Njemačka počela graditi “Sjeverni tok 2” – SAD prijete kaznama “svima koji rade s Rusima”

Sjeverni Tok 2
39 komentara

Kako prenosi Radio Poljske, u Njemačkoj je prije dva dana službeno počela izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2”.

“Službeno je počela izgradnja njemačkog dijela osporavanog plinovoda iz Rusije, kojem se protivi Poljska i druge zemlje. Radovi na izgradnji njemačkog dijela plinovoda sada su službeno u tijeku u sjevernom njemačkom gradu Lubminu, na baltičkoj obali”, na svojoj internetskoj stranici 16. svibnja piše Radio Poljske.

Prema poljskom internetskom portalu Niezalezna, timovi radnika koje rade u blizini gdje će potencijalni plinovod ući u Lubmin su u utorak ujutro počeli su kopati jarak u morskom dnu za postavljanje cijevi.

Rudarski odjel grada Stralsunda u njemačkoj državi Mecklenburg-Zapadno Pomorje izdalo je potrebne dozvole odobrenje za radove. Prema ranijem izvješću poljske agencije IAR, radnici početkom su svibnja započeli pripremne radove kako bi iskopali zemlju i postavili temelje za terminal koji će primati ruski plin kroz “Sjeverni tok 2”.

SAD Njemačkoj prijete sankcijama

Bloomberg je jučer izvijestio kako su SAD upozorile Berlin da će, ako plinovod krene s izgradnjom, razmotriti sankcije protiv sudionika u projektu.

“Sjedinjene Američke Države su pojačale svoje protivljenje plinovodu “Sjeverni tok 2″ koji će povezati Rusiju i Njemačku, ističući kako projekt podiže zabrinutost zbog sigurnosti i da može biti meta američkih sankcija”, piše Bloomberg.

“SAD se protive projektu koji će povećati povjerenje Europe u Rusiju u području opskrbe plinom. Washington je također zabrinut da plinovod Rusiji može dati mogućnost da instalira podvodnu opremu za nadzor Baltičkog mora”, izjavila je Sandra Oudkirk, zamjenica američkog državnog tajnika za energetsku diplomaciju.

SAD su izdale ovo upozorenje u trenutku kada su visoki dužnosnici Europske unije rekli da su spremni posegnuti za svim pravnim sredstvima kako bi zaštitili europske tvrtke od američkih sankcija usmjerenih protiv Irana.

Američke prijetnje “Sjevernom toku 2”, koje su podijelile istočne i zapadne države EU, mogu utjecati na tvrtke u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Naime, uz ruski Gazprom, “Sjeverni tok 2” grade europske kompanije Royal Dutch Shell, BASF-Wintershall, Uniper SE, OMV i Engie.

Govoreći novinarima u Berlinu, Sandra Oudkirk je rekla kako se projekt može sankcionirati temeljem zakona koji je usvojen u kolovozu 2017. godine, kojeg je američki Kongres donio kao odgovor na intervenciju Rusije u Ukrajini i sumnje na rusko uplitanje u izbore u Americi.

“Prema tom zakonu, američka uprava može djelovati protiv svih ruskih energetskih projekata, uključujući i “Sjeverni tok 2”, rekla je zamjenica američkog državnog tajnika za energetsku diplomaciju.

“To znači da je svaki projekt cjevovoda, a postoji ih više u svijetu, potencijalno pod visokim rizikom sankcija”, rekla je Oudkirk.

“Rusija će preko plinovoda moći špijunirati cijeli Baltik”

Sandra Oudkirk je kazala kako se SAD također protive plinovodu zbog sigurnosnih problema, dodajući kako će to omogućiti Rusiji da postavi uređaje za nadzor duž trase plinovoda, iako nije htjela komentirati o kojim je uređajima riječ, piše Bloomberg.

To bi otprilike značilo da bi Rusi na “Sjeverni tok 2” mogli montirati sofisticiranu opremu za podvodno snimanje i špijuniranje NATO snaga u Baltičkom moru i tako steći vojnu prednost!?

Američka dužnosnica odbila njemački prijedlog da se projekt izgradi, ali da se istovremeno zaštiti Ukrajina. Naime, njemačka kancelarka Angela Merkel je prošlog tjedna izjavila kako se projekt neće graditi ako Ukrajina ostane ranjiva i bude imala manje prihode od tranzita plina, što bi značilo da Nemačka razmatra neki oblik jamstvenog sporazuma, iako je to u praksi nemoguće. Jednom kada počne s radom, većina tranzita će se preusmjeriti preko Njemačke, koja će postati ključni centar za distribuciju ruskog plin u EU, što je jasno i američkoj dužnosnici.

“Mi ne vjerujemo da su ove garancije provedive”, rekla je Oudkirk, podsjećajući kako je Rusija jasno izrazila svoje namjere da raznim plinovodima želi zaobići Ukrajinu.

Sandra Oudkirk je novinarima u Berlinu rekla da su informacije da SAD koče izgradnju pruskih plinovoda samo kako bi Europi prodavale svoj LNG “lažne”, iako je Donald Trump tijekom svoje posjete Varšavi jasno rekao da SAD žele udio na europskom tržištu plina, na kojem na štetu ruskih dobavljača žele prodavati američki ukapljeni plin.

Američka dužnosnica je istaknula “kako SAD već dugo imaju alternativne projekte s kojim Europa više ne bi ovisila o ruskim izvorima energije”.

Govoreći o tim projektima, Oudkirk je rekla kako će europski tehnološki napredak omogućiti Europi da dobiva plin iz Kaspijskog mora, Istočnog Mediterana, Alžira, naposljetku iz Sjedinjenih Država i Australije, zaključuje William Wilkes, dopisnik Bloomberga koji je izvijestio o konferenciji za novinare u Berlinu.

SAD nudile “pogodnosti” koje je Berlin odbio

U zamjenu za odbijanje pružanja podrške “Sjevernom toku 2”, Donald Trump je Angeli Merkel ponudio trgovinski sporazum između dvije zemlje i Europske unije u cijelosti, prenosi The Wall Street Journal.

Na ovaj je prijedlog Trump došao prije mjesec dana, što znači da su prijetnje sankcijama došle nakon što su u Washingtonu shvatili da je njemačka strana počela graditi svoj dio plinovoda.

Washington je ponudio da se započnu pregovori o novom trgovinskom sporazumu između Sjedinjenih Država i Europske unije.

Zapravo, američki predsjednik je predložio da se Njemačka oslobodi carina na aluminij i čelik iz Europe, ali u zamjenu mora odustati od izgradnje “Sjevernog toka 2”.

The Wall Street Journal piše kako nije jasno koju od dvije opcije preferira, ali dodaje kako Njemačka već gradi plinovod, što nedvosmisleno pokazuje da je Berlin odlučio igrati s Rusijom, a ne sa Sjedinjenim Državama.

Početak radova indirektno pokazuje da će se i dalje morati uvoditi nove mjere protiv EU. Za sada je na carine za uvoz čelika i aluminija u SAD nametnut moratorij, kojeg Washington produžuje svaki mjesec.

U Europi su svi protiv ovih mjera i europski političari pozivaju Washington da konačno riješi ovo pitanje, naravno u korist Europske unije, ali Sjedinjene Države ne obraćaju  pozornost na njihove izjave, zaključuje The Wall Street Journal.

Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Filip889
5 godine prije

Ruski prirodni resursi + Njemačka tehnologija =noćna mora za Washington

Alan Ford
5 godine prije

Argumentacija postaje sve besmislenija i gluplja.
Vezano za “sofisticiranu opremu” kojom bi se mogao špijunirati Baltik:
Zasto bi Rusima trebao “Sjeverni tok 2” kada vec na istoj trasi postoji “Sjeverni tok 1”?

Good Old Rebel
5 godine prije

Čitaoci nemojte me krivo shvatiti. E, sada Nijemci nek zapjevaju himnu: “Deutschland, Deutschland uber alles” i nek pokažu Amerika srednji prst i nastave raditi Sjeverni tok 2 sa Rusima. Tada će biti pravi, svoji i Evropljani!

priučen pop
5 godine prije

Uzvrpoljili se kaubuji,svima prete sankcijama,moguce da ih i oni dobiju.!!

Domba
5 godine prije

Boze dragi koji su to americki kreteni….pa sta treba da svi rade sto amer kaze.Tocno bi opet htjeli biti glavni na svijetu ali nisu jos svjesni da je to vrijeme proslo.

Siniša
5 godine prije

Ali Brisel nudi USA vecu kupovinu njihovog plina ako oni skinu namete na celik i aluminijum!?

Mikojan
5 godine prije

Savršeno, sad je vrijeme da se NATO najuri iz EU, samo države koje nisu članice EU mogu u taj vojni pakt.
Nadam se da ide u tom smjeru !!

ivica
5 godine prije

Vjerovatno kreće eskalacija sukoba u Ukrajini,ili novi false flag za koji će se optužiti Rusija, samo ovaj put nešto puno ozbiljnije, možda na Njemačkom tlu, ili na SP2018…

Koliko god se ameri čine moćnima u ovom momentu, sa svojim prijetnjama, sankcijama, vojnim intervencijama itd., zapravo su u najslabijoj poziciji na vanjsko političkom planu još od 1945.
Okrenuli su sve saveznike protiv sebe, dok u odnosu na svoje rivale Rusiju, Kinu, Iran i druge slabe sve više iz dana u dan, ogroman poraz su doživjeli u Iraku i sada u Siriji. Nismo ni svjesni koliko je u ovom trenutku zapravo krhka Američka imperija, fali im samo jedan jaki udarac koji se možda upravo dogodio, ako Europa pokaže srednji prst i počne slijediti svoje interese, odlučno i do kraja. Samo EU ima previše slabih točaka, preko kojih ih trump može destabilizirati, najopasniji je Balkan..

Tomica
5 godine prije

Meni nije jasno da SAD mogu svima uvesti sankcije, kao da sami hrane cijeli svijet. Pa zar se ne mogu i njima uvesti sankcije?

Uhljebistani
5 godine prije

najbolji bi bio ovaj plin iz Australije ahaha i to Njemcima, evo samo sto nisu…

kanncer
5 godine prije

Cionistička zavjera koja traje stoljećima…

Shihan Sensey
5 godine prije

Kako to u svom komentaru lijepo naglasi kolega Filip889: Ruski resursi + Njemačka tehnologija, noćna mora za Washinton. (Mada i RF u ovom času nije zanemariva na svijetskoj tehnološkoj karti, dapače pokazuje se da je i ruska pamet danas u vrhu svijeta). No međutim nisam siguran u ostvarenje takve suradnje i to ne zato što to Njemci, Rusi i ostatak Europljna ne bi htjeli, već zato što je Njemačka i cijela Europa od 1945. g. okupirana od strane Amera. Danas su NATO snage glavni instrument američke okupacije velike većine europskih zemalja, a znamo u kolikom postotku u ljudstvu i tehnici Ameri danas čine NATO, a da o zapovjednoj strukturi ne govorimo. Bojim se i da će Otočne podguzne muhe, kao što se je to kroz povijest često događalo iz svojih interesa, ostaviti Kontinent na cijedilu i udruženi sa Amerima i na sve načine pokušati spriječiti suradnju Njemačke i Rusije, kao… Čitaj više »

Bruno
5 godine prije

Rusi će preko plinovoda špijunirati Baltik! Ha ha ha ovim luđacima stvarno ponestaje argumenata…

Spektator
5 godine prije

Iako su i SAD i EU osnovane od “svevidećeg oka”, kese nam nisu braća. Prvi svjetski rat su vodili bratići, možda ipak postoji šansa da se EU othrva zagrljaja velikog brata. No, Nijemci sami sa svojom stigmom to ne mogu.

čitatelj portala
5 godine prije

Sve više ljudi shvaća igru Amerikanaca i to je dobro. Uskoro će moći samo svirati k…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.