона Вилон
3 godine prije

Истраживања показаше да постоји директна крвна веза између династије Хановер (сада се називају Виндзор) и Адолфа Хитлера Хановера. Кога интересује нека проучава: VICTORIA’S SECRET: FÜHRER ADOLF HITLER WAS HER GRANDSON www. reformation. org/victoria-and-adolf-hanover.html

Bosanac
3 godine prije

Šta je Slavena izgubilo život u tom ratu trebali bi nam plaćat odštetu do 3567 godine.

Davor drugi
3 godine prije

Zašto im nebi trebali iplaćivati mirovine? Ukoliko su služili jednom legitimnom sistemu i državi, normalno je da se to mora kvalifikoivati i voditi kao radni staž sa svim potrebnim beneficijama zbog otežanih i ratnih uvjeta, i bez obzira na ishod rata.
Da li su pojedini u tim sukobima počinili ratne zločine je drugi par cipela.

Herc
3 godine prije

Svi su oni bili njemački vojnici, meni je đed ratovao pod Staljingradom u legendarnoj
369 Vražjoj ss diviziji,lakše ranjen uspio se izvući prije ruskog opkoljavanja avionom za njemačku bolnicu. Vratio se u ondašnju Jugu,niko ga nije dirao i primao njemačku penziju do smrti.

Stara kuka
3 godine prije

I što je tu novost? Pa Njemačka od završetka Drugog svjetskog rta isplaćuje neku vrstu vojnih mirovina strncima koji su služili u jedinicama koje su bile u sastavu njemačkih oružanih snaga – Wehrmachta ili Waffen SS-a.

Uostalom ne vidim razlog zašto bi vojnici pobjedničkih vojski imali pravo na nekakvu mirovinu, a poraženih ne. Čemu sada to zgražanje?

Njemačkoj, Nizozemskoj i svakoj drugoj državi bi bilo puno bolje objaviti koliko novaca se isplaćuje kao naknade “žrtvama holokausta” i njihovim potomcima. Jer tu se radi o iznosima koji za redove veličina premašuju ove za bivše vojnike Reicha.

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Bojan
3 godine prije

Ovo je prava vjest netko ce se upitati sto.
Neki su po istom osnovu stekli boracke umorovine naravno do kraja zivota.
Radili su na koncu drugog svjetskog rata u Sloveniji a nakon njih ostale su preko 980 jama i vrtaca sa tjelima onih kojih su streljali.
Sto po naredjenju sto po osveti i revansizmu a verovatno iz mrznje.
A umirovine su im bile najvece u Jugi…

Aco
3 godine prije

Jel su i oni frilenseri?

Max
3 godine prije

Čitava jedna divizija SSa bila je iz Nizozemske a Princ Bernard uvjereni nacist.

PIŠITE ISTINU
3 godine prije

“Kurt Waldheim-Wikipedia”

“Debatte um NS-Vergangenheit von Helmut Schmidt begint…”

Dosta stranih vojaka je ostalo živo poslije drugog svjetskog rata i primali su penzije ,a pojedini su postali vrlo poznati i veliki ljudi, i političari,jedino je Hrvatska vojska bez suda i zakona bila likvidirana na Bleiburgu, Križnom putu i bčeni u jame skupa sa civilima, djecom i trudnim Majkama! Sad se pitam tko je osuđen na na smrt od srbske vojske i JNA, KOJE SU IZVRŠILE AGRESIJU NA HRVATSKU, BiH i počinile genocid u Vukovaru Škabrnji, Srebrenicia isto tako i zločine na cijelom prostoru takozvane jugoslavije!

Busola
3 godine prije

Lol većinom slabije mirovine od mnogih mirovina naših “branitelja” s PTSP dijagnozom premalo sam ukrao za ratova na Balkanu , pa ću nadoknaditi to mirovinom i glasovanjem za vlast…

Daniel Plainview
3 godine prije

Ne vidim u čemu je problem. Ljudi su svojim poštenim radom zaslužili dostojanstvenu mirovinu. Poštujmo i čuvajmo naše starije!

3 godine prije zadnji put uredio Daniel Plainview
Josko
3 godine prije

U Hrvatskoj i dalje primaju penzije partizani i njihova djeca, zive u otetim stanovima Hrvata i Zidova, primaju sve privilegije koje su naslijedili kroz KPH tj HDZ

Dorian Diggler
3 godine prije

I u Hrvatskoj još uvijek dobivaju mirovinu generali, oficiri i podoficiri JNA, sve veterani JNA koji su ratovali protiv RH u Domovinskom ratu (i njihove obitelji)!!!
Zašto onda ne bi po istoj logici ne bi mirovine dobivali i veterani Waffen SS-a i njihove obitelji (ako nisu počinili ratne zločine, naravno)?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI