Njemačka trpi nepopravljivu štetu bez ruskog plina

Njemacka Rusija sanckije, plin
24 komentara

Godine 2022. pojavila su se bombaška izvješća koja potvrđuju da je Ministarstvo obrane SAD-a tajno diglo u zrak plinovode Sjevernog toka, izvodeći teroristički čin protiv svojih zapadnih saveznika u suludo opasnom pokušaju da naškodi ruskom izvozu energije.

Navodno je to provedeno uz pomoć norveške vlade sa Središnjom obavještajnom agencijom (CIA), američkim zračnim snagama, američkom mornaricom, američkim State Departmentom i Bidenovom administracijom, koji su svi bili uključeni u planiranje. Za postavljanje eksploziva korištena je maska vježbe američke mornarice BALTOPS 22 u lipnju 2022., tijekom koje su ronioci američke mornarice postavili eksploziv koji je tri mjeseca kasnije daljinski detoniran sonarnom plutačom bačenom u Baltičko more s norveškim zrakoplovom P8 Poseidon patrolni avion. Uništenje priobalnih cjevovoda za prirodni plin, koji su prolazili ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke kako bi Zapadnoj Europi opskrbljivali prirodni plin, prouzročilo je ‘nepovratnu’ štetu Njemačkoj i europskom gospodarstvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da industrijski teškaši sada sele svoja postrojenja u inozemstvo gdje je energija jeftinija, uključujući i Sjedinjene Države. Nakon eksplozije naftovoda Berlin je odlučio prijeći na skuplje izvore energije. Dodao je da su se zapadni čelnici nadali da će Moskva brzo posustati ako je bude izbjegavalo europsko tržište, ali su se pogrešno izračunali. “Očekivali su da ćemo se, ako ne uzmu naš plin, raspasti brže nego što će se oni suočiti s nepovratnim procesima. Ali nepovratni procesi zapravo se počinju događati”, rekao je Putin u intervjuu ruskim medijima objavljenom u nedjelju. “Industrije se sele u druge zemlje, uključujući SAD, gdje su stvoreni povoljniji uvjeti i gdje se energija pokazala jeftinijom.” Također je rekao da je potpuno očito da politika koju je usvojila vlada kancelara Olafa Scholza “zadaje kolosalan udarac budućnosti njemačkog gospodarstva”.

Europa je imala koristi od relativno jeftine ruske energije, dobivajući do 40 posto plina koji je uvozila iz te zemlje. Nakon početka vojne operacije Moskve protiv Kijeva u veljači 2022., Berlin je također radikalno smanjio svoju ovisnost o ruskoj energiji uvozom ukapljenog prirodnog plina (LNG) preko europskih susjeda i povećanjem protoka plina iz plinovoda iz Norveške i Nizozemske.

Bloomberg News zaključio je da se njemačkom statusu industrijske supersile “bliži kraj” nakon prekida uvoza ruskog plina. Govoreći u njemačkom parlamentu sredinom siječnja, vicekancelar i ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da je zemlja “izgubila konkurentsku prednost”.

U međuvremenu, Rusija je uspjela preusmjeriti dio svog izvoza energije negdje drugdje, rekao je Putin, dodajući da se situacija pokazala kao blagoslov pod maskom, budući da je Rusija bila prisiljena više se usredotočiti na druge industrije umjesto da se oslanja isključivo na prihode od plina.

2023. List negira strašne posljedice prekida dotoka plina iz Rusije u Njemačku

Prije ruske invazije na Ukrajinu, Njemačka je uvozila veliki postotak svog plina iz Moskve i mnogi su tvrdili da će embargo slomiti njemačko gospodarstvo, ali nedavni dokument BPEA-e tvrdi da je otkrio da učinci ove nagle promjene nisu tako strašni kao mnogi stručnjaci bojao da će biti.

Tijekom podcasta, autori studije Benjamin Moll i Georg Zachmann razgovarali su s direktorom ekonomskih studija Benom Harrisom o tome kako je Njemačka upravljala situacijom. Prema Harrisu, ključni nalaz u dokumentu bio je učinak ruskog plinskog embarga na njemački BDP. Oni koji su se protivili embargu naveli su da bi to moglo dovesti do teške recesije i pada BDP-a od šest do 12 posto, citirao je list. “Otkrili ste da je njemačko gospodarstvo samo pretrpjelo mini-recesiju s padom BDP-a za 0,5 posto tijekom prošle zime, što je bilo u skladu s vašim predviđanjem pada BDP-a od 1 do 3 posto u odnosu na scenarij bez ograničenja.”

Moll se složio rekavši da je to imalo značajne troškove i da je očito Njemačka suočena sa značajnim preprekama. “Ali u isto vrijeme, katastrofalni scenariji nisu se ostvarili”, inzistirao je. “Vidjeli smo dvije ključne margine prilagodbe. Prva je bila ta da je Njemačka uspjela nadomjestiti priličan dio ovog ruskog plina uvozom iz drugih zemalja. Dakle, u trećim zemljama osim Rusije, uvoz iz Norveške se znatno povećao, ali i LNG. Tako da se LNG, posebno iz Sjedinjenih Država, prvotno nije uvozio preko LNG terminala u Njemačkoj, već preko Nizozemske i Belgije. Dakle, to je bilo na strani ponude.”

Također su tvrdili da vide veliku prilagodbu na strani potražnje. Njemačka potražnja za plinom smanjena je za nevjerojatnih 20 posto, što je zaista velika brojka, rekli su. A posebno za industriju, potražnja za plinom po industriji smanjena je za više od četvrtine, dakle 26 posto od prekida isporuke plina u jesen prošle godine. Kućanstava nešto manje, ali ipak 17 posto, što je pozamašna brojka.

njemačkaPlinrusijaSADSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
2 mjeseci prije

Tko ih j..e ovce🤣🤣

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

…A više nemaju niti Američka – stavio Budem zabranu na export LNG 🤷 ! Dakle … Veselimo PRRRD 💨 !!! Što im ostaje , ostane li im i nadalje ova blow job vlada 🤔 !? Uvoz iz Norveške ali to koooošta 😱 😱 😱 i nema te tehnologije na planetu , koja može učinit takovu robu konkurentnom !!! A na koncu i KUDA je exportovat !!! U Kinu , Indiju , Aziju uopće – tamo još ima novca ?! Kuda !? Kojim putevima !? Svukud im zabranjeno !!! Raketiraju ih !!! Uć u rat !? KAKO I SA KIM I SA ČIM — ZA KOGA — PROTIVU KOGA !?!?!?; Što bude ak ponovno izgube 🤔 😱 ?! Dakle … Crrrrno nebo nad Njemačkom da crnje bit nemre i ne samo nad njom !!! Dokle tako ! Vidjeti će mi …

Sarajevo
2 mjeseci prije

Jasno je kao dan, sankcije imaju dvije ostrice, pogadjaju Rusiju i one koji uvode sankcije. Tko benefitira? Arapske zemlje, Azijati i ostali koji ne pripadaju zapadu.

M.r H.F
2 mjeseci prije

Doslovno kao da jediš na grani punoj trešanja i kreneš ju piliti i kad padneš susjed pojede fine trešnje a ti pogineš !!!😐😕😐😕 majke mi niste mi jasni!!🙈🙈

tihobl
2 mjeseci prije

Dejanu Bericu sinoc izgorila kuca. Neko je zapalio.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Ove budale se hvale da im industrija troši jednu četvrtinu manje plina.
Da, da, sigurno su smanjili grijanje u radijatorima 🤣

Dokurčilomi
2 mjeseci prije

Pa što ne uputi prosvjednu notu i prigovor zapovjedništvu NATO-a da ne kažem amerima.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

EU upravo donijela trinaesti paket sankcija Rusiji.

Sada je na tapeti ruski pristup zapadnoj vojnoj tehnologiji s naglaskom na dronove, a brojka sankcioniranih ruskih subjekata (poduzeća, osobe) popeo se na preko 2.000.

Rusija je inače benzinska crpka koja pojma nema o proizvodnji vojnog oružja, posebno visokosofisticiranih poput dronova, a nema odakle niti uvesti iste, jer ju sankcionira 24% država u svijetu u kojima živi 17% stanovništva.

Ma kako ne shvaćate da će ovaj najnoviji EU paket sankcija dotući Rusiju kumulativno sa prethodnima? 😃

Max
2 mjeseci prije

Sami su si krivi.

Darko
2 mjeseci prije

A hitlerovac Šolc se sprema u pophode na Moskvu, sigurno sa zelenom energijom i na baterije 🙂

Protiv Sistema
2 mjeseci prije

Jebena kolonija. Gori su od nas. Njemačko čudo odjednom je stalo i ubrzano se deindustrijalizira. Neka pate i izgore u ratu koliko su zla napravili u našim krajevima

Franjo Vinkovski
2 mjeseci prije

Nemaš ti blage veze….

Franjo Vinkovski
2 mjeseci prije

Njemačke mi nije žao. Nek što pre propadne, jer ona ostalim državama u Evropi nikad nije željela dobro. To je sad šansa, da sami pokrenemo svoja gospodarstva i postanemo neovisni od Njemačke.
Baš bi bilo ljepo jačati evropski istočni gospodarski trg, na osnovi ruskih energenata i sirovina. Nebi imali premca u svetu.

zoran
2 mjeseci prije

Ukrajina je topovsko meso, za izgovor, a cilj je Njemacka . To su uspjeli i toga se odreci nece, Kontrola evrope iz zemalja Poljske, Rumuije, i Kosova ce se samo pojacati, a SRBIJA i BIH ce uci u EU samo uz kompezaciju interesnih svera SAD i Rusije. EU nitko nista pitatio nece, jer ima da izvrsava naredbe gazde SAD:

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI